یکی از فراوانترین عناصر معدنی که در بدن یافت می شود کلسیم است که نقش بسیـار مهم و حیاتی در سلامت استخوانها ایفا می کند. کلسیم به سلولها امکان تقسیم شدن می دهد. انقباض و انبساط ماهیچه ای را تنظیم می کند، سبب حیات قلب و مغز می گردد. نقش مهمی در حرکت پروتئین و مواد مغذی در درون سلولها دارد. فشار خون را کنترل می نماید و برای انعقاد خون ضروری است . همچنین به نظر می رسد که کلسیم از بدن در برابر حملات قلبی و انواع مشخصی از سرطانها محافظت می کند. برنارد، پی هالورن ، استاد پزشکی دانشگاه سان فرانسیسکو در کالیفرنیا، اظهار می نماید: "بدن همواره کلسیم را از استخوانها می گیرد و آن را در خون ذخیره می کند تا اطمینان حاصل شود که کلیه این عملکردها تداوم پیدا می کنند." وقتی که شما پنیر می خورید، شیر می نوشید یا یک مکمل کلسیم استفاده می کنید کلسیم درون روده هضم می شود و در آنجا ویتامین d سبب جذب آن می گردد. سپس درون خون به کلیه نقاط بدن می رود و به طور مداوم بین استخوانها و خون مبادله می شود. هالون می گوید: "این عمل به گونه ای است که گویی ما هر روز کلسیمی را به ارزش هزارها دلار، وارد استخوانها بکنیم و نیز همان مقدار کلسیم به ارزش هزارها دلار را از آن خارج نماییم . استخوانها در وضعیتی ثابت قرار دارند اما مقداری کلسیم به آنها وارد و از آنجا خارج می گردد." این تبادل مشخص می کند که بدن همیشه هنگام نیاز به کلسیم منبعی از آن را در اختیار دارد. بسیاری از بزرگسالان نسبت به این واقعیت که به کلسیم کافی نیاز دارند بی اعتنایی نشان می دهند و تصور می کنند که چون دیگر بدن آنها استخوان نمی سازد و این مرحله در حدود 30 سالگی به پایان رسیده ، به کلسیم نیازی ندارند. هالوون در این مورد هشدار می دهد که : "اگر شما به اندازه کافی مواد کلسیم دار نخورید اسکلت شما به تدریج فرسوده خواهد شد تا جایی که یک روز صبح وقتی بخواهید از تخت پایین بیایید استخوانهایتان می شکند." براساس نظریات یک محقق ، اگر بزرگسالان روزانه تنها یک لیوان شیر یا یک فنجان ماست به رژیم غذایی خود بیفزایند و همچنین به مدت 30 دقیقه در روز پیاده روی کنند یا فعالیت هایی که باعث کاهش وزن می شود انجام دهند به طور قابل توجهی خطر شکستگی استخوان را که به علت پوکی استخوان عارض می شود، کاهش می دهند. به علت نقش مهم ویتامین d در جذب کلسیم در بدن ، مصرف مقدار مناسب آن نیز امری بسیار مهم و ساده است . شیر از ویتامین d غنی می باشد، بنابراین اگر شیر بنوشید مقدار کلسیم لازم را به دست می آورید. هنگامی که هفته ای دو یا سه بار صورت و دستهای خود را به مدت 15 تا 30 دقیقه در معرض تابش خورشید قرار دهید، بدن شما ویتامین d تولید می کند. اما اگر شیر نمی نوشید و در هوای گرفته و ابری زندگی می کنید، یک مولتی ویتامین که حاوی ویتامین d است بخورید. توصیه می شود استفاده از این ویتامین طبق تجویز پزشک باشد. زیرا مصرف بیش از اندازه ویتامین d می تواند باعث مسمومیت شود. با وجودی که براساس نظر هیأت مدیره فرهنگستان ملی مواد غذایی و تغذیه ، مقدار مطلوب مصرف کلسیم که کافی باشد هنوز مشخص نشده است ، انجمن پزشکی برای افراد بالای 50 سال روزانه 1200 میلی گرم توصیه می کند. مصرف لبنیات ، ساده ترین روش موجود برای تأمین کلسیم است . اما شما می توانید کلسیم را از بسیاری از غذاهای دیگر نیز به دست بیاورید. گیاهانی که برگ سبز دارند، آبمیوه هایی که دارای کلسیم هستند، کنسرو ساردین و کنسرو ماهی با استخوان منابع خوب کلسیم محسوب می شوند. حتی هویج و نخود سبز نیز کلسیم دارند. برای بالابردن مصرف کلسیم می توانید طوری که تأثیری در طعم غذا نداشته باشد به سوپ یا سس ، شیر خشک اضافه نمایید. یک چهارم فنجان شیرخشک 375 میلی گرم کلسیم ، برای بدن فراهم می کند. مردان و زنان بالای 50 سال باید روزانه 1200 میلی گرم کلسیم مصرف نمایند.