• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

سنگ‌های کیسه صفرا

alik

متخصص بخش
سنگ‌های کیسه صفرا

سنگ‌های کیسه صفرا وقتی تشکیل می‌شوند که مایع ذخیره شده در کیسه صفرا تبدیل به شکل قطعاتی از مواد جامد (شبیه سنگ سخت شده) می‌گردد . در حالت طبیعی این مایع صفرا نامیده می‌شود و برای کمک به بدن جهت هضم چربی‌ها استفاده می‌شود . صفرا در کبد ساخته می‌شود و سپس در کیسه صفرا ذخیره می‌شود تا وقتی که بدن نیاز به هضم چربی‌ها پیدا کند ، در این زمان کیسه صفرا منقبض می‌گردد و صفرا را با فشار به درون لوله‌ای به نام مجرای مشترک صفراوی که صفرا را به روده کوچک حمل می‌کند ، می‌فرستد .

صفرا حاوی آب ، کلسترول ، چربی‌ها و نمک‌هاست و می‌تواند به شکل سنگ سخت گردد . نقش فیزیولوژیک اصلی کیسه صفرا و مجاری صفراوی آن است که صفرا را تغلیظ کرده و آن را در زمان مناسب وارد روده کنند . در روده اسیدهای صفراوی در هضم طبیعی چربی‌ها شرکت دارد . کلسترول (نوعی چربی خون) و انواعی از ترکیبات درونی و بیرونی دیگر که در صفرا وجود دارند از راه مدفوع دفع می‌شوند . در ضمن صفرا مایع مرکبی است که از سلول‌های کبدی ترشح می‌شود و وارد مجاری صفرای و کیسه می‌شود .


انواع سنگ کیسه صفرا و علائم آن‌ها :


سنگ‌های کیسه‌های صفرا ساختمان‌هایی بلوری دارند . که به واسطه‌ی ساخت و متراکم شدن اجزای طبیعی یا غیرطبیعی صفرا تشکیل می‌شوند . نمک‌های صفراوی با چربی ترکیب می‌شوند و بیل روبین به صفرا و مدفوع رنگ زردی می‌دهد . اگر مایع صفرا حاوی میزان زیادی کلسترول ، نمک‌های صفراوی یا بیلی روبین باشد در شرایط خاصی کلسترولی سخت شده ساخته می‌شوند .

دانشمندان معتقدند که سنگ‌های کلسترولی وقتی تشکیل می‌شوند که صفرا حاوی میزان زیادی کلسترول ، میزان زیادی بیلی روبین یا نمک‌های صفراوی ناکافی است یا وقتی که کیسه صفرا به دلایل دیگر آن گونه که باید تخلیه نمی‌شود . حدود ۸۰ درصد سنگ‌های صفراوی را شامل می‌گردند . سنگ‌های رنگدانه‌ای سنگ‌های کوچک و تیره‌ای هستند که از بیلی روبین ساخته می‌شوند علت سنگ‌های رنگدانه‌ای روشن نیست .

این سنگ‌ها بیشتر در افرادی که دچار سیروز ، عفونت مجاری صفراوی و اختلالات خونی ارثی مانند کم خونی داسی شکل (که در آن بیلی روبین زیادی تشکیل می‌گردد) هستند تشکیل می‌شود . ۲۰ درصد از سنگ‌های صفراوی را تشکیل می‌دهند که مرکب از املاح کلسیم و به ویژه بیلی روبینات کلسیم هستند . سنگ‌های صفراوی می‌توانند به اندازه دانه شن کوچک یا به اندازه یک توپ گلف بزرگ باشند . کیسه صفرا می‌تواند فقط یک عدد سنگ بزرگ و یا صدها سنگ کوچک و یا به نسبه هر ترکیب دیگری را بسازد .

در بسیاری از افرادی که دچار سنگ‌های کیسه‌ی صفرا می‌شوند میزان کلسترول موجود در صفرا بیشتر از حدی است که بتواند به حالت محلول پایداری باقی بماند . یعنی در واقع صفرا از نظر کلسترول ، حالت فوق اشباع پیدا می‌کند و در نتیجه در صفرای فوق اشباع برخی بیماران ، کریستال‌های میکروسکوپی کلسترول تشکیل می‌شود . رسوب تدریجی کلسترول برروی یکدیگر منجر به پیدایش سنگ‌های صفراوی کلسترولی میکروسکوپی می‌شود .

از طرفی اختلالاتی که باعث کاهش حرکات کیسه‌ای صفرا می‌شوند ، (نظیرجراحی ، سوختگی‌ها ، بارداری ، قرص‌های ضد بارداری خوراکی) از جمله عوامل ایجاد سنگ صفرا هستند . غذاهای حاوی کالری اندک نیز به تشکیل سنگ کیسه صفرا کمک می‌کند . در طی سه ماهه‌ی سوم بارداری ، به علت تغییر در ترکیب ذخیره‌ی اسید صفراوی و ظرفیت حمل کلسترول صفرا ، اشباع کلسترول افزایش قابل توجهی پیدا می‌کند که این خود به تشکیل سنگ کیسه صفرا کمک می‌کند .

هم چنین دیده شده است که ۱۰ تا ۲۰ درصد افرادی که به کمک غذاهای بسیار کم کالری دچار کاهش وزن سریع شده‌اند ، گرفتار سنگ کیسه‌ی صفرا می‌شوند . امروز شواهد زیادی حاکی از ارتباط بین کلسترول غذایی و تشکیل سنگ‌های صفراوی در دست است . افزایش کلسترول در برنامه‌ی غذایی مبتلایان به سنگ صفراوی موجب ترشح بیش‌تر کلسترول در صفرا می‌شود و همین تغییرات به عنوان زمینه ساز تشکیل سنگ‌های صفراوی کلسترولی شناخته شده‌اند .

همان‌طور که گفته شد علاوه برسنگ‌های کلسترولی ، سنگ‌های رنگ دانه‌ای نیز نوع دیگری از سنگ‌های صفراوی‌اند که بخصوص در آسیایی‌ها شایع بوده و اغلب با عفونت سیستم صفراوی همراه‌اند . علاوه بر موارد یاد شده‌ی فوق ، داشتن یبوست ، صرف رژیم غذایی پُرچرب ، مصرف بیش از اندازه تخم‌مرغ ، و فقدان ورزش و فعالیت بدنی نیز در بسیاری از موارد می‌تواند به مرور باعث تشکیل سنگ صفراوی شود .

سنگ‌های صفراوی می‌توانند جریان طبیعی صفرا را (زمانی که در هریک از مجراهای حمل کننده صفرا از کبد به روده قرار می‌گیرند) مسدود کنند . این مجاری شامل : ۱ـ مجاری کبدی است که صفرا را از کبد خارج می‌کنند ؛ ۲ـ مجرای کیسه‌ای که صفرا را به کیسه صفرا می‌برد و از خارج می‌کند (شبیه یک کوچه بن بست که ورود و خروج یک مسیر است) ؛ ۳ـ مجرای مشترک صفراوی که صفرا را از مجرای کیسه‌ای و مجاری کبدی به روده کوچک می‌برد (شبیه یک سه راهی که در آن دو راه به یک راه بزرگ‌تر ختم می‌شوند) .

صفرایی که در این مجاری گیر بیفتد می‌تواند باعث التهاب در کیسه صفرا ، مجاری یا ندرتاً در کبد شود . سایر مجاری که به مجرای صفراوی مشترک باز می‌شوند شامل مجرای لوزالمعده‌ای است که آنزیم‌های هضم کننده را از لوزالمعده خارج می‌نماید . اگر سنگ کیسه صفرا ورودی این مجرا را مسدود نماید ، آنزیم‌های هضم کننده در لوزالمعده‌گیر می‌افتند و باعث التهاب فوق‌العاده دردناکی به نام پانکراتییت سنگ صفرایی می‌شوند اگر هر یک از این مجاری به مدت زمان قابل توجهی مسدود گردند ، ممکن است آسیب شدید و احتمالاً کشنده یا عفونت در کیسه صفرا ، کبد یا لوزالمعده اتفاق بیافتد .

علائم هشدار دهنده مشکلات جدی شامل : تب ، یرقان ، درد مداوم و . درد شکم . که در ناحیه راست و بالای شکم احساس می‌شود . درد در اغلب موارد به دنبال صرف غذای چرب بوجود آمده و منجر به تهوع و استفراغ می‌شود . در صورت غفونت سنگ‌ها منجر به التهاب کیسه صفرا (کله سیستیت) می‌شوند . سنگ کیسه صفرا غالباً نامشخص و مخفی است و مدت‌ها بدون آن که علامت مهمی از خود نشان دهد یا مزاحمتی فراهم آورد ، باقی می‌ماند .


عوامل مستعد کننده‌ی ایجاد سنگ‌های صفراوی کلسترولی :

۱ـ جاقی ، که باعث افزایش ترشح کلسترول در صفرا می‌شود ؛
۲ـ کاهش وزن سریع ؛
۳ـ هورمون‌های جنسی زنانه : هورمون استروژن ، داروهای حاوی استروژن و قرص‌های ضدبارداری خوراکی ،
۴ـ بیماری‌های روده‌ی کوچک و یا برداشتن آن در طی عمل جراحی ؛
۵ـ افزایش سن ؛
۶ـ کاهش تحریک کیسه‌ی صفرا به دنبال تغذیه وریدی طولانی مدت ، روزه گرفتن ، بارداری و … ؛
۷ـ درمان با کلوفیبرات ؛
۸ـ کاهش ترشح اسید صفراوی به دنبال سیروز صفراوی اولیه ؛
۹ـ رژیم غذایی پرچرب ؛
۱۰ـ آسیب طناب نخاعی .


عوامل مؤثر در ایجاد سنگ‌های رنگدانه‌ای عبارت‌اند از :

۱ـ ژنتیک ۲ـ سیروز الکلی ۳ـ سن بالا ۴ـ عفونت مزمن سیستم صفراوی یا عفونت انگلی


دیگر عوامل ایجاد کننده‌ی سنگ‌های صفراوی :

۱ـ چاقی : چاقی یک عامل خطر عمده برای سنگ صفراوی بخصوص در خانم‌هاست . یک مطالعه بزرگ بالینی نشان داد که حتی اضافه وزن متوسط خطر تشکیل سنگ‌های صفراوی را افزایش می‌دهد . محتمل‌ترین علت این است که چاقی تمایل دارد میزان نمک‌های صفراوی را در صفرا کاهش دهد و در نتیجه کلسترول بیشتری باقی بماند . چاقی تخلیه کیسه صفرا را نیز کاهش می‌دهد .

۲ـ هورمون استروژن : به نظر می‌رسد استروژن اضافی در حاملگی ، درمان جایگزین هورمونی یا داروهای جلوگیری از بارداری ، سطح کلسترول را در صفرا افزایش و حرکت کیسه صفرا را کاهش می‌دهند .

۳ـ نژاد : بومیان آمریکا استعداد ژنتیکی برای ترشح میزان زیادی کلسترول در صفرا را دارند . در حقیقت این افراد میزان بالاتری از سنگ‌های صفراوی در آمریکا را تشکیل می‌دهند .

۴ـ جنسیت : زنان ۲۰ تا ۶۰ ساله دو برابر مردان احتمال تشکیل سنگ صفراوی دارند .

۵ـ سن : افراد بالاتر از ۶۰ سال احتمال بیشتری برای تشکیل سنگ صفراوی نسبت به افراد جوان‌تر دارند .

۶ـ داروهای پایین آورنده سطح کلسترول : داروهایی که سطح کلسترول را در خون کاهش می‌دهند در حقیقت میزان کلسترول تشکیل شده در صفرا را افزایش می‌دهند . این تغییر می‌تواند خطر سنگ صفراوی را افزایش دهد .

۷ـ دیابت : افرادی که دچار دیابت هستند عموماً دارای سطوح بالا از اسیدهای چرب به نام تری‌گلیسرید هستند . این اسیدهای چرب خطر سنگ صفرا را افزایش می‌دهند .

۸ـ کاهش وزن سریع : از آن‌جا که بدن چربی را طی کاهش وزن سریع متابولیزه می‌کند ، این مسئله باعث می‌شود که کبد کلسترول اضافی را به درون صفرا ترشح نماید که می‌تواند باعث ایجاد سنگ صفراوی شود .

۹ـ روزه داری : روزه داری حرکات کیسه صفرا را کاهش می‌دهد و باعث تغلیظ زیاده از حد صفرا و کلسترول می‌شود که می‌تواند منجر به تشکیل سنگ صفراوی گردد .


افراد در معرض خطر سنگ‌های صفراوی :

۱ـ زنان ۲ـ افراد بالای ۶۰ سال ۳ـ بومیان آمریکا ۴ـ آمریکاییان مکزیکی تبار ۵ـ مردان و زنان دارای اضافه وزن ۶ـ افرادی که به سرعت یا به میزان زیادی وزن کم می‌کنند . ۷ـ زنان حامله ، زنانی که درمان جایگزین هورمونی دریافت می‌نمایند و زنانی که از قرص‌های جلوگیری از بارداری استفاده می‌کنند .


نشانه‌های سنگ صفراوی :

نشانه‌های سنگ صفراوی غالباً حمله سنگ صفراوی نامیده می‌شوند چرا که غالباً ناگهانی اتفاق می‌افتند حمله سنگ صفراوی اغلب به دنبال یک غذای چرب اتفاق می‌افتد و می‌تواند در شب اتفاق بیفتد . یک حمله معمول می‌تواند باعث موارد زیر شود : ۱ـ درد ثابت در ناحیه بالایی شکم که به سرعت افزایش می‌یابد و از ۳۰ دقیقه تا چند ساعت طول می‌کشد . ۲ـ دردی ما بین دو کتف ۳ـ درد زیرکتف راست ۴ـ تهوع و استفراغ ۵ـ نفخ شکم ۶ـ عدم تحمل غذاهای چرب (به صورت عود کننده) ۷ـ قولنج افرادی که دارای این نشانه‌ها هستند . باید فوراً به پزشک مراجعه کنند . بسیاری از افراد دارای سنگ صفراوی نشانه‌ای ندارند . به این بیماران بی‌علامت گفته می‌شود و این سنگ‌ها ، سنگ‌های خاموش نامیده می‌شوند . این سنگ‌ها تداخلی با عملکرد کیسه صفرا ، کبد یا لوزالمعده ندارند و نیازی به درمان ندارند .


تشخیص سنگ‌های صفراوی :

بسیاری از سنگ‌های صفراوی به خصوص سنگ‌های خاموش تصادفی در حین انجام آزمایش برای یک مشکل دیگر ، کشف می‌شوند . اما زمانی که گمان می‌رود که عامل ایجاد نشانه‌ها ، سنگ صفراوی است پزشک احتمالاً سونوگرافی انجام می‌دهد . سونوگرافی از امواج صوتی برای ایجاد تصویر اعضاء استفاده می‌کند . امواج صوتی از طریق یک وسیله دسته‌دار که تکنسین روی شکم می‌خزاند به کیسه صفرا می‌رسند . امواج صوتی از کیسه صفرا ، کبد و سایر ارگان‌های مانند رحم باردار باز می‌گردند و پژواک آن‌ها پیام‌های الکتریکی ایجاد می‌کند که می‌توانند تصویر عضو را در یک نمایش‌گر ویدئویی ایجاد کنند . اگر سنگ وجود داشته باشد ، امواج صوتی با آن نیز برخورد کرده و باز می‌گردند و محل آنان نشان داده می‌شود سونوگرافی حساس‌ترین و اختصاصی‌ترین آزمایش برای سنگ‌های صفراوی است . سایر آزمایشات نیز می‌توانند استفاده شوند .

سی‌تی اسکن (CT) می‌تواند سنگ‌های صفراوی یا عوارض آن‌ها را نشان دهد. ام آر آی (MRI) می‌تواند مجاری صفراوی مسدود را نشان دهد . کوله سنتی گرافی . برای تشخیص انقباض غیرطبیعی کیسه صفرا یا انسداد استفاده می‌شود . یک ماده رادیواکتیو به بیمار تزریق می‌شود که در کیسه صفرایی که بعداً تحریک به انقباض می‌شود جذب می‌گردد . آزمایشات خونی : برای مشاهده علائم عفونت ، انسداد ، پانکراتیت یا زردی استفاده می‌شوند . نشانه‌های سنگ‌های صفراوی شبیه حمله قلبی ، آپاندیست ، زخم‌ها ، سندرم روده تحریک پذیر ، فتق نافی ، پانکراتیت و هپاتیت هستند . بنابراین تشخیص صحیح بسیار اهمیت دارد .


درمان سنگ‌های صفراوی :

درمان جراحی :

بیشترین راه درمان سنگ‌های صفراوی علامت‌دار جراحی است . (سنگ‌های صفراوی بدون علامت معمولاً نیازی به درمان ندارند.) به این نوع جراحی کوله سیستکتومی گفته می‌شود . بیشترین جراحی کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی نامیده می‌شود . در این جراحی جراح چند برش کوچک برروی شکم می‌دهد و وسیله جراحی را داخل می‌کند و یک دوربین ویدئویی بسیار کوچک درون شکم قرار داده می‌شود که یک نمای بسته از اندام‌ها و بافت‌ها را به جراح می‌دهد .

جراح در حالی که به نمایشگر نگاه می‌کند از این وسایل برای جدا کردن دقیق کیسه صفرا از کبد ، مجاری و سایر ساختمان‌ها استفاده می‌کند . سپس مجرای کیسه‌ای بریده می‌شود و کیسه صفرا از طریق یکی از برش‌های کوچک بیرون آورده می‌شود . از آن‌جا که ماهیچه‌های شکمی در حین جراحی لاپاراسکویی بریده نمی‌شوند ، بیماران درد و عوارض کم‌تری نسبت به جراحی با استفاده از برش بزرگ از طریق شکم دارند بهبودی معمولاً یک شبه در بیمارستان حاصل می‌شود و با چند روز محدودیت کار و فعالیت در خانه ادامه می‌یابد .

اگر جراح مانعی را در حین روش لاپاراسکوپی مانند عفونت محل یا جای زخم باقی مانده از سایر جراحی‌ها را بیابد ، گروه جراحی ممکن است تصمیم به تغییر روش و تبدیل آن به جراحی باز بگیرند . در برخی موارد این‌گونه موانع پیش از جراحی شناسایی شده‌اند و جراحی باز برنامه‌ریزی می‌شود . به این نوع جراحی ، جراحی باز گفته می‌شود چرا که در آن جراح یک برش ۱۲ الی ۲۰ سانتی‌متری در شکم می‌زند تا کیسه صفرا را بردارد . این یک جراحی بزرگ محسوب می‌شود و ممکن است نیاز به ۲ الی ۷ روز بستری در بیمارستان و چند هفته استراحت در منزل برای بهبودی داشته باشد . در حدود ۵ درصد جراحی‌های کیسه صفرا نیاز به جراحی باز می‌باشد .

بیشترین عارضه جراحی کیسه صفرا آسیب به مجاری صفراوی است . یا مجرای صفراوی مشترک آسیب دیده ممکن است باعث نشت صفرا و عفونت بالقوه خطرناک و دردناکی بشود . آسیب بزرگ خطرناک‌تر است و نیاز به جراحی اضافی دارد . اگر سنگ‌های در مجاری صفراوی باشند ، پزشک (معمولاً یک متخصص گوارش) ممکن است از آی آر سی‌پی (ERCP) برای تعیین محل سنگ‌ها برداشتن آن‌‌ها پیش از جراحی یا در حین آن استفاده نماید . در ای آرسی پی ، بیمار یک آندوسکوپ را ( که لوله‌ای انعطاف پذیر ، دراز و چراغ دار است و به یک کامپیوتر و نمایشگر تلویزیونی متصل است) فرو می‌دهد .

پزشک آندوسکوپ را به معده و سپس به درون روده هدایت می‌کند . سپس ماده رنگی خاصی را تزریق می‌نماید که به طور موقت مجاری دستگاه صفراوی را رنگی می‌نماید . سپس مجرای صفراوی مبتلا تعیین محل می‌شود و از وسیله‌ای روی اندوسکوپ برای قطع مجرا استفاده می‌شود . سنگ در یک سبد کوچک گیر انداخته شده و به وسیله اندوسکوپ بیرون آورده می‌شود گاهی ، در فردی که جراحی برداشت کیسه صفرا شده است ، چند روز ، چند هفته چند ماه یا حتی سال‌ها پس از جراحی ، سنگی در مجاری صفراوی تشخیص داده می‌شود . معمولاً ای آر سی پی دو مرحله‌ای برای برداشت این سنگ موفق عمل می‌کند .


درمان غیر جراحی :

درمان غیر جراحی در موقعیت‌های خاصی (مثلاً زمانی که بیمار مشکل پزشکی خاصی که نیاز به پیش گیری از جراحی داشته باشد) استفاده می‌شود و فقط برای سنگ‌های کلسترولی به کار می‌رود . بعد از درمان غیرجراحی معمولاً سنگ‌ها عود می‌کنند .


درمان خوراکی از بین برنده سنگ :

داروهایی از اسیدهای صفراوی ساخته شده‌اند که برای از بین بردن سنگ‌ها استفاده می‌شوند . داروی یورسودیول و چنودیول برای سنگ‌های کلسترولی کوچک بهتر عمل می‌کنند . ممکن است درمان ماه‌ها تا سال‌ها برای از بین بردن تمامی سنگ‌ها ضرورت پیدا کند . هر دو دارو باعث اسهال خفیف می‌شوند و چنودیول می‌تواند موقتاً سطح کلسترول خون و آنزیم‌های کبدی را افزایش دهد .


درمان تماسی از بین برنده سنگ :

این روش تجربی شامل تزریق مستقیم دارو به داخل کیسه صفرا برای از بین بردن سنگ است . داروی متیل تروبوتیل اتر می‌تواند برخی سنگ‌ها را در عرض یک تا ۳ روز از بین ببرد اما این دارو باید بسیار به دقت استفاده شود چرا که یک داروی بی‌هوشی دهنده قابل اشتعال است و می‌تواند سمی باشد . این روش در بیماران دارای سنگ‌های کلسترولی علامت‌دار کلسیفیه نشده تجربه شده است .


آیا آدم‌ها به کیسه صفرای خود نیازی ندارند ؟

خوشبختانه کیسه صفرا عضوی است که افراد می‌توانند بدون آن زندگی کنند . از دست دادن آن حتی نیازی به تغییر دادن رژیم غذایی ندارد . وقتی که کیسه صفرا برداشته می‌شود ، صفرا از طریق مجاری کبدی به خارج از کبد و به درون مجرای صفراوی مشترک جریان می‌یابد و به جای ذخیره شدن در کیسه صفرا مستقیماً به داخل روده کوچک می‌رود . به هر حال از آن‌جا که صفرا در کیسه صفرا ذخیره نمی‌شود به دفعات بیشتری به درون روده کوچک جریان می‌یابد و منجر به ایجاد اسهال در حدود ۱ درصد افراد می‌گردد .


برای کم کردن خطر ابتلای به سنگ صفراوی نکات زیر را رعایت کنید :

۱ـ از خوردن غذاهای چرب و حاوی کلسترول زیاد بپرهیزید ؛ ۲ـ وزن ایده‌آل داشته باشید ، چاقی مضر است ؛ ۳ـ تحرک کافی داشته باشید ؛ ۴ـ حتی‌ الامکان از روش‌های جلوگیری از بارداری به غیر از قرص خوراکی استفاده کنید (با نظر پرشک) ؛ ۵ـ سبزیجات و میوه‌جان بیشتری میل کنید ؛ ۶ـ از استعمال الکل و دخانیات پرهیز کنید ؛ ۷ـ بیش از دو بار حاملگی ممنوع .


منابع :
۱ـ ماهنامه آفتاب ، ۷ مهرماه ۱۳۸۷ . ۲ـ اصول تغذیه و مواد غذایی ـ ناشر : دانشگاه تهران . ۳ـ منبع : ماهنامه دنیای تغذیه شماره ۷ .


:بای:
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
عوارض سنگ صفرا

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی و لاپاروسکوپی ]




کله سیستیت مزمن: التهاب مزمن مخاط کیسه صفرا بعلت سنگ یا عوامل دیگر بروز می کند و ضمن تغییرات مخاطی ، افزایش ضخامت جدار کیسه صفرا نیز عارض می شود.علل غیر سنگ شامل آدنومیوماتوز، پولیپ، کلسترولوزکیسه صفرا و دیس فانکشن کیسه صفرا میشود.

علائم: تکرار دردهای ناشی از سنگ به فرمی که درکولیک صفراوی بروز میکند. بخصوص درمواقع حمله درد، حساسیت خفیف لبه دنده درنقطه مرفی(محل کیسه صفرا) ممکن است دیده شود.علائم آزمایشگاهی بروز نمی کند ولی درسونوگرافی ممکن است ضخامت جدار کیسه صفرا به همراه سنگ دیده شود.

تشخیص: سونوگرافی دقیق ترین تست تشخیصی برای سنگ صفرا وکله سیستیت است ودرحضورعلائم بالینی تیپیک، دیده شدن سنگ و تغییرات جدار کیسه صفرا در سونوگرافی برای تشخیص کافی است.درعلائم غیر تیپیک اول باید تشخیص های افتراقی را بطور کامل بررسی کرد.

درمان: درمان انتخابی سنگ صفرای علامت دار، عمل جراحی کله سیستکتومی است، مگراینکه بعلل طبی برای بیمار امکان عمل جراحی نباشد، که در این بیماران درمان طبی با اورودزوکسی کولیک اسید انجام می شود.البته دربیمارانی که بعلل موقتی دچار سنگ صفرا شده اند (مثلا دوره بارداری وزایمان) ودچار عوارض سنگ نشده اند نیزمی توان یک دوره کوتاه مدت درمان طبی انجام داد.این دارو با دوز 600 میلیگرم روزانه در سنگهای کلسترولی (غیر اوپاک و قطر کمتر از 10 میلیمتر) به شرط فانکشن داشتن کیسه صفرا، وطی 6-12 ماه در 50% بیماران اثرکرده و سنگ حل میشود،ودربیماران با علل غیر موقتی با دوز کم برای تمام عمر ادامه می یاد.

کله سیستیت حاد: عبارت است از التهاب حاد کیسه صفرا که در 90% موارد علت آن سنگ صفرا است. موارد کله سیستیت حاد بدون سنگ (آکالکالوس) بیشتر در بیماران با وضعیت وخیم ناشی از ترومای شدید، سوختگی ، سپسیس ،زایمان وغیره دیده میشود.کله سیستیت حاد معمولا با انسداد دهانه کیسه صفرا و در نتیجه اتساع کیسه صفرا ، تغییرات ایسکمیک و شیمیایی در جدار کیسه صفرا و دربعضی بیماران همراه با رشد باکتری درصفرا یا جدار کیسه صفرا ایجاد میشود.

علائم: ازنظر بالینی، درد بیمار مانند کولیک صفراوی شروع می شود،ولی بیش از 12- 24 ساعت طول می کشد وبا تب، استفراغ ، کاهش اشتها،حساسیت شدید موضعی ومشکل حرکت کردن بیمارهمراه می شود. درسونوگرافی، افزایش حجم وضخامت جدار کیسه صفرا وتجمع مایع در اطراف کیسه صفرا دیده می شود، و درآزمایش خون، لکوسیتوز(12000-15000) با شیفت به چپ ، افزایش خفیف آنزیمهای کبدی وبیلیروبین خون (حداکثر4-5) ، افزایش خفیف آمیلاز سرم دیده می شود. افزایش شدید در تستهای آزمایشگاهی مذکور نشانه عوارض شدیدتر مثل گانگرن کیسه صفرا یا کلانژیت وغیره است.

تشخیص: در حضور علائم بالینی ذکر شده ، سونوگرافی با تایید علائم سونوگرافیک بیماری، جهت تشخیص کافی است ولی در موارد خاص ونادر hida scan نیاز می شود( اسکن دقیقترین تست تشخیصی کله سیستیت حاد است).

درمان: در ابتدا باید درد وتهوع بیمار را تسکین داد. مایع درمانی وتجویز سرم نیز متناسب با وضعیت بیمارانجام می شود. آنتی بیوتیکهای وسیع الطیف مثل سفالوسپورینهای نسل سوم یا نسل دوم همراه با مترونیدازول مناسب هستند، که در بیماران حساس به پنی سیلین بجای سفالوسپورینها می توان از جنتامایسین استفاده کرد.

پس از اقدامات فوق، بیمار برای عمل جراحی آماده می شود که بهتر است در طی چند روز( 1-4 روزاول) انجام شود ولی در شرایطی که وضعیت بیمار برای عمل جراحی مناست نیست وبا تعویق عمل وضعت بیمارقابل بهبوداست، بهتراست عمل جراحی را به 6-8 هفته بعد موکول کرد. البته دربیمارانی که برای جراحی اورژانسی مناسب نیستند و به درمان طبی هم جواب نمیدهند باید بیمار کله سیستوستومی شود که ترجیحا از طریق پرکوتانئوس با هدایت سونوگرافی، ویا با بی حسی موضعی و با برش کوچک درشکم انجام می شود.دربیماران باکله سیستیت گانگرنه و یا آمفیزماتو، که به درمان طبی جواب نمی دهند به هر صورت و علیرغم ریسک بالا باید کله سیستکتومی انجام شود.




یرقان انسدادی:
حدود 6-12% بیمارانی که سنگ کیسه صفرا دارند،همزمان سنگ کلدوک(مجرای مشترک صفراوی) نیز دارند که بر حسب سن و اندازه سنگها میتواند تا 25% بیماران را شامل شود(درسن بالای 60 سال در 20-25% و درسنگهای ریزهم احتمال سنگ کلدوک بیشتر است). اگر بلافاصله بعد از عمل کله سیستکتومی تشخیص داده شود Retained stone و اگر چند ماه یا سال بعد از عمل تشخیص داده شود به آن Recurrent stone گفته می شود. به مواردی که منشاء سنگ(محل ساخته شدن) کیسه صفرا باشد ثانویه و اگرمنشاء آن از خود کلدوک باشد به آن اولیه می گویند.

سنگ کلدوک می تواند بدون علامت باشد یا همراه انسداد کامل یا ناقص صفراوی، کلانژیت، پانکراتیت با علائم درد، تهوع، استفراغ، ایکتر، خارش و حساسیت موضعی شکم باشد. درآزمایشات بیمار، ممکن است بیلیروبین ، آلکالین فسفاتاز ، آنزیمهای کبدی و پانکراس بالا باشند (در یک سوم بیماران تستهای کبدی نرمال هستند). علاوه بر تستهای سرولوژی ، سونوگرافی ، MRCP ، ERCP ، آندوسونوگرافی، PTC و CT scan به تشخیص کمک می کنند.

درمان آن برحسب اینکه قبل یا موقع عمل یا بعد ازعمل تشخیص داده شود، متفاوت است. در تشخیص قبل ازعمل، ارجح است که سنگ کلدوک پیش از انجام جراحی، بطریق ERCP و پاپیلوتومی درمان شود و درمواردی که امکان آن نباشد یا ERCP با شکست روبروشده باشد، موقع عمل کلدوک اکسپلورشده وسنگ کلدوک خارج شود.در تشخیص حین عمل نیز می توان بروش باز یا لاپاراسکوپی، کلدوک را باز کرد وسنگ راخارج کرد یا عمل کله سیستکتومی را به پایان برد و با درناژ زیر کبد عمل را خاتمه داد و پس از عمل، بیمار را برای انجام ERCP و پاپیلوتومی ارجاع داد. در این موارد می توان با گذاشتن کاتتر داخل کلدوک اانسداد مجرا از آن استفاده کرد. درتشخیص بعد از عمل هم بهترین روش درمان ERCP است و در صورت عدم موفقیت، انجام جراحی است.

کلانژیت:
اغلب به علت رشد رو به بالای باکتری های روده ای در مجاری صفراوی ایجاد میشود و درشرایط انسداد صفراوی و آلودگی صفرا بروز می کند. علل انسداد عبارتند از سنگ، تنگی، تومور، آناستوموز تنگ شده و انگلها. کاتتر ها و استنت های داخل مجاری صفراوی هم منجر به کلانژیت می شوند. شایعترین باکتریهای دخیل عبارتند از اشریشیا کولی و کلبسیلا و بیهوازی ها.

علائم کلانژیت ، می تواند از وضعیت خیلی خفیف گذرا تا وضعیت شدید کشنده را شامل شود.علائم مهم آن عبارتند از : تب ولرز، درد شکم درRUQ(بالا وراست شکم) و ایکتر که همراه تهوع و استفراغ می باشد و ممکن است باعدم درمان موفقیت آمیز، به شوک و افت هوشیاری و مرگ منجر شود. کلانژیت ناشی از کاتتر و استنت معمولا خفیف تر و بدون یرقان است.

تشخیص کلانژیت، با وجود علائم sepsis به همراه علائم بالینی و پاراکلینیکی انسداد و تنگی مجاری صفراوی داده میشود.غیراز افزایش آنزیمهای کبدی و بیلیروبین خون و آلکالین فسفاتاز و GGT ، یافته های رادیولوژیک شامل سونوگرافی، MRCP ، PTC ، ERCP و سی تی اسکن به تشخیص کمک می کنند.

درمان کلانژیت، اورژانسی و درمرحله اول طبی است و پس از کنترل عفونت و پایدار شدن بیمار، اقدام درمانی جهت برطرف کردن علت تنگی وانسداد انجام می شود. درصورتی که بیمار به درمان طبی جواب مناسب ندهد و حال او به وخامت گراید، درناژ اورژانسی لازم می شود که چه در حالت الکتیو و چه درحالت اورژانسی، بر حسب شرایط بیمار، نوع، محل وعلت انسداد، درناژ به طریق ERCP ، PTC یا جراحی انجام میشود.

پانکراتیت:
پانکراتیت عبارت است از التهاب نسج پانکراس(لوزالمعده) که می تواند فرم مزمن یا حاد داشته باشد و شایعترین علت آن در کشورهای غربی الکلی است و در کشور های شرقی من جمله کشورما سنگ صفراوی است که بعلت عبور سنگهای صفراوی از مسیر مجرای کلدوک و آمپول واتر و انسداد موقتی آمپول ایجاد می شود(در این محل مجرای پانکراس و کلدوک به هم می پیوندند). انسداد آمپول با مکانیسمهایی منجر به فعال شدن آنزیمهای پانکراس در مجاری پانکراتیک شده، باعث التهاب و تخریب نسج پانکراس می شود که این روند میتواند به نسوج اطراف پانکراس نیز گسترش یابد و عوارض کشنده ای را ایجاد کند.

علائم پانکراتیت شبیه علائم التهابات دیگر در بالای شکم است من جمله درد شدید، تهوع، استفراغ، بی اشتهایی، تب وغیره است که همراه آن، افزایش آنزیمهای پانکراس (آمیلاز و لیپاز) و برحسب شدت بیماری، اختلالات آزمایشگاهی دیگرهم دیده می شود. تشخیص آن با علائم بالینی و آزمایشگاهی و رادیولوژک مبنی بر دیدن آثار التهاب پانکراس به همراه سنگ صفراوی است.

درمان پانکراتیت عبارت است از مراقبتهای طبی که بر حسب نوع وشدت علائم است (ومایع درمانی نقش بسیارمهمی در آن دارد)و دراولین فرصت باید مجاری صفراوی و آمپول واتررا از سنگ صفرا پاک کرد(هرچند معمولا موقع تشخیص، سنگی که عامل بیماری است خود به خود دفع شده است) و برای پیشگیری از حمله مجدد بیماری، دراولین فرصت(در همان نوبت بستری) به انجام عمل جراحی کله سیستکتومی مبادرت نمود.
 

Last Star

متخصص بخش روانشناسی
چگونه خطر تشكيل سنگ‌هاي صفراوي را كاهش دهيم؟

کيسه صفرا وظيفه دارد صفرا را در درون خود ذخيره کند و صفرا مايعي است که توسط کبد ساخته مي‌شود.

به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا، مجاري صفراوي، صفرا را به روده کوچک حمل مي‌کنند، جايي که صفرا به هضم چربي‌ها کمک مي‌نمايد. اگر مواد شيميايي که صفرا را مي‌سازند نامتعادل شوند، سنگ‌هاي صفراوي مي‌توانند شکل بگيرند.

سايت تخصصي مايوکلينيک در مقاله‌اي آورده است: وقتي سنگ‌ها در کيسه صفرا بمانند ممکن است شخص علائم بيماري را از خود بروز دهد يا هيچ علائمي نداشته باشد. اگر سنگ‌ها به طرف خارج کيسه صفرا حرکت کنند، معمولا باعث درد يا عفونت مي‌شوند.

به گفته دکتر هنري وست متخصص انجمن قلب آمريکا، کاهش مقدار کلسترول خون ممکن است توانايي بدن را براي تشکيل سنگ‌هاي صفراوي کاهش دهد. به عبارت ديگر کاهش مصرف کلسترول راه کاري براي مقابله با تشکيل سنگ‌هاي صفراوي است. کلسترول رژيم غذايي منحصرا از منابع حيواني تامين مي‌شود مانند گوشت و فرآورده‌هاي لبني که براي کاهش ميزان کلسترول بايد از اين غذاها و چربي اشباع شده اجتناب کرد.

همچنين پزشكان توصيه مي‌كنند كه براي كاهش خطر تشكيل اين سنگ‌ها بايد ميزان کالري مصرفي را کاهش دهيد. بررسي‌ها نشان مي‌دهد زناني که به دليل مصرف زياد کالري چاق مي‌شوند، شش برابر زنان با وزن طبيعي در معرض خطر ابتلا به سنگ‌هاي صفراوي قرار دارند. بعلاوه بايد مراقب مصرف شيريني‌ها باشيد.

مطالعه بر روي 872 مرد هلندي نشان مي‌دهد که رژيم غذايي پر قند مي‌تواند خطر تشكيل سنگ‌هاي صفراوي را تقريبا دو برابر تشديد کند. پزشكان تصور مي‌کنند که قند ممکن است مقدار کلسترول را در کيسه صفرا افزايش دهد هر چند هنوز از وجود اين رابطه مطمئن نيستند.

همچنين پزشکان توصيه مي‌کنند که ماهي بخوريد. آزمايشات مختلف روي نمونه‌هاي حيواني و انساني در دانشکده پزشکي دانشگاه جان هاپکينز نشان داده است که روغن ماهي ممکن است احتمال تشکيل سنگ‌هاي صفراوي را کاهش دهد.

اين متخصصان مي‌گويند: اين بدان معني نيست كه ما مي‌توانيم سنگ‌هاي صفراوي را با خوردن ماهي از بين ببريم اما مي توانيم سرعت تشکيل آنها را کاهش دهيم. لذا کساني که زياد در معرض خطر ابتلا به سنگ‌هاي صفراوي قرار دارند مانند زناني که زياد شير مي‌دهند و زناني که باردار هستند، مي‌توانند ماهي را به عنوان بخش منظمي از رژيم غذايي خود در نظر داشته باشند. استعمال دخانيات نيز خطر ابتلا به سنگ صفراوي را بيشتر مي‏کند.

بنابراين گزارش، سنگ‌هاي صفراوي ممکن است دردناک يا بدون درد باشند و در برخي موارد اگر باعث مشکلاتي مانند عفونت شوند، شايد نياز به جراحي وجود داشته باشد.
 

shakira

متخصص بخش پزشکی
3 تاپیک فوق به دلیل موضوع مشترک (سنگ کیسه صفرا)، ادغام گردیدند.:احترام:

:گل:
 

Fa.Sa

مدیر بخش پزشکی
با سنگ کیسه‌صفرا چه کنیم؟

635350896237704243.jpg

وقتی پای سنگ در بدن مطرح می‌شود، ذهن همه به سمت کلیه‌ها می‌رود، اما کیسه‌صفرا نیز از این مشکل مستثنا نیست.


سنگ های کیسه صفرا از شایع ترین بیماری های شکم است که درد ناشی از آن در بسیاری موارد، تا سال ها در شخص بروز نمی کند. این بیماری معمولا در افراد چاق و کسانی که در رژیم غذایی شان غذاهای چرب مصرف می کنند یا بسرعت وزنشان را کم می کنند، بیشتر دیده می شود.

کیسه صفرا روی سطح زیرین کبد قرار دارد و عمل اصلی آن غلیظ کردن، ذخیره سازی و ترشح بخشی از صفرای تولید شده از سوی کبد است که ترکیبی از اسیدهای چرب، کلسترول، نمک های صفراوی و مواد زاید حاصل از تجزیه گلبول های قرمز خون است.

در واقع ترشح صفرا به هضم و جذب چربی ها و ویتامین های محلول در چربی کمک می کند. حال اگر مسیر عبور صفرا از مجاری صفراوی به دلایلی بسته شود قسمتی از آن در کیسه صفرا ذخیره می شود و ممکن است با گذشت زمان، کریستال هایی را ایجاد کند که در واقع هسته اولیه سنگ های کلسترولی یا سنگ کیسه صفرا را تشکیل می دهد.

فراموش نکنید که هرگونه اختلال در روند تخلیه صفرا به داخل روده که معمولا بعد از خوردن غذاهای چرب صورت می گیرد باعث بروز اختلال در هضم و جذب چربی ها و ویتامین های محلول در چربی می شود.

البته دکتر محمد جعفر فره وش، متخصص گوارش تاکید می کند: در بسیاری از موارد، سنگ های ایجاد شده در کیسه صفرا جابه جا می شود و تا سال ها ایجاد درد و مشکل برای بیمار نمی کند.

به بیان دیگر سنگ کیسه صفرا در بیشتر موارد، تا سال ها بدون درد است و فقط از طریق سونوگرافی یا سی تی اسکن قابل تشخیص است. در چنین مواردی نیز نیاز به انجام اقدام خاصی برای بیمار نیست.

این متخصص در گفت و گو با جام جم می افزاید: بروز درد شدید در قسمت راست و بالای شکم که در برخی موارد به پشت نیز انتشار می یابد نشان دهنده آن است که سنگ های کلسترولی مسیر خروج صفرا را بسته و باعث افزایش فشار در کیسه صفرا شده است.

چاق ها در دام بیماری سنگ کیسه صفرا

همان طور که گفته شد چاقی و اضافه وزن از عوامل اصلی بروز سنگ های کیسه صفراست. همچنین استفاده از رژیم های غذایی سخت و کاهش وزن سریع، احتمال تشکیل سنگ صفرا را افزایش می دهند. به این دلیل همواره تاکید می شود که کاهش وزن زیاد باید از طریق یک روش صحیح و منطقی تغذیه ای و تحرکی، تحت نظر یک متخصص گوارش و با مصرف داروهای کمک کننده به ترشح صفرا صورت بگیرد.

همچنین به گفته دکتر فره وش، کسانی که از قرص های پیشگیری از بارداری استفاده می کنند یا خانم هایی که بارداری های مکرر دارند، بیشتر در خطر بروز این بیماری قرار دارند. همچنین گرسنه ماندن طولانی نیز می تواند خطر بروز سنگ های صفراوی را زیاد کند. به همین دلیل کسانی که سنگ صفراوی دارند، هرگز نباید روزه بگیرند. البته نباید از نقش ژنتیک و سابقه خانوادگی نیز در بروز سنگ های کیسه صفرا غافل شد.

این متخصص گوارش با اشاره به این که گاهی سنگ ها باعث ایجاد التهاب و عفونت کیسه صفرا می شود، می افزاید: بندرت نیز سنگ های ریز ممکن است وارد لوزالمعده (پانکراس) شده و التهاب این عضو را به همراه بیاورد که از طریق سونوگرافی نیز ممکن است قابل تشخیص نباشد و تنها راه تشخیص آن از طریق آندوسکوپی و سونوگرافی است. حتی سونوگرافی از روی شکم در افراد بسیار چاق، فقط در 10 تا 20 درصد موارد می تواند سنگ های مجرای صفرا را نشان دهد.

البته متخصصان تغذیه تاکید می کنند که مصرف زیاد غذاهای چرب، بویژه چربی های حیوانی نیز به عنوان عامل اصلی بروز چاقی و اضافه وزن می تواند احتمال ابتلا به سنگ کیسه صفرا را بیشتر کند.

ادامه زندگی بدون کیسه صفرا

تنها راه درمان سنگ های دردناک کیسه صفرا، جراحی و خروج کیسه صفراست. چرا که بعد از جراحی کیسه صفرا نیز جریان صفرا ادامه می یابد و فقدان این عضو تاثیر کمی روی هضم چربی ها می گذارد.

البته دکتر فره وش درمان های دارویی را در بیماران دچار سنگ های صفراوی کم اثر، پرعارضه و پر هزینه می داند و می گوید: موثرترین روش درمانی در بیماران دچار سنگ های دردناک، انجام جراحی است که بهتر است به شیوه لاپاروسکوپی و از روی شکم انجام شود. در این دسته افراد آنچه پس از جراحی کیسه صفرا اهمیت دارد حفظ وزن متعادل، داشتن فعالیت و تحرکی منظم و خودداری از مصرف غذاهای چرب است.

پونه شیرازی / گروه سلامت
جام جم آنلاین




 
بالا