• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

پژوهشی جدید در رنگ درمانی و روان شناسی رنگها

Maryam

متخصص بخش ادبیات
مطالبی که نقل میشود چکیده ای از همایش روان شناسی رنگهاست که چندی پیش در تهران برگزار شد و طی آن یکی از محققین داخلی ، به نتایج تحقیقات و مطالعات خود در مورد روان شناسی رنگها پرداخت.
رنگ درمانی از شاخه های است که امروزه در دانشگاههای معتبر دنیا تدریس می شود. پژوهشگران به این نتیجه رسیده اند که علاقه هر فرد به یک رنگ خاص از روحیه او نشأت میگیرد و نحوه چینش رنگها در بخش های مختلف زندگی ( از نحوه لباس پوشیدن گرفته تا شیوه تزیین منزل) تأثیر مستقیمی بر روحیه و عملکرد انسان دارد.
رنگ اول مورد علاقه شما چیست؟
تنها چند ثانیه وقت بگذارید و اولین رنگ مورد علاقه تان را بر روی یک تکه کاغذ بنویسید تا یک تست روان شناسی جالب به دست آورید .البته اذعان می کنیم ویژگیهایی که نقل می شود مطلق نیست و ممکن است در مواردی نیز درست نباشد اما آنچه نقل می شود بر اساس نتایج تحقیقات و مطالعات است.
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
رنگ قرمز:
افرادی که به رنگ قرمز بیش از بقیه رنگها علاقه دارند عموماً افرادی پر انرژی و خوش مشرب هستند. آن ها تمایل زیادی به حرکت کردن دارند اما در خصوص چگونگی آن چندان فکر نمی کنند. قرمزها همه جا می خواهند اول باشند، فعال و نیرومندند اما جنبه های زیاده روی در آن ها زیاد است و اگر نتوانند آن را تحت کنترل خود در آورند برایشان مشکل ساز می شود. بسیار عمل گرا هستند و اصرار دارند که حتماً و تحت هر شرایطی دست به عمل بزنند . برخی از قرمزها به دلیل فعالیت زیاد ، بخشی از بنیه جسمانی خود را از دست می دهند . آن ها باید یاد بگیرند انرژی شان را صرف امور ارزشمند کنند و بیش از هر چیز نیاز به برباری دارند.
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
رنگ نارنجی:

افرادی که رنگ اولشان نارنجی است ، بسیار پر شور و پر حرارت هستند. معمولاً بیش از دیگران حرف می زنند و دوست دارند فعالیت هایشان زود به نتیجه برسد و به چشم بیاید، آن ها به طور کلی دوست دارند در مرکز توجه باشند. آنها افرادی خلاق ، عمل گرا ، و انعطاف پذیرند ، آنها زیاد فکر می کنند ولی رؤیا پردازند و چون افکارشان از زمان حال خیلی جلوتر است ، به اندازه کافی و درست برای آنها برنامه ریزی نمی کنند. آرمانهایشان اغلب ناتمام می ماند و در نتیجه زود نا امید می شوند. فرد نارنجی اگر مهارتی داشته باشد علاقمند است که به سرعت آن را به دیگران هم آموزش دهد. او این کار را صرفاً به دلیل خیرخواهی انجام نمی دهد ! بلکه این کار روح او را ارضا میکند. نارنجی ها بیش از بقیه به داشتن تعطیلات و استراحت طولانی بعد از یک فعالیت گسترده نیاز دارند. آنها بدون تعطیلات اصلاً نمی توانند زندگی کنند . اگر بخواهید نارنجی ها را وادار کنید که به طور مداوم کار کنند کار آیی شان به طرز محسوسی پایین می آید. اگر شما یک فرد نارنجی هستید بدانید که شور و حرارت مورد نیاز برای انجام کارها در بالاترین حد ممکن در شما وجود دارد ، اما در عین حال نیاز دارید قبل از انجام هر کاری آن را به خوبی بررسی کرده و بی گدار به آب نزنید!
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
رنگ آبی:

آبی ها طبیعتی ملایم دارند. به گونه ای که اغلب افراد در کنار آنها احساس آرامش می کنند. آنها بیش از سایرین به دنبال کشف حقیقت هستند و اغلب تمایلات فلسفی دارند. آبی ها ذاتاً افرادی رقابت جو نیستند اما افراد متمایل به طیف رنگ های گرم حسادت آنها را بر می انگیزند. آبی ها نباید بگذارند تحت هیچ شرایطی حس سحادت در آنها اوج بگیرد ! چرا که در این حالت خطر ساز می شود. آنها هم نیاز دارند که قدری به قوای جسمانی خود بیشتر برسند.
رنگ فیروزه ای:
اغلب ظاهری آرام و سرد دارند و در عین حال سرشار از انرژی و نیروی سرزندگی هستند. آنها افرادی محبوب هستند زیرا عمیقا دوست دارند به دیگران کمک کنند. یک فرد فیروزه ای بسیار انعطاف پذیر است و همیشه آغوشش را برای تغییر و تحولات باز می گذارد.آنها قدرت تصمیم گیری بسیار بالایی دارنداما باید مواظب باشند در اثر اخذ تصمیمات مکرر در این زمینه دچار توهم نشوند.
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
رنگ سرخابی:
افرادی سرشار از محبت ، عاطفه و ملایمت هستند و بسیار صمیمی و مشتاقند. اما گاهی اگر حس کنند که دیگران اصلاً قدر زحماتشان را نمی دانند به استبداد می گرایند و باید در این حالت بتوانند تمایلاتشان را تعدیل کنند.

و اما آخرین رنگ یعنی بنفش:
این افراد از خودآگاهی و هوشیاری معنوی بسیار بالایی برخوردارند و به قانون جذب اعتقاد بسیار زیادی دارند. مثلاً خیلی از آنها بر این باورند که اگر بیمار شوند به صرف اتکا به نیروی ایمان درونشانو بدون استفاده از دارو می توانند بهبود پیدا کنند! روحیه ای خوشگذران و مجلل دارند و چون کودک درونشان قوی تر از بقیه است از نیروی خلاقیت بسیار بالایی برخوردارند به گونه ای که آنها با استفاده از خلاقیت درونیشان حتی بدون تلاش زیاد می توانند به موفقیت برسند.

رنگ های غالب در طبیعت:

امروز برخی از دانشمندان به این نتیجه دست یافته اند که حتی چرخش رنگها در طبیعت از نظم خاصی پیروی می کند. بدین معنی که رنگ غالب در طبیعت در هر ساعت متفاوت با ساعات دیگر است. رنگ غالب در طبیعت در ساعت یک بامداد رنگ ارغوانی ، در ساعت سه بامداد بنفش ، در ساعت پنج آبی ، در ساعت هفت صبح فیروزه ای، در ساعت نه سبز، در ساعت یازده زرد ، در ساعت سیزده نارنجی و در ساعت هفده قرمز است.
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
خواص درمانی رنگها:

استفاده از رنگ قرمز سیستم عصبی را تحریک می کند و موجب ترشح آدرنالین و در نتیجه تحرک بیشتر می شود. رنگ قرمز برای درمان کم خونی و سرماخوردگی مفید است اما در زمان ابتلا به تب ، ورم و زخم نباید مورد استفاده قرار بگیرد! چون باعث می شود زخم دیرتر بهبود یابد.
رنگ نارنجی انرژی بدن را افزایش می دهد و موجب تسریع در امر گردش خون می شود. برای بهبود زخمها ، درد مفاصل ، زخم معده، تب خال و بیماری های کلیه مفید است. اما از آنجا که نارنجی یک رنگ محرک است در مواردی که فرد مبتلا به بیماریهای ذهنی یا روانی است ، استفاده از این رنگ توصیه نمی شود.
استفاده از رنگ سبز باعث افزایش دفع مواد سمی از بدن انسان می شودو به بهبود عملکرد قلب و ریه ها کمک می کند. در مورد درمان تومورها و کیست ها هم می تواند مؤثر باشد. به لحاظ تأثیر گذاری روانی نیز استفاده از رنگ سبز می تواند حس وظیفه شناسی و مسؤؤلیت را در افراد تقویت کند.
استفاده از رنگ زرد نیز به بهبود گردش خون در بدن انسان می انجامد و به تقویت عضله های قلب منجر می شود و سیستم لنفاوی بدن را نیز تحریک می کند. استفاده از رنگ زرد در ضمن برای مبتلایان به بیماری دیابت نیز مفید است.
رنگ فیروزه ای از آنجا که رنگی آرام بخش است برای تسکین اضطراب و بهبود سیستم ایمنی بدن به کار می رود. این رنگ برای بهبود ورم ، سردرد، سینوزیت و سوختگی نیز کاربرد دارد. استفاده از رنگ فیروزه ای هم چنین برای بهبود و درمان جوش های صورت می تواند مفید باشد. بنابراین دختر خانمها و آقا پسرهایی که تازه به سن بلوغ رسیده اند و به شدت نگران جوشهای صورتشان هستند ، می توانند از این رنگ بیشتر استفاده کنند. این رنگ به طور کلی می تواند یک حس سرزندگی ایجاد کند و نوعی تازگی به کل بدن انسان ببخشد. به همین دلیل ما استفاده از آن را به همه توصیه می کنیم.
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
چگونگی استفاده از رنگها در فضای داخلی ساختمان:

از دیدگاه روان شناسی رنگ ها، هر رنگ برای قسمتی از فضای خانه کاربرد دارد و استفاده صحیح از رنگ ها در طراحی فضای خانه می تواند انرژی ، شادابی و سرزندگی بیشتری را به فضای داخلی خانه ببخشد.
طبق این نظریه دیوار منزل بهتر است همیشه به رنگ سفید رنگ آمیزی شود و یا از طیف رنگهای روشن باشد. در مواردی که نور یک اتاق زیاد است می توان رنگ های تیره تر را نیز به کار برد. در حمام خانه بهتر است از رنگ هایی نظیر آبی یا فیروزه ای استفاده شود و برای آشپزخانه باید طیف رنگهای گرم مورد استفاده قرار گیرد و استفاده از رنگهای متضاد با یکدیگر در آشپزخانه توصیه می شود.
در رنگ آمیزی اتاق خواب باید از طیف رنگ های آرام و ملایم مانند آبی روشن یا زرد کم رنگ و یا سفید استفاده شود. رنگ قرمز مناسب اتاق هایی است که قرار است در آن فعالیت جسمانی زیادی انجام شود.
رنگ نارنجی فضا را از آنچه هست بزرگتر نشان می دهد. بنابراین برای فضاهایی مانند اتاق نشیمن یا راهرو مناسب است. رنگ آبی فضا را سرد میکند بنابراین برای محیط هایی نظیر اتاق مطالعه یا اتاق انتظار کاربرد دارد. البته آبی بسیار ملایم و کم رنگ برای اتاق خواب هم مناسب است.
رنگ زرد بهتر است به صورت ملایم و مکمل در آشپزخانه و یا برای تزیین اتاق ها استفاده شود. رنگ فیروزه ای برای دفتر کار و اتاق مطالعه خوب است و این رنگ مانند نارنجی به بزرگ نشان دادن فضا کمک می کند.
رمگ ارغوانی هم بیشتر به کار استفاده در حمام یا اتاق نشیمن می آید البته بهتر است این رنگ به صورت ترکیبی و همراه با رنگ صورتی یا سفید به کار رود که در این صورت تزیینات اتاقمان بسیار زیباتر خواهد شد.




تحقیق و مطالعه: سرکار خانم فریبا عزالدین
 
بالا