• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

کشور قطر

Nicol

متخصص بخش گردشگری

قوه قضائيه :


بر اساس بندهاي يكصدو بيست و نهم تا يكصدو چهلم قانون اساسي قطر ، حاكميت قانون ، اساس حكومت در دولت قطر مي باشد. شرافت قضات و نزاهت و عدالت آنان ضمانتي براي حقوق و آزاديها است. قوه قضائيه مستقل مي باشد و دادگاهها با انواع ودرجات مختلف، عهده دار مسئوليت آن مي باشند.


قوه قضائيه احكام خود را طبق قانون صادر مي كند و قضات مستقل مي باشند و هيچ قدرت ديگري بجز قانون برآنان حاكم نيست و هيچ ارگاني نمي تواند در مسايل و يا روند دادرسي و عدالت مداخله نمايد.

قانون، دادگاهها را با توجه به تنوع ودرجات و نيز صلاحيت واختيارات آنها تنظيم مي كند. دادگاههاي نظامي بجز موارد برقراري حكومت نظامي، تنها به آن دسته از جرايم نظامي كه افراد نيروهاي مسلح و انتظامي مرتكب مي شوند، در حدود و چارچوبي كه قانون آنرا تعيين مي نمايد ، منحصر مي گردد.


جلسات دادگاهها علني مي باشد , مگر اينكه دادگاه بخاطر مراعات نظم عمومي و يا عفت عمومي جامعه تصميم بگيرد جلسات را بصورت غير علني برگزار نمايد.


در هرصورت قرائت حكم در جلسه علني خواهد بود. قضات را نمي توان از كار خود عزل نمود , مگر در حالتهائي كه قانون مشخص خواهد كرد. قانون همچنين احكام مربوط به قضات و تأديب آنان را تنظيم مي نمايد.عفو و بخشش حق مسلم و تضمين شده همه مردم است. قانون اقدامات وچگونگي استفاده از اين حق را تعيين مي كند.


دادستان عمومي دعواهاي عمومي را به نيابت از جامعه بر عهده دارد و ناظر بر امور ضابطين قضائي است و در اجراي قوانين جنائي كوتاهي نخواهد كرد . قانون سازمان مزبور و شرح وظايف آن را تنظيم مي كند و شرايط و ضمانتهاي مربوط به كساني كه عهده دار وظايف آن مي باشند، مشخص مي نمايد.


قضات داراي يك شوراي عالي مي باشند كه عهده دار حسن جريان اعمال دادگاهها ونهادهاي تابعه و همكار آن مي باشد . قانون چگونگي تشكيل شوراي عالي،اختيارات وصلاحيتهاي آنرا مشخص مي كند. قانون ارگان ذيربط درحل و فصل منازعات اداري را تعيين و اساسنامه و چگونگي اعمال آنرا مشخص مي نمايد.

چگونگي رسيدگي به اختلافات ناشي از اختصاص دادگاهها در منازعاتي كه از صدور احكام نشأت مي گيرد، قانون تعيين مي نمايد و قانون ارگان قضائي ذيربط در حل وفصل اختلافات ناشي از مطابقت قوانين ولوايح با قانون اساسي و نيز اختيارات آنها و چگونگي رفع تظلمات و اقدامات متعاقب آنرا تعيين ميكند . قانون همچنين آثار حكم ناشي از عدم مطابقت با قانون اساسي را مشخص مي نمايد.


قوه قضائيه نيز زير نظر وزير دادگستري كه ناظر بر اجراي قانون مدني است، فعاليت مي كند و وزارت دادگستري عملكرد دادگاهها و قضات را سازماندهي و نظارت مي كند. قوانين قضايي اين كشور كاملاً بر اساس اصول و مباني اسلامي تعيين شده است.
بر اساس قانون مصوب سال 2003 در مورد قضات، چند دسته دادگاه يا محاكم شامل دادگاه تشخيص ، دادگاه استيناف ، دادگاه بدوي و دادگاه شرعي مي باشند.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
3 – ويژگيهاي اجتماعي و فرهنگي و مذهبي:


الف – جمعيت :


آمارمنتشره از سوي شوراي برنامه ريزي در آذرماه 1383 و بر اساس سرشماري نمونه اي سال 2004 ، جمعيت قطر را 744029 نفر اعلام كرد، از اين تعداد کمتر از 30% قطري و مابقي را مهاجرين خارجي از کشورهاي مختلف شامل هنديها با جمعيتي حدود 170 هزار نفر بيشترين تعداد خارجيهاي و پاکستان ، بنگلادش ، ايـران ، نپـال ، فيليپين ، مصـر ، سوريه، يمـن ، لبنان و ..... تشکيل مي دادند. حدوداً بيست هزار ايراني عمدتاً کارگر در قطر ساکن هستند.


دوحه پايتخت قطر با جمعيت 339847 نفر سکنه ، حدوداً 45% از جمعيت کشور را در خود جاي داده است. شهرهاي ديگر قطر عبارتند از : الريان ( در غرب دوحه با جمعيتي حدود 272860 نفر )، الخور ( در 57 کيلومتري شمال دوحه با جمعيتي در حدود 31547 نفر ) ، ام سعيد ( در 45 کيلومتري جنوب دوحه با جمعيتي در حدود 12674 نفر ) ، دخان (در 84 کيلومتري غرب دوحه ) ، الشمال (در107 کيلومتري شمال دوحه)، الزباره (در 105 کيلومتري غرب دوحه) ، الوکره ، ام صلال و الجميله.
شايان ذکر است درحاليكه در آمار رسمي تعداد جمعيت قطر در سال 2006 حدود 885359 نفر اعلام شده بود، آخرين نتايج سرشماري سازمان آمار قطر جمعيت اين كشور بيش از يك ميليون و ششصد هزار نفر است كه كمتر از يك سوم آن قطري هستند.
بر اساس برنامه ريزيهاي صورت گرفته براي افزايش جمعيت بومي و همچنين ورود كارگران خارجي پيش بيني مي شود تا سال 2015 اين رقم به سه ميليون نفر افزايش يابد.
درحاليكه با افزايش قيمتهاي جهاني نفت و افزايش فراوان در آمدهاي ناشي از فروش گاز و نفت از سوي دولت قطر، بطور رسمي به درآمد سرانه بالاتر از 68 هزار دلار در سال 2007 اشاره شده، اما اطلاعات بانك جهاني رقم درآمد سرانه قطر را رقمي بين 53 تا 57 هزار دلار برآورد كرده است.
ب - پرچم ملي :


پرچم قطر داراي دو رنگ سفيد و عنابي است که 9 فلش اين دو رنگ را از يکديگر متمايز ساخته است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
پ- مذهب :


95 درصد جمعيت قطر را مسلمانان تشکيل مي دهند. اخيراً ايراد خطبه هاي نماز جمعه به زبان انگليسي در برخي از مساجد شهر دوحه برگزار مي شود. نخستين كليساي كاتوليك اخيراً در شهر دوحه براي پيروان مسيحيان كاتوليك كه اغلب از اتباع هند و فيليپين و و كشورهاي غربي هستند، افتتاح شد و طرح ساخت هفت كليساي ديگر نيز در دست بررسي است.

ت- آب و هوا :


کشور نيمه بياباني قطر داراي تابستان بسيار گرم و مرطوب هستند که بعضاً درجه حرارت آن به بالاتر از 46 درجه سانتيگراد مي رسد و داراي پائيز وزمستان هاي معتدل ( بين 20-10 درجه سانتي گراد ) است. ميزان بارندگي اين کشور کم ( حدود 120 ميلي متر در سال ) است.
آب زيرزميني در قطر مناسب شرب يا کشاورزي نيست، لذا آب مصرفي اين کشور توسط دستگاههاي آب شيرين کن و واردات آب از ساير کشورها تأمين مي شود.

ج- زبان رسمي :


زبان رايج در اين کشور عربي است ولي زبان انگليسي نيز بعنوان زبان دوم در جامعه قطر بويژه در مدارس و دانشگاهها تکلم مي شود. علاوه بر آن زبانهاي اردو و فارسي در بين بخشي از مردم رواج دارد.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
وضعیت اقتصادی قطر

الف - ذخاير انرژي


طبق آمار منتشره از سوي بانک جهاني ، قطر پس از روسيه و ايران داراي سومين منبع ذخيره گازي دنيا است و ميزان ذخيره گاز اين کشور 900 تريليون فوت مکعب است. منابع کشف شده نفت قطر نيز 15/204 ميليارد بشکه تخمين زده شده است. اصولاً درآمد نفتي محور اصلي اقتصاد اين کشور را تشکيل داده و سهم آن در بودجه کشور حدود 59 درصد است

دولتمردان قطري توجه ويژه اي به توسعه صنعت گاز معطوف داشته و به همين منظور سرمايه گذاري هاي عظيمي با مشارکت شرکتهاي معتبر خارجي درزمينه هاي خطوط لوله انتقال گاز ، صدور گاز طبيعي مايع شده (LNG) و تبديل گاز به سوخت مايع (GTL) کرده اند ، که حجم سرمايه گذاري ها ظرف 5 سال گذشته بالغ بر 20 ميليارد دلار بوده است . قرار است تا سال 2010 حدود 40 ميليارد دلار ديگر نيز در اين زمينه سرمايه گذاري کنند.

مرحله اوليه پمپاژ آزمايشي پروژه 3/4 ميليارد دلاري خط لوله گاز دولفين جهت انتقال روزانه 2 ميليارد فوت مکعب گاز قطر به امارات براي مدت 25 سال آغاز شده و قرار است بزودي مورد بهره برداري قرار گيرد.

توليد گاز طبيعي مايع شده (LNG ) قطر که در پايان سال 2004 حدود 11 ميليون تن اعلام شده و قرار است تا پايان سال 2005 به 1/16 ميليون تن برسد و تا سال 2012 نيز با توليد سالانه 77 ميليون تن ، قطر را به بزرگترين صادر کننده LNG جهان تبديل خواهد کرد. قطر با مشارکت اوليه ساسول آفريقاي جنوبي و طرح تکميلي مشترک با شرکت شورون آمريکا قرار است تا سال 2010 مجموعاً با سرمايه گذاري 5/4 ميلياردي دلاري تا سقف روزانه 130 هزار بشکه سوخت مايع دوستدار طبيعت نظير گازوئيل ، نفتا و ..... توليد نمايد.

همچنين با شرکتهاي رويال داچ شل جهت سرمايه گذاري پنج ميليارد دلاري، کونوکو- فيليپس با سرمايه گذاري 5/2 ميليارد دلاري ، ماراتون با سرمايه گذاري 3/4 ميليارد دلاري در حال مذاکره جهت احداث کارخانه تبديـل گـاز بـه سوخـت مايـع بـوده و بـا برخـي از آنهـا قرارداد تمايل (Letter of Intent ) و با بـرخي از آنهـا نيـز سرفصلهـاي قـرارداد (Heads of Agreement ) و ..... امضاء کرده است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری

ب – درآمد سرانه و پول رايج :


وضعيت مساعد ناشي از افزايش قيمت نفت و گاز باعث رشد ميزان ناخالص داخلي قطر (GNP) به رقم 4/268 ميليارد ريال معادل 74/73 ميليارد دلار در سال 2008-2007 گرديده است. بنابه گزارش شوراي برنامه ريزي قطر، سهم بخش صنعت از توليد ناخالص داخلي شامل معدن 12/73 درصد، نفت 25/22 درصد ، گاز 46/38 درصد و خدمات صنعتي نفت و گاز 45/4 درصد و برق 44/0 درصد و سهم بخش كشاورزي 01/. درصد مي باشد. بر اساس آخرين گزارشها نرخ تروم در اين کشور در سال ميلادي 2008 برابر با 18 درصد بوده است که نسبت به چند سال گذشته افزايش قابل توجهي داشته است.

ارقام بودجه قطر شامل درآمدهاي دولت بالغ بر 3/103 ميليارد ريال قطر ، مخارج دولت 5/95 ميليارد ريال ، مازاد درآمد دولت 4/7 ميليارد ريال ، درآمد سرانه تا پاايان سال 2008 برابر با 46/68 دلار ، نرخ رشد توليد ناخالص داخلي 4/15 درصد، صادرات 9/152 ميليارد ريال برابر با 42 ميليارد دلار ، واردات 1/80 ميليارد ريال برابر با 25/22 ميليارد دلار ، تراز تجاري 80/72 ميليارد ريال برابر با 20 ميليارد دلار ، نرخ بيكاري 3 درصد جمعيت بومي (250 هزار نفر) و ميزان ذخاير طلا 9 تن با احتساب ترخهاي 2007 برابر با 1/193 ميليون دلار مي باشد.

علل مختلفي در خصوص تورم شديد در قطر اعلام شده که از جمله آن مي توان به رشد سريع اقتصادي به ميزان 24 درصد و نيز کاهش ارزش دلار و ثابت نگه داشتن نرخ برابري ريال قطر با آن اشاره نمود.

بنابر پيش بيني انستيتوي امور مالي بين المللي که مقر آن در واشنگتن است ، قطر در سال 2007 شاهد رشد سرانه 6/10 درصدي در طول سال خواهد بود که از ميزان رشد 1/12 درصدي در سال 2006 کمتر خواهد بود.

گزارش مزبور حاکي از آن است که تورم نرخ 9 درصدي خود را حفظ خواهد نمود، مگر اينکه دولت قطر تسهيلاتي را در اختيار مصرف کنندگان قرار دهد.

بنابه گزارش مذکور اجاره مسکن بين سالهاي 2003 تا 2007 به ميزان 47 درصد افزايش يافته است و علت اصلي اين امر ورود گسترده کارکنان و کارگران خارجي به قطر بوده است. اما با بروز بحران مالي جهان اين بازار دچار نوعي ركود شده است. درخصوص درآمد سرانه قطريها همانطور كه در اين گزارش پيش بيني شده بود نرخ مزبور به 46/68 هزار دلار آمريکا در سال بالغ گرديد که اين امر ، قطر را به صورت يکي از ثروتمندترين کشورهاي دنيا درآورده است.

بدين ترتيب پنجمين سال متوالي خواهد بود که درآمد سرانه در قطر با آهنگ رشد 3/8 درصدي پيش مي رود و اين امر نشانگر آن است که اقتصاد قطر يکي از سريعترين نرخ رشد را در بين کشورهاي حوزه خليج فارس و جهان دارا مي باشد. پول رايج اين كشور ريال قطري است و ارزش برابري آن 64/3 در مقابل هر لار و 58/4 در مقابل يورو و 2670 ريال ايران است.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
ج – سرمايه گذاري خارجي :


دولت قطر با جذب سرمايه گذاريهاي كلان خارجي طي سالهاي گذشته پروژه هاي عظيمي را آغاز نموده است. اين كشور در نظر دارد تا سال 2012 بالغ بر 75 ميليارد دلار در زمينه هاي مختلف سرمايه گذاري نمايد. وزير انرژي و صنعت قطر اعلام كرده عمده اين سرمايه گذاريها در زمينه نفت و گاز و صنايع مرتبط با آنها بوده و بيش از نيمي از سرمايه گذاريهاي خارجي در قطر توسط شركتهاي آمريكائي تامين مي شود.

د – تراز بازرگاني :


بر اساس گزارش سازمان آمار قطر در سال 2007 مازاد درآمد تجارت خارجي اين كشور بيش از 16 درصد افزايش يافته و به مبلغ 8/72 ميليارد ريال بالغ شده است.
بيش از 68 درصد صادرات قطر به خارج از كشور را نفت خام و گاز مايع طبيعي تشكيل مي دهند كه به طور عمده روانه كشورهاي قاره آسيا مي شوند.


كل صادرات قطر بيش از 92/24 درصد افزايش يافته و به مبلغ 9/152 ميليارد ريال رسيده و در مقابل واردات با رشد زيادي در اين سال معادل 34 درصد به 1/80 ميليارد ريال افزايش داشته كه در نهايت مازاد تجاري قطر 80/82 ميليارد ريال شده است. در سال 2007 اقتصاد قطر داراي رشد 51/12 درصدي بوده است كه كمترين ميزان طي پنج سال گذشته بوده است.


عمده صادرات قطر را نفت خام و گاز طبيعي مايع شده، بنزين، نفت كوره ، كود اوره و پروپان مايع شده تشكيل مي دهند كه كشورهاي ژاپن و كره جنوبي به ترتيب مقامهاي اول و دوم را در ميان واردكنندگان عمده از قطر را دارا مي باشند.


به جز توليدات فرآورده هاي نفتي، گازي و پتروشيميائي، فولاد، سيمان و ... قطر جهت پاسخگوئي به تقاضاهاي ساكنين كليه مايحتاج اشخاص و كارخانه هاي خود را وارد مي كند.


ژاپن رتبه اول مقصد صادراتي قطر را دارا بوده و ساير كشورها بتريتيب عبارتند از: آلمان ، ايتاليا، انگليس ، عربستان سعودي ، چين ، كره جنوبي ، فرانسه، هند سنگاپور و تايلند.


بيشترين واردات قطر در سال 2007 از كشورهاي آمريكا ، ايتاليا ، ژاپن ، آلمان ، امارات ، كره جنوبي ، چين ، عربستان سعودي ، انگليس و فرانسه بوده است.


طبق اعلام بخش آمار تشكيلات برنامه ريزي توسعه قطر ميزبان مبادلات تجاري قطر با ايران در سال2008- 2007 به شرح زير مي باشد :


- واردات قطر از ايران به ارزش 250/787/215 ريال قطري به وزن 397/031/177 كيلو گرم.
- صادرت قطر به ايران به ارزش 074/260/173 ريال قطري به وزن 860/285/147 كيلوگرم و صادرات مجدد به ايران از طريق قطر به ارزش 354/173/25 ريال قطري به وزن 977/335/2 كيلوگرم..
اگرچه حجم روابط تجاري دو كشور در حد مطلوب نيست ، ولي در مقايسه با سالهاي گذشته كه حجم روابط در سطح 4/267 ميليون ريال قطري معادل 43/73 ميليون دلار بوده است، شاهد رشد 24 درصدي در حجم روابط تجاري دو كشور بوده و تراز تجاري به نفع جمهوري اسلامي ايران تغيير يافت.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری

و - تقويت ناوگان هوائي و ساخت فرودگاه جديد بين المللي :


پس از كناره گيري قطر از مشاركت در شركت هواپيمائي خليج (Gulf Air ) در خرداد 1381 ، دولتمردان قطري توجه ويژه اي به تقويت ناوگان هوائي خود نمودند،
بطوريكه در نمايشگاه هوائي پاريس در ژوئيه 2001 قرادادي بمبلغ 1/5 ميليارد دلار جهت دريافت 34 فروند هواپيماي ايرباس طي سالهاي 2004 تا 2009 ميلادي را امضاء نمودند. همچنين در اواسط شهريور 1384 نيز قرارداد جديدي به ارزش 6/10 ميليارد دلار بين شركت هواپيمائي قطر و شركت ايرباس فرانسه جهت خردي 60 فروند هواپيما به امضاء رسيد كه تحويل آنها از سال 2009 آغاز مي شود.


علاوه بر آن اين شركت در اواخر تيرماه 1385 قراداد 9/4 ميليارد دلاري با شركت بوئينگ جهت خريد 70 فروند هواپيما منعقد نمود كه در ماههاي اخير چندين فروند از آن تحويل ناوگان هوائي قطر شده و قرار است ماهانه يك فروند تحويل گردد.


همچنين در سفر خرداد ماه سال 1386 امير قطر به پاريس قرارداد جديدي براي خريد 80 فروند هواپيماي ايرباس 350 به ارزش 16 ميليارد دلار بين قطر و فرانسه به امضاء رسيد که رکوردي بي سابقه در معاملات مربوط به خريد هواپيماهاي مسافربري محسوب مي شود.


خطوط هواپيمايي قطر شبكه پروازي خود را نيز به نحو گسترده اي در اقصي نقاط دنيا گسترش داده است و پنجاهمين نقطه پروازي آن در خرداد 1383 با هفته اي پنج پرواز به تهران آغاز شده و از خرداد 1384 نيز هفته اي دو پرواز به مشهد برقرار نمود. در حال حاضر اين شركت به 70 نقطه جهان پرواز مستقيم دارد و پروازهاي مستقيم اين شرکت به نيويورک نيز اخيراً آغاز شده است. همچنين ساخت فرودگاه جديد بين المللي دوحه از ديگر برنامه هاي دولت قطر است كه قرار است مرحله اول آن بوسيله شركت بكتل آمريكا با هزينه 5/2 ميليارد دلار تا سال 2008 به بهره برداري برسد كه ظرفيت جابجائي 12 ميليون مسافر در سال را خواهد داشت. بر اساس برنامه قرار است مرحله دوم فرودگاه تا سال 2012 راه اندازي شود كه ظرفيت جابجائي 50 ميليون مسافر را در سال خواهد داشت
 
بالا