• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

بهبهان شهر نرگس و شقايق

ahmadfononi

معاونت انجمن
بهبهان،‌ بهشتي کوچک است با آثار تاريخي و طبيعي فراوان. نرگس‌اش معروف است و در بهار‌ شقايق‌ها آن را رنگين مي‌کنند.
100839436141.jpg

به گزارش پايگاه اطلاع رساني سازمان ميراث فرهنگي، در تعطيلات سال نو،‌ خوزستان مقصد اصلي بسياري از مسافران نوروزي قرار مي‌گيرد تا از اوج شادابي طبيعت در اين خطه بهره‌مند شوند. اما در اين ديار تنها نام برخي از شهرها مانند اهواز در مرکز، آبادان و خرمشهر در جنوب، شوشتر و دزفول در شمال و ايذه در شمال شرق استان به گوش مسافران، آشناست در حالي که در شرق اين سرزمين،‌ شهري قرار دارد با آثار و جاذبه‌هاي تاريخي و طبيعي و مردمي خونگرم چون ديگر مردمان اين ديار.
بهبهان در حالي ‌از نظرها پنهان مانده که بهشتي کوچک است. پاييز و زمستان بوي نرگس‌ها هر مسافري را مست مي‌کند؛ بهبهان مهد اين گل اساطيري است. بزرگان به ياد دارند زماني را که نرگس‌هاي فراواني در طبيعت اطراف شهر مي‌روييده و حال باغ‌هاي گل نرگس را زنداني برايش مي‌دانند؛ اما همين گلزارهاي محصور هم عطر و بوي نرگس را در فضا منتشر کرده و مردمان را سرمست مي‌سازند. نرگس مي‌ماند تا دم دماي بهار،‌ بوي بهار که آمد نرگس عظم رفتن مي‌کند و زردي نرگس به سرخي شقايق تغيير مي‌يابد و اين بار شقايق است که در ميان سبزه‌زاران آرايه طبيعت مي‌شود.
در اطراف بهبهان که گشتي بزني هر گوشه‌اي از طبيعت آن،‌ جايي دارد براي گلگشت و بيتوته اما در کنار جاذبه‌هاي طبيعي نمي‌توان از جاذبه‌هاي تاريخي که قدمت شهر را به گذشته‌هاي دور مي‌رساند،‌ غافل شد. روستاي خيرآباد در نزديکي شهر يکي از مکان‌هاي ديدني است؛ قبل از پل خيرآباد،‌ راه فرعي سمت راست جاده،‌ به پلي قديمي مي‌رسد. بعد از پل خيرآباد، راه فرعي سمت چپ به سوي بنايي از دوره صفوي مي‌رود، ‌مدرسه‌ خيرآباد،‌ بنايي که مرمت شده و در باغچه‌هاي کوچک چهارگوشه حوض آن،‌ درختان کُنه‌کارپوس کاشته شده است.
مدرسه خيرآباد به تنهايي و به عنوان بنايي منفرد خود جاذبه‌اي است اما وقتي بداني که يکي از چندين قلعه‌مدرسه است که سال‌هاي دور با هم در ارتباط بوده‌اند،‌ اهميتش بيشتر نمود خواهد داشت. مجموعه تاريخي خيرآباد فراتر از اينهاست، راه با عبور از زمين سبز و سنگلاخ به پل تاريخي «خيري مَح‌خان» مي‌رسد که در مرز خوزستان و کهگيلويه قرار دارد، پلي که با وجود مخروبه شدن، عظمت‌اش بازديدکننده را متوقف مي‌کند و باقي‌مانده‌ي آن نشان از تردد بي‌شمار دارد. پايه‌هاي آن هم‌چون کاروانسراها،‌ محلي براي اتراق مسافراني بوده که راهي طولاني را طي کرده و به اين پل مي‌رسيدند.
در آن سوي رودخانه نيز آثار يک چارطاقي پديدار است. در همان منطقه از قلعه‌مدرسه به سمت مخالف پل،‌ راه به باقي‌مانده جاده شاهي مي‌رسد؛‌ سنگ‌فرشي از زمان‌هاي دور که مسافران را هدايت مي‌کرده و احتمالاً بخشي از مسير پيوند دهنده قلعه‌مدرسه‌ها است.
حمام بکان نيز که متعلق به دوره ساساني و مرتبط با شهر قديم ارجان بوده و در کنار رودخانه مارون در نزديکي روستاي امام رضا واقع شده يکي ديگر از آثار ديدني بهبهان است و اثر ديگر منطقه تنگ تُکاب و کوه موسوم به قلعه حسن صباح است.
جاذبه ديگري را بايد مد نظر داشت که از لحاظ جغرافيايي در استان کهگيلويه قرار دارد اما راه دسترسي آن از شهر بهبهان راحت‌تر است و نبايد فرصت را از دست داد و آن «تنگ سروک» نام دارد. منطقه‌اي کوهستاني که سروهاي کهنسال آن را آذين بسته‌ و فضايي دلپذير فراهم ساخته‌اند. با انجام يک کوه‌پبمايي سبک، مسير به صخره‌اي مي‌رسد که نقوش بي‌نظيري از دوره‌هاي پيش از اسلام بر آن حک شده است و انسان را شگفت‌زده مي‌کند.
بهبهان کنوني يا ارجان قديم،‌ شهري است با ديدني‌هاي بسيار،‌ مسجد جامع شهر،‌ امامزاده حيدر، بافت تاريخي شهر،‌ راسته بازار قديمي‏ترين بازار شهر است که در زمان گذشته مرکزثقل تجاري شهر بهبهان و حومه آن بوده است. اين مجموعه که متعلق به دوره قاجار است، داراي چندين راسته بوده که حرفه‏هاي مختلف در راسته‏هاي مخصوص به خود فعاليت داشتند. در حال حاضر تنها يک راسته از آن باقي مانده است.
علاوه بر ديدني‌هاي شهر،‌ صنايع دستي بخش ديگري از جاذبه‌هاي شهر است،‌ کارگاه عبابافي،‌ حياطي است که چندين پيرمرد کهنسال در آن مشغول به کار‌ هستند. جاذبه ديگر سوغات شهر است،‌ خرماي کبکاب بهبهان و ماست بهبهان را نمي‌توان به راحتي از دست داد.
همه آنچه که درباره بهبهان گفته شد،‌ قابل ديدن است اما از آنجا که اين شهر کمتر در تورهاي مسافرتي قرار دارد، روي سفر شخصي بايد حساب کرد. ديگر آن که در اين شهر تنها يک هتل موجود است،‌ متعلق به وزارت نيرو و البته ويلاهاي زيبايي متعلق به اين وزارتخانه در کنار درياچه سد مارون نيز وجود دارد که براي عموم نيز قابل استفاده است در کنار آن مي‌توان براي اقامت از محل‌هايي که براي کمپينگ و اقامت در چادر در نظر گرفته شده،‌ استفاده کرد.
در پايان بايد يادآور شد که اهميت و قدمت شهر بهبهان با کشف گنجينه ارجان در پاييز 1361 در حين ساخت سدي بر روي رود مارون در ارجان، نمايان‌تر شد. اين گنجينه در حقيقت آرامگاهي حاوي تابوتي بزرگ از جنس برنز بود به شکل وان که در پوش آن در زمان کشف در زير آن قرار داشت. آلات و ادوات تدفين هم در درون و هم در بيرون تابوت قرار داشتند. اين اجسام عبارت بودند از يک حلقه طلايي، 98 دگمه زرين، يک خنجر، يک ميله نقره‌اي، تنگ برنزي، ساغر برنزي، ده ظرف استوانه‌اي شکل و يک سيني برنزي با تصاوير تاريخي. لازم به ذکر است که تا کنون نظير حلقه قدرت کشف شده از تابوت ارجان در هيچ يک از حفريات به دست نيامده و تزيينات حلقه از مشخصات هنر آشوري است.
 
بالا