• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

خوراکی های ضداسترس

amininho

متخصص بخش کامپیوتر
این دفعه وقتی اضطراب دارید، به جای شیرینی و شکلات، یکی از این ۱۴ خوراکی را امتحان کنید.
غذاهایی که در طول روز می خوریم مستقیما روی عواطف و احساسات ما تاثیر می گذارند...

حتما شما هم گاهی استرس و اضطراب را تجربه کرده اید. اکثر افراد در چنین موقعیت هایی، خوراکی های شیرینی مثل بستنی و شکلات هوس می کنند. اما می توانید با افزایش اطلاعات تان، خوردنی هایی پیدا کنید که هم در چنین موقعیت هایی نیازتان را برطرف کنند، هم منابع غنی از ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها باشند.

۱) زغال اخته: این میوه منبع بسیار غنی از ویتامین C محسوب می شود. متخصصان تغذیه معتقدند ویتامین C یکی از دشمن های سرسخت فشار و استرس است. علاوه بر آن در ساختار زغال اخته، فیبر زیادی وجود دارد. فیبر می تواند قندخون را تنظیم کرده و در سطوح مناسبی حفظ کند. در بسیاری از موارد به دلیل تغییر سطح گلوکز یا همان قندخون، افراد دچار اضطراب و عصبانیت می شوند.

۲) شیر کم چرب و رقیق: دو عنصر شاخص موجود در شیر، کلسیم و ویتامینB هستند. کلسیم باعث استحکام استخوان ها و ویتامینB باعث سالم ماندن عملکرد سلول های عصبی می شود. علاوه بر آن مقادیر بالای پروتئین موجود در شیر قادر است قندخون را در سطح مطلوب نگهداری کند. می توانید شیر را همراه با یکی از میوه های مورد علاقه خود در مخلوط کن بریزید و به عنوان یک نوشیدنی استثنایی از آن استفاده کنید. همین مخلوطی که درست کرده اید جایگزین خوبی برای بستنی محسوب می شود.

۳) پرتقال: پرتقال و اصولا مرکبات سرشار از ویتامینC هستند که نوعی آنتی اکسیدان به حساب می آید. در استرس های شدید روحی یا جسمی، بدن احتیاج به آنتی اکسیدان های بیشتری پیدا می کند و در صورت وجود ویتامین C کافی، فرآیند ترمیم و بازسازی بدن با سرعت بیشتری انجام خواهد شد.

۴) برنج قهوه ای: تمام غلات و حبوبات حاوی ویتامین B هستند. اما برنج قهوه ای خواص دیگری هم دارد. این ماده غذایی حاوی فیبر بسیار زیاد و همچنین نوعی سروتونین است. همه این عناصر به برقراری هرچه بیشتر آرامش در بدن کمک می کنند.

۵) سبزیجات برگ سبز: کلم پیچ، کلم بروکلی و همه گیاهان خوراکی دیگری که برگ های سبز تیره دارند، سرشار از انواع ویتامین ها هستند. علاوه بر آن بسیاری از گیاهان عنصر پتاسیم هم در ساختار خود دارند. پتاسیم هم روی سلول های عصبی اثر خوبی دارد و هم باعث احساس آرامش می شود.

۶) بوقلمون: مقادیر زیادی از یک اسیدآمینه به نام اِل تریپتوفان در گوشت این پرنده وجود دارد. اِل تریپتوفان باعث رها شدن سروتونین از سلول های بدن می شود و سروتونین طوری سلول های مغزی را تحریک می کند که احساس آرامش به فرد دست می دهد. درواقع به علت همین سروتونین است که اکثر افراد بعد از خوردن گوشت بوقلمون احساس آرامشی عمیق می کنند و حتی خیلی خسته و خواب آلود می شوند. اِل تریپتوفان با مقادیر کمتر در گوشت مرغ هم وجود دارد. البته خوردن مرغ سرخ شده هیچ کمکی به کم شدن استرس نمی کند. چون چربی زیاد موجود در چنین غذایی هضم آن را سخت و طولانی خواهد کرد.

۷) برگه زردآلو: این خوراکی بسیار پرطرفدار حاوی منیزیم است که یکی از عناصر قوی ضداسترس محسوب می شود. حتی بعضی مردم می گویند تجربه شخصی آنها نشان داده که خوردن غذاهای پرمنیزیم ضربان قلب را پایین می آورد و اثری آرامش بخش دارد. عنصر منیزیم درواقع نوعی شل کننده عضلانی است. به جز منیزیم مقادیر فراوانی ویتامین C و فیبر هم در برگه زردآلو یافت می شود. درواقع این خوراکی یکی از مفیدترین میان وعده ها به حساب می آید. البته نباید در خوردن برگه افراط به خرج داد چون حاوی مقادیر زیادی فروکتوز است. فروکتوز نوعی قند است که مصرف بیش از حد آن برای بدن مناسب نیست.

۸) سویا: پروتئین، انواع ویتامین B، کلسیم و منیزیم همه یکجا در سویا یافت می شود. این ماده غذایی پرمنفعت را می توان به هر شکلی به رژیم غذایی روزانه اضافه کرد. مثلا مصرف شیرسویا، پنیر سویا (توفو) یا حتی خوردن آجیل سویا به عنوان میان وعده.

۹) چای به جای قهوه: مطالعه ای دانشگاهی در لندن نشان داد که نوشیدن ۴ نوبت چای در روز قادر است استرس را به میزان قابل توجهی پایین بیاورد. چای در واقع می تواند از ترشح هورمون کورتیزول که باعث بروز استرس و اضطراب می شود، جلوگیری کند.

۱۰) آب: نوشیدن آب کافی تکنیکی ساده اما کارآمد برای جلوگیری از بروز استرس های روزانه به حساب می آید. وجود آب کافی در بدن به مواد دیگر اجازه می دهد با مقادیر متناسبی به همه جای بدن برسند. در ضمن کم آبی حتی در درجه های خفیف عملکرد سلول های عصبی را دچار مشکل می کند و باعث تشدید اضطراب و استرس می شود.

۱۱) چای سبز: در چای سبز ماده ای به نام تانن وجود دارد. تانن باعث بروز احساس آرامش در مغز و بدن می شود. اگر بعد از نوشیدن چای سبز امواج مغزی ثبت شوند، اکثر آنها از نوع آلفا خواهند بود. موج آلفا نشانه آرامش عمیق است.

۱۲) گوشت آب پز: گوشت دام هم درست مثل گوشت پرنده خاصیت مقابله با استرس دارد. البته این گوشت باید با مقدار کمی نمک، فلفل و روغن آب پز شود تا چنین خاصیتی داشته باشد. غذاهایی مثل همبرگر که در آنها گوشت همراه با چربی زیادی سرخ می شود حتی باعث افزایش اضطراب و ناراحتی هم خواهند شد.

۱۳) آجیل: مغزهای موجود در آجیل حاوی ویتامین B و E، «روی» و بسیاری مواد مغذی دیگر هستند. در مواقع استرس فشارخون بالا می رود اما ویتامین B موجود در آجیل کمک می کند فشار سریع تر به حالت طبیعی برگردد. علاوه بر آن عنصر «روی» می تواند پرش های عضلانی ناشی از استرس را از بین ببرد. ویتامین E و سایر آنتی اکسیدان هایی که در آجیل وجود دارند هم باعث سالم ماندن سلول های عصبی می شوند.

۱۴) سالاد میوه: میوه ها سرشار از فیبر و ویتامین هستند. اگر میوه های مورد علاقه خود را پوست بکنید، سپس آنها را قطعه قطعه کرده و با هم مخلوط کنید، سالادی به دست می آید که می توان آن را بمب ویتامین نامید. این بمب ویتامینی بهترین ابزار شما برای مقابله با اضطراب و استرس است.
 

Miss zahra

متخصص بخش تکنولوژی
تقریبا همه ما می دانیم نوع تغذیه روی سلامت روحی انسان ها موثر است و کشمکش های درونی می توانند الگوهای غذایی ما را تغییر دهند، اما تغذیه سالم می تواند موجب برطرف شدن استرس و اضطراب های درونی شود.
در ادامه 7 ماده خوراکی که اضطراب را کاهش می دهند، نام برده ایم:


شکلات تلخ شکلات تلخ مملو از فلاونوئیدها است که خاصیت آرامش بخش دارند. (چای بابونه نیز منبع غنی از این مواد آرام بخش است). شکلات همچنین حاوی فنتیلامین است، نوعی ماده شیمیایی که باعث بهتر شدن روحیه شما می شود. هر چه شکلات تلخ تر و سیاه تر باشد، عناصر مقوی بیشتری دارد. بنابراین، بهتر است شکلات های تلخ بالای 70 درصد را خریداری کنید.

شیر کم چرب
ثابت شده است یک لیوان شیر گرم واقعا آرامش بخش است. یک یافته علمی نشان می دهد زنانی که روزانه 4 لیوان شیر کم چرب یا بدون چربی می نوشند، نصف افرادی که در طول هفته فقط یک لیوان شیر کم چرب می نوشند، دچار استرس می شوند.


جو دوسر
کربوهیدرات ها به انسان کمک می کنند تا سروتونین - هورمون آرامش بخش که با تاثیر منفی اضطراب مبارزه می کند – تولید کند. به همین دلیل است که وقتی مضطرب هستیم، بدن ما کربوهیدرات می طلبد. هوس خود را از یک منبع سالم برآورده کنید. جودوسر منبع غنی فیبر است و بدن به آرامی آن را جذب می کند. با خوردن سوپ یا آش جودوسر، سروتونین بدن شما افزایش پیدا می کند و شما برای مدت طولانی تری آرام هستید و قند خونتان نیز در وضعیت خوبی قرار خواهد داشت.


ماهی سالمون
تحقیقات نشان داده است، اسیدهای چرب امگا 3 در گوشت ماهی هایی همچون سالمون زیاد هستند. امگا 3 میزان سروتونین خون را افزایش و در مقابل، استرس را کاهش می دهد. یک رژیم غذایی کامل و غنی از امگا 3 باعث توقف ترشح هورمون های اضطراب همچون کورتیزول و آدرنالین می شود.


گردو
گردو فشار خون را کاهش می دهد. این ماده برای افرادی مفید است که قلب آنها به دلیل وجود آدرنالین زیاد، تپش زیادی دارد. کارشناسان توصیه می کنند در طول روز دست کم 34 گرم گردو مصرف کنید.


تخمه آفتابگردان
منبع کاملی از اسید فولیک است که کمک می کند بدن شما ماده شیمیایی آرام کننده به نام دوپامین تولید کند.


اسفناج
یافته های علمی نشان می دهد، منیزیم در برگ های سبز گیاهانی همچون اسفناج به وفور یافت می شوند. این ماده به بدن کمک می کند تا واکنش مناسبی در مقابل استرس نشان دهد.


منبع : سيمرغ
 

Fa.Sa

مدیر بخش پزشکی
غذاهایی که استرس را کم می کنند

209416.jpg

استرس یا تغییر وضعیت روانی فرد چه در جهت مثبت چه در جهت منفی، معمولا در اثر عوامل محیطی بروز می‌كند.

اسباب‌کشی، کنکور، فوت نزدیکان، کار فشرده و تمام مسایلی که در طول روز باعث استرس و تنیدگی‌های ذهنی ما می‌شوند، کم نیستند. در این میان، مدیریت استرس برای برخی افراد آسان است اما در برخی دیگر عامل بروز بسیاری ناراحتی‌ها از جمله یبوست، بی‌اشتهایی و پراشتهایی عصبی می‌شود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید با تغذیه صحیح می‌توان تا حدودی عوارض استرس‌های روزانه را كم كرد.
گفت‌وگوی ما را با دكتر تیرنگ نیستانی، متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی و دانشیار انستیتو تحقیقات تغذیه كشور و دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در این زمینه بخوانید:

آقای دکتر! آیا از طریق تغذیه می‌توان استرس را کاهش داد؟
استرس یا تغییر وضعیت روانی فرد چه در جهت مثبت چه در جهت منفی، معمولا در اثر عوامل محیطی بروز می‌كند و اگر این عوامل شدید باشند، نباید انتظار داشت كه با تمهیدات تغذیه‌ای فردی ناآرام را به فردی آرام و مدیر تبدیل كرد. ما هیچ‌گونه غذای جادویی نداریم كه فردی را كه در شرایط استرس‌زا قرار می‌گیرد و زندگی‌اش دچار خدشه‌ و دشواری شده، درمان كند.

یعنی نوع تغذیه تاثیری در حالت‌های روانی ما ندارد؟
البته كه دارد ولی در این راستا دو مساله قابل‌توجه را باید در نظر گرفت؛ اول اینكه عادت بدغذایی و تغذیه نادرست می‌تواند توان ذهنی را در مواجهه با عوامل استرس‌زا كاهش دهد و در نتیجه مدیریت شرایط استرس‌زا خدشه‌دار می‌شود و این مساله به ضرر فرد است. دوم آنكه تغذیه خوب و درست به فرد كمك می‌كند از حداكثر توانایی روانی و جسمی خود بهره بگیرد و با شرایط استرس‌زا بهترین مقابله را داشته باشد.

مهم‌ترین اصول تغذیه‌ای که در این رابطه باید رعایت کنیم، كدامند؟
مهم‌ترین اصل، داشتن نظم غذایی است زیرا بی‌نظمی غذایی خود استرس‌زاست. داشتن تنوع غذایی اصل مهم دیگر است. برای آنكه به كمك موادغذایی مصرفی بخواهیم توان بالقوه ذهنی‌مان را افزایش دهیم باید تنوع غذایی مان را رعایت كنیم زیرا توزیع موادمغذی در خوراكی‌ها گسترده‌ است.

آیا غیر از این عادت‌ها، ماده غذایی خاصی بیش از سایرین می‌تواند موثر باشد؟
میوه‌ها و سبزی‌ها به‌خصوص انواع رنگی‌شان‌، منابع غذایی کربوهیدرات‌های پیچیده، املاح معدنی و برخی دمنوش‌ها.

خوردن میوه و سبزی چه ارتباطی با کاهش استرس دارد؟
میوه و سبزی‌ها غنی از ویتامین‌ها، آنتی‌اکسیدان‌ها و فیتوكمیكال‌ها (مواد شیمیایی حیاتی با منشاء گیاهی) هستند که به تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کنند و کاهش استرس ناشی از بیماری و سایر استرس‌ها را در پی دارند.

از میان میوه ها و سبزی‌ها کدام یك بهترند؟
تمام میوه‌ها و سبزی‌ها مفید هستند اما آواکادو به دلیل ترکیبی که دارد، شاید از این لحاظ مثال‌زدنی باشد. این میوه چرب گرمسیری به دلیل داشتن اسیدهای چرب خاص و پتاسیم به كنترل فشارخون كه در شرایط استرس‌زا بالا می‌رود، كمك می‌كند. پتاسیم برخلاف سدیم که عموم مردم آن را به عنوان بالابرنده فشارخون می‌شناسند روی قطر رگ‌ها تاثیر می‌گذارد و فشارخون را پایین می‌آورد. البته ممكن است هركسی از طعم آواکادو به عنوان میوه خوشش نیاید ولی می‌توان در تهیه سالاد از آن استفاده كرد. در صورتی که این میوه با ترکیب استثنایی‌اش در دسترس نبود، می‌توان از موز که حاوی پتاسیم و روغن‌زیتون که سرشار از اسید‌های چرب ضروری است، استفاده کرد.

اشاره‌ای به كربوهیدرات‌های پیچیده کردید. این موضوع در مورد کربوهیدرات‌های ساده هم صدق می‌کند؟
نه، در واقع هر چه قندهای ساده بیشتری مصرف كنیم، قندخون سریع بالا و نهایتا پایین می‌آید. با افت قندخون برخی هورمون‌ها نظیر هورمون استرس در بدن ترشح می‌شوند تا قند را حفظ كنند و حالتی شبیه شرایط و حالت‌های استرس در ما رخ می‌دهد. در این شرایط معمولا خانم‌ها تصور می‌کنند فشارشان پایین است و سعی می کنند شیرینی بخورند تا آرامش خود را بازیابند. به مرور شخصی كه این رویه را پیش می‌گیرد به مواد قندی معتاد می‌شود و با آن آرامش می‌یابد. اثر این موضوع به‌خصوص در كسانی كه نمود استرس‌ در آنها به شكل اضطراب است، بیشتر دیده می‌شود.

کربوهیدرات‌های پیچیده چطور به کاهش استرس کمک می‌کنند؟
این نوع از کربوهیدرات‌ها، قندخون را دیر بالا می‌برند و دیر هم پایین می‌آورند در نتیجه هورمون‌های استرس در بدن ترشح نمی‌شوند.

وقتی فردی با شیرینی آرامش می‌یابد چه راهکاری توصیه می‌کنید تا این عادت را ترک کند؟
میان‌وعده‌ها در این بین نقش مهمی ایفا می‌كنند. بهترین میان‌وعده‌ برای این افراد نان است چون هم كربوهیدرات پیچیده دارد و هم اینكه افراد معمولا تنها در شرایط گرسنه‌ بودن آن را مصرف می‌كنند برخلاف شیرینی كه فرد از روی هوس‌ آن را می‌خورد.

املاح معدنی چه نقشی در کاهش استرس دارند؟
املاح به‌خصوص پتاسیم، روی، مس و آهن در سیستم‌های آنزیماتیک شركت دارند و بودنشان در بیوسنتز میانجی‌های عصبی ضروری است. کمبود این املاح به‌خصوص آهن در کاهش توانایی‌های ذهنی موثر است و در ضمن می‌توانند توان فرد را در مقابل بسیاری از عوامل استرس‌زا کاهش دهند.

چه مواد غذایی مناسبی بخوریم که حاوی این املاح باشند؟
به‌طور کلی، املاح معدنی در گوشت‌ها، غلات و... موجودند اما مغز دانه‌ها منحصر به فردترند و در یك بسته‌بندی خاص حاوی عناصر معدنی با برخی ویتامین‌ها مانند E، B و اسیدهای چرب ضروری هستند. مغز‌ها، هیچ‌كدام بر دیگری ارجح نیستند و باید تنوع را در برنامه غذایی‌شان رعایت کرد ولی به عنوان پیشنهاد باید بگویم برخی از مغز‌ها مثل بادام‌زمینی و بادام بیشتر توصیه می‌شوند.

از دمنوش‌ها کدامیک بهترند و چرا؟
در طب سنتی گفته می‌شود برخی دمنوش‌ها‌ به‌خصوص بابونه در تخفیف اضطراب و خواب آرام موثرند. این موضوع بیشتر از لحاظ تجربی به اثبات رسیده تا اینكه جنبه علمی داشته باشد ولی حتی اگر ترکیب‌های آنها به تخفیف حالت‌های تنیدگی كمك نكند، آنتی‌اکسیدان‌هایشان در سلامت كل بدن تاثیرگذار است.

چای چطور؟
گفته می‌شود چای به دلیل کافئین و تاثیری که روی ضربان قلب و قوای دماغی دارد بهتر است در شرایط استرس‌آور مصرف نشود اما به نظر بنده، مصرف متعادل آن یعنی حداکثر 4 فنجان در روز می‌تواند آرامش‌بخش باشد.

آیا مواد غذایی استرس‌آور یا تشدید‌کننده این حالت هم داریم؟
غیر از قندهای ساده و کافئین زیاد که به آن اشاره کردیم، الکل هم برخلاف حس آرام‌بخشی ابتدایی‌ای که دارد، محرک دستگاه عصبی و قلب و عروق است.

از مواد غذایی که بگذریم، استرس گاهی باعث یبوست می‌شود! با این مشکل چه کنیم؟
درست است. البته باید از 2 بعد به این موضوع نگاه كرد؛ گاهی حالت‌ روانی فرد روی سیستم عصبی و حركت‌های روده تاثیر می‌گذارد و باعث یبوست می‌شود ولی در برخی شرایط، حالت‌ روانی روی الگوی غذایی و نظم غذایی فرد تاثیر می‌گذارد. در حالت دوم با تنظیم برنامه غذایی و مصرف بیشتر میوه و سبزی می‌توان از این مساله پیشگیری یا آن را برطرف كرد اما در حالت اول فرد باید روش‌های مدیریت مواجهه با شرایط استرس‌زا را بیاموزد.

برای افرادی که در این شرایط دچار بی‌اشتهایی یا پراشتهایی عصبی می‌شوند چه توصیه‌ای دارید؟
این دو موضوع به درما‌ن‌های روانی نیاز دارند. بعد از آنكه فرد از سوی روان‌پزشك تحت‌درمان قرار گرفت می‌توان برنامه‌غذایی او را اصلاح كرد.



گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
 
بالا