استاد IOD شدیدا منفى شده ولى مونسون قوى ! ماجراى تابستان پارسال تکرار شد !
پاسخ:
سلام
بله بازنگری تحقیقات صورت گرفته در ارتباط با شاخصهای انسو و دو قطبی هند با مانسون هند این واقعیت را نشان می دهد که همواره اینطور نیست که صرفا در زمان النیو شدید و دو قطبی منفی مانسون ضعیفی داشته باشیم و یا اینکه در زمان لانینا و دو قطبی مثبت هند شاهد مانسون قوی باشیم. اما در تحقیقات انجام شده در مراکز معتبر هواشناسی دیده می شود که اکثر مانسونهای ضعیف در سالهای النینو و دوقطبی منفی رخ داده است اما این وضعیت قطعی نیست و مانسون هم مثل سایر پدیدهای جوی از فراینده پیچیده ایی برخوردار است که صرفا با برآورد دو شاخص انسو و دو قطبی هند نمی شود بطور قطعی مانسون راپیش بینی کرد شرایط مادن و جولیان هم مهم است. در حال حاضر همرفت در اقیانوس هند بشدت ضعیف شده است و جت سومالی نیز خیلی قوی بنظر می رسد که وجود واگرایی در پهنه آبهای اقیانوس هند و وجود همگرایی در سطحی قاره هند از مهمترین علت تقویت مانسون است. برخی از مدلهای معتبر مانسون را قوی تر از نرمال پیش بینی کرده بودند .
تاثير مضاعف انسو با همپيوندي IOD
گاهي اوقات رويدادهاي شاخص انسو با فاز هاي مختلف شاخص IOD همپيوند مي شوند. در اين حالت ميزان تاثير گزاري هر يك از رويدادهاي شاخص انسو بر روي مناطق تحت تاثير، تشديد خواهد شد. مثلا در هنگام بروز فاز گرم IOD به همراه النينو، ميزان همرفت در غرب اقيانوس هند و سواحل شرقي آفريقا نسبت به النينو منفرد افزايش زيادتري خواهد داشت. در نواحي شرق اقيانوس هند در منطقه قاره دريايي (اندونزي و استراليا) فرونشيني هوا تشديد خواهد شد.
اين امر سبب افزايش فراتر از نرمال قدرت بادهاي شرقي سطحي در اقيانوس هند شده در نتيجه رطوبت اقيانوس هند و درياي سرخ در نقش تغذيه رطوبتي سامانه هاي مهاجر در خاورميانه و يا در تكوين توده هواي كم فشار سوداني بيش از پيش ظاهر مي گردد و بدين سان، دوره هاي مرطوبتري را در ايران و خاورميانه باعث مي گردد.
IOD مثبت = درياى سرخ فعال تر و نتيجتا بارانهاى سيل آسا براى جنوب ايران طى پاييز حال چنانچه اين فاز مثبت با النينو قوى و PDO مثبت و PNA منفى و TSA مثبت و QBO منفى ( غالب بودن وزش نصف النهارى شمال به جنوب ) و خورشيد پر لكه همراه باشه پاييزى پر سيل براى نيمه جنوبى محقق ميشه .