• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

نگاهی به امکانات فنی سرویس‌‌بلاگ‌ها

admin

Administrator
عضو کادر مدیریت
نگاهی به امکانات فنی سرویس‌‌بلاگ‌ها :

يک زمانی آن اوایل وبلاگ‌نویسی که تازه وبلاگ به بازار آمده بود، نو بود، تازه بود؛ فقط چند سرویس بودند که فضای رایگان می‌دادند و مکانی برای نوشتن و وبلاگ‌نویسی. کاربر زیاد حق انتخاب نداشت، چون سرویس‌ها و امکانات کم بود و اکثر سرویس‌بلاگ‌ها هم‌پایه‌ی هم بودند. اما حالا سرویس‌دهنده‌های وبلاگ و امکانات و خدمات وبلاگ‌نویسی بیشتر شده است و طبیعتا کاربر حق انتخاب بیشتری دارد.
برای اینکه بتوانید جای خوبی برای نوشتن پیدا کنید، احتیاج به گشت‌و‌گذار دارید. باید به سرویس‌ها بروید و امکاناتشان را چک کنید تا از انتخابتان پشیمان نشوید؛ یا مثل خیلی‌ها به خاطر امکانات کم و یا نداشتن آن چیزهایی که شما دوست دارید، مجبور به کوچ کردن از یک وبلاگ نشوید.
در این مقاله به معرفی کوتاه این سرویس‌بلاگ‌ها از نظر امکانات فنی پرداخته‌ام تا به شما کمک کند که بتوانید جای مناسبی برای نوشتن پیدا کنید.


پرشین‌بلاگ:

  • امکان تگ‌گذاری برای پست‌های وبلاگ، به جای دسته‌بندی.
    [*]امکان به‌روز رسانی وبلاگ توسط نرم‌افزارهای استاندارد وبلاگ‌نویسی (ورد 2007، ویندوز لایو رایتر و افزونه‌ی ScribeFire برای مرورگر فایرفاکس)
    [*]امکان Customize کردن قالب وبلاگ (تغییر عکس هدر، پس‌زمینه، رنگ متن و لینک‌ها و...)، بدون نیاز به دستکاری در کد، توسط یک پنل پیشرفته در کنترل پنل وبلاگ
    [*]امکان مدیریت چندین وبلاگ یا یک اکانت، و همچنین مشارکت در به‌روز رسانی وبلاگ‌های دوستان
    [*]ایجاد وبلاگ گروهی با امکان اعطای دسترسی‌های گوناگون به هر نویسنده
    [*]ذخیره‌ی پیش‌نویس در هنگام نوشتن متن در ادیتور، برای جلوگیری از پریدن متن نوشته شده در هنگام بروز اتفاق
    [*]استفاده از تکنولوژی آژاکس در صفحات ارسال مطلب، مدیریت مطالب، مدیریت لینک‌ها، مدیریت نویسندگان و... جهت افزایش سرعت کار در پنل کاربر
    [*]امکان مرتب‌سازی نمایش لینک دوستان
    [*]امکان انتخاب نمایش اجزای ستون کناری وبلاگ؛ مانند باکس آرشیو، باکس تگ‌ها، باکس لینک‌ها و...
    [*]امکان انتشار وبلاگ بر روی دامنه‌ی شخصی و انتشار چند وبلاگ روی یک هاست، به صورت ساب دامین یا پوشه‌های جداگانه
    [*]ایجاد صفحات جداگانه روی وبلاگ
    [*]راهنمای قدم‌به‌قدم در صفحه‌ی مدیریت که برای کاربران مبتدی بسیار مفید است.

پارسی‌بلاگ:

  • وب‌خوان. با این امکان، وبلاگ‌نویس‌ها می‌توانند از داخل صفحه‌ی مدیریت، جدیدترین متن‌ها یا پست‌های دوستانی را که در وبلاگشان به آن‌ها لینک داده‌اند مطالعه کنند. این امکان مخصوص وبلاگ‌های پارسی‌بلاگی نیست و شامل همه‌ی سرویس‌های فارسی و حتی غیرفارسی استاندارد هم می‌شود.
    [*]بخش لینک و لوگوی دوستان (لینکدونی) که کار بلاگ‌رولینگ را انجام می‌دهد؛ یعنی وبلاگ‌هایی که در لیست پیوند‌های شما قرار دارند، هر زمان به‌روز شوند و مطلب جدیدی بنویسند، به اول لیست پیوند‌ها منتقل می‌شوند. به اعتبار دیگر همیشه اولین وبلاگ‌هایی که در لیست شما قرار دارند، وبلاگ‌هایی هستند که تازه به‌روز شده‌اند. این گزینه را می‌شود غیرفعال هم کرد. البته این قسمت هم، وبلاگ‌های پارسی‌بلاگ و غیرپارسی‌بلاگ را ساپورت می‌کند.
    [*]اکثر بخش‌های پرکاربرد سایت، ازجمله ارسال و ویرایش یادداشت، کامنت و... آژاکسی (ای‌جکس) هستند تا کاربرها راحت‌تر بتوانند کار کنند.
    [*]صفحه‌ی مستقل برای هر نویسنده‌ی وبلاگ گروهی که فقط یادداشت‌های خود نویسنده در آن صفحه قابل دسترس است. همچنین امکان قرار دادن عکس، ایمیل و آدرس وبلاگ مستقل برای هر نویسنده‌ی وبلاگ گروهی
    [*]هر وبلاگ در پارسی‌بلاگ، علاوه بر صفحات یادداشت‌های وبلاگ، صفحات دیگری هم دارد که می‌توان از آن‌ها با آدرس مستقل استفاده کرد؛ مثل صفحه‌ی مستقل حاوی لیست کل یادداشت‌های وبلاگ به صورت مجزا، برای یادداشت‌های آرشیو شده و غیرآرشیوی، صفحه‌ی مستقل لینک‌باکس هر وبلاگ، صفحه‌ی شناسنامه‌ی وبلاگ، آلبوم تصاویر عمومی (آلبوم تصاویر پارسی‌یار) و...
    [*]تبادل لینک و لوگو به صورت خودکار. در زمانی که در سرویس‌های وبلاگ فارسی، برای ایجاد لیست دوستان باید به سراغ تگ‌های قالب وبلاگ می‌رفتیم، پارسی‌بلاگ امکان ایجاد لیست دوستان (لینکدونی) به صورت خودکار و حتی امکان جابه‌جا کردن لینک‌ها را قرار داده بود. بعد پارسی‌بلاگ این امکان را پیشرفته‌تر کرد و در حال حاضر، می‌توان برای تبادل لینک از داخل صفحه‌ی مدیریت، به راحتی برای وبلاگ‌ها، به صورت گروهی یا تک‌تک، درخواست دوستی ارسال کرد تا با تأیید درخواست‌شونده، لینک به وبلاگ هر دو نفر اضافه شود.
    [*]امکان پیگیری کامنت پس از ارسال. با این امکانِ بسیار کاربردی، کاربران می‌توانند بعد از اینکه کامنتی را ارسال کردند، در صورت لزوم خودشان از طریق مدیریت وبلاگشان، کامنت ارسال شده را حذف یا خصوصی کنند. همچنین اگر کسی از آدرس وبلاگ شما سوء استفاده کند و بدون اجازه‌ی شما، با آدرس وبلاگتان برای دیگران کامنت بگذارد، شما می‌توانید آن کامنت را رهگیری کنید و در صورت لزوم آن را حذف یا خصوصی کنید. این امکان که با نام «پیام‌های ارسالی شما» در میز کار پیشرفته قرار دارد و از بدو فعالیت پارسی‌بلاگ فعال بوده است، هنوز در هیچ‌یک از سرویس‌بلاگ‌های فارسی ایجاد نشده است.
    [*]امکان انتقال مطلب از وبلاگ‌های پارسی‌بلاگی و غیرپارسی‌بلاگی به وبلاگ خودتان در پارسی‌بلاگ. این امکان هم برای اولین بار بین سرویس‌های فارسی، توسط پارسی‌بلاگ ارائه شد.
    [*]ساده‌ترین روش درج ادامه‌ی مطلب در وبلاگ. اگر این امکان را در سرویس‌های دیگر تست کنید، متوجه دلیل این سادگی می‌شوید.
    [*]امکان آپدیت وبلاگ و ویرایش یادداشت‌ها بدون نیاز به مدیریت وبلاگ با نرم‌افزار «پارسی‌بلاگ برای ورد». با این امکان به راحتی می‌شود از برنامه‌ی وُرد، وبلاگ را به‌روز کرد یا نوشته‌ها را ویرایش نمود. این امکان در بین سرویس‌بلاگ‌های فارسی، اولین بار توسط پارسی‌بلاگ ارائه شد. کار کردن با این ابزار بسیار ساده و کاربردی است.
    [*]ارائه‌ی Rss برای اکثر بخش‌های پرکاربرد وبلاگ، ازجمله مطالب وبلاگ، صفحه‌ی نظرات، گروه‌های کاربران و... پارسی‌بلاگ برای صفحه‌ی کامنت‌ها، علاوه بر آراس‌اس هر یادداشت، آراس‌اس ثابت برای کامنت‌های جدیدترین یادداشت وبلاگ را نیز ارائه کرده است. کاربرد آراس‌اس برای فیدریدرها است.
    [*]صفحه‌ی کامنتی کاملا متفاوت با سایر سرویس‌ها که برای مواقع مورد نیاز می‌توانید از ادیتور و ابزارهای آن، مثل درج لینک، تغییر چینش، سایز فونت، رنگ نوشته و سایر امکاناتش استفاده کنید.
    [*]نمایش تصویر صاحب کامنت در کنار کامنتش، همراه با لینک به صفحه‌ی پروفایل او (مخصوص وبلاگ‌های پارسی‌بلاگ)
    [*]امکان استفاده از امضا الکترونیک برای تأیید کامنت و جلوگیری از سوء استفاده از هویت وبلاگی کاربران (مخصوص وبلاگ‌های پارسی‌بلاگ)
    [*]امکان ارسال پاسخ به کامنت در صفحه‌ی نظرات، با استفاده از لینک «پاسخ مدیر». با این امکان، مدیر وبلاگ به راحتی در صفحه‌ی کامنت‌های وبلاگش می‌تواند برای کامنت‌های مورد نظر، پاسخ ارسال کند. این پاسخ، همراه با تاریخ و ساعت ایجاد آن، زیر کامنت نمایش داده می‌شود. ضمنا پس از ارسال پاسخ، به شخص کامنت‌گذار هم ایمیلی ارسال می‌شود تا از پاسخ به نظرش مطلع شود. این امکان هم مخصوص پارسی‌بلاگ است که بعدها بعضی سرویس‌ها به شیوه‌ی دیگری آن را به سیستم‌هایشان اضافه کردند.
    [*]نمایش آی‌پی کامنت‌گذار به مدیر وبلاگ برای مواقع لزوم
    [*]اختصاص آدرس و لینک مستقیم به هر کامنت. برای اولین بار این امکان توسط پارسی‌بلاگ ارائه شد و نمی‌دانم الان سیستم‌های دیگر این امکان را دارند یا نه!

ادامه دارد...
 

admin

Administrator
عضو کادر مدیریت
بلاگ‌اسکای:

  • مدیریت چند وبلاگ با یک اکانت (کاربر می‌تواند بدون نیاز به حفظ کردن چند نام کاربری و پسورد، تمامی وبلاگ‌های خود و وبلاگ‌هایی که در آن‌ها عضویت دارد را مدیریت کند.)
    [*]امکان پاسخ به نظرات خوانندگان توسط مدیر و نویسندگان وبلاگ
    [*]امکان تغییر قالب نظرات برای هماهنگی بیشتر با قالب اصلی وبلاگ
    [*]امکان بازگرداندن یادداشت‌های حذف شده توسط نویسنده‌ی آن مطلب یا مدیر وبلاگ
    [*]امکان ذخیره‌ی یادداشت به صورت چرک‌نویس
    [*]ارائه‌ی نسخه‌ی قابل چاپ برای هر یادداشت
    [*]وبلاگ گروهی بسیار قوی (هر کاربر بدون نیاز به داشتن اکانت جدید و با استفاده از اکانت خود می‌تواند در دیگر وبلاگ‌های گروهی عضو شود.)
    [*]امکان شخصی‌سازی صد در صد قالب وبلاگ، براساس نظر صاحب وبلاگ
    [*]امکان صفحه‌بندی آرشیو وبلاگ‌ها
    [*]تنظیمات قوی در بخش نظرات؛ ازجمله تعریف کلمات کلیدی برای ********** شدن نظرات توسط مدیر وبلاگ و استفاده از سیستم آنتی‌فلودینگ برای جلوگیری از اسپم‌شدن کامنت‌ها
    [*]امکان اتصال به دامنه‌ی قوی (امکان اتصال هر تعداد ساب‌دامین علاوه بر دامنه‌ی اصلی به یک وبلاگ)
    [*]ارائه‌ی پروفایل به هر کاربر به همراه لینک به آن در زیر هر نوشته‌ی نویسنده، برای معرفی بهتر نویسنده به خوانندگان مطلبش
    [*]ارائه‌ی صندوق پستی داخلی به کاربران که البته در حال حاضر غیرفعال است و به زودی مجددا فعال می‌شود.

میهن‌بلاگ:

  • صندوق پیام اختصاصی.صندوق پیام اختصاصی جهت ارتباط بازدیدکنندگان و نویسندگان وبلاگ، و از سوی دیگر ارتباط مدیران وبلاگ‌های مختلف با یکدیگر طراحی و پیاده‌سازی شده است.
    [*]امکان تهیه‌ی نسخه‌ی پشتیبان از کل وبلاگ و بازگرداندن پست‌ها در صورت لزوم
    [*]ارائه‌ی آمار وبلاگ به صورت نمودار
    [*]امکان ایجاد صفحات ثابت در وبلاگ
    [*]امکان برچسپ‌گذاری (tag) برای مطالب
    [*]ارسال لینک‌های مرتبط با یک مطلب
    [*]ذخیره‌ی برخی مطالب قبل از انتشار، به صورت چرک‌نویس در مدیریت وبلاگ
    [*]امکان مدیریت عضو شده‌ها و فرستادن ایمیل به اعضای خبرنامه
    [*]امکان ایجاد نظرسنجی‌های مختلف در وبلاگ و آگاه شدن از نتیجه‌ی آن
    [*]میهن‌بلاگ علاوه بر rss، از خروجی atom هم پشتیبانی می‌کند.

بلاگفا:

  • حذف خودکار کدهای اضافی در هنگام انتقال متن از نرم‌افزار مایکروسافت ورد به ویرایش‌گر سایت
    [*]نمایش فهرست عناوین وبلاگ در یک پست جداگانه
    [*]ایجاد صفحات جداگانه برای یک وبلاگ. کاربران و نویسندگان وبلاگ‌ها می‌توانند صفحاتی مستقل از مطالب و پست‌های روزانه ایجاد کرده و مطالب خاصی را که مایل نیستند در پست‌های روزانه منتشر کنند، با استفاده از این امکان و انتخاب آدرس صفحه، در وبلاگ قرار دهند.
    [*]آگاهی از وبلاگ‌های به‌روز شده‌ی دوستان. این بخش به صورت خصوصی بوده و فهرست وبلاگ‌های درج شده در این بخش، در صفحات وبلاگ نمایش داده نخواهد شد و تنها در بخش مدیریت وبلاگ و توسط مدیر یا مدیران وبلاگ قابل مشاهده است.
    [*]امکان تهیه‌ی نسخه‌ی پشتیبان. نسخه‌ی پشتیبان تنها مطالب وبلاگ را پوشش می‌دهد و شامل نظرات وبلاگ نیست. همچنین نسخه‌ی پشتیبان با پسوند doc -که مربوط به اسناد متنی است- ذخیره می‌شود. در نسخه‌ی فعلی امکان بازگردان مطالب از نسخه پشتیبان نیست و تنها شامل رونوشتی از مطالب برای مدیر وبلاگ است.

بلاگر:

  • آزادی مطلق در کنترل کد صفحه و ویرایش بسیاری از پارامترهای آن
    [*]خصوصی کردن وبلاگ بی‌هیچ محدودیتی
    [*]امکان آپلود مجانی تا ظرفیت یک گیگابایت. علاوه بر فرمت‌های Gif، Png و JPG، امکان آپلود فرمت‌های Tif و BMP هم وجود دارد.
    [*]استفاده از صفحات پست‌ها به هر شکل ممکن برای ویدئو، فایل صوتی و حتی جدول. همچنین امکان استفاده‌ی آزاد و بی‌حد و حصر از کدهای جاوا در بلاگر، امکانی است که از دید بسیاری از کاربران دور مانده است. شاید چون بی‌سروصدا و بدون تبلیغات در اختیار کاربران قرار گرفته است.
    [*]استفاده از صدها ویجت به شکل‌های مختلف بی‌هیچ محدودیتی
    [*]ارسال عکس، ویدئو، موزیک و... از بسیاری از سایت‌ها به وبلاگ واقع در بلاگر
    [*]پشتیبانی از خروجی استاندارد atom و امکان استفاده از سایر سرویس‌ها، مثل فیدبرنر
    [*]تغییر تاریخ فارسی با اضافه کردن کد
    [*]امکان تغییر لحظه‌ای آدرس وبلاگ
    [*]امکان ویرایش و استفاده از هر کد HTML.
    [*]امکان تعریف یک پانویس همیشگی برای پست‌ها و همین‌طور فیدها
    [*]در بلاگر آدرس اختصاصی یک مطلب (Post) نشان‌دهنده‌ی تاریخ انتشار آن نیز می‌باشد.
    [*]ایجاد چند وبلاگ با یک حساب کاربری. بلاگر نیاز به ثبت‌نام ندارد و می‌توان با استفاده از حساب کاربری در گوگل، از بلاگر هم استفاده نمود.
    [*]پشتیبانی اکثریت زبان‌ها، ازجمله زبان پارسی
    [*]راهنمای قدم‌به‌قدم در هر مرحله و در مکان مورد نیاز
    [*]بلاگر امکانات زیاد دیگری هم دارد؛ ازجمله امکان به‌روز رسانی از طریق گوشی موبایل، استفاده از Ad sense گوگل و... . در کل چون این سرویس‌بلاگ به گوگل متصل است، به راحتی می‌توان از خیلی از امکانات گوگل در وبلاگ استفاده کرد که اصولا برای استفاده از هر کدام، آموزشی وجود دارد. اما برخی از این آموزش‌ها تنها به زبان انگلیسی موجود است. البته در کشور ما امکان استفاده از بعضی امکانات -یا به خاطر **********ینگ مخابرات و یا اعمال تحریم از سوی گوگل- وجود ندارد.
    [*]امکان افزودن فیلم با فرمت‌های مختلف، تا حجم 100 مگابایت
    [*]ارائه‌ی ابزارک‌هایی برای استفاده در وبلاگ در دسته‌بندی‌های مختلف. این ابزارک‌ها علاوه بر دسته‌بندی موضوعی، براساس محبوبیت و زمان انتشار هم مرتب شده‌اند.
    [*]امکان به‌روز رسانی، توسط افزونه‌ی Scribefire، بدون نیاز به ورود به صفحه‌ی مدیریت وبلاگ
    [*]در بلاگر امکان تهیه‌ی نسخه‌ی پشتیبان وجود دارد.

وردپرس:

  • وجود 71 قالب استاندارد و آماده که شامل قالب‌های یک ستونی، دو ستونی، سه ستونی و حتی چهار ستونی می‌شود. بعضی از آن‌ها از ابتدا مناسب با زبان فارسی ساخته شده‌اند.
    [*]وردپرس به شما امکان آپلود فضای باورنکردنی حدود 3000 مگابایت یعنی سه گیگ به شما می‌دهد کاربر در این فضا علاوه بر فرمت‌های Gif، JPG و Png امکان آپلود فایل‌های PDF، Doc و Power Point را دارد
    [*]نمایش آی‌پی کسانی که در وبلاگ نظر می‌گذارند به مدیر وبلاگ. همچنین مدیر وبلاگ امکان ویرایش نظرها را نیز دارد و می‌تواند در قسمت نظرات، جستجو در اسم و آی‌پی هم داشته باشد. البته در وردپرس امکان ارسال کامنت به صورت خصوصی وجود ندارد.
    [*]امکان استفاده از ویجت‌های آماده، البته با محدودیت از نظر تعداد. ویجت‌هایی مانند فلیکر، دلیشز، آرشیو، تقویم، آمار، فید، متن، طبقه‌بندی، نمایش پست‌هایی که بیشترین کلیک را گرفته‌اند، لینک‌هایی که بیشترین کلیک را گرفته‌اند، آخرین پست‌ها، آخرین کامنت‌ها، لینک‌ها و غیره.
    [*]امکان وارد کردن وبلاگ به وردپرس و مهاجرت آسان از بلاگر یک مزیت وردپرس است که به این وسیله می‌توان به آسانی کلیه‌ی پست‌ها و نظرات را از بلاگر و سایر پلت‌فرم‌ها به وردپرس منتقل کرد.
    [*]وردپرس تنها سیستم سرویس‌دهنده‌ی وبلاگی خارجی است که علاوه بر پشتیبانی از زبان فارسی، صفحه‌ای را به وبلاگ‌های به‌روز شده‌ی فارسی و مطالب برگزیده‌ی آن‌ها اختصاص می‌دهد؛ چیزی که تنها در سیستم‌های فارسی وجود دارد و نه در سیستم‌هایی مثل بلاگر.
    [*]آمار جدا برای هر پست
    [*]قسمت ویرایش وردپرس بسیار مطلوب است؛ ولی در استفاده از کد فقط امکان استفاده از کدهای محدودی وجود دارد.
    [*]قرار دادن کلمه‌ی عبور و یا خصوصی کردن یک پست
    [*]قابلیت پیگیری کامنت‌های کاربر، به صورت استاندارد روی وبلاگ‌های وردپرس
    [*]امکان عدم پابلیش کامنت‌های هرز یا اسپم. کاربر با وارد کردن یک سری از کلمات در قسمت اسپم وردپرس، می‌تواند از پابلیش کامنت‌هایی که حاوی آن کلمات باشند، جلوگیری کند.
    [*]در وردپرس امکان درج «ادامه‌ی مطلب» در پست‌ها وجود دارد؛ برخلاف بعضی سیستم‌های دیگر، مثل بلاگر.
    [*]امکان استفاده از ویرایش‌گر Windows Live Writer . با این حساب دیگر نیازی به وبلاگ‌نویسی آنلاین و استفاده از ویرایش‌گر وبلاگ نمی‌باشد. و کاربر می‌تواند مطالب خود را بدون اتصال به اینترنت و به صورت آفلاین در این ویرایش‌گر بنویسد و هنگام متصل شدن به اینترنت توسط همین ویرایشگر وبلاگش را به روز کند.
    [*]در وردپرس آدرس اختصاصی یک مطلب (Post)، نشان‌دهنده‌ی تاریخ انتشار آن نیز می‌باشد.
    [*]با استفاده از یک ایمیل امکان ثبت چند حساب کاربری وجود ندارد؛ اما در هر حساب کاربری می‌توان بیش از یک وبلاگ را ثبت کرد.
    [*]امکان ارسال سریع مطالب در صفحه‌ی مدیریت
    [*]وردپرس دارای سیستم آمارگیری پیشرفته‌ای است و آمار را به صورت نموداری برای همه و تک‌تک مطالب ارائه می‌دهد.

منابع: برای تهیه‌ی این مقاله، به مدیریت یا پشتیبانی تمام سرویس‌بلاگ‌های فارسی ایمیل زدم و درخواست کردم که امکانات برجسته و خوب سرویس خود را برایم ارسال کنند تا در معرفی سرویس آن‌ها کم و کاستی نباشد؛ اما متأسفانه میهن‌بلاگ و بلاگفا در این مورد همکاری نکردند. بنابراین خودم دست به کار شدم و به این سرویس‌ها سر زدم و تا آنجا که امکاناتشان را دیدم، ‌نوشتم.
برای تهیه‌ی لیست امکانات سرویس‌بلاگ‌های خارجی به وبلاگ هایم در این سرویس ها مراجعه کردم و هر آنچه که می دانستم و می دیدم نوشتم و برای اینکه چیزی را جا نداخته به باشم به چند وبلاگ که این امکانات را شرح داده بودند و به معرفی ابزار و امکانات این دو سرویس پرداخته بودند مانند دوست خوبم وب3 و وبلاگ‌های دیگر دوستان آی‌تی‌نویس مراجعه کردم و از مقالات ایشان هم کمک گرفتم.


منبع : shomaha.ir
 
بالا