اگر زلزله 7 ریشتری بیاید چند نفر در تهران کشته می شوند؟ جامعه > شهری - سالهاست می شنویم که تهران روی گسل است و بالاخره زلزله بزرگی در تهران اتفاق می افتد ،این روزها هم زلزله هایی که در شهرهای مختلف کشور رخ می دهد ترس پایتخت نشینان را بیشتر کرده است.
به گزارش خبر آنلاین منطقه تهران و پیرامون آن بر رو یا در نزدیکی 5 گسل لرزهخیز مهم قرار دارد گسلهای لرزهخیز تهران شامل گسل شمال تهران؛ ایوانکی، ری ، کهریزک و گسل مشا است. که در بین آنها گسل «شمالتهران» خطرناکترین گسل است.
دکتر زارع معاون پژوهشگاه زلزله شناسی می گوید گسلها در هیچ کجای دنیا با هم فعال نمی شوند . اگر قراراست که جا به جایی باشد یکی از گسلها حرکت می کند و دیگری شلیک می کند و آن هم با فاصله زمانی است،مانند بازی دومینو.البته پیش بینها نشان می دهد که در تهران احتمال زلزله حتی تا 7 ریشتری هم وجود دارد.اگر به طور مثال گسل شمال فعال شود مناطق شمالی تهران آسیب می بیند نه ساکنان ری،چون گسلها در کنار هم نیستند تا بر روی هم تاثیر بگذارند.البته تمام مناطق برای شتاب زلزله آماده شدند.
از طرفی پیشگام علم زلزله شناسی در ایران معتقد است درصورت بروز زلزله ای در تهران به بزرگی 7.5 ریشتر، این شهر رکوردارتعداد کشته ها و زخمی ها خواهد بود.
دکتر بهرام عکاشه در مراسم پاسداشتی که برای وی در حسینی ارشاد گرفته شده بود با اشاره به تاریخچه زلزله شناسی در ایران گفت: 83 درصد شهرهای کشور ما در خطر زیاد و خیلی زیاد زلزله هستند، 90 درصد کشور ما گسل دارد و شهرهای ما جایی ساخته شده اند که در معرض خطر هستند.
وی ادامه داد: از شروع قرن 20 تا کنون در ایران 125 هزار نفر بر اثر زلزله جان خود را از دست داده اند و دو برابر این تعداد هم نقص عضو شده و چندین برابر این تعداد هم افراد آواره شده اند.
استاد علم زلزله شناسی ایران افزود: در سال 1365 مصاحبه ای درباره پیامدهای زلزله تهران داشتم که براساس آن شورای عالی امنیت ملی در نامه ای خواست دلایل خود را برای اینکه تهران در معرض خطر زلزله است بیان کنم که من هم دلایل و پیشنهادات خود را در این زمینه ارایه کردم.
وی با اشاره به پیشنهاداتی که ارایه کرده بود، گفت: پیشنهاد دادم حکومت سایه ایجاد شود، مدیریت بحران برای شهر تهران تشکیل شود، مطالعه برای تغییر پایتخت صورت گیرد.
دکتر عکاشه افزود: بنابراین در سال 83 وظیفه ایجاد ستاد بحران به شهرداری تهران محول شد و شهرداری مسئولیت این کار را پذیرفت و ستاد بحران در سال 83 تشکیل شد و در حال حاضر این ستاد در کل کشور ایجاد شده است.
وی ادامه داد: با توجه به رشد شهرها و جمعیت ما نتوانستیم آن گونه که باید در زمینه پدیده زلزله و جلوگیری از آن فعالیت کنیم و امیدواریم دانشجویانی که تحویل جامعه داده ایم بتوانند در زمینه زلزله جدی تر از ما فعالیت کنند.
این استاد زلزله شناسی همچنین پیشنهاداتی برای مقابله با پدیده زلزله ارایه کرد که می توان به برنامه ریزی برای مقابله با زلزله، درک عمیق بحران ناشی از زلزله، عمل گرا کردن آیین نامه ها در رابطه زلزله، تعریف نقش مردم در شروع، حین و بعد از زلزله، توسعه آموزش هایی در رابطه با مقابله با زلزله در دبستان، راهنمایی، دبیرستان و دانشگاه و ارایه یک واحد درسی در این رابطه که دارای نمره هم باشد، اشاره کرد.
برگزاری مانور تعریف شده جهانی زلزله، ساخت فیلم هایی دراین رابطه، پخش برنامه هایی در رابطه با زلزله از شبکه تلویزیونی، روزنامه ها و رسانه ها هم از از دیگر پیشنهادات عکاشه برای مقابله با زلزله بود.
وی افزود: اگر گسل ری و شمال تهران فعال شود و زلزله ای با 7.5 ریشتر هم رخ دهد تهران رکورد دار تعداد کشته ها و زخمی های زلزله خواهد بود، این مساله باید جدا پیگیری شود.
اما بالاترین میزان تلفات در تهران در صورت بروز زلزله چه تعداد پیش بینی شده است؟
رجب زاده رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران ژاپنی ها385 هزار نفر پیش بینی کردند اما با تجهیزات و امکانات فعلی این آمار کمتر می شود، چون اطلاعات آنها مربوط به سال 75است.آمار مختلفی داده می شود که گاهی اغراق می شود .گاهی اگر یک ساختمان محکم باشد ویران نمی شود حتی اگر با اصول مقاوم سازی ساخته نشده باشد، درزلزله ورزقان هم چنین بود و ساختمانهایی که مصالح خوب بود مشکی نداشتند.ما باید نهایت تلفات و تخریب را در نظر بگیریم و آماده باشیم.
زارع هم می گوید نباید مشکل را خیلی بزرگ کرد که مردم بی حس شوند و اینکه به مردم بگوییم نمی شود کاری کرد، درست نیست.باید واقع بین باشیم و با مردم صادق باشیم تا آنها هم به ما اعتماد کنند.در مورد تلفات اعداد بزرگی که گفته می شود واقعیت ندارد و آثار روانی بدی دارد .همانطور که آقای حیدری گفتند به زمان و مکان وقوع زلزله بستگی دارد، در روز یک تا ده درصد تلفات با شب فرق می کند.مکان هم متفاوت است