• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

اماکن تاریخی و دیدنی استان بوشهر

ahmadfononi

معاونت انجمن
bushehr-www.funcloob.ir.jpg



استان بوشهر در جنوب ایران در حاشیه خلیج فارس واقع است. استان بوشهر مساحتی حدود ۲۷٬۶۵۳ کیلومتر مربع و جمعیتی برابر ۸۸۶٫۲۶۷ نفر دارد. استان بوشهر با خلیج فارس نیز بیش از ششصد کیلومتر مرز دریایی دارد. بندر امروزی بوشهر را نادرشاه در سال 1736 میلادی دوباره جان داد که قابل ذکر است این بندر در قبل از این به نام ریشهر بوده است. بوشهر در زمان عیلامیان بیشترین شکوه را داشت. شهر بوشهر ، مرکز استان بوشهر می باشد. شهرستان دشتستان از نظر جمعیت و مساحت بزرگ‌ترین شهرستان استان بوشهر می باشد. حدود ۳۱۰/۰۰۰ نفر جمعیت و وسعت آن ۳۷۱/۶ کیلومتر مربع می باشد. شهرستان دشتستان قدیمی‌ترین شهرستان استان و از قدیمی‌ترین شهرستان های ایران می‌باشد که قدمت آن تقریبا تا ۷ هزار سال می‌رسد که در آن زمان از مهمترین مناطق ایران بوده است. خرما و گندم مهم‌ترین محصول کشاورزی این منطقه بوده و نقش مهمی در اقتصاد این شهرستان، استان و کشور دارد.
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
اماکن تاریخی و دیدنی استان بوشهر

مراکز دیدنی:

- دریای خلیج فارس
- کاخ هخامنشی بردک سیاه
- کاخ کوروش برازجان (چرخاب)
- کاروانسرای مشیرالملک (دژ برازجان)
- گور دختر دشتستان
- کاروانسرای دالکی
- امامزاده ابراهیم (شاهزاده ابراهیم«علیه السلام»)
- منطقه حفاظت شده مند شهرستان دیر (زیستگاه آهو و جنگلهای حرا)
- موزه شهید رییس علی دلواری
- خلیج نایبند وجنگل حرا
- قنات‌های روستای تشان
- کوه پردیس (پدری)
- امامزاده بی‌بی بانو
- امامزاده هاشم (پیر بیراهه آبگرمک)
- جنگل گلوبردکان ریز
- شهر باستانی سیراف
- آب انبار قوام
- آتشکده خورموج
- شهر باستانی ریشهر
- غار چهل خانه
- موزه رئیسعلی دلواری
- موزه مردم شناسی بوشهر
- قلعه کلات اهرم
- عمارت ملک شهرستان بوشهر
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
کاروانسرای مشیرالملک (دژ برازجان):

کاروانسرای مشیرالملک در ضلع شرقی میدان مرکزی شهر برازجان قرار دارد این کاروانسرا در سال 1250 شمسی به فرمان حاج میرزا ابوالحسن خان مشیرالملک با هزینه‌ای معادل 40 هزارتومان ساخته شد معمار این ساختمان حاج محمد رحیم شیرازی سازنده پل مشیر و کاروانسرای دالکی است که به طرز ماهرانه‌ای اقدام به ساخت این بنا به سبک معماری زندیه کرده است. عمده مصالح تشکیل دهنده این کاروانسرا سنگ، گچ و ساروج است و در کف آن از تخته سنگ‌های بزرگ تراشیده شده، استفاده شده است. بام کاروانسرای مشیرالملک نیز با سنگ پهن تراشیده شده مفروش شده بود که به هنگام بارندگی آب باران بوسیله ناودان‌های سنگی که به طرز جالبی تعبیه شده بودند به بیرون از کاروانسرا هدایت می‌شد. این بنا مثل سایر کاروانسرا‌های دیگر دارای 4 برج مرتفع است. مساحت کل بنا 7000 متر مربع با زیر بنایی در حدود 4200 متر مربع می‌باشد. کاروانسرای مشیرالملک مجموعاً دارای 68 باب اتاق و حجره بوده که به دلیل تغییر کاربری آن در دوره‌های بعدی تعداد اتاق‌ها کم یا زیاد شده‌اند. از این بنا تا سال 1300 شمسی به عنوان کاروانسرا استفاده می‌شد که به دلیل واقع شدن شهر برازجان بر سر راه تجارتی شیراز به بوشهر مکانی مناسب جهت استراحت کاروانیان بوده است. از سال 1300 شمسی که قشون نظامی به برازجان وارد شد این کاروانسرا محل مناسبی برای استقرار نظامیان شناخته شد. از سال 1335 با تغییرات و تعمیراتی، این بنا در اختیار شهربانی قرار گرفت که از آن به عنوان زندان استفاده می‌شد. به همین دلیل به دژ برازجان معروف شد. این بنا سال 1377 با پیگیری‌های مکرر مدیریت میراث فرهنگی بوشهر به دلیل اهمیت و ارزش آن تخلیه شد و در جهت کاربری فرهنگی و هنری این اثر تاریخی مرمت‌های لازم روی آن صورت گرفت. کاروانسرای مشیرالملک در سال 1362 به شماره 1638 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.


کاخ کوروش برازجان (چرخاب):

همچنین یکی دیگر از بناهای مهم تاریخی کشور کاخ چرخاب است که به دوران هخامنشی تعلق دارد و جزء کاخ‌های زمستانی امپراتوری بزرگ هخامنشی محسوب می شده است. این کاخ با نام «کاخ چرخاب»در نزدیکی شهر برازجان قرار گرفته است. این شهر نخستین بار در سال 51 کشف شد. کاوش‌های باستان‌شناسی به سرپرستی علی‌اکبر سرفراز محدوده کاخی به وسعت تقریبی 50 در 50 متر را آشکار ساخت. کاخ برازجان کاخ ناقصی است که هرگز مسکونی نشد و کاوش‌های باستان‌شناسی در آن نشان می‌دهد ساخت این کاخ عظیم به فرمان کوروش کبیر بوده ( به طوریکه آثار به دست آمده در آن یادآور پاسارگاد است) و احتمالا با مرگ وی نیز متوقف شده است. ظرافت هنرمندانه آثار در این کاخ نیز باستان شناسان را با این پرسش مهم مواجه کرده است که چه هنرمندانی و با چه ابزاری در این کاخ کار کرده اند که نظیر آن حتی در تخت جمشید نیز که مقر اصلی پادشاهی هخامنشی بوده، به دست نیامده است.مهم ترین ویژگی در تمام محوطه ها و کاخ های هخامنشی در این آثار استفاده استادانه از سنگ است اما کاخ کوروش هخامنشی در چرخاب برازجان، تنها نمونه از معماری این عصر است که در بنای آن هم از سنگ استفاده شده و هم از آجر. اهمیت این آجرهای دو لایه که درونش از گل خام و روکش آن از گل پخته است به ویژه از نظر تکنیک ساخت و ارزش کاربردی آن در عایق بندی و افزایش مقاومت فشار مصالح است. که احتمالا در تناسب با شرایط اقلیمی منطقه بوده است.
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
کاخ هخامنشی بردک سیاه:

یکی از بناهای مهم تاریخی بوشهر است که به دوران هخامنشی تعلق دارد و جزو کاخهای زمستانی این امپراتوری بزرگ محسوب می شده است.این کاخ در 12 کیلومتری شمال شهر برازجان, در میان نخلستانهای روستای درودگاه در محل تلاقی دو رودخانه شاپور و دالکی قرار گرفته است.
جلگه برازجان در دوره هخامنشی اهمیت فراوان دارد و علتش این است که ایران در دوره هخامنشی صاحب نیروی دریایی شد و توانست از راه دریا به تجارت و کشور گشایی بپردازد.علت انتخاب این جلگه نزدیکی آن به خلیج فارس و در پی آن تسلط بر راههای تجاری منطقه و تحت نظر داشتن آبراهه های جنوبی از لحاظ سیاسی و اقتصادی بوده است.تمامی این مسائل وسیله برپایی3 کاخ سنگ سیاه, بردک سیاه و کاخ چرخاب رادر این منطقه فراهم اورده است.
تالار مرکزی بردک سیاه 36 ستون دارد و از این لحاظ شبیه کاخ اپادانای تخت جمشید است.


گور دختر دشتستان:

بنای گور دختر که بسیار شبیه به آرامگاه کوروش هخامنشی در پاسارگاد است در منطقه ارم واقع شده است و قدمت آن به سده ششم قبل از میلاد برمی‌گردد.
بنای تاریخی گور دختر واقع در روستای بزپر (پشت پر) ‌‌٥٠ کیلومتری شمال شرقی برازجان قرار گرفته است.ساختمان اصلی به شکل مکعب مستطیل بوده که دارای سه پلکان در اطراف و پوش سقف خرپشته‌ای که به شکل نیم استوانه خالی است که احتمالا جایگاه قرار گرفتن جسد بوده است که درست همین اصول و فرم در مقبره کوروش در پاسارگاد فارسی محفوظ می‌باشد کل بنا از ‌‌٢٤ قطعه سنگ در ابعاد مختلف و بوسیله بست‌های دم چلچله‌ای به همدیگر مربوط گردیده و مثل سایر بناهای هخامنشی هیچگونه ملاتی در آن یافت نمی‌شود.
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
قلعه خورموج:

قلعه خورموج یکی از آثار شکوهمند تاریخی استان بوشهر است که طی زمان تغییر یافته و روی به ویرانی گذاشت است.
قلعه خورموج شامل چهار حصار،چهار قلعه،اندرونی،عمارت مرکزی و قراولخانه و اصطبل بوده است. قسمتی از ان به نام قلعه محمد خان دشتی و قسمت دیگر آن به نام قلعه جلال خان معروف بوده است. این قلعه در شهر خورموج واقع شده است. سبک معماری آن سلجوقی و متاثر از سبک قلعه سازی دوره ساسانی است که با استفاده از تاق نما ها و گچبری در آرایش دیوارها و درون اتاق ها بنا شده است.


پارک ساحلی آب شیرین کن:

پارک ساحلی آب شیرین کن هم در نزدیکی عمارت ملک و روبروی دانشگاه خلیج فارس قرار دارد که خیلی با صفا و زیباست. یک قسمت از این پارک جزء منطقه نظامی است ولی با این حال بازدید امکان پذیر است . رستوران سنتی و کافی شاپ هم در پارک موجود است و از پیتزا سمبوسه های خوشمزه پارک آب شیرین کن هم بی نصیب نمانید . پارک آب شیرین کن در اوایل فصل بهار از همیشه سر سبزتر و زیباتر است .
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
کلیسای ظهور مسیح بوشهر:

این کلیسا مربوط به زمان تاسیس کمپانی هند خاوری یعنی اوایل سده 19 م.است. این کلیسای کوچک در جوار ساختمان کنسولگری سابق انگلیس و اداره دارایی پیشین بوشهر قرار دارد.




آب ‌انبار قوام:

ساختمان «آب ‌انبار قوام» در غرب شهر بوشهر و کنار دریا قرار دارد. این آب‌انبار (برکه) صد و پنجاه سال پیش در زمان قاجاریه ساخته شده‌است. اسکلت صلی و طاق آن از سنگ‌های رسوبی خیلی مقاوم با سه دهانه ستون‌بندی به وسیله چهارطاق پوشیده شده است. 2 متر از آب‌انبار خارج از زمین و حدود 60متر آن در داخل زمین قرار دارد.
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
مجموعه ساختمان های عمارت ملک شهرستان بوشهر:

مجموعه ساختمان های عمارت ملک در حدود 100 سال قدمت دارد ودر نزدیکی میدان بهمنی شهرستان بوشهر قرارگرفته است. مساحت زیربنای آن 4000 متر مربع بوده و در دوره قاجاریه توسط معماران فرانسوی با مصالح محلی احداث شده و درب و پنجره آن زیر نظر مهندسین فرانسوی ساخته شده است. عمارت متعلق به یکی از ثروتمندان بوشهر به نام محمد مهدی ملک التجاره بوده است این کاخ توسط متجاوزین انگلیس اشغال شده و به صورت مقر نظامی آن ها در آمد. آن ها بعد از سال ها استقرار در این کاخ با ورشکست شدن ملک التجار(صاحب اصلی کاخ) لوازم نفیس آن را با قیمت کم خریداری کرده و با خود بردند. در اواخرسلطنت رضا شاه این عمارت که خوابگاه نظامیان شده بوده و پس از چندین بار بازسازی رو به ویرانی نهاد و متاسفانه به خاطر وسعت زیاد هنوز مرمت نشده است نوع و سبک معماری از سبک ساختمان سازی دو قرن پیش سواحل خلیج فارس که به بنگله معروف است تاثیر گرفته است و دارای یک قسمت استحفاظی , بارو و شاهنشین وقسمتی به صورت چند ایوان و اتاق های مسکو نی است .


قلعه کلات اهرم تنگستان:

قلعه کلات اهرم واقع در شهر اهرم از توابع بخش مرکزی شهرستان تنگستان یکی از آثارهای تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهر در جنوب ایران است. «قلعه کلات اهرم تنگستان» یکی از قلعه‌های تاریخی منطقه‌است، این قلعه در شمال «شهر اهرم تنگستان» واقع شده و به زائر خضر خان تنگستانی منسوب است . قلعه مذکور در زمان حمله انگلستان به ایران مورد استفاده قرار گرفته و جای اصابت گلوله توپ بر برج غربی آن هنوز هم باقی مانده‌است . همچنین در همین قلعه اسرای انگلیسی نگهداری می‌شده‌اند . قلعه مشتمل بر چهار برج و بارو و قلعه میانی است و دارای تأسیسات خصوصی برای ساکنین قلعه می‌باشد . مصالح ساختمان قلعه از خشت خام و گل ساخته شده ‌است.

+ منبع: سایت سرگرمی فان کلوب
 
بالا