• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

خواجه نصیرالدین طوسی

kuruš

متخصص بخش تاریخ
خواجه نصیر الدین مشهور به محقق طوسی ، حکیم و ریاضی دان بزرگ ایران و جهان در سال 597 ه.ق در شهر طوس به دنیا آمد .

او به تحصیل دانش علاقه فراوان داشت و از دوران جوانی در علوم و حکمت و ریاضی و نجوم سرآمد شد و از دانشمندان معروف زمان گردید . او شیعه مذهب بود و هولاکوخان او را به عنوان وزیر خود انتخاب کرد . هولاکوخان ایمان ضعیفی داشت . روزی به خواجه گفت : (( هر سلطانی برای رعایای خود فرمانی می نویسد ، پس فرمان خدای تو کجاست ؟ )) خواجه گفت : (( فرمان خدای ما هم می رسد . )) پس حکم کرد قرآنی را بر ورق هایی از پوست آهو بنویسند و بر پنجاه شتر نهند و با جمعیت بسیار وارد کنند . پس مامورین به فرموده عمل کردند ، و در زمانی که خواجه نزد هولاکوخان نشسته بود ، وارد گشتند و خواجه بی اختیار به استقبال شتافت و به هولاکو گفت که این فرمان خدای من است که می آورند . سپس هولاکو از خواجه درخواست کرد تا احکام عبادات را برایش شرح دهد و خواجه نیز چنین کرد . با تلاش و کوشش خواجه نصیرالدین در مراغه ، رصدخانه ای با بیش از 12 دستگاه و ابزار نجومی بنا شد و همچنین کتاب خانه ای با 400 هزار جلد کتاب جهت استفاده دانشمندان و دانش پژوهان فراهم نمود . از شاگردان او می توان به علامه حلی اشاره کرد که از او به عنوان ((استاد بشر)) یاد می کنند .

وی در حدود 80 کتاب و رساله در علوم مختلف از قبیل ریاضیات ، فلسفه ، نجوم و ... تالیف کرده است که اغلب آثار او به زبان عربی است و همچنین از کارهای مهم او در ریاضیات می توان به وضع مثلثات و قضایای هندسه کروی و تکمیل نظریه ارشمیدس اشاره کرد .

خواجه نصیرالدین طوسی به حفظ آثار تمدن و پیشرفت علم و دانش ، کمک فراوانی کرده و بسیاری از کتب را از خطر نابودی نجات داده است ..

خواجه نصیرالدین طوسی در سال 672 ه.ق در شهر کاظمین وفات یافت .
 
بالا