از نظر شيميايي پرتقال را منبع غني ويتامين c ميدانند و جالب آنكه پوست آن در بسياري موارد حتي مغذي تر از پرتقال است .كارشناسان موسسه ملي سرطان آمريكا معتقدند موارد سرطان معده در آمريكا تقريبا" كم است . زيرا در تمام ماه هاي سال پرتقال و مركبات در دسترس همه قرار دارد و بيشتر مردم آنها را مصرف ميكنند . ويتامين c يكي از عوامل مهم مهار كننده سرطان است . به طوري كه اين ويتامين را دشمن نيرومندي بر عليه يكي از عوامل شناخته شده سرطان زا يعني نيتروزامين ها (Nitrosamies) مي شناسند. مصرف زياد پرتقال علاوه بر پيشگيري از سرطان معده ، در پيشگيري از انواع سرطان ها نيز موثر است . ازجمله سرطان مري در اشخاصي كه زياد پرتقال مي خورند 50 درصد كمتر از اشخاصي است كه آن را كمتر مصرف ميكنند و يا اصلا" نمي خورند .همچنين ميزان ابتلا به سرطان لوزالمعده در مصرف كنندگان پرتقال در پائين ترين حد قرار دارد .
محققان در يافته اند كه پرتقال و ساير مركبات در پائين آوردن كلسترول خون نيز موثرند و اين خاصيت مديون وجود پكتين (Pectin) يا ماده اليافي پوست و ورقه هاي نازك مابين پره هاي پرتقال است . در مواردي كه هدف كاهش كلسترول و تامين سلامت شريانها باشد . براي استفاده از حداكثر نيروي درماني پرتقال ، توصيه ميشود كه پرتقال را با لايه سفيد رنگ زير پوست و لايه هاي نازك داخل پرتقال كه حاوي پكتين هستند مصرف كنيد.
پيشگشري از عفونت هاي ويروسي از خواص ديگر پرتقال است كه در عصاره آن وجود دارد . دانشمندان اين خاصيت را فقط به دليل ويتامين c موجود در آن نمي دانند ،بلكه معتقدند ممكن است يك تركيب ناشناخته ضد ويروسي نيز در عصاره پرتقال موجود باشد.
لازم است بدانيد كه يك ليوان آب پرتقال داراي 120 ميلي گرم ويتامين c يعني دو برابر مقدار توصيه شده در روز است و علاوه بر آن داراي مقاديري مقاديري كليسم ، پتاسيم ، نياسين و اسيد فوليك ميباشد . آب پرتقال سرشار از الياف (فيبر) است ، به ويژه اگر با (Pulpe) يا گوشت ميوه مصرف شود . آب پرتقال هر اندازه كه سردتر باشد و در يخچال نگهداري شود ويتامين c ان بيشتر حفظ ميشود .
تركيب شيميايي پرتقال
از تجزيه خوراكي 100 گرم پرتقال علاوه بر آب ، مواد زير به دست ميآيد :
75 واحد بين المللي ويتامين A
25 ميلي گرم ويتامين B
5/0 تا 5/1 گرم پروتئين
5/5 تا 7/9 گرم مواد قندي
2/0 گرم سلولز
اينوريتل ،پكتين ،ليگنين ،هورمون هاي نمو ، اسانس ها ، آنزيم هاي پروكسيداز ، مواد معدني شامل سديم 3 ميلي گرم ،منيزيوم 12 ميلي گرم ،فسفر 22 ميلي گرم ،گوگرد 10 ميلي گرم ، كلر 3 ميلي گرم ، پتاسيم 187 ميلي گرم ،كلسيم 43 ميلي گرم ، منگنز 5/0 ميلي گرم ، مس 4/0 ميلي گرم و روي 17/0 ميلي گرم.
آب پرتقال صحيح چگونه به دست مي آيد ؟
پرتقال را پوست كنده ، البته مانند پوست كندن يك سيب ،يعني پوست دوم سفيد رنگ روي آن بماند ،بعد به قطعات كوچك ببريد و در آبميوه گيري بيندازيد ، درست مثل زماني كه ميخواهيد آب هويج بگيريد . آب پرتقال شما بايد شيري رنگ باشد . نه كاملا" نارنجي (از ديدگاه طب نتروپت و درمان هاي طبيعي).
فشار خون بالا و نوشيدن آب پرتقال
افرادي كه فشار خونشان بالا ست و براي كنترل آن دارو مصرف ميكنند ، به احتمال زياد به دليل استفاده از داروهاي ضد فشار خون و يا به دليل بالا بودن سديم در بدنشان پتاسيم آنها از حد طبيعي (5-5/3 ميلي گرم) پائين تر آمده و مشكلاتي در وضع سلامتشان به وجود مي اوريد . اين بيماران بايد به طور مرتب پتاسيم خونشان را در مورد آزمايش قرار داده و كاملا" زير نظر باشند.
البته در مان كمبود پتاسيم به طور مصنوعي امكان پذير است و با تجويز پزشك صورت مي گيرد ، ولي اين بيماران بايد هميشه در تغذيه روزانه خود از مواد غذايي حاوي پتاسيم بالا استفاده كنند . اب پرتقال سرشار از پتاسيم است و در يك ليوان بزرگ از آن حدود 350 ميلي گرم پتاسيم وجود دارد .
ميوههاي زرد مانند موز ، انواع مركبات ،زرد آلو ، هلو ،انگور ، خرما و طالبي نيز داراي پتاسيم فراوان هستند ،ولي چون آب پرتقال كالري كمتري دارد مناسب تر است ، زيرا مواد خوراكي كه كالري زياد توليد ميكنند براي مبتلايان به فشار خون مناسب نيستند.
توصيه هاي درباره مصرف آب پرتقال
1- آب پرتقال با مزه شيرين متمايل به ترش ،سرشار از انواع ويتامينها ميباشد ،مخصوصا" از نظر مقدار ويتامين c بسيار غني است : بنابراين توصيه ميشود به منظور تامين c و ايجاد نيرو و مقاومت در مقابل انواع بيماري ها ، در طول 24 ساعت به ميزان يك تا دو ليوان از آب پرتقال حاوي 11 كيلو كالري ارزش زايي است .
2- آب پرتقال به علت دارا بودن پروتين و كلسيم قابل جذب و نيز قند كافي ، يك ماده مغذي و مقوي محسوب ميشود كه مي توان به منظور تقويت عمومي بدن از ان استفاده نمود .
3- وجود هورمونهاي نمو ،كلسيم ،فسفر ، آهن ، ويتامين A و ويتامين C در پرتقال ، شرايط لازم را براي و نمو استخان ها و عاج سازي به منظور استحكام دندان ها فراهم ميكند : براي تقويت و رشد اطفال و نيز تامين مواد لازم بدن ، مصرف آن به زنان باردار و شيرده توصيه ميشود .
4- مصرف پرتقال به دليل اينكه حاوي مواد معدني كافي به ويژه پاتسيم است ،منجر به افزايش حجم ارار در طول شبانه روز ميشود و از اين طريق سموم بدن دفع ميگردد : در نتيجه انسان را با نشاط ميسازد. لازم به ذكر است آن از عده بيماران آسمي ، روماتسيمي و پوستي كه روزانه مقداري تركيبات كورتون مصرف ميكنند . براي جلوگيري از خيز و عوارض ديگر ، پيوسته بايد مقداري پتاسيم بايد مقداري پتاسيم مصرف كنند كه البته طبيعي ترين راه ،مصرف پرتقال است .
5- در فصولي كه پرتقال فراوان است ،بهترين و طبيعي ترين راه مبارزه با يبوست خوردن روزانه يك تا دو ليوان آب پرتقال است.
6- قبل از اينكه پرتقال كاملا" رسيده شود فشردن قسمت خارجي پوست پرتقال تازه ،اسانس پرتقال تازه ، اسانس پرتقال به رنگ زرد و بوي معطر و طعم ملايمي از آن جدا ميشود كه از آن در تهيه ادوكلن ،محلول هاي زيبايي و معطر كردن شربت هاي طبي استفاده مي نما يند .
7- اسانس پرتقال خاصيت ضد عفوني كنند گي دارد : بنابراين در تهيه پمادهاي ضدعفوني كننده به كار مي رود .
8- پرتقال بهترين محرك براي تفزايش اشتها است : به همين دليل سعي كنيد آن را قبل از غذا ميل كنيد نه بعد از آن.
محققان در يافته اند كه پرتقال و ساير مركبات در پائين آوردن كلسترول خون نيز موثرند و اين خاصيت مديون وجود پكتين (Pectin) يا ماده اليافي پوست و ورقه هاي نازك مابين پره هاي پرتقال است . در مواردي كه هدف كاهش كلسترول و تامين سلامت شريانها باشد . براي استفاده از حداكثر نيروي درماني پرتقال ، توصيه ميشود كه پرتقال را با لايه سفيد رنگ زير پوست و لايه هاي نازك داخل پرتقال كه حاوي پكتين هستند مصرف كنيد.
پيشگشري از عفونت هاي ويروسي از خواص ديگر پرتقال است كه در عصاره آن وجود دارد . دانشمندان اين خاصيت را فقط به دليل ويتامين c موجود در آن نمي دانند ،بلكه معتقدند ممكن است يك تركيب ناشناخته ضد ويروسي نيز در عصاره پرتقال موجود باشد.
لازم است بدانيد كه يك ليوان آب پرتقال داراي 120 ميلي گرم ويتامين c يعني دو برابر مقدار توصيه شده در روز است و علاوه بر آن داراي مقاديري مقاديري كليسم ، پتاسيم ، نياسين و اسيد فوليك ميباشد . آب پرتقال سرشار از الياف (فيبر) است ، به ويژه اگر با (Pulpe) يا گوشت ميوه مصرف شود . آب پرتقال هر اندازه كه سردتر باشد و در يخچال نگهداري شود ويتامين c ان بيشتر حفظ ميشود .
تركيب شيميايي پرتقال
از تجزيه خوراكي 100 گرم پرتقال علاوه بر آب ، مواد زير به دست ميآيد :
75 واحد بين المللي ويتامين A
25 ميلي گرم ويتامين B
5/0 تا 5/1 گرم پروتئين
5/5 تا 7/9 گرم مواد قندي
2/0 گرم سلولز
اينوريتل ،پكتين ،ليگنين ،هورمون هاي نمو ، اسانس ها ، آنزيم هاي پروكسيداز ، مواد معدني شامل سديم 3 ميلي گرم ،منيزيوم 12 ميلي گرم ،فسفر 22 ميلي گرم ،گوگرد 10 ميلي گرم ، كلر 3 ميلي گرم ، پتاسيم 187 ميلي گرم ،كلسيم 43 ميلي گرم ، منگنز 5/0 ميلي گرم ، مس 4/0 ميلي گرم و روي 17/0 ميلي گرم.
آب پرتقال صحيح چگونه به دست مي آيد ؟
پرتقال را پوست كنده ، البته مانند پوست كندن يك سيب ،يعني پوست دوم سفيد رنگ روي آن بماند ،بعد به قطعات كوچك ببريد و در آبميوه گيري بيندازيد ، درست مثل زماني كه ميخواهيد آب هويج بگيريد . آب پرتقال شما بايد شيري رنگ باشد . نه كاملا" نارنجي (از ديدگاه طب نتروپت و درمان هاي طبيعي).
فشار خون بالا و نوشيدن آب پرتقال
افرادي كه فشار خونشان بالا ست و براي كنترل آن دارو مصرف ميكنند ، به احتمال زياد به دليل استفاده از داروهاي ضد فشار خون و يا به دليل بالا بودن سديم در بدنشان پتاسيم آنها از حد طبيعي (5-5/3 ميلي گرم) پائين تر آمده و مشكلاتي در وضع سلامتشان به وجود مي اوريد . اين بيماران بايد به طور مرتب پتاسيم خونشان را در مورد آزمايش قرار داده و كاملا" زير نظر باشند.
البته در مان كمبود پتاسيم به طور مصنوعي امكان پذير است و با تجويز پزشك صورت مي گيرد ، ولي اين بيماران بايد هميشه در تغذيه روزانه خود از مواد غذايي حاوي پتاسيم بالا استفاده كنند . اب پرتقال سرشار از پتاسيم است و در يك ليوان بزرگ از آن حدود 350 ميلي گرم پتاسيم وجود دارد .
ميوههاي زرد مانند موز ، انواع مركبات ،زرد آلو ، هلو ،انگور ، خرما و طالبي نيز داراي پتاسيم فراوان هستند ،ولي چون آب پرتقال كالري كمتري دارد مناسب تر است ، زيرا مواد خوراكي كه كالري زياد توليد ميكنند براي مبتلايان به فشار خون مناسب نيستند.
توصيه هاي درباره مصرف آب پرتقال
1- آب پرتقال با مزه شيرين متمايل به ترش ،سرشار از انواع ويتامينها ميباشد ،مخصوصا" از نظر مقدار ويتامين c بسيار غني است : بنابراين توصيه ميشود به منظور تامين c و ايجاد نيرو و مقاومت در مقابل انواع بيماري ها ، در طول 24 ساعت به ميزان يك تا دو ليوان از آب پرتقال حاوي 11 كيلو كالري ارزش زايي است .
2- آب پرتقال به علت دارا بودن پروتين و كلسيم قابل جذب و نيز قند كافي ، يك ماده مغذي و مقوي محسوب ميشود كه مي توان به منظور تقويت عمومي بدن از ان استفاده نمود .
3- وجود هورمونهاي نمو ،كلسيم ،فسفر ، آهن ، ويتامين A و ويتامين C در پرتقال ، شرايط لازم را براي و نمو استخان ها و عاج سازي به منظور استحكام دندان ها فراهم ميكند : براي تقويت و رشد اطفال و نيز تامين مواد لازم بدن ، مصرف آن به زنان باردار و شيرده توصيه ميشود .
4- مصرف پرتقال به دليل اينكه حاوي مواد معدني كافي به ويژه پاتسيم است ،منجر به افزايش حجم ارار در طول شبانه روز ميشود و از اين طريق سموم بدن دفع ميگردد : در نتيجه انسان را با نشاط ميسازد. لازم به ذكر است آن از عده بيماران آسمي ، روماتسيمي و پوستي كه روزانه مقداري تركيبات كورتون مصرف ميكنند . براي جلوگيري از خيز و عوارض ديگر ، پيوسته بايد مقداري پتاسيم بايد مقداري پتاسيم مصرف كنند كه البته طبيعي ترين راه ،مصرف پرتقال است .
5- در فصولي كه پرتقال فراوان است ،بهترين و طبيعي ترين راه مبارزه با يبوست خوردن روزانه يك تا دو ليوان آب پرتقال است.
6- قبل از اينكه پرتقال كاملا" رسيده شود فشردن قسمت خارجي پوست پرتقال تازه ،اسانس پرتقال تازه ، اسانس پرتقال به رنگ زرد و بوي معطر و طعم ملايمي از آن جدا ميشود كه از آن در تهيه ادوكلن ،محلول هاي زيبايي و معطر كردن شربت هاي طبي استفاده مي نما يند .
7- اسانس پرتقال خاصيت ضد عفوني كنند گي دارد : بنابراين در تهيه پمادهاي ضدعفوني كننده به كار مي رود .
8- پرتقال بهترين محرك براي تفزايش اشتها است : به همين دليل سعي كنيد آن را قبل از غذا ميل كنيد نه بعد از آن.