• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

کشور قطر

Nicol

متخصص بخش گردشگری
spacer.gif
قَطَر کشوری در جنوب غربی قارهٔ آسیا و در شرق شبه‌جزیره عربستان، در خاورمیانه و در بخش جنوبی خلیج فارس واقع شده‌است. قَطَر خود شبه‌جزیره‌ای کوچک‌تر واقع در شبه جزیره عربستان است که خلیج فارس آن را از غرب و شمال و شرق دربر گرفته‌است. پایتخت آن، دوحه است. قطر مرز مشترک زمینی با عربستان سعودی، و مرز دریایی با کشورهای بحرین و امارات متحده عربی دارد.
1302676086_.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
زبان رسمی این کشور عربی، دین رسمی آن اسلام، واحد پول آن ریال و مساحت آن ۱۱،۵۸۶ کیلومتر مربع است.
تاریخ
از سال ۱۸۷۱ تا ۱۹۱۳ قطر در تصرف ترک‌های عثمانی بود. پیش از آن به نوشته دانشنامه بریتانیکا «قطر برای سال های طولانی تحت حاکمیت حکومت ایران بوده و هر سال سه هزار روپیه برای حق ماهیگیری و صید مروارید، مالیات پرداخت می کرده است». در ۲۹ ژوئیه ۱۹۱۳ قراردادی بین دولت بریتانیا و دولت عثمانی به امضاء رسید که به موجب یکی از بند های آن دولت عثمانی از حاکمیت بر قطر صرف نظر کرد. با خروج نیروهای عثمانی دولت بریتانیا حکومت " شیخ عبدالله بن جامع" حاکم قطر را به رسمیت شناخت و در سال ۱۹۱۶ قراردادی همچون دیگر قراردادهای خود با شیوخ امارات خلیج پارس با این شیخ به امضاء رساند. از این تاریخ، قطر تا زمان استقلال در سال ۱۹۷۱، تحت الحمایه انگلستان گردید. در ۱۹۳۵ طايفه‌اي از اعراب بني ياس مقيم ابوظبي به علت نارضايي از "شيخ خليفه شخبوط" حاكم ابوظبي به جنوب كوچيده و در منتهي‌اليه كرانه باختري ابوظبی يعني خورالعديد اقامت گزيدند. اين مسأله سرآغاز اختلاف جدی ميان ابوظبي و قطر شد.


1302713374_.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
قطر یکی از چندین امیرنشین نوبنیاد واقع در شبه‌جزیره عربستان است. منطقه قطر از دیرباز بخشی از شاهنشاهی رویدر بوده‌است. (بویژه در زمان ساسانیان). در بسیاری از دوره‌های باستانی همه کرانه جنوبی خلیج فارس بخشی از رویدر بوده و توسط ساتراپ‌های رویدری اداره می‌شد. در تاریخ معاصر قطر توسط ترکان عثمانی، انگلیسی‌ها و بحرین اداره شده و در ۳ سپتامبر ۱۹۷۱ به استقلال رسید. در آن دوره بسیاری از امیرنشین‌های منطقه جذب عربستان سعودی یا امارات متحده عربی شدند ولی قطر از این روند جدا ماند.

جمعیت
جمعیت قطر ۱٫۷ میلیون نفر است. کمتر از یک‌سوم جمعیت قطر را قطری‌های اصیل تشکیل می‌دهند.


اقتصاد


منبع در آمد ارزی کشور، صادرات نفت و گاز می‌باشد. قطر سومین کشور دارنده ذخایر گاز پس از روسیه و ایران است و ذخیرهٔ گازی اش، برای ۲۰۰ سال آینده کافی تخمین زده شده‌است. قطر به علت پیش دستی در بهره برداری از منطقه گازی پارس جنوبی، توانسته‌است بیش از ایران از این میدان گازی مشترک، گاز طبیعی استخراج کند و به رشد سریع اقتصادی دست یابد. قطر عضو سازمان کشورهای صادر کننده نفت، اوپک است.

جغرافیا


شبه جزیره قطر از شمال شرق عربستان به داخل خلیج فارس گسترده شده‌است. خاک این کشور، مسطح بوده، و از یک صحرای خشک تشکیل گردیده‌است. شهرهای قطر عبارت‌اند از وکره، خور، دخان، زباره، شمال، مسیعید، رأس لفان. شهر جدیدی به نام لوسیل و شهرکی جزیره‌ای به نام مروارید قطر نیز در این کشور در دست ساخت است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
1302698259_.jpg

جاذبه‌های گردشگری

ورزش‌های آبی در قطر طرفدار داردشهر الخبر دارای موزه‌های گوناگون است که در ۵۰ کیلومتری شمال دوحه ۵۰ است مسجدهای قدیمی شهر الواکرا در ۲۰ کیلومتری جنوب دوحه قرار دارند.[نیازمند منبع] در ام سلال محمد واقع در ۱۵ کیلومتری شمال دوحه یک مسجد و دژ قدیمی قرار دارد.[نیازمند منبع] این کشور طی برگزاری جلسه کمیته اجرایی فیفا در تاریخ ۲ دسامبر ۲۰۱۰ به عنوان اولین کشور در منطقه خاورمیانه به میزبانی جام جهانی فوتبال سال ۲۰۲۲ انتخاب شد.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری

تقسیمات کشوری
کشور قطر به ده منطقهٔ أصلی تقسیم می‌گردد
قطر کشوری در منطقه خاورمیانه در کنار آب‌های خلیج فارس است که در گذشته به عنوان مرکزی عمده برای صید مروارید شناخته می‌شد اما امروزه با منابع فراوان نفت و گازش در دنیا شناخته شده است.
این کشور از جنوب با عربستان سعودی، همسایه است. این کشور به شکل شبه جزیره است و اطراف آن را آب‌های خلیج فارس پوشانده است.
قطر که یکی از چندین امیرنشین منطقه است مدتی تحت سلطه عثمانی، انگلیس و بحرین بود و سرانجام در سال ۱۹۷۱ به استقلال رسید.
منبع در آمد ارزی این کشور، صادرات نفت و گاز می‌‌باشد. قطر سومین کشور دارنده ذخایر گاز پس از روسیه و ایران است و ذخیره گاز آن برای ۲۰۰ سال آینده کافی تخمین زده شده است. قطر عضو سازمان اوپک نیز است.
سیاست در قطر
در امیرنشین قطر امیر رئیس حکومت است. امیر قطر در حال حاضر شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی است که در سال ۱۹۹۵ جانشین پدر شد.
رئیس دولت نخست وزیر است که امیر او را تعیین می‌کند.جهان
مجلس الشورای این کشور ۳۵ کرسی دارد که نمایندگان آن را امیر تعیین می‌کند.
اقتصاد در قطر
تولید ناخالص داخلی در این کشور 69/57میلیارد دلار است. ۶۳۸ هزار نفر نیروی کار این کشور را تشکیل می‌دهند.
نرخ بیکاری در این کشور 7/0 درصد است. در سال ۲۰۰۷ نرخ تورم در این کشور 8/13 درصد بود.
در سال ۲۰۰۵ قطر روزانه 111/1میلیون بشکه نفت تولید کرد.
محصولات صادراتی این کشور شامل گاز مایع، محصولات پتروشیمی، کود و فولاد است که به کشورهای ژاپن (1/50 درصد)، سنگاپور (4/12 درصد)، هند (5/6 درصد)، تایلند (1/6درصد) و امارات متحده عربی (۵ درصد) صادر می‌شود.
محصولات وارداتی این کشور شامل ماشین‌آلات و تجهیزات حمل و نقل، مواد غذایی و مواد شیمیایی است که از کشورهای آمریکا ‌(2/14 درصد)، ایتالیا (5/11 درصد)، ژاپن (5/9 درصد)، فرانسه (4/8 درصد)، آلمان (8/7 درصد)، انگلیس (1/6درصد) امارات متحده عربی (5/5 درصد) و عربستان سعودی (6/4درصد) وارد می‌شود.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
مردم قطر
جمعیت این کشور حدود ۹۲۹ هزار نفر با میانگین سنی ۳۲ سال است. امید به زندگی برای زنان ۷۷ و برای مردان ۷۲ سال است.
حدود 09/0درصد از جمعیت بزرگسال این کشور به بیماری ایدز مبتلا هستند. ۴۰ درصد از جمعیت آن را عرب، ۱۸ درصد را هندی، ۱۸ درصد را پاکستانی و ۱۰ درصد را ایرانی تشکیل می‌دهند.
77/5درصد از مردم این کشور مسلمان هستند. زبان رسمی این کشور عربی است. زبان انگلیسی نیز به طور گسترده به عنوان زبان دوم استفاده می‌شود.
ارتباطات در قطر
در این کشور ۲۲۸ هزار و ۳۰۰ خط تلفن ثابت و یک میلیون و ۲۶۴ هزار خط تلفن همراه وجود دارد.
شبکه خبری ۲۴ ساعته الجزیره در قطر واقع است. این شبکه در سال ۱۹۹۶ تاسیس شد و در ابتدا تنها اخبار را به زبان عربی پخش می‌کرد اما در سال ۲۰۰۶ الجزیره انگلیسی نیز راه‌اندازی شد.
قطر ۱۹ میزبان اینترنتی و ۲۸۹ هزار و ۹۰۰ کاربر اینترنت دارد.
حكومت:امیرنیشین
مساحت : 435 / 11 كیلومترمربع
جمعیت :522,023 (1997 census). نفر
رشد سالانه جمعیت : 2 /5 درصد
پایتخت : دوحه
زبان : عربی
دین : اسلام
واحد پول : ریال
شبه جزیره قطر از شمال شرق عربستان به داخل خلیج فارس گسترده شده است. خاك این كشور، مسطح بوده، و از یك صحرای خشك تشكیل گردیده است. قطر، دارای آب و هوای گرم و مرطوب، با میانگین دمای 37 درجه سانتی گراد و میزان بارش سالانه 6 سانتی متر می باشد. به منظور كشت میوه و سبزیجات به مقدار مصرف داخلی، سیستمهای آبیاری مصنوعی در این كشور ایجاد شده اند. منبع در آمد ارزی كشور، صادرات نفت و گاز می باشد.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
1302674881_.jpg

قطر شبيه جزيره‌ي كم ارتفاع و لم يزرعي واقع در خليج فارس است . رودهاي مهم : هيچ رودي وجود ندارد . بلندترين نقطه : 73 متر در ارتفاعات دخان . آب و هوا : قطر در تابستان داغ ولي در زمستان معتدل تر است . ميانگين بارندگي بين 50 تا 75 ميلي متر است
شهرهای مهم: الرياني, الواكره, ام سعيد
مساحت: 11,437کیلومتر مربع
خط ساحلی: 563کیلومتر
مختصات جغرافیایی: 25 درجه و 30 دقیقه شمالی و51 درجه و 15 دقیقه شرقی
حکومت
حكومت قطر سلطنت مطلقه است . امير – رهبر كشور و رئيس دولت – شوراي وزيران را انتصاب مي كند . هيچ نهاد رسمي سياسي و حزبي وجود ندارد .
عضویت: سازمان ملل متحد ، اتحاديه‌ي عرب ، سازمان كشورهاي صادر كننده‌ي نفت ، شوراي همكاري خليج فارس.
تاریخ معاصر
در دهه‌ي 1860 ، بريتانيا در اختلاف ميان قطر و حاكم بحريني آن مداخله كرد و يكي از اعضاي خاندان قطري آل ثاني را به امارت نشاند . قطر از 1872 تا 1914 بخشي از امپراتوري عثماني بود . حاكم اين شيخ نشين در 1916 و 1934 معاهدات تحت الحمايگي با بريتانيا امضا كرد . قطر تا 1971 استقلال كامل نيافت . اين كشور در جنگ دوم خليج فارس (1991) به ائتلاف عليه عراق صدام حسين پيوست .


دفاع
كل نيروهاي مسلح : 7.500 (1991) . خدمت سربازي : ندارد .


آموزش
ميزان با سوادي : 7.57% (1986) . سنين تحصيل اجباري :‌تحصيل اجباري نيست . تعداد دانشگاه : 1 .

اقتصاد
سطح بالاي زندگي در قطر تقريباً به طور كل مديون صادرات نفت و گاز طبيعي است . صنايع فولاد و سيمان در كوششي براي ايجاد تنوع اقتصادي توسعه يافته است .
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
نکات مهم درباره کشور قطر
spacer.gif
شبه جزيره قطر به مساحت 11521 کيلومتر مربع درجنوب خليج فارس قرار دارد و از جنوب به طول 60 کيلومتر داراي مرز خشکي با عربستان است. اين کشور از سه جهت با آبهاي خليج فارس محدود شده و از غرب با بحرين، ازشمال با جمهوري اسلامي ايران و از شرق با امارات همسايه است.
آشنایی اجمالی با قطر

1- موقعیت جغرافیایی قطر


شبه جزيره قطر به مساحت 11521 کيلومتر مربع درجنوب خليج فارس قرار دارد و از جنوب به طول 60 کيلومتر داراي مرز خشکي با عربستان است. اين کشور از سه جهت با آبهاي خليج فارس محدود شده و از غرب با بحرين، ازشمال با جمهوري اسلامي ايران و از شرق با امارات همسايه است.

 

Nicol

متخصص بخش گردشگری

2- موقعیت سیاسی:



نظام حکومتي قطر اميرنشين بوده و خاندان آل ثاني که اصالتاً از قبيله بني تميم نجد عربستان هستند از قرن نوزدهم در اين سرزمين حاکميت دارند. از سال 2007 بنا به دستور امير كنوني قطر 18 دسامبر 1878 روز به حكومت رسيدن شيخ جاسم بن محمد بن ثاني موسس دولت قطر جديد بعنوان «روز ملي قطر» تعيين شد. قطر سالها تحت الحمايه انگليس بود و شيخ احمد بن علي آل ثاني بر آن حکومت مي کرد تا اينکه در 3 سپتامبر 1971 استقلال يافت. در تاريخ 22 فوريه 1972م (3/12/1350) شيخ احمد توسط پسر عمويش شيخ خليفه بن حمد از قدرت برکنار شد و حکومت وي نيز تا 27 ژوئن 1995 ادامه داشت، تا اينکه شيخ حمد بن خليفه آل ثاني ( امير فعلي قطر) به قدرت رسيد. يک سال بعد فرزندش شيخ جاسم و بعد از استعفاي وي برادرش شيخ تيم در تاريخ 14 مرداد 1382 از سوي امير بعنوان وليعهد انتخاب گرديد.


اولين تشكيلات جديد حكومتي در قطر در دهه 50 ميلادي با نقش عمده انگليس در اين شيخ نشين ايجاد شد و به مرور زمان تبديل به نهادهاي امروزي گرديد. اين تشكيلات تا سال 1970 تحت عنوان اداره عمل مي كرد و مستقيماً به امير اين كشور گزارش مي دادند.


اين کشور از سال 1972 ميلادي داراي قانون اساسي موقـت بوده است که بـر اساس آن امير داراي صلاحيت و اختيارات وسيعي است و فرامين حکومتـي را صادر مي کند. در ژوئن سال 1999 ميلادي امير قطر با تشکيل يک کميته 32 نفره و تعيين ضرب الاجل سه ساله کميته مذکور را مامور تدوين قانون اساسي دائم اين کشور کرد تا زمينه برگزاري اولين انتخابات مجلس شوراي (ملي) قطر را فراهم آورند كه تاكنون برگزار نشده است.


بر اساس قانون اساسي قطر اين كشور يك حكومت و كشور مستقل عربي است و اسلام مذهب رسمي و شريعت (قوانين اسلامي) منبع اصلي قانون گذاري در آن مي باشد. تشكيلات حكومتي در قطر شامل سه قوه مجريه ، قضائيه و مقننه است.
قوه مجريه :


قوه مجريه يا هيئت وزراء كه رياست آن بر عهده امير مي باشد و توسط نخست وزير اداره مي شود و عالي ترين ركن اجرايي كشور است و نظارت و هماهنگي ميان وزرا و ارگانهاي دولتي را بر عهده دارد. امير قطر دستور العملهاي دولت را صادر كرده و مصوبات هيات وزيران را امضاء مي كند.
قوه مقننه :


بر اساس اصل هفتاد و ششم و هفتاد و هفتم قانون اساسي مجلس شورا عهده دار قوه مقننه است.
مجلس مشورتي قطر بودجه عمومي دولت را تصويب مي كند و بر قوه مجريه نظارت مي كند. مجلس شورا متشكل از چهل و پنج عضو مي باشد كه تعداد سي تن از آنان از طريق انتخابات و راي گيري عمومي و بطور مستقيم و با راي مخفي انتخاب مي شوند و ساير پانزده نفر ديگر را امير از ميان وزرا و ساير افراد منصوب مي كند. سي و هفتمين دوره مجلس شورا در تاريخ 15/8/1387 آغاز بكار كرد.


قوه مقننه در واقع شورايي مشورتي است كه تعيين خط مشي عمومي كشور در زمينه هاي گوناگون، بررسي لوايح پيشنهادي از سوي هيات وزرا قبل از تصويب امير و بررسي لوايج بودجه از مهمترين وظايف آن است. شوراي مشورتي داراي كميته هاي امور حقوقي و قانون گذاري ، مالي و اقتصادي ، خدمات عمومي و برق و تلفن، امور داخلي و خارجي و امور فرهنگي و اطلاعاتي است و نقش اطلاع رساني به امير به شيوه اي نظام مند از ديدگاههاي شيوخ برجسته و خاندانهاي مهم و متنفد را دارد. اين شورا به همراه شوراهاي شهرداري برحسب ظاهر در نهاد دموكراتيك جهت عدم تمركز قدرت هستند، اما با توجه به اختيارات وسيع امير، درعمل قدرت قانون گذاري ندارند .

 
بالا