• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

ایران در دوره پارینه سنگی جدید

kuruš

متخصص بخش تاریخ
parineh_ghadim_n.jpg

بیشتر آثار به دست آمده از دوره­ی پارینه سنگی جدید در ایران از منطقه­ی کوه­های ابرسن (زاگرس) جمع آوری شده­اند و با وجود اینکه در ابزارهای سنگی گوناگونی زیادی دیده می­شود، به نظر می­رسد که شیوه­ی زندگی و فن ابزارسازی از دوره­ی پارینه سنگی میانه به جدید، در این منطقه تدریجی بوده است.
یکی دیگر از ویژگی­های فرهنگی دوره­ی پارینه سنگی جدید، تاثیر ویژگی­های فرهنگی منطقه­ای و محلی در شیوه­ی ساخت ابزارهای سنگی است. آثار این دوره که از غار «یافته» در نزدیکی خرم آباد لرستان به دست آمده­اند، قدمتی در حدود سی و پنج هزار سال دارند.
یکی از ویژگی­های صنعتی دوره­ی پارینه سنگی جدید در ایران، ساختن ادوات سنگی بسیار کوچک است که اصطلاحا «ریزتیغه» نامیده می­شوند.

در خرم آباد، علاوه بر غار «یافته» از غارهای «ارجنه» و «پاسنگر» نیز آثار این دوره به دست آمده است.
در غرب ایران نیز در غار «خر»(مر خر = غار بزرگ) و پناهگاه سنگی «ورواسی» نزدیک کرمانشاه نیز آثار دوره­ی پارینه سنگی جدید شناسایی شده است.
در دره هلیلان در غارهای «مارزور»، «مارگورگلان سراب»، «دارمار» و غار «گوگل» آثاری متعلق به اواخر دوره­ی پارینه سنگی جدید ایران شناسایی شده است.
هر چند به طور دقیق آغاز و پایان این دوره در ایران به روشنی معلوم نیست، ولی به نظر می­رسد در حدود یازده هزار سال پیش این فرهنگ در ایران ادامه داشته تا اینکه سرانجام با آغاز دوره­ی فراپارینه سنگی این دوره پایان پذیرفته است.
 

baroon

متخصص بخش ادبیات

تاپیک تأیید شد.


:گل:
 
بالا