• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

مباحث عمومی هواشناسی

وضعیت
موضوع بسته شده است.

aliasgar57

کاربر ويژه
بادهاي120 روزه سيستان

در بين بادهاي محلي ايران بادهاي 120روزه سيستان كه در بخش شرقي سرزمين ايران براي مدتي از سال حاكميت مي يابند. محدوده وزش اين بادها را خراسان جنوبي تا سيستان و زمان آن را فصل تابستان بيان كرده اند. بنا به نوشته دكتر عليجاني در كتاب آب و هواي ايران ، باد 120 روزه سيستان در دوره گرم سال يعني از 15 خرداد تا 15 مهر به مدت 120 روز از ارتفاعات شمال شرقي ايران به سرزمين هاي جنوب شرقي ايران مي وزد. به گفته وي اين بادها در دامنه جنوبي البرز بسيار مطبوع و خنك است ، اما پس از عبور از بيابانهاي خشك دشت كوير و دشت لوت بسيار گرم و خشك مي شود به طوري كه در سيستان و بلوچستان پوشش گياهي را از بين مي بردو خسارات جبران ناپذيري را ببار مي آورد. با تغيير الگوي فشار در زمستان ،اين باد هم ازبين مي رود. در ساير منابع هم با اشاره به اين كه بادهاي 120 روزه سيستان معروف به بادهاي لوار ، دنباله بادهاي موسمي هندوستان است و از طريق افغانستان و خصوصاً در بيابان تار اين كشور قدرت يافته و با عبور از نواحي كم ارتفاع افغانستان چون دشت نا اميد وارد ايران مي شود. جهت وزش آنها در زابل به غلط شمالشرق – جنوبغرب ذكر گرديده است . در اين مقاله سعي مي شود ضمن ارائه اطلاعاتي دقيق تر از وضعيت بادهاي 120 روزه سيستان در شرق كشور ،ارتباط آن با الگوهاي فشار سطح زمين نيز بررسي و برخي اثرات مثبت و منفي آن بر سطح زمين مورد مطالعه قرار گيرد.
نامگذاري و محدوده وزش باهاي 120روزه:
با توجه به وضعيت جغرافياي طبيعي كشور و همچنين پراكندگي الگوهاي فشار سطح زمين، به نظر مي رسد در بيشتر نواحي ايران بادهاي محلي فصل تابستان وجود داشته باشند ولي در هر محل نام مخصوص به خود دارند. تقريباًاكثر ساكنان جنوب خراسان و سيستان و بلوچستان با بادهاي معروف 120 روزه آشنايي دارند. به گفته آنان اين بادها در فصل گرم سال وزيدن گرفته و از دو مشخصه ؛يكي سرعت و ديگري تداوم زياد برخوردارند. اين بادها در خراسان جنوبي به گرم باد يا تف باد معروف بوده و به سمت ناحيه سيستان ،بادهاي لوار يا 120 روزه خوانده مي شود . علت اطلاق نام تف باد به آن در خراسان جنوبي كيفيت حرارتي باد مذكور بدون توجه به جهت يا روزهاي خاصي است. در اين منطقه در روزهاي گرم سال هر بادي و با هر جهتي چون گرم است ،تف باد ناميده مي شود . در سيستان و خصوصاًزابل نامگذاري باد مذكور بيشتر از عامل زمان تا هر چيز ديگري نشأت مي گيرد. از آن گذشته اين بادها واقعاً در زابل داراي جهت مشخص تر و ثابت تر ،سرعت بيشتر و زمان مشخص تري مي باشندو. كه به طور متوسط هر ساله حدود 120 روز تداوم مي يابد. بنابراين وقتي از بادهاي 120 روزه سيستان صحبت مي كنيم طبيعتاً بايستي محدوده مطالعاتي بخشي از جنوب خراسان تا سيستان و بلوچستان شمالي را در بر گيرد .
به منظور پيگيري نحوه تغييرات فصلي و ماهانه جهت ،تعداد و شدت بادها در منطقه مورد مطالعه(ايستگاههاي هواشناسي بيرجند – نهبندان – زابل – زاهدان ) و نهايتاً تفكيك بادهاي 120 روزه از ساير بادها اقدام به تهيه و ترسيم گلبادهاي ايستگاهها شده است . بر اساس اطلاعات حاصل از اين گلبادها مي توان زمان ، جهت و سرعت بادهاي 120 روزه سيستان را در بخش هاي مختلف منطقه تعيين كرد. به طور كلي در هر چهار ايستگاه از بهار به بعد ،بادهاي غالب در يك يا دو جهت كاملاً مشخص با بيشترين فراواني و سرعت ظاهر مي شوند كه اين وضعيت در طول فصل تابستان شدت و ثبات بيشتري مي يابد. با شروع فصل پاييز تقريباً وضعيت آرامي در ايستگاهها به چشم مي خورد. و به جز در ايستگاه زابل ، در ساير ايستگاهها ،بادهاي مختلف داراي شرايط مشابهي از نظر فراواني و سرعت هستند. اين وضع در زمستان و تا حدودي در نيمه اول بهار حفظ مي گردد. در 3 ايستگاه نهبندان ،زابل و زاهدان ماههاي تير، خرداد و شهريور و در ايستگاه بيرجند از تير ماه به بعد با افزايش فراواني و سرعت باد در يك يا دو جهت مشخص كه منطبق بر جهت غالب بادهاي فصل تابستان است ،همراه مي باشد. زمان شديد ترين و بيشترين بادها ،دو ماه تير و مرداد تعيين مي شود . كه تقريباً 80 درصد از بادهاي وزيده شده در اين ماهها سرعتي بيش از 5 متر بر ثانيه دارند.

 

aliasgar57

کاربر ويژه

جنگل های مانگرو



جنگل های مانگرو واکوسیستم های کاملا ویژه ای هستند که اجتماعات گیاهی وجانوری آنها درارتباط با شرایط خاصی می تواند شکل می گیرد . جنگلهای حرا جنوب ایران درنوار ساحلی خلیج فارس ودریای عمان آخرین پراکنش جنگلهای مانگرو در جنوب شرقی آسیا به شمار می روند این جنگلها از یک یا گاهی دو گونه مانگرو تشکیل شده وفروان ترین گونه آن حرا است که درمنطقه حفاظت شده حرا به تنهایی حضوردارد.جزرومد آب دریا در سواحل که بطور موزون ومستمرهرروزانجام می شود در شکل گیری تنوع حیات این اکوسیستم نقش اساسی دارد. منطقه حفاظت شده حرا که در تنگ خوران بین جزیره قشم ،سواحل حوزه بندر خمیرودر مصب ودلتای رودخانه مهران قرارگرفته از سال 1351 انتخاب وتحت حفاظت قرار گرفته است . بندرخمیردر شمال غرب منطقه حفاظت شده مهمترین شهراطراف منطقه محسوب می شود بنادر پل -لافت کهنه ولافت نو نیزآبادیهای مهم حاشیه این منطقه محسوب می شوند که پل درنوارساحلی شمالی و بنادرلافت درشرق منطقه واقع شده اند.جاده اصلی بندرعباس به بندرخمیرازشمال منطقه بویژه از طریق دو بندر لافت و پل توسط قایق قابل دسترسی است . این جنگل ها نه تنها در سطح ملی حائزاهمیت هستند .بلکه دارای دو نوع ذخیره زیست کره((MAB وتالاب بین المللی نیزمی باشند.این جنگلهای با محیط زیست پویا ،سازوکارهای پیچیده ،پرندگان نادر،آبزیان غیرمتعارف ،کارکردهای مختلف ،ارزشهاوزیبایی های سحرا نگیزخود پدید های شگفت انگیزی می باشند که برای طیف گسترده ای ازمردم از جذابیت های خاصی بر خوردار ند . قابلیتهای پژوهشی وآموزشی این نظام اکولوژیک استثنایی ومنحصر به فرد همان قدر برای دانشجویان جذابیت دارد که دیدغروب سحر انگیز جنگل های نیمه شناور آن برای مردم عادی.این جنگل ها کانون دیدنی های غیر متعارف و حیرت آور است .دیدن ماهی خزنده ،پرندگان نادر همچون اگرت بزرگ ، گیلان شاه و حواصیل هندی در کنار عقاب ماهیگیر ،نوک قاشقی،پلیکانها و فلا مینگو ها همیشه امکانپذیر نیست اما جنگل ها همیشه بهاردریایی حراهمه این دیدنی ها را یکجا به بازدید کنندگان خود سخاوتمندانه عرضه می کنند .بی دلیل نیست که امروزه مناطق حفاظت شده درکل نوار ساحلی جنوب کشوروبویژه در عرصه مانگروها این میراث های طبیعی بی همتا را برای نسل حاضر وآتی حفظ کنیم
 

mohamad$

کاربر ويژه
دمای دیروز


تهران 37.2 / 22.2

لواسان 32.9 / 21.6

دماوند 32.0 / 19.0

طالقان 30.8 / 11.8

آبعلی 27.7 / 16.4

فیروزکوه 23.6 / 14.2
 

arashz

مدیر بخش هواشناسی
البته ارش جان اقلیم شمال غرب در پاییز و زمستان شباهتی به تهران نداره .

درود محمد جان

منظور من بیشتر مسیر ورود سیستم های جنوب غربی هست، اگر یادتون باشه پارسال متاسفانه تهران بارش آنچنانی از این مسیر دریافت نکرد. همینطور مانی که مثلا در زاگرس بارش سنگین باران و برف داشتیم در آذربایجان ها هوا صاف و آفتابی بود و در تهران در حد نانو باران میومد.
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
درود محمد جان

منظور من بیشتر مسیر ورود سیستم های جنوب غربی هست، اگر یادتون باشه پارسال متاسفانه تهران بارش آنچنانی از این مسیر دریافت نکرد. همینطور مانی که مثلا در زاگرس بارش سنگین باران و برف داشتیم در آذربایجان ها هوا صاف و آفتابی بود و در تهران در حد نانو باران میومد.

آرش جان

تهران یکی از نقاطی هست که در صورت بروز هر دو فاز منفی و مثبت شاخص NAO بارش کسب میکنه که این مسئله شانس بسیار بزرگی محسوب میشه.

ولی یک جایی مثل آذربایجان در فاز مثبت بارشهای خوبی دربافت میکنه ولی در فازهای منفی دچار رکود بارش میشه!

مثل این نقشه زیر که علاوه بر آذربایجان و غرب دریای کاسپین یک نقطه قرینه پر بارشی بصورت همزمان هم در جنوب شرق کشور مشاهده میشه:

9lpxg8uxnqizgxp3rvh.gif
 

arashz

مدیر بخش هواشناسی
اگر خدا بخواد از دوشنبه کمی از گرمای طاقت فرسا کاسته میشه و شرایط به حالت نرمال نزدیک میشه.
 

آرش-مشهد

کاربر ويژه
سلام دوستان. این چند روز نسبتا هوای خنکتری رو در مشهد داریم. دمای فعلی: 31
از فردا یکمی افزایش دما داریم که اوجش روز دوشنبه هست که پیشبینی شده دما به 39 برسه. بعد از اون ان شا الله کمر گرما میشکنه و دمای بیشینه میاد روی 32 تا 34 و کمینه هم ان شاالله روی تا 20

پیشبینی جدید فورکا برای روزهای آتی در مشهد:

yqboxzgm3itvo9ai47vj.png


جالبه اکیو ودر دماهای خیلی کمتری رو برای سه شنبه به بعد مشهد در نظر گرفته (بیشینه 26 تا 27 و کمینه 14 15)!!!!
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
درود دوستان

امشب با یک شاخص دور پیوندی خیلی جالب برخورد داشتم که به شدت بارشهای سرتاسر نوار غربی- جنوب غرب کشور ، نواحی مرکزی از جمله اصفهان به سمت استانهای یزد-خراسان جنوبی- جنوب خراسان رضوی- شمال سیستان در بازهای زمانی ماههای اکتبر تا اردیبهشت رو تحت تاثیر خودش قرار میده! حالا اگه تونستم در آینده در موردش اظهار نظر میکنم و خیلی خوشحال میشم که تحلیل های استادانه دوستان عزیزم همچون جناب فولادی- بهروز عزیز و سایر دوستان رو هم در این خصوص بشنوم.

وضعیت فشار سطح دریا در طی ماه جولای 2013 :

jul13_Pmsl.gif
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
با توجه به نقشه های زیر برای هفته آینده شانس شمالی شدن جریانات ، وجود رطوبت شمالی در تراز 850، نفوذ رطوبت جنوبی در تراز 700 از سمت خلیج عدن ، فراهم بودن فاکتور های سطح زمین / گذر تراف و در ادامه ابرناکی - کاهش دما و با دید مثبت احتمال بارش برای بخشهایی از شمال شرق ایران دور از انتظار نیست:

65w7nin55f92rhr5yskc.gif


9c06kjb0zwt462psq1a.gif



9ijrpf60px7h9xrn86ru.gif



cw2oz6ubb8mm637pgxmz.gif


7tbeskvzfcfyt56dzlb.gif
 

محمد بجنورد

کاربر ويژه
سلام بر استاد عزیز امیرمحسن جان

ارادت استاد

میخواستم نظرتونو درباره روزهای پنج شنبه و جمعه این هفته بدونم:خجالت2:،کدام مناطق از کشور با بارندگی دست و پنجه نرم خواهد کرد؟؟!!!:خنده1:شمال{استان های گیلان و مازندران و گلستان وضعیتشون چه طوره؟؟؟}

راستی نظرتون درمورد این چیه؟؟!!!!

http://www.yr.no/place/Iran/Kerman/K%C5%ABh-e_Sh%C4%81h_Jeb%C4%81l-e_B%C4%81rez/long.html

روز چهارشنبه ش رو قپی نیومده؟؟؟!!
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
سلام بر استاد عزیز امیرمحسن جان

ارادت استاد

میخواستم نظرتونو درباره روزهای پنج شنبه و جمعه این هفته بدونم:خجالت2:،کدام مناطق از کشور با بارندگی دست و پنجه نرم خواهد کرد؟؟!!!:خنده1:شمال{استان های گیلان و مازندران و گلستان وضعیتشون چه طوره؟؟؟}

راستی نظرتون درمورد این چیه؟؟!!!!

http://www.yr.no/place/Iran/Kerman/K%C5%ABh-e_Sh%C4%81h_Jeb%C4%81l-e_B%C4%81rez/long.html

روز چهارشنبه ش رو قپی نیومده؟؟؟!!

سلام محمد عزیز

در ارتباط با اون نقطه پر بارش در استان کرمان حالا مکان دقیقش رو که نمیدونم ولی این روزها در نیمه جنوبی کشور با ناهنجاری بارشی مواجه هستیم که قبلا هم در موردش صحبت کرده بودم و تا آخرذ این ماه این وضعیت ادامه خواهد داشت.

در ضمن مشابه این شرایط اگه اشتباه نکنم در محدوده های سال هی 1355 و 1356 خورشیدی هم طبق گفته بزرگترها رخ داده که این شاهد عینی می گفتند که بارشهای فوق سنگین ناگهانی به همراه رعد و برق شدید در بخشهای از سیستان و بلوچستان رخ میده که با سیلهای ویرانگری هم همراه بوده در این وقت ازسال.

در مورد شما هم بذار نقشه ها و منابعم رو بررسی کنم خبرش رو میدم.
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
بارش تجمعی نیمه جنوبی کشور بر اساس مدل جی اف اس تا چهارشنبه همین هفته به اینچ:

zn4yeydkbm6du7suo1m0.jpg
 
آخرین ویرایش:

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
نقشه آنومالی ارتفاع در تراز 500 میلی بار تا روز 13 آگوست 2013 بر اساس مدل اسمبل آمریکا:

fm37znufixogpe8iqjeh.jpg




نقشه آنومالی بارش تا 7 روز آینده بر اساس مدل هواشناسی اسمبل کانادا:

ektasrgz0f4pd1hys0q.jpg


پس محمد جان تا 7 روز آینده بغیر سواحل دریای کاسپین و نیمه جنوبی کشور در سایر نقاط شانس چندانی برای بارش وجود نداره ولی همینجا بگیم که در علم هواشناسی هیچ چیز قطعی وجود نداره .
 
وضعیت
موضوع بسته شده است.
بالا