• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

مباحث عمومی هواشناسی تابستان 1393

وضعیت
موضوع بسته شده است.

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
آیا وقفه جت استریم در ماه آگوست بر روی ایران حادث میشود؟

gupyme2e.jpg


u5uvy9ap.jpg
 

DR WHO

کاربر ويژه
در شکل 1 تفاوت ضریب بازتاب حرارتی بین قبل و بعد از وقوع سیل دیده می شود. ضریب مذکور برای خشکی برابر 1 است و برای آب کمتر از 5/0 است. در شکل این ضریب در اطاف رودخانه ایندوس 4/0 است که نشان می دهد که سرزمین ها و مزارع اطراف آن بکلی زیر آب رفته است.
بر اساس تحلیل ارائه شده توسط انجمن ژئوفیزیک آمریکا شکل گیری و تقویت سیستم جوی مانع (Blocking) موجب پدیده های سیل پاکستان و گرمای شدید روسیه در دو ماه اخیر بوده است. این سیستم وقتی ایجاد می شود که در منطقه وسیعی یک سامانه پرفشار ایجاد شده و مانعی بر سر راه جریان های عادی مداری (غرب به شرق) گردد. در اینصورت الگوی غالب جریان های هوا در لایه های جوی نصف النهاری (شمالی و جنوبی) شده و جریان های گرم جنوبی در غرب سیستم مانع و جریان های سرد در شرق این سیستم محبوس می گردد (شکل2).

در اینحالت به مدت چند روز هوای گرم جنوبی (در پدیده گرمای شدید روسیه) و در صورت وجود منبع رطوبتی، هوای گرم و مرطوب حاره ای (بارندگی های سنگین پاکستان) به مدت چند روز بر روی منطقه تحت اثر سیستم مانع تزریق می شود که می تواند موجب افزایش دما و یا بارش های سنگین مداوم بر روی منطقه گردد. پدیده مانع معمولا در فصل زمستان ایجاد می شود ولی این پدیده امسال در فصل تابستان به مدت 34 روز بر روی اروپا تداوم داشت. معمولا در این موقع از سال یک جریان سریع و کم ضخامت از هوا به نام رودباد در لایه های فوقانی جو از غرب به شرق حرکت می کند. اما امسال این رود باد به دو شاخه شکسته شد: شاخه شمالی آن یک انحراف به سمت قطب شمال داشت که موجب افزایش دمای قطب در این ماه گردید(شکل 3). این جریان سپس به سمت جنوب و بر روی نواحی مرکزی روسیه و قزاقستان چرخید که موجب شده هوای سرد قطبی بر روی این مناطق گسترش یابد.

نتایج یک پایان نامه نشان داد که جت استریم ها با توجه به موقعیت هسته سرعت خود سبب بارش در نواحی مختلف کشور شوند و تاثیر گذاری متنوعی در آب و هوایی کشور ایجاد کنند.
به گزارش سرویس پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه آذربایجانشرقی علی اصغر شیرزاد در پایان نامه خود با عنوان "مطالعه و طبقه بندی الگوهای جت استریم و تاثیر آن بر بارش زمستانه ایران در دوره آماری 2001 تا 2011" آورده است: در این پژوهش به منظور طبقه بندی و شناسایی الگوهای جت استریم فصل زمستان ایران در دوره آماری 2001-2011 از دو روش اصلی آب و هوا شناسی یعنی روش های آماری و همدیدی استفاده شده است.
در این پژوهش که با راهنمایی دکتر خورشید دوست و مشاور دکتر رضایی بنفشه و دکتر حسن لشکری از دانشگاه شهید بهشتی تهران در دانشکده علوم محیطی و معماری دانشگاه تبریز تهیه شده است، از داده های باد مداری و باد نصف النهاری مرکز پیش بینی محیطی موسوم به NCEPدر مرکز ملی اقیانوس و جو (NOAA) و داده های بارش 130 ایستگاه سینوپتیک سطح کشور و تصاویر ماهواره ی TRMMاستفاده شده است.
در بخشی از این پایانامه آمده است: ابتدا با استفاده از اسکریپت نویسی در نرم افزار Grads داده ها سرعت باد فوق تبدیل به فرمت Excel شد سپس با استفاده از تحلیل عاملی با رویکرد مولفه های اصلی 15 عامل که 80 درصد پراش داده ها را تبیین می کردند، انتخاب شد. در مرحله بعد با استفاده از تحلیل خوشه ای سلسله مراتبی با روش ward 7 الگو جت استریم که نواحی مختلف کشور را تحت تاثیر بارش متاثر از جت استریم قرار می دهند شناسایی گردید. سپس با استفاده از همبستگی درون گروهی، روز نماینده هر الگو انتخاب گردید
در ادامه این پایانامه آمده است: در مرحله بعد با استفاده از داده های بارش 130 ایستگاه همدید سطح کشور و تصویر ماهواره ای TRMM میزان بارش و نواحی متأثر از سرعت هسته جت استریم و محل قرار گیری آن مشخص گردید. نتایج نشان داد که این 7 الگو بسته به موقعیت و جهت حرکت و سرعت هسته جت استریم، بخصوص اگر این مناطق در قسمت واگرائی جت استریم قرار داشته باشند، نواحی مختلفی را تحت پوشش قرار می دهند. این 7 الگو شامل نواحی شمال غرب، شمال و جنوب رشته کوههای البرز، شرق، جنوب و جنوب شرق، غرب و جنوب غرب ، منطقه سراسری و منطقه بدون تاثیر انتخاب شد.برای نمونه،الگوی هفتم که جت استریم جنب حاره ای بوده به عنوان الگوی موجد بارش فراگیر در سطح کشور انتخاب شده و با استفاده از نقشه های ارتفاع ژئوپتانسیل، جریان سرعت قائم هوا و نم نسبی مشخص گردید که جت استریم با حرکت موجی شکل خود سبب تشکیل پشته در شمال غربی قاره افریقا و یک ناوه عمیق در شمال قاره افریقا و جنوب عراق شده است که این پشته و ناوه، هوای گرم عرض های پایین را به طرف عرض های بالا و هوای سرد عرض های بالا را به عرض های پایین سوق داده و سبب ناپایداری در منطقه بر اثر گسترش چرخند غرب سیبری و واچرخند آزور به طرف پایین و پیشروی کم فشار سودانی به طرف نواحی عرض های بالا بخصوص غرب ایران شده است.
علی اصغر شیرزاد همچنین در گفتگو با خبرنگار ایسنا منطقه آذربایجان شرقی درمورد پایان نامه خود گفت: پایانامه این جانب با عنوان مطالعه و طبقه بندی الگوهای جت استریم و تاثیر آن بر بارش زمستانه ایران در دوره آماری 2011 - 2001 بود که برای اولین بار با روش های آماری نوین و تحلیل سینوپتیکی با داده های مختلف در سطح کشور انجام گرفته است و به گفته بسیاری از اساتید دانشگاههای مختلف کشور فراتر از پایانامه دانشجویان کارشناسی ارشد بوده است .
وی ادامه داد: همچنین اخیرا دانشمندان دریافتند که سیل پاکستان،گرمای سیبری و ژاپن بر اثر تغییر و جابجای جت استریم ها بوده است چون جت استریم ها به صورت موج حرکت می کنند و اگر به سمت قطب انحنا پیدا کنند هوای گرم و خشک نواحی جنب حاره را به سمت عرض های بالا و اگر به سمت استوا انحنا پیدا کنند هوای سرد قطب را به سمت عرض های پایین می اورند.
وی یادآور شد: همچنین با توجه به تحقیقاتی که در دیگر کشورها انجام گرفت می توان بین روزهای همراه با گرد و غبار ، جریان گرمایی و دیگر پدیده های اقلیمی مثل سیل و طوفان سطح کشور و جریان جت استریم ها یک رابطه معناداری را یافت و منشا اصلی این پدیدها را با توجه به حرکت جت استریم ها کشف کرد.
شیرزاد خاطرنشان شد: با توجه به این که یکی از دلایل ایجاد جت استریم اختلاف حرارتی در جو زمین است، در تغییرات آب و هوایی جت استریمها نقش عمده ای را بازی می کند و تغییرات مکانی پی در پی آن به دلیل گرم شدن زمین و انتقال این گرما به سطوح بالاتر، باعث ایجاد ناهنجاریهای آب و هوای مانند سیل، طوفان، گرد و غبار و گرمایی شدیدو غیره می شود.
گفتنی است "جت استریم" یک تونل باد پر سرعت در ارتفاعات بالا است. این رخداد معمولاً در ارتفاعات حدود9تا15 هزار متر بالای سطح زمین دیده می‌شود و گاهی تا 6 هزارمتری زمین پایین می آید. به صورت موجی شکل حرکت کرده و سبب تغییراتی در سیستم آب وهوایی سطح زمین می شوند که سیکلون زایی و ایجاد ناپایداری هوا و بارش ازجمله این تاثیرگذاریهاست.همچنین در حمل و نقل هوایی نیز تاثیرگذار است.
در تصویر جت استریم نقاط زرد رنگ نقاط هستند که درارای تضاد شدید دمایی هستند یعنی منطقه ای که دارای تضادشدید بین هوای گرم و سرد است. و هسته سرعت با سرعت گوناگون را و مسیر حرکت قابل مشاهده است.



از امواج كلوين و جريان والكر و بادهاى تجارتى تا امواج راسبى همگى در كار اند تا ترسالى شود و تو لذت ببرى


بررسي ها نشان مي دهد، در مواردي كه پرفشارهاي قوي روي سيبري و آزورز داراي محور غرب به شرق بوده اند و به عرض هاي پايين گسترش داشته اند، سامانه هاي كم فشاري به اجبار از عرض هاي پايين و از روي ايران عبور كرد ه اند اما در مواردي كه پرفشار روي آزورز زبانه اي روي شرق اروپا داشته است كم فشار مديترانه اي به دو هسته تقسيم شده است كه يكي از روي تركيه و عراق به غرب ايران نزديك و ديگري به روي شمال افريقا كشيده شده است و با عبور از روي سودان و درياي سرخ از سمت عربستان به منطقه ايران وارد شده و به مسير خود ادامه داده است. در مواردي كه اين دو روي ايران به هم ملحق شده اند و روزهاي متوالي در ايران توقف داشتند، بارش هاي سيل آسا در ايران و به خصوص در مناطق غرب، جنوب غربي و جنوب ايران رخ داده است اما، در مواردي كه دو پرفشار قوي از هم فاصله داشته اند. كم فشار مديترانه اي از بين آنها به سمت عرض هاي بالا حركت كرده است و در اين حالت بارش هاي خوبي در نيمه غربي ايران رخ داده است. در مواقعي كه پرفشار قوي سيبري داراي زبانه اي روي عرض هاي پايين و به خصوص روي ايران بوده است. كم فشار وارد ايران نشده و سامانة بندالي، فقط گرما و خشكسالي براي ايران به ارمغان آورده است.


بررسي ها نشان مي دهد كه چرخندهايي كه در مسير شرق در حال حركت اند با شكل گيري بندال به سمت شمال يا جنوب مسير اصلي خود تغيير جهت مي دهند و در نتيجه براي نواحي كه در مسير اصلي حركت چرخند قرار دارند، به علت كاهش يافتن بارش برف در مناطق كوهستاني در طي وقوع پديده بندال، در فصل هاي بهار و تابستان بعدي خشكسالي هاي شديدي و براي نواحي ناوه ها و نيز به واسطه ريزش هواي سرد قطبي به آن ناحيه، زمستان هاي بي نهايت سرد به ارمغان آورده اند.


پس بندالي شدن سامانه هاي جوي مي تواند به توقف حركت الگوهاي هواشناسي منجر شود كه در طي آن الگوهاي حاكم بر جو نيز روزها و حتي هفته ها در محل خود باقي مي مانند. در اين حالت، وقوع پديدهايي نظير سيل، خشكسالي، دماهاي بالاي نرمال، دماهاي پايين نرمال و ديگر فرين هاي جوي محتمل هستند. پس شناسايي وقوع آنها در آغاز گسترش، حائز اهميت است و با آگاهي از آن مي توان با اطمينان بيشتري وضعيت جوي را براي چند روز آينده پيش بيني كرد.
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
چون امیر کوروش عزیز خصوصی سوال کرده بوده اند
احتمال وقوع وقفه در جت استریم
6yqequzu.jpg
 

abtinT

کاربر ويژه
توقفه جت استریم برای این مثبت یا منفی ؟
یعنی احتمال بارندگی خوب در ایران هست .؟
 

DR WHO

کاربر ويژه
لطفا در مصرف آب صرفه جو باشيد تا اين بحران ( امتحان الهى ) تمام بشه :گل:


آب و هوا > پیش‌بینی - همشهری آنلاین:
کارشناس سازمان هواشناسی با بیان اینکه هوای تهران طی روزهای آینده حدود دو درجه سانتی‌گراد خنک می‌شود، گفت: طی سه روز آینده وزش باد و بروز پدیده گرد و غبار در شرق کشور و همچنین برخی نقاط دیگر از جمله تهران رخ می‌دهد.
به گزارش فارس، فریبا گودرزی درباره شرایط جوی کشور اظهار داشت: امروز در استان‌های واقع در سواحل دریای خزر و فردا نیز در ارتفاعات سواحل شمالی کشور بارش پراکنده باران رخ می‌دهد.


کارشناس سازمان هواشناسی با بیان اینکه طی روز سه‌شنبه در آذربایجان غربی به خصوص در بعدازظهر شاهد رگبار و رعد و برق خواهیم بود، افزود: وزش باد نسبتا شدید طی سه روز آینده در برخی نقاط کشور از جمله سمنان، جنوب خراسان رضوی، شرق اصفهان، قم، مرکزی، البرز و تهران رخ می‌دهد.


وی ادامه داد: شرایط مزبور موجب بروز پدیده گرد وغبار در مناطق ذکر شده و همچنین کاهش کیفیت هوا و دید افقی می‌شود.


گودرزی ادامه داد: همچنین پیش‌بینی می‌شود طی روزهای دوشنبه و سه‌شنبه شاهد وزش باد و بروز پدیده گرد و غبار در شرق کشور باشیم.


این کارشناس سازمان هواشناسی بیان داشت: طی امشب،‌دوشنبه و سه‌شنبه در استان‌های کرمانشاه، ایلام، خوزستان و بوشهر شاهد گرد و غبار و کاهش دید افقی باشیم.


وی درباره تغییرات دمایی پایتخت با بیان اینکه دمای هوای امروز تهران 40 درجه سانتی‌گراد است، خاطرنشان کرد: انتظار می‌رود که هوای تهران طی روزهای آینده حدود 2درجه سانتی‌گراد خنک شود.
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
توقفه جت استریم برای این مثبت یا منفی ؟
یعنی احتمال بارندگی خوب در ایران هست .؟
آبتین
سوالت رو متوجه نشدم ولی این چیزی هست که اگه نقشه ها تغییر نکنند در ماه آگوست بوقوع خواهد پیوست و بنظر هم با بارندگی و هم با کاعش دما مواجه خواهیم بود در این ماه

y5y2ysap.jpg
 

نیما 68

کاربر ويژه

آبتین
سوالت رو متوجه نشدم ولی این چیزی هست که اگه نقشه ها تغییر نکنند در ماه آگوست بوقوع خواهد پیوست و بنظر هم با بارندگی و هم با کاعش دما مواجه خواهیم بود در این ماه

y5y2ysap.jpg
سلام دوست واستاد گرامی امیرمحسن:گل:
ایا میتوان باعث بارش تو شمال شرق بشودواگر بشود در پائیز وزمستان تاثیری ندارد چو
ن پارسالم تو مردادبارش داشتیم سال گند رقم خورد
ضمنا از امیر کورش واسه که با امیر محسن این انجمن با مطالب علمی زنده نگه داشتن تشکر می کنم:گل:
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
سلام دوست واستاد گرامی امیرمحسن:گل:
ایا میتوان باعث بارش تو شمال شرق بشودواگر بشود در پائیز وزمستان تاثیری ندارد چو
ن پارسالم تو مردادبارش داشتیم سال گند رقم خورد
ضمنا از امیر کورش واسه که با امیر محسن این انجمن با مطالب علمی زنده نگه داشتن تشکر می کنم:گل:
سلام نیما جان

اول از همه سپاس از لطف و محبت شما دوست خوبم.
احتمال بارش در شمال شرق بالاست و برای مشهد 50 درصد احتمال وقوع داره.
اگه قرار باشه عامل بد بودن وضعیت بارش در پاییز و زمستون گذشته رو وقوع بارش در مرداد ماه سال گذشته بدونیم امار زیر به ما ثابت میکنند که احتمال رخ داد چنین فرضیه ای خیلی ضعیفه و فراوانی سالهایی که ما با بارش در مرداد ماه مواحه بودیم و از اون طرف سال آبی خیلی خوبی رو هم سپری کرده بودیم هم زیاده بوده

yha7azam.jpg
 

AFSORDE

کاربر ويژه
آمار درخشان بارش روستای نجف آباد در سال آبی 87-86 !!!
39.gif

طبق آمار بارش روستا در سال آبی 87-86 برابر با 33.2 میلیمتر بوده، اونم با ارفاق!
59.gif

(اول اینکه بازه زمانی اون رو از اوایل سپتامبر تا اواخر سپتامبر سال بعد در نظر گرفتم و دوم اینکه اگه اون 1 میلیمتر بارش سپتامبر سال 2008 رو بارش شهریوری اون سال آبی در نظر بگیریم، در غیر اینصورت میشه 32.2 ! :18:)

میانگین بارش سالانه روستای نجف آباد 153 میلیمتر عنوان شده، سال 87-86 خشکترین سال آبی تاریخ اینجا بوده، و نکته قابل توجه اینکه میزان بارش اون سال آبی در روستای نجف آباد حتی از خشکترین سال های آبی و خشکترین سال های میلادی تاریخ اصفهان جنوب با چندین دهه سابقه ی آماری هم کمتر بوده! :گل:


واقعا هر چی تا حالا در مورد اون سال آبی و اون زمستان سرد و خشک و.... گفتم حق داشتم! :خنده1::نیش:


r6mnf0nxl314p3tc76q.jpg
 
آخرین ویرایش:
آقا امیر محسن یک سوالی داشتم شما در هفته پیش یک تحلیلی رو داشتید مبنی بر اینکه شاید در اول زمستان افزایش ارتفاع نابهنجاری رادر شمال دریای کاسپین با اون مواجه باشیم که اگر این اتفاق بیفته بنا بر تجربه اقلیمی این منطقه ما شاهد شکلگیری پدیده فون به مدت روزهای بیشتری خواهیم بود می خواستم یک تحلیلی بر این قضیه داشته باشید که چه قدر این پیش بینی درسته با تشکر
 

DR WHO

کاربر ويژه
بالاخره هواشناسى ژاپن آپ كرد


النينو تقويت


IOD مثبت


PDO مثبت قوى ( پس از سالها )




اين خيلى عاليه


اين تضعيف النينو بخاطره طوفان راماسون و بى لكه بودن خورشيد موقت است امواج كلوين را دست كم نگيريد


The return of El Niño
July 21, 2014






UBC climate scientist says an El Niño weather event could lead to record-high temperatures. Photo: Don Erhardt
A UBC expert says an El Niño this year could be warmer than usual and have harsh consequences for world farmers




image.jpg
 

rahsazan

کاربر ويژه
سلام بر دوستان

بولتن پيش بينـي وضـع هـواي استانتاریخ : 31/04/93
مرکز پیش بینی اداره کل هواشناسی خراسان رضوی
نقشه های پیش یابی و تصاویر ماهواره هواشناسی بیانگر عبور امواج ضعیفی از شمال شرق کشور می باشد که بدلیل نبودن رطوبت کافی درلایه های سطح زمین پیش بینی می شود در بخشهای شمالی و نواحی غربی استان خراسان رضوی ابرناکی افزایش یابد . و با تقویت کم فشار حرارتی طی امروز در سطح استان افزایش نسبی دما را شاهد خواهیم بود . پدیده مهم دیگر در چند روز آینده وزش باد می باشد که در نواحی شمال شرقی و جنوبی وزش باد نسبتا شدید تا شدید همراه با گرد و خاک و کاهش دید خواهد بود. بر این اساس: پیش بینی وضع هوای استان خراسان رضوی
سه شنبه 31/04/1393 ( از ساعت 00 تا 24 )
چهارشنبه 1/05/1393 ( از ساعت 00 تا 24 )
پنج شنبه 2/04/1393 ( از ساعت 00 تا 24 )
نواحی شمالی
صاف تا کمی ابری در برخی نقاط وزش باد نسبتا شدید تا شدید همراه با گردوخاک و در بعد ظهر افزایش ابر
صاف تا کمی ابری در برخی نقاط وزش باد نسبتا شدید تا شدید همراه با گردوخاک و در بعد ظهر افزایش ابر
صاف تا کمی ابری در برخی نقاط وزش باد نسبتا شدید همراه با گردوخاک
نواحی مرکزی
صاف تا کمی ابری در برخی نقاط وزش باد نسبتا شدید همراه با گردوخاک و در بعد ظهر افزایش ابر
صاف تا کمی ابری در برخی نقاط وزش باد نسبتا شدید همراه با گردوخاک و در بعد ظهر افزایش ابر
صاف در برخی نقاط وزش باد نسبتا شدید همراه با گردوغبار
نواحی جنوبی
صاف در برخی نقاط وزش باد نسبتا شدید همراه با گردوخاک
صاف در برخی نقاط وزش باد نسبتا شدید همراه با گردوخاک
صاف در برخی نقاط وزش باد نسبتا شدید همراه با گردوخاک
شهرستانمشهد
صاف در بعد از ظهر وزش باد نسبتا شدید همراه با گردوغبار وافزایش موقتی ابر
صاف در بعضی ساعات وزش باد نسبتا شدید همراه با گردوخاک در بعد ظهر افزایش موقتی ابر
صاف در بعضی ساعات وزش باد نسبتا شدید همراه با گردوغبار
کمینه دما
بیشینه دما
کمینه دما
بیشینه دما
کمینه دما
بیشینه دما
24
41
23
37
20
35

گزارش وضع هوا در 24 ساعت گذ شته :در 24 ساعت گذشته گلمکان چناران با حداقل دمای 20 درجه سانتیگراد خنکترین و سبزوار با حداکثر دمای 45 درجه سانتیگراد گرمترین شهرهای استان خراسان رضوی بوده اند . طی همین مدت حداقل و حداکثر دمای مشهد 24و 38 درجه سانتیگراد بوده است . طی 24 ساعت گذشته بارندگی ازایستگاههای هواشناسی استان گزارش نشده وبیشترین شدت وزش باد از ایستگاه هواشناسی بجستان با سرعت 68 کیلومتر بر ساعت گزارش شده است. پیش بین مسئول : فریدون سنگچولی رئیس اداره پیش بینی : یحیی قاینی پور
 

DR WHO

کاربر ويژه
سپاس از لطف تون انجام وظيفه ميكنم

سال سال النينوست و سال طوفانهاى اقيانوس ارام


image.jpg
 
وضعیت
موضوع بسته شده است.
بالا