• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

جاذبه های گردشگری دزفول

Nicol

متخصص بخش گردشگری
آشنايي با پل قدیمی دزفول

dezful-1102-mm.jpg



پل قدیمی مهم‌ترين اثر تاريخي دزفول است.
اين پل را شاپور دوم ساساني به کمک اسيران رومي روي رود دز بنا کرد و به همين دليل به پل رومي نيز مشهور است.
وي قلعه‌اي نيز براي حفاظت از اين پل بنا کرد که اکنون در محل قديمي آن محله‌اي به نام قلعه وجود دارد.
در ساختمان بجا مانده کنوني اين پل آثار معماري دوره ساساني و صفوي ديده مي‌شود.
در دوران پهلوي، به دليل خراب شدن دهانه‌هاي مياني اين پل، دو دهانه بتوني احداث كردند که آن را قابل تردد مي‌کند.
اين پل، قديمي‌ترين پل در جهان است که هنوز عبور و مرور روي آن صورت مي‌پذيرد.
قدیمی‌ترین پل جهان؛ پل دزفول با گذشت بیش از 10 قرن از ساخت آن همچنان سالم و بادوام محل تردد عابرین و خودروهای سواری است.

dezful-1102-mm2.jpg


این پل در سال 260 میلادی به دستور شاهپور اول ساسانی توسط 70 هزار اسیر رومی دربند ایرانیان احداث شد و در حالی که بیش از 10 قرن از عمر آن می‌گذرد به عنوان باستانی‌ترین پل جهان محل تردد خودروهای سواری دزفول و اندیمشک است.
این پل دارای 14 دهانه است و آب رودخانه دز از زیر آن عبور می‌کند.
پل مزبور از سنگ ساروج و آهک بنا شده و در دوران حکومت عضدالدوله دیلمی، صفویان و پهلوی چندین بار بازسازی شده اما پایه‌های پل حکایت از دوران ساسانی دارد
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
جاذبه های زیارتی دزفول

بقعه محمد بن جعفر طیار (ع) در فاصله پنج کیلومتری شهر دزفول ، در شهرکی به این نام قرار دارد و یکی از زیارتگاه های مهم شهرستان دزفول به شمار می رود . صاحب بقعه فرزند جعفر طیار برادر امام علی علیه السلام و داماد امام علی علیه السلام (شوهر ام کلثوم) است که در سال ۱۹ هجری قمری در جنگی که برای فتح شوشتر در این منطقه صورت گرفته بود به همراه سپاه اسلام به عنوان یکی از فرماندهان سپاه اسلام به این منطقه آمده بود .​

معماری بقعه :
بقعه داراى گنبدى ۱۲ ترک است که با کاشى سبز رنگ ساده و یکرنگ تزئین شده اند ،این گنبد با حاشیه بندى کاشى هاى ترک ها و نقش و نگار هندسى و حاشیه سیاه رنگ و لچکى سفید و نقوش منظم و قرینه سازى جلوه ویژه و زیبایی دارد.
ورودى بقعه از سمت شمال است و داراى دو شبستان در طرفین مقبره است . ضریح مقبره در قدیم چوبی بوده است ولی در سال های اخیر ضریحی فلزی با نقش و نگارهای زیبا نصب شده است.



ben_jafar_dezful_11.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
بقعه در وسط باغ بزرگی احداث شده و در اطراف آن آرامگاه هایی از اشخاص و شخصیت های دزفول وجود دارد. در اطراف هر یک از ایوانهاى اطراف بنا دو غرفه و پلکان وجود دارد . طاقهاى غرفه ها و ورودی هاى پلکان با تکه کاشیهاى سبزرنگ تزئین شده اند قرار گیری بقعه در میان درختان کهنسال و سرسبز کُنار جلوه و آراستگى خاصى دارد و از زیبایى و جلالى خاصی برخوردار است . دو درخت کنار روبروی بقعه وجود دارد که قدمتی یکی از آنها به ۸۰۰ و دیگری به ۷۵۰ سال می رسد.
بقعه محمد بن جعفر یک ورودی قدیمی داشته که سر در ورودى با کاشیهاى سیاه و سفید و فیروزه اى مربع شکل زینت داده شده و دارای بدنه آجرى قدیمى است و در بالای آن تاریخ کاشیکارى ۱۳۱۲و۱۳۵۱ به چشم می خورد و مربوط به اواخر دوره قاجاریه است . دو مناره گلدسته ازنوع مناره هایى که بر فراز طاق ورودىبنای بقعه ساخته اند بر روى سردر حیاط نیز با کاشیهاى آبى رنگ وجود دارند . در کنار این ورودی ۴ درخت قدیمی کنار قرار دارد که به “چهار خواهر” معروفند و مردم اعتقاد خاصی به بستن دخیل و پارچه و نذر و نیاز به آنها دارند . در میدان جلوى دیوار قدیمی باغ تعدادى کنار سرسبزوکهنه بر زمینهاى چمنى سایه انداخته اند که محل نشستن و تفرج مردم است .



ben_jafar_dezful_05.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
با طرح های توسعه محوطه بقعه مجمد بن جعفر ورودی قدیمی آن در وسط محوطه فعلی قرار گرفته است و از قدمت بنا حکایت می کند. در فضای باز حیاط جلوی بقعه حوض زیبا و بزرگی وجود دارد . حضور آب ، سبزی درختان کنار (کنار به درختی معنوی و مقدس در فرهنگ قدیم مشهور است) و نمای زیبای بقعه ، فضای معنوی زیبایی را به وجود آورده که فرصت مغتنمی برای هر خسته دلی ایجاد می کند تا در جو معنوی آن ، آرام گیرد.
در خصوص تأیید وجود این بقعه در شهرستان دزفول در کتاب تذکرةالاخیار و مجمع الابرار مطالبی آورده شده و عبداللطیف خان شوشترى نیز در مورد محمد بن جعفر (ع) گفته است : در جنگ فتح شوشتر ، محمدبن جعفر طیار به سختی زخمی شده بود و در بازگشت به دزفول دعوت حق را لبیک گفته و در آنجا در خارج شهر مدفون شد .
در حال حاضر این بقعه یکی از جاذبه های گردشگری و زیارتی دزفول به شمار می رود و مردم زیادی از سراسر استان و شهرستان دزفول به خصوص در فصل بهار از این مکان زیارتی – سیاحتی بازدید می کنند.
بقعه محمد بن جعفر علیه السلام در ایام محرم :
در قسمتی از محوطه این بقعه نخلستانی قرار دارد و با توجه به ارادت مردم دزفول به صاحب این بقعه در روز اربعین کاروان بزرگی از عزاداران حسینی پای پیاده از مرکزشهر دزفول به آستانه مشرف شده و به یاد عاشورا وکاروان اسیران در نخلستان بقعه به عزاداری ، ذکر مصیبت و تعزیه می پردازند. و در طول ایام محرم نیز اغلب مراسمات عزاداری شهرک محمد بن جعفر (ع) در این مکان برگزار می شوند.



ben_jafar_dezful_08.jpg

از برکت حضور بقعه محمد بن جعفر ، این شهرک با داشتن بیشترین افراد تحصیلکرده دانشگاهی بالاترین سطح تحصیلات در میان شهرک های منطقه را دارا می باشد.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
ben_jafar_dezful_02.jpg

بقعه محمد بن جعفر طیار (ع) دزفول


ben_jafar_dezful_03.jpg

بقعه محمد بن جعفر طیار (ع) دزفول
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
ben_jafar_dezful_09.jpg

در قدیمی بقعه محمد بن جعفر طیار (ع) دزفول


ben_jafar_dezful_10.jpg


بقعه محمد بن جعفر طیار (ع) دزفول
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
پارک خانواده دزفول ؛ میهمانی سبز از ترکیب معماری سنتی و مدرن

مجتمع ورزشی ، تفریحی و سیاحتی پارک خانواده ( پارک بانوان) در اسفند ماه ۱۳۸۷ توسط شهرداری دزفول به مساحت ۱۰ هزار متر مربع افتتاح شد. پارک خانواده در صبح ویژه خانم ها و در شب ها برای استفاده عموم شهروندان است.
در این پارک امکاناتی نظیر رستوران ، باند سلامت پیاده روی به طول ۱٫۵ کیلومتر ، باند دوچرخه سواری به طول ۱٫۲ کیلومتر ، غرفه های خود اشتغالی ، زمین های بازی تنیس، دو زمین فوتبال دستی ، سات های ورزشی ، برکه زیبا، سالن های چند منظوره ، زمین هایی ویژه سایر ورزش ها برای بانوان نظیر بسکتبال ، والیبال ، دوچرخه سواری و غیره در فضایی سبز و مفرح جانمایی شده است.

هدف از این مجموعه ایجاد مرکز فرهنگی تفریحی ویژه خانم ها و خانواده ها و مشارکت بیشتر در مسائل اجتماعی و مدیریت پارک و ایجاد شرایط مساوی برای آنها جهت شکوفایی استعدادها در محیطی امن و آرام روبروی پارک دولت دزفول احداث و راه اندازی شده است.
فضای سبز این پارک با درخت های نارنج زینت داده شده و برکه ای زیبا در میان این درختان و فضای پارک قرار داشته که با وجود پرندگان مختلف در وسط آن جلوه ای ویژه به پارک خانواده دزفول داده است.
در این پارک به مناسبت های مختلف ، مسابقات عمومی متنوعی (مسابقه غذاهای سنتی ، نقاشی و … ) در محوطه زیبا و سالن پارک برگزار می شود .


family_park_dezful_03.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
در انتهای پارک و در میان باند پیاده روی بنای آجری خودنمایی می کند که اولین برج لانه کبوتر دزفول می باشد. تزئینات و مصالح این برج با الگو گیری از معماری سنتی و اصیل شهر تاریخی دزفول ( دزفول شهر آجر ) توسط سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری دزفول ساخته شده است . معماری زیبای آن و نیز نورپردازی برج لانه کبوتر پارک خانواده در شب ، جلوه ای دو چندان به این پارک داده است. اینگونه فضای معماری با حفظ هویت بومی ، در ورودی این پارک که با نقوش چشم نواز سفالی زینت داده شده نیز ، به چشم می خورد.


family_park_dezful_05.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
از دیگر ویژگی های این پارک می توان به فضای سبز متناسب با محیط ، نورپردازی مدرن ، استفاده از چوب در مبلمان شهری و اهمیت به محیط زیست اشاره کرد.
پارک خانواده دزفول از نظر نوع کاربری و ساخت در استان خوزستان بی نظیر بوده و مورد استقبال زیاد مردم دزفول و سایر شهرهای استان قرار گرفته است.



family_park_dezful_01.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
پیر بانگ گو شهرستان دزفول ؛ میهمانی سخاوتمندانه ی طبیعت
بقعه عارف شیخ ابراهیم معروف به پیر بانگ گو در منطقه شهیون و به فاصله هوایی ۴۰ کیلومتری و جاده ای ۵۵کیلومتری از شهر در شمال شهرستان دزفول و بعد از روستای حسن آقا در دامنه کوه سگریون واقع شده است.

صاحب بقعه یکی از بزرگان و افراد صالح منطقه بوده (امام زاده نبوده است) اما با توجه به اینکه موذن بوده به ایشان پیر بانگ گو (اذان گو) و یا در اصطلاح محلی ” پیر بُنگو” گفته می شود و اهالی منطقه نذورات خود را به این محل می آورند.
ساختمان بقعه پیربانگ گو در حدود ۵۰ سال است که بر روی قبر ایشان ساخته شده و از نظر معماری دارای ویژگی خاصی نیست اما گنبد سبز رنگ زیبای کوچکی بر روی آن قرار گرفته که هماهنگی با طبیعت اطراف آن دارد. با این همه دلیل جذابیت آن، به دلیل قرارگیری در دامنه کوه سگریون که ارتفاعی بالغ بر ۱۶۵۰ متر دارد و آب و هوای مناسب منطقه اطراف است.
dezful_pir_bang_go_02.jpg
ارتفاع این بقعه از سطح دریا در حدود ۸۳۰ متر می باشد و مکانی زیبا و مناسب برای کوهپیمایی برای سنین مختلف و به خصوص خانواده ها است و گردشگران زیادی برای استفاده از طبیعت زیبای منطقه به این محل سفر می کنند.
در اطراف بقعه دو قبرستان قدیمی وجود دارد ، یکی در نزدیکی بقعه و دیگری با فاصله و در ارتفاع بالاتری از آن قرارگرفته و به صورت متروکه می باشد و قدمت آن بیش از ۳۰۰ سال برآورد شده است. بر روی برخی سنگ های این قبرستان کنده کاری و حکاکی هایی صورت گرفته و به دلیل دست نخورده بودن و قدمت این قبرستان و مجموعه، به عنوان یکی از پیشنهادات برای ثبت در فهرست آثار ملی ارائه شده است.
dezful_pir_bang_go_05.jpg
از دیگر ویژگی های پیر بانگ گو چشمه ایست که در کنار آن جاریست و کوهنوردان و گردشگران آب مورد نیاز خود را می توانند از آن تأمین نمایند و به تازگی اطراف آن بهسازی شده است.
بهترین زمان برای رفتن به این منطقه در فصل زمستان و اوایل بهار می باشد.
این منطقه با وجود بهره مندی از طبیعت بکر از نظر راه دسترسی از شرایط خوبی برخوردار بوده و به راحتی با هر نوع وسیله نقلیه ممکن می باشد. از جمله پوشش های گیاهی این منطقه می توان به درخت بلوط ، بنک و نیز بوته های بادام و گل های شقایق در اطراف بقعه اشاره کرد.
با توجه به موقعیت قرارگیری و سایر شرایط منطقه ای، بقعه زمینه توسعه و پتانسیل های خوبی


dezful_pir_bang_go_01.jpg
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
آسیاب های آبی دزفول قرن ها گردش آب و سنگ
آسیاب های آبی دزفول یکی از آثار ارزشمند تاریخی ، معماری و گردشگری شهرستان دزفول بوده و به شماره ۳۹۸۴ در ردیف آثار ملی به ثبت رسیده اند . آنچه امروز به عنوان آسیاب های آبی شناخته می شود ، مجموعه ای است از سازه های آبی که در گذشته به عنوان بند و آسیاب استفاده می شده است.
این مجموعه در ارتباط با جریان دایمی رود دز و با توجه به بررسی هایی که بر روی نمونه هایی از مصالح این آسیاب ها انجام شده ، همزمان با شکل گیری هسته ساسانی شهر در بستر رودخانه ساخته شده و در دوره های بعدی توسعه شهر، به فراخور نیاز ساکنین جدید ، توسعه یافته اند. پیشینه تاریخی آسیاب های آبی در ارتباط با سازه پل قدیم دزفول بوده که به دوره ی ساسانیان بر می گردد ولی عمده آثار موجود از آسیاب ها که در سه بخش از رودخانه موجود می باشند به دوره های تاریخی صفویه و قاجاریه بر می گردد. این سازه ها از مصالحی چون قلوه سنگ رودخانه ای ، آجر و با ملات ساروج ساخته شده اند . فرم معماری آسیاب ها برگرفته از سبک معماری بومی شهرستان دزفول بوده و به صورت یک مجموعه بهم پیوسته ساخته شده و بهم مرتبط می باشند.
پایه های سازه اتاقک آسیاب های دزفول از ملات گچ و خاکستر و آجرها در سه ردیف هستند که تکرار می شود و قسمت هایی از سنگ ساخته می شود. دیوار ها نیز از آجر و سنگ قلوه رودخانه و ملات ساروج که نوعی آهک بندی بوده ، پوشیده شده است. . ارتفاع درون اتاقک این آسیاب ها تا کف رودخانه حدود ۴ متر می باشد و حالت تقارن دارند و با نمای کشتی مانند ساخته شده اند. این نوع معماری برای تنظیم فشار آب و یا تشدید آن بوده است.


dezful_asiab_abi_tarikhi_02.jpg
 
بالا