• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

جزیره قشم

ahmadfononi

معاونت انجمن
در زیر اسامی بیست نقطه دیدنی و تاریخی جزیره قشم آورده شده

1. برکه بی بی (شهر قشم )
2. قلعه پرتقالی ها (شهر قشم )
3. غارهای خربس (10کیلومتری شهر قشم جاده ساحلی )
4. دره ستاره ها (نزدیکی روستای برکه خلف)
5. مدرسه تاریخی کمالیه (بند حاجی علی )
6. زیارتگاه پیر تم سنتی (روستای تم سنتی )
7. درخت انجیر معابد (روستای توریان )
8. مقبره شیخ برج (روستای کوشه )
9. قنات تاریخی زینبی (روستای زینبی )
10. سد تاریخی پی پشت (روستای پی پشت )
11. چاه های طلا (لافت )
12. قلعه نادری (لافت )
13. غارهای نمک (منطقه نمکدان )
14. جنگل حرا (روستای طبل )
15. سد تاریخی گوران (روستای گوران )
16. قبرستان انگلیسی ها (روستای باسعیدو )
17. تنگه چاهکوه (نزدیکی روستای چاهو شرقی )
18. تپه تاریخی کولقان (شهر قشم )
19. جزایر ناز (جاده ساحلی )
20. مسجد قبا (روستای هلر
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
مراکز تفریحی :
1. پارک ساحلی : انتهای بلوار امام قلی خان
2. پارک شهر :روبروی ساختمان شهرداری قشم
3. پارک خانواده :بلوار امام قلی خان
4. حوضچه ماهون : جاده شمالی ، 5کیلومتری شهر قشم
5. پلاژ سیمین : کیلومتر 12 جاده ساحلی
مراکز تهیه برگ سبز :
1. فرودگاه بین المللی قشم
2. اسکله بهمن
3. اسکله لافت
امکانات سفر :
فرودگاه بین المللی قشم تلفن 5-07635735000 (مسیر هوایی )
اسکله بهمن (تندرو )
اسکله شهیدذاکری (اتوبوس دریایی )
اسکله لافت (قایق و خودرو شخصی )
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
جنگل های حرا

گونه حرا که نام علمی آن به حکیم و فیلسوف ایرانی ابو علی سینا (Avicennia Marina ) منسوب است .
درخته ای است در اندازه های متفاوت 3 تا 6 متر با شاخ و برگ سبز روشن . حرا درختی است آب شوزی که به هنگام مد دریا تا گلوگاه در آب فرو می رود و با خاصیت تصفیه ای که در پوست آن تعبیه شده است . بخش شیرین آب دریا را جذب و نمک آن را دفع می کند . در تنگه خوران بین جزیره قشم و بخشی از ساحل استان هرمزگان – جنگل دریایی حرا در گستره ای معادل 9000 هکتار پدید آمده که ازتنوع زیستی بالایی برخوردار و زیستگاه امن پرندگان مناطق گرمسیری به شمار می رود .
منطقه حفاظت شده حرا عنوان ذخیره گاه زیستکره جهانی را دارد.


حرا از ويژگيهاي اكوسيستم جزيره قشم است كه در مناطق پراكنده اي از تنگه هرمز به سمت خاور و اقيانوس هند و سواحل درياي عمان و همچنين در اطراف بندر لافت و شمال جزيره قشم تا بندر خمير ديده مي شود و مساحتي حدود 5600 هكتار روي آب نيلگون خليج فارس را سبز پوش كرده است .


برگ درخچه هاي حرا را براي تغذيه دام و چهار پايان مورد استفاده قرار مي دهند نام علمي حرا بنام دانشمند بزرگ ايراني ابوعلي سينا نام گذاري شده است .درختان حرا آب شور دريا را شيرين نموده و آز آن تغذيه مي كنند بلندي درختچه هاي حرا گاهي به 4 متر و قطر تنه آنها تا30 سانتيمتر مي رسد و داراي برگهاي بيضوي شكل و كشيده اي مي باشند جنگل حرا بطور دائم در معرض جزر و مد منظم آب دريا قراردارد بطوريكه در زمان جزر درختان و بستر لجني آنها از آب بيرون آمده و بصورت جزايري پراكنده نمايان مي شود ودراين موقع مد تمامي جنگل زير آب رفته ناپديد مي شود .اصولا اين درختچه ها در جايي مي رويند كه در مواقع مد دريا به زير آب برود و در نقاط مرتفع تري كمتر اثري از اين گونه گياهان مشاهده مي شود .عمق آب در مناطق تحت پوشش حرا كه در اصطلاح خور مي نامند از 3 متر تجاوز نمي كند جنگل حرا بدليل مساعد بودن شرايط اكولوژيكي زيستگاه بسيار زياد پرندگان مهاجر است .
اين پرندگان عبارتند از : حواصيل بزرگ ، اگرت بزرگ ،اگرت ساحلي ، حواصيل هندي ، كفچه نوك تيز ، سليم خرچنگ خوار ، سليم خاكستري ، گيلان شاه ، ابرو سفيد ، كاكايي و دودي .
 
آخرین ویرایش:

ahmadfononi

معاونت انجمن
غار های نمک

غارهاى نمکى جزيره قشم يکى از زيباترين جلوه‌هاى طبيعت در اين جزيره زيبا و رويايى ايران است.
تاکنون بيش از 6 هزارمتر از اين غار‌ها شناسايى شده و به عنوان طويل‌ترين غار نمکى جهان شناخته شده است.
هم اکنون گروه تحقيقاتى کشورمان و جمهورى چک در حال فعاليت در اين غار براى کشف ديگر نقاط آن هستند.
کشف اين غار نمکى با کمک و همکارى مهندسان زمين‌شناس جمهورى چک انجام گرفت.


پيش‌از اين غار نمکدان"سدام" در سرزمين‌هاى اشغالى فلسطين با طول پنج هزار و 685 متر به عنوان نخستين غار نمکى طويل جهان معرفى شده بود.
به گفته ناصر اسدى، کارشناس زمنى‌شناسى شيراز، بخش اعظم جزيره هرمز که بر خلاف جزيره قشم، محدود است از گنبد نمکى تشکيل شده است.
سن اين نمک‌ها به دوره پيش از کامبرين رسيده و بيش از 570 ميليون سال دارند.
اما خود گنبدهاى نمکى و ظهور آنها در اين منطقه پديده‌هاى جديد و جوان‌تر هستند، به طورى که برخى از اين غارها حدود 6 هزار سال سن دارند.
چگونگى شکل‌گيرى نمک‌هاى غار
در گذشته نمک‌ها به صورت يک لايه بودند که به مرور زمان برآمده شده و تحت اثر خاصيت شناورى که دارد با توجه به آن که وزن حجمى آنها از وزن سنگهاى اطراف، آن کمتر است، آنها را کنار مى‌زند و به سمت بالا حرکت مى‌کند.
اين نمک‌ها در مسير خود يکسرى از سنگ‌هاى بسيار قديمى را از چند کيلومتر زيرزمين به سمت روى زمين مى‌آورد و مى‌تواند اطلاعات بسيار مفيدى را از گذشته زمين شناسى به زمين‌شناسان ارايه کند.
غارها و گنبدهاى نمکى موجود در جزاير قشم و هرمز علاوه بر اين که از جمله پديده‌هاى منحصر به فرد در علم زمين‌شناسى محسوب مى‌شوند، يکى از ثروت‌هاى ملى کشور است و به تمامى نسل‌ها تعلق دارد و بايد مورد حفاظت قرار گيرند.
گنبد نمى نمکدان
اين کنبد يکى از مهمترين جاذبه‌هاى اکوتوريسمى جزيره قشم به‌شمار مى‌رود و همه ساله مورد توجه جمع بسيارى از گردشگران قرار مى‌گيرد.
گنبد نمکى نمکدان، تنها گنبد نمکى در جزيره قشم است که از ميان دماغه جنوب، تا قديس سلخ و دماغه شمال غربى تا قديس باسعيدو بالا آمده است و در نقشه تقريبا دايره‌اى شکل و به قطر 7× 5/6 کيلومتر است.
بام گنبدى داراى توپوگرافى نامنظم بوده و ديواره آن بسيار پرشيب است.
در بخش جنوبى گنبد نمکى نمکدان، غارهاى نمکى ياد شده وجود دارد که ارتفاع آن‌ها تا 20 متر نيز اندازه‌گيرى شده است.
سقف غار بوسيله قنديل‌هاى فراوان پوشيده شده است که با گذشت زمان در اثر نفوذ آب تغيير شکل مى‌دهند.
از ميان غارهاى نمکى زيبا و عجيب، آب زير زمينى دائمى نيز جريان دارد که در تمام طول سال جارى است و در دامنه کوه به صورت چشمه نمکى است که منظره بسيار زيبا و ديدنى را ايجاد مى‌کند.
جزيره ‌مرزى قشم با وسعت بيش‌از يک هزار و 500 کيلومتر مربع در جنوب ايران، بزرگترين جزيره خليج فارس است.
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
آثار باستانی

غارهای خربس
به فاصله 10 کیلومتر از شهر قشم ( در جاده مجاور ساحل جنوبی ) غارهای خربس برسینه کوهی مشرف به دریا و دشتی میانکاسه قرار گرفته است . خربس از غارهای دریایی است که بر اثر گرداب و تخلیه ماسه ها از حفره سنگها به وجود آمده است . عمر غار بسیار طولانی است . اما در دوره های پیش از اسلام با افزودن بر وسعت غار بر بخش های تالار و دهلیزهای انشعابی به احتمال زیاد از آن برای پناهگاه کودکان ، زنان و سالخوردگان به هنگام یورش دشمن استفاده می شده . دشت میانکاسه خربس دارای گورهای کهن نیز هست .
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
قلعه های تاریخی
در مجموعه شهر ساحلی لافت ، قلعه نادری با ویژگیهای قلعه های ایرانی ، در جوار چاه های تلا ( طلا ) از دژهای مستحکم جزیره قشم بوده است . این قلعه در اثر مرور زمان فرسوده شده اما بازسازی آن توسط کارشناسان ارشد سازمان میراث فرهنگی کشور به زودی شروع خواهد شد . از دیگر قلعه های تاریخی جزیره قشم قلعه پرتغالی ها ( در کنار ساحل دریایی شهر قشم ) است. قلعه تاریخی شهر قشم به هزینه بنیاد گلبانگیان ( پرتغال ) به عنوان نشان دوستی دو ملت مرمت خواهد شد و به صورت یک مرکز تاریخی فرهنگی فعالیت خواهد کرد
 

ahmadfononi

معاونت انجمن

آبگیرها
در قشم آب شیرین برای نوشیدن انسان و حیوان و نیز رویش گیاه ارزش حیاتی دارد . از قدیم با ساختن سد در تنگه ها آب های شیرین فصل بارانی را جمع آوری و به تدریج به مصرف شرب و کشت می رسانده اند.از سدهای دیدنی و تاریخی قشم یکی سد پی پشت است.در مدخل تنگه ، تاسیسات تقسیم آب آن که حداقل از دوره ساسانی است و هنوز هم در عمل شیوه ای محسوب می شود به چشم می خورد . در سالهای اخیر در پشت سد ماهی کپور ریخته اند که تکثیر هم شده و گاه مردم به ماهیگیری در آن می پردازند.
دیگر آبگیر دیدنی جزیره قشم سد گوران است در کنار روستایی به همین نام ، کارشناسان میراث فرهنگی تاکید دارند که پر و پی اولیه سد از دوره هخامنشی و قسمت بالا و تاج آن از دوره ساسانی است . روستای گوران ( گبران: زرتشتیان ) از روستای کهن قشم به شمار می رود.
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
انجیر معابد

از رستنى هاى شگفت انگيز مناطق حاره، مخصوصا جزاير خليج فارس ، درخت هميشه سبز لور ( معروف به انجير معابد ) است که تاجى بسيار بزرگ با ريشه هاى هوايى متعدد دارد و ميوه رسيده نارنجى رنگ آن مطبوع و خوراکى است. يکى از زيباترين اين درختان در روستاى " تم سنيتى " منطقه توريان قرار دارد و در نزديکى آن بقعه اى ديدنى با طرح معمارى کهن به نام " زيارت پير " واقع شده است.
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
جاذبه های زیست محیطی

جزیره بالا و بلند قشم که در امتداد ساحل از شرق به غرب کشیده شده است تنگه هرمز را به دو بخش شمالی باریک و کم عمق و بخش جنوبی آن که عمیق و نسبتا پهن است تقسم می کند. تردد کشتی های بزرگ در بخش جنوبی قشم صورت می گیرد .
رودخانه های مهران، کل ، شور ، شیرین و میناب سالیانه سیلاب های فراوانی به تنگه هرمز می ریزند .جریان دریایی شدید آب در اثر جذر و مد دائمی در تنگه هرمز وضعیت زیست محیطی ویژه ای را در این منطقه پدید آورده است .
گل و لای همراه سیلاب این رودخانه که همه در ساحل شمال قشم به دریا می ریزند جزایر متعدد کوچک و بزرگ رسوبی به وجود آورده اند که سطح همه آنها از جنگل های همیشه سبز حرا پوشیده شده است . وسیع ترین جنگل های حرای کشور در حد فاصل قشم و سرزمین اصلی قرار گرفته است.
دریا و سواحل پیرامون قشم بسیار متنوع هستند. عمق متفاوت دریا، مسیر حرکت و گردش آب و وارد شدن آب رودخانه ها موجب شده در اطراف قشم زیست گاه های گوناگونی به وجود آید . انواع سواحل ماسه ای ، صخره ای ، جنگلی ، گلی و بین جذر و مدی هر یک زیست گاه گیاهان و جانوران متفاوت و متنوعی هستند تنوع زیستی کم نظیری در این حوالی به وجود آورده اند.
آبسنگ های مرجانی اطراف قشم برای غواصان کشور و معدودی از غواصان جهان از جذابیت بالایی برخوردار است .
انواع لاک پشت های غول پیکر دریایی که در سراسر جهان از جمعیت آنها کاسته شده است ، در آب های اطراف قشم به وفور زندگ می کنند . سواحل قشم برای تماشای لاک پشت های دریایی مناسب ترین مکان به شمار می رود .از فراز سواحل صخره ای قشم در یک زمان کوتاه یتوان چندین لاک پشت دریایی را مشاهده نمود که با آسودگی خیال مشغول تغذیه و غوطه وری در آب هستند .
مشاهده زیر آب های تنگه هرمز با عینک های مخصوص ارزان قیمت از سرگرم کننده ترین و آموزنده ترین ورزش ها است . این ورزش که سالها است در جهان به عنوان یکی از مفرح ترین و شادی بخش ترین سرگرمی ها متداول شده است در کشور خودمان در آغاز راه است . در صورتی که مردم کشورمان از زیبایی های شگفت انگیز زیر آب های خلیج فارس و مخصوصا آب های پیرامون قشم به فاصله هر متر انسان با گونه جدیدی روبرو می شود .
جنگل های دریایی حرا با وسعت صد هزار هکتار ، سواحل قشم به طول دوست و پنجاه کیلومتر ، دشت های ساحلی و کوه های صخره ای قشم زیستگاه بیش از یکصدو پنجاه نوع پرنده است که مخصوصا در فصول پاییز و زمستان جمعیت آنها افزایش می یابد و به صدها هزار پرنده بالغ می شود .
مشاهده گله های بزرگ فلامینگو ، پرستوی دریایی انواع کاکایی ها و بسیاری از پرندگان نادر و کمیاب جهان ( مانند شاهین کبود ، پلیکان پا خاکستری ، حواصیل سبز ، عقاب ماهیگیر و انواع گوناگون بازها و شاهین ها ) در قشم به آسانی ممکن است . قشم از نظر تنوع و تراکم پرندگان در جهان بی نظیر شناخته شده است .
خزندگان قشم از تنوع بسیار بالایی برخوردارند . با مطالعاتی که اخیرا انجام شده و با همکاری دانشگاه برکلی صورت می گیرد ثابت شده است که جزیره قشم از نظر خزنده در جهان ممتاز است.
جنگل های حرای قشم از طرف سازمان ملل و چندین مرکز جهانی پرنده شناسی به عنوان میراث طبیعی جهانی – ذخیره گاه زیستکره – انتخاب شده است. جنگل های وسیع و نیمه شناور حرا که در آب های شور دریا به صورتی سرسبز و شاداب رشد کرده اند و بازی دل انگیزی با هر جزر و مد دریا دارند هر بینندهای را شگفت زده می کنند . مشاهده این جنگل وسیع و انبوه با حضور ده ها هزار پرنده به رنگ و شکل های گوناگون در نخستین وهله باورنکردنی است . بازدید کنندگانی که سوار بر قایق از آبراهه های پیچ در پیچ بین این جنگل ها می گذرند تصویر های بی نظیری در خاطرشان ثبت می شود که هرگز فراموش نخواهند شد.
کوه های قشم شکل کاملا ویژه ای دارند . این کوه ها از لایه های رسوبی افقی و کاملا موازی تشکیل شده اند . و پیگیری لایه های مختلف کوه در سراسر جزیره ممکن است . تنها در دو نقطه به دلیل حضور گنبدهای نمک ترتیب و شکل قرار گرفتن لایه ها از حالت افقی خارج شده است.
فرسایش لایه های کوه در اثر باد و باران و امواج دریا اشکال و تندیس های طبیعی بسیار جالبی به وجود آورده است . هزاران مجسمه نیمه تنه تمام جانوران و موجودات خیالی در سراسر دره ها و کوهستان های قشم با ابعاد بزرگ و کوچک دیده می شوند.
گنبدهای نمک قشم دارای چشمه ها ، غاره ها و دریاچه های نمکی متعددی است . در غارهای نمک – کوه نمکدان – قندیل های بلور نمک سراسر سقف غار را پوشانده و منظره بدیعی به وجود آورده است
قشم و آب های پیرامون آن به راستی سرشار از شگفتی است .
 
بالا