• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

جزیره ابوموسی

ahmadfononi

معاونت انجمن
جزیره ابوموسی جزیره‌ای متعلق به ایران در خلیج فارس است. مساحت این جزیره در حدود ۲۵ کیلومتر مربع می‌باشد. جزیره ابوموسی در ۲۶ درجه خط عرض شمالی و در ۵۵ درجه خط طول شرقی واقع شده‌است.
فاصله میان «جزیره ابوموسی» و جزایر تنب به دلیل عمق مناسب آب تنها مسیر قابل کشتیرانی برای نفتکش‌های بزرگ است.
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
مالکیت جزیره


حاكميت ايران بر جزایر بوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک ريشه در دوره امپراطوری‌هاي عيلامي، ‌ماد، ‌هخامنشي، ‌اشكاني و ساساني دارد. در اين دوران نظم و امنيت ايراني (persianpax) بر سراسر اين پهنه آبي خليج پارس و جزاير آن حكم فرما بود.جزاير سه گانه در سال 1908 به طور كامل تحت اشغال بريتانيا به عنوان قيم رسمي امارات متصالحه در آمداما تا سال 1971 هيچ كدام از دولت هاي ايران اين اشغال را قبول نداشته و بوموسي به همراه تنب بزرگ و كوچك در تقسيمات كشوري ايران قرار داشتند.
در سال 1971 پس از توافق ايران و بريتانيا و پيش از خروج نيروهاي نظامي انگليس از منطقه و تأسيس كشور امارات متحده عربی، بوموسی به همراه تنب بزرگ و تنب كوچك پس از نزديك به 70 سال به ايران بازگردانده شد.در سال 1992 و پس از خاتمه جنگ خليج پارس امارات متحده عربي بر خلاف نظر شيخ شارجه و معاهده 1971 شارجه با ايران در خصوص بوموسي، اقدام به طرح ادعاهاي مالكيت بر جزاير سه گانه كرد. اين اقدام واكنش دولت ايران را برانگيخت.

شوراي عالی امنيت ملی ايران با صدور بيانيه اي هشت ماده اي بر حق حاكميت بي چون و چراي ايران بر جزاير تاكيد كرد. در بند هفتم اين بيانيه آمده است:«طرح ادعاهاي تاريخی در مورد سرزمين‌هاي ايران، اگرچه همواره به نفع ايران است، ما آن را به هيچ وجه به مصلحت امنيت منطقه نمی‌دانيم و تجربه ادعاهاي مشابه از سوي عراق درس عبرتي در اين زمينه است».
اکبر هاشمی رفسنجانی در خطبه هاي نماز جمعه 25 دسامبر 1992 خطاب به اعراب حاشيه خليج پارس و همپيمانان غربي آنان گفت: براي جداسازی جزاير سه گانه از ايران بايد از درياي خون بگذريد
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
نام فارسی

این جزیره در اسناد تاریخی با نام بوموو BOUMOUوبوم اوAOU یعنی آب (معرب آن بومف)و بوموسو و گپ سبزو نام داشته(به معنای جای سبز). در نقشه‌های قدیمی بوموف یا بوموسو ثبت شده (بوم به معنی مکان است و "سو" چند معنی دارد سوSOU مخفف سوز SOUZ نام یک نوع سبزی است و بطور کلی نیز در زبان فارسی کهن معنی سبز می‌دهد و در مجموع می‌توان آنرا به معنای سرزمین سبزنامید).[۲] نام ابو موسی یک نام جدید می‌باشدو سابقه آن به حدودبیشتر از یکصد سال قبل برمی گردد که یکی از ساکنان بنام ابوموسی این نام را بجای بوموسو BOUMOUSOUرایج ساخت.
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
جمعیت

جمعیت ابوموسی، بر طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۸۵، برابر با ۱٬۷۰۵ نفر بوده‌است بیشتر این ساکنان شهروندان امارات هستند که بر اساس قراردادی میان ایران و امارات حق اقامت دائم در ابوموسی را دارند
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
وضعیت جزیره


«جزیره ابوموسی» جنوبی‌ترین جزیره ایرانی آبهای خلیج فارس است.[۶] این جزیره در ۲۲۲ کیلومتری بندرعباس و هم چنین در ۷۵ کیلومتری بندر لنگه، در ۶۰ کیلومتری شمال امارت شارجه در امارات متحده عربی واقع شده‌است. و ۱۶۰ کیلومتر از تنگه هرمز فاصله دارد. جزیره ابوموسی یکی از چهارده جزیره استان هرمزگان است که بیشترین فاصله از سواحل ایرانی خلیج فارس را دارد و طول و عرض آن درحدود ۵ / ۴ کیلومتر است. شهر ابوموسی مرکز جزیره ابوموسی می‌باشد. ارتفاع آن از سطح دریا ۴۶ متر می‌باشد.
جزیره ابوموسی آب و هوای مرطوب و گرم‌تری دارد. این جزیره فاقد آب و اراضی مناسب کشاورزی است، ولی کشت و زرع محدودی در آن صورت می‌گیرد و بیشتر مردم بومی محل به صید ماهی اشتغال دارند.
تاسیسات جزیره عبارت از یک فرودگاه، یک موج شکن و اسکله کوچک برای پهلوگیری شناورهای سبک با آبخور محدود و یک جاده کمربندی آسفالته.ناهمواریهای خاک جزیره ابوموسی به سوی شمال افزایش میابد و سرانجام به بلندترین نقطه جزیره به نام کوه حلوا که نزدیک به ۱۱۰ متر ارتفاع دارد می‌رسد.[۷]
این جزیره یکی از مراکز صدور نفت خام کشور است که با ظرفیتی قابل توجه فعالیت می‌کند. وسعت شهرستان ابوموسی ۶۸٫۸ کیلومتر مربع است که مشتمل بر جزایر ابوموسی (با ۱۲ کیلومتر مربع)، جزیره تنب بزرگ (با ۱۰٫۳ کیلومتر مربع) تنب کوچک (با ۱٫۵ کیلومتر مربع)، سیری (با ۱۷٫۳ کیلومتر مربع)، فرور بزرگ (با ۲۶٫۲ کیلومتر مربع) و فرور کوچک (با ۱٫۵ کیلومتر مربع) می‌باشد.
این جزیره از خوش‌آب‌و‌هواترین مناطق خلیج فارس است و انواع گیاهان و جانوران دریایی در ساحل آن به چشم می‌خورد.
 
بالا