• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

مباحث عمومی هواشناسی

وضعیت
موضوع بسته شده است.

golil

کاربر ويژه
پیش بینی وضع هوای مشهد



بررسی چشم انداز جوی ماه ژوئن 2014



50.gif

تاریخ : جمعه نوزدهم اردیبهشت 1393
51.gif

نویسنده : امیر محسن
52.gif

نظر بدهید


اینروزها خبرهای بسیاری زیادی در خصوص وقوع پدیده اقیانوسی النینو و تاثیرات این پدیده بر اقلیم کلی دنیا در فضای مجازی و رسانه های جمعی و گروهی دنیا به گوش میرسد که منبع تحلیل و اظهار نظرهای موجود بر اساس فلش بک و بررسی سابقه های موجود در آرشیو کشورهای مختلف دنیاست.


بعنوان مثال کشورهای استرالیا بعنوان یکی از کشورهایی بوده که اخیرا مطالبی بسیار زیادی در خصوص وقوع پدیده النینو و تاثیرات آن بر اقلیم این کشور منتشر کرده که بر این اساس از این پدیده بعنوان عاملی یاد شده که موجب کاهش بارش- افزایش دما-وقوع خشکسالی- آتش سوزی مراتع و جنگلها خواهد گردید.

متاسفانه در کشور ما بعضی از خبرگزاریها دقیقا با ترجمه اصل مطلب و انتشار آن بدون اینکه صلاحیتی در خصوص اظهار نظر در خصوص این پدیده جوی و تاثیراتش بر اقلیم ایران داشته باشند به بزرگنمایی این موضوع و اعلام رخداد تابستانی گرم نموده اند این در حالیست که سازمانهای متولی این امر عموما اظهار نظر قطعی و مشخصی در این خصوص ارائه نمیکنند!

در بررسی این موضوع و تاثیرات آن بر اقلیم ایران باید به عرض خوانندگان عزیر برسانم که اول از هر چیز هیچ سالی از لحاظ تغییرات جوی در مشابهت قطعی با سال قبل نیست و در ثانی برای اظهار نظر در خصوص شاخص های دورپیوندی تاثیرگذار بر اقلیم یک منطقه جغرافیایی با تنوع اقلیمی گوناگون باید با استفاده از مدل سازی و پیدا نمودن سالهای مشابه با احتیاط به اظهار نظر در این خصوص پرداخت.

در مجامع هواشناسی و اقلیم شناسی یکی از سالهایی که از آن به عنوان سالی مشابه در خصوص وقوع پدیده النیو یاد میشود سال 1997 میلادی است که در ادامه این پست به تحلیل آنومالی های ماه ژوئن سال مذکور خواهیم پرداخت.



پدیده النینو در سال 1997 میلادی - آنومالی دمای آب دریاها و اقیانوس ها

reusvvacw9fpltsmmnl0.jpg


النینو چیست؟

ال نینو (El Nino) اختلالات آب و هوایی بزرگی است که در نواحی گرمسیری اقیانوس آرام به وجود می آید و هر 3 تا 7 سال رخ می دهد. ال نینو تأثیری قوی بر قاره های اطراف اقیانوس آرام و در بخش گرمسیری آن دارد و برخی از اثرات آن بر روی نیمی از سیاره زمین دیده می شود.
فاز گسترش و بسط یافته ال نینو با افزایش دما از چند درجه سانتی گراد در سطح اقیانوس (3 تا 6 درجه سانتی گراد) و از سواحل پرو و اکوادور تا مرکز استوایی اقیانوس آرام را دربر می گیرد. یکی از نتایج چنین گرم شدنی اغتشاش درازمدت سیستم های آب و هوایی روی سرزمین های اطراف است. از آن جمله می توان به بارش باران های سنگین در مناطق معمولاً خشک و بروز خشکسالی در مناطق معمولاً مرطوب اشاره کرد.
ال نینو همچنین به صورت فاز گرم نوسان نامنظم آب و هوایی دیده می شود که انسو (ENSO) نامیده می شود (ال نینو/نوسان جنوبی) و براثر تعامل ناپایدار اقیانوس و جو ایجاد می شود. برخلاف ال نینو، فاز سرد، لانینا (La Nina)، با مقداری خنک شدن آب های سطحی در اقیانوس آرام استوایی رخ می دهد. لانینا واقعه ای است که ممکن است به دنبال یک ال نینو به وجود آید البته نه همیشه.


آنومالی تراز 200 میلی بار جو - ژوئن 1997

laihliieh1jt2bbmwx.jpg



در نقشه بالا همانطوریکه مشاهده میکنید در ماه ژوئن سال مذکور ما شاهد آنومالی افزایش ارتفاع در تراز 200 میلی بار جو بوده ایم و این در حالیست که در بخشهای وسیعی از خاورمیانه و خصوصا نیمه شرقی ایران آنومالی قابل توجه کاهش ارتفاع ژئو پتانسیل در تراز 200 میلی بار جو ملاحظه میشود.توضیح اینکه آنومالی منفی در این نقشه یه معنای کاهش ارتفاع- عبور جریانات ناپایدار تراز میانی- کاهش دما خواهد بود.

آنومالی دمای سطح زمین -ژوئن 1997


we0doypm60vxyzg2gmt.jpg


همانطوریکه در بالا گفته شد و با وقوع شکل گیری آنومالی کاهش ارتفاع در تراز 200 میلی بار جو ما در نواحی شکلی گیری آنومالی منفی ارتفاع در تراز 200 میلی بار ، در ماه ژوئن سال مذکور با کاهش دما خصوصا در نواحی جنوبی و تا حدودی شرقی کشور مواجه بوده ایم و این در حالیست که در نواحی شمالی خصوصا شمال غرب و شرق دریای کاسپین افزایش محسوس دما بوقوع پیوسته است.

نقشه میانگین درصد پوشش ابر در ماه ژوئن 1997

aguto7znofoi1weq82m.jpg




در نقشه آنومالی بالا همانطوریکه در راهنمای نقشه به چشم میخور رنگهای گرم نشانگر افزایش درصد پوشش ابر بر روی بخشهای وسیعس از رشته کوههای زاگرس و استانهای مرکزی به سمت شمال شرق کشور میباشد!


نقشه میانگین درصد وقوع بارش در ماه ژوئن 1997


0dk2ez3ccm2jyjlt1.jpg



در این ماه و همانطوریکه در نقشه به خوبی مشخص شده پس از شکل گیری آنومالی های مذکور در راستای رشته کوههای زاگرس- البرز شرقی- بخشهای نسبتا وسیعی از شمال شرق و بصورت نقطه ای در استانهای یزد و سیستان و بلوچستان آنومالی مثبت بارش به چشم میخورد.


اما نقشه های سامانه پیش بینی بلند مدت CFSv2 در آخرین آپدیت منتشر شده این مدل در روز گذشته دقیقا شرایط بسیار مشابهی در مقایسه با ژوئن 1997 برای ماه آینده میلادی ترسیم کرده است


آنومالی ارتفاع تراز 200 میلی بار جو- ژوئن 2014


po7uwka2cw3e6kkoumu4.jpg



آنومالی دمای سطح زمین- ژوئن 2014


fngj4vbnvoopxzg0qdf.jpg

آنومالی بارش - ژوئن 2014


t9nzkkr24zshtds6hgbf.jpg



اشتراک گذاری این مطلب در صورت ذکر منبع و حذف نکردن مارک تصاویر بلامانع میباشد






با سلام
خيلي خوب و آموزنده بود
 

rahsazan

کاربر ويژه
سلام بر دوستان

[h=4]( بررسی جامع رگبار 16 خرداد 1371 مشهد )[h=4]Abstract
رگبار شدید مورخ 16/3/1371 در شهر مشهد باعث وقوع سیلاب در سطح شهر و سه منطقه مسکونی نجفی، چهارچشمه و نودره گردید. در جریان سیل ایجاد شده از این رگبار که در نوع خود بی نظیر بود، 25 نفر جان خود را از دست دادند و خسارات مالی فراوانی وارد گردید. سه ایستگاه ثبات فرودگاه، دانشکده کشاورزی و سازمان آب در داخل شهر مشهد و یک ایستگاه ثبات سد طرق واقع در حومه این شهر توزیع زمانی رگبار فوق را ثبت نموده‌اند. اطلاعات مربوط به این بارندگی در 25 ایستگاه غیر ثبات دیگر نیز جمع‌آوری گردید. نتایج تحلیل روی این بارندگی نشان داد که اولاً حداکثر شدت بارش مزبور در یک فاصله زمانی 15 دقیقه‌ای در ایستگاه دانشکده کشاورزی ‌112 میلی متر در ساعت بوده است،‌ ثانیاً الگوی توزیع زمانی بارش در ایستگاه‌های ثبات فوق تقریباً یکسان است، ثالثاً این الگو با سایر الگوهای باران‌های ثبت شده گذشته تقریباً مشابهت دارد، و رابعاً مقایسه حداکثر شدت بارش در یک فاصلة زمانی 15 دقیقه‌ای با منحنی‌های شدت– مدت – فراوانی ایستگاه‌های ثبات، مبین دوره بازگشتی معادل 380 سال می‌باشد. بررسی انجام شده مشخص ساخت که گرچه باران با شدت زیاد نازل شده است ولی تنها می‌توان آن را یک مشاهده استثنائی قلمداد نمود.

لینک متن کامل: http://profdoc.um.ac.ir/articles/a/201818.pdf
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
سلام دوستان عزیز

مطابق با مدلهای آنالوگ و اطلاعات دوره آماری 1979 تا 2011

شاخصهای PDO - AMO - solar activity می تونند تاثیرات شگرفی بر رژیم بارش و دمای ایران در خرداد ماه داشته باشند که در این پست به تاثیرات PDO بر بارش و دما و تاثیرات فعالیت خورشیدی بر دمای سطح زمین بسنده میکنم:


bcy4iypwom2yx2qvxwmw.jpg



qmikln17rzxd1zwotjoy.jpg



lac3a2wkgq9d6tj7a57l.jpg
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
بر اساس همین اطلاعات در بازه زمانی سالهای 1996-1997-2007 -2008 منطقه خاورمیانه در ماه ژوئن بصورت کلی با افزایش میزان بارش و تر سالی مواجه بوده است:

yf9qghi4ozoljn3kkg5.jpg
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
اینهم بررسی میانگین دمای ماه ژوئن منطقه خاورمیانه بصورت دوره های زمانی یا time series که فکر کنم گویا باشه و هیچ احیتاجی به توضیح نداشته باشه:


5r99gzh442t8i7lnq49.jpg
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
بر اساس همین اطلاعات میشه خیلی فاکتورهای مختلف رو محاسبه کرد بعنوان مثال حتی بارش تجمعی برف روی زمین برای مختصات یک شهر مثل مشهد :

من برای خاورمیانه رو محاسبه کردم و در این اطلاعات سال 1990 میلادی پر برف ترین سال خاورمیانه در ماه فوریه بوده:


ovl97okmy767thyqlsm.jpg
 

شهاب از بوشهر

کاربر ويژه
درود

از عصر دیروز تا دیشب اخر وقت دوست عزیزم از تبریز برای من گزارش بارش می داد.

دیروز و در اولین روز بارش های خوبی را در شمال غرب شاهد بودیم.

امروز هم بارندگی ها در ساعات عصر و شب بسیار بارز خواهد بود.

 

golil

کاربر ويژه
وصف حال تصويري سد بارزو شيروان ديروز جمعه
[video]http://www.uplooder.net/cgi-bin/dl.cgi?key=bb44a66bee7b8ef01c3566c8aa1e806f[/video]
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
آخرین بررسیها نشان میدهد که در سالهایی که در ماه ژانویه فعالیت های خورشیدی در حداکثر بوده است فراوانی بارش برف در سرتا سر نیمه شمالی- امتداد رشته کوههای زاگرس و شمال شرق ایران افزایش چشمگیری یافته است:

0pk2qr04lyujr5cgelo7.jpg
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
تاثیر فعالیتهای خورشیدی بر آنومالی تراز 500 میلی بار در ماه ژانویه( آنومالی مثبت فعالیتهای خورشیدی= کاهش ارتفاع ژئوپتانسیل در تراز 500 میلی بار در بخشهای وسیعی از ایران)

cane7nierg1yd37itmeq.jpg
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
تاثیرات شاخصهای NAO و AO بر رژیم بارش ایران در ماه ژانویه:

df0h4x1xec5bdcayasy.jpg



0hr2cwlfg8lintwgu5p9.jpg



توضیح اینکه نقشه های همبستگی ضریب فاز مثبت شاخصها را توضیح میدهند!
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
یکی از شاخصهای بسیار تاثیر گذار بر بارش ایران در ماه ژانویه ، شاخص AMO هست که فاز مثبت این شاخص رو که من با خیلی از مدلهای هواشناسی تطبیق دادم نتیجه خیلی خوبی داشت.

مثلا این مدل اسمبل رو ببینید:

b3fpee38p9pmmtftf4ak.jpg
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
در این ماهی که در اون قرار داریم شاخص NAO در فاز منفی خودش قرار داره:

nao.mrf.obs.gif


حالا چنانچه این شاخص در فاز مثبت بشه این تبعات رو بر بارش و دمای در ایران خواهد داشت:


بارش

jdtcyb8ok9h67exzprx2.jpg


دما

u2b34c96ejvbrfjyw9.jpg
 

DR WHO

کاربر ويژه
سوال

براى اينكه بهار تابستان پاييز و زمستان شهر اصفهان پر بارش بشه و دما كمتر از نرمال

شاخصها در چه وضعيتى بايد باشند ؟ خورشيد فعال بايد باشه يا آرام ؟

پاسخ :

النينو قوى + IOD مثبت + NAO منفى+ خورشيد فعال = بهار پربارش خنك

النينو مودوكى + IOD مثبت + NAO منفى + خورشيد آرام = تابستان پر ابر و پاييزى

النينو قوى + IOD مثبت + NAO منفى + خورشيد آرام = پاييز پر بارش و سرد

النينو مودوكى قوى + IOD مثبت + NAO مثبت + خورشيد فعال = زمستان پر برف بسيار سرد
 

havashenas

کاربر ويژه
سلام خدمت همه عزیزان.

در دقایقی پیش ارومیه گزارش تگرگ داد و همینطور نقده آذربایجان غربی.
دمای هوا در عرض 1 ساعت در ارومیه از 23 به 12 درجه رسید!!!!
 
وضعیت
موضوع بسته شده است.
بالا