نکاتی دربارهی عصارههای گوشت و مرغ
روش تولید عصارههای گوشت در صنعت چگونه است؟در کارخانه گوشتهای سفید یا قرمز درجه دو را که نمیتوان از آنها برای مصارف خانگی یا رستورانی استفاده کرد، میپزند و عصاره آنها را میگیرند. معمولا مقداری مواد طعمدهنده مانند منو سدیم گلوتامات (MSG)، نمک و ادویه هم برای بهبود طعم این عصارهها به آنها افزوده میشود.
دلیل افزودن منو سدیم گلوتامات به عصارههای گوشتی چیست؟این ماده نوعی افزایشدهنده حس چشایی است. یعنی میتواند پرزهای زبان را تحریک کند تا احساس کنیم ماده غذایی مصرفیمان خوشمزه شده است.
آیا میتوان شوری بیشازحد این عصارهها را به نمک فراوان موجود در آنها ربط داد؟اتفاقا نمک زیادی در تهیه این عصارهها به کار نمیرود و طعم شور آنها به علت وجود مونو سدیم گلوتامات است. این ترکیب حاوی سدیم است و به همین دلیل هم طعم شوری ایجاد میکند. از این رو تمام متخصصان تغذیه به افراد مبتلا به فشارخون بالا توصیه میکنند با احتیاط از این عصارهها در غذاهای خود استفاده کنند.
چرا غلظت سوپ یا خورشها با افزودن عصارههای گوشت، مرغ یا حتی سبزی زیاد میشود؟
این عصارهها حاوی مقداری نشاسته هم هستند و همین نشاسته میتواند قوام و غلظت غذا را زیاد کند. برخی افراد گمان میکنند غلیظ شدن غذا با افزودن این عصارهها، نشاندهنده ارزش تغذیهای بالای چنین محصولاتی است. در حالی که این محصولات ارزش تغذیهای چندانی ندارند و میزان ویتامینها و پروتئینهای آنها به پای ویتامینها و پروتئینهای عصارههایی که در خانه و به روش سنتی تهیه میشوند، نمیرسد.
معمولا تصور ما از یک عصاره، محصولی مایع یا حداقل ژله مانند است. چطور است که این عصارهها تا این اندازه محکم و منسجم هستند؟
وجود نشاسته و روغنهای هیدروژنه کنار ترکیبهای دیگری مانند ترکیبهای مالتودکسترین، عصاره مخمر، پودرهای پروتئین گیاهی، ادویهها و افزودنیهای مختلف، باعث میشود که بافت این عصارههای صنعتی منسجم و محکم باشد.
آیا میتوان فساد عصارههای گوشت و مرغ را در شکل ظاهری آنها تشخیص داد؟
در مراحل اولیه، نه. معمولا زمانی که کپکها شروع به رشد میکنند، در حد و اندازههای میکروسکوپی هستند و نمیتوان آنها را تشخیص داد. وقتی که ما یک توده سفید یا سبز و آبی رنگ کپک روی محصول غذایی میبینیم، باید بدانیم که این توده از میلیاردها کپک تشکیل شده که قابل مشاهده است و چنین محصولی باید دور انداخته شود پس فقط میتوان توصیه کرد شرایط نگهداری از عصارهها را به خوبی فراهم کنید تا فاسد نشوند.
عصاره گوشت و مرغ ارزش غذایی دارد؟
ویتامینها و املاح و پروتئینهای موجود در این عصارههای آماده به هیچوجه با عصارهای که کدبانوهای خانه از گوشت و سبزی میگیرند، قابل مقایسه نیست و مصرف این عصارههای آماده نباید جای عصارههای خانگی را بگیرد. درصد فوقالعاده کمی از این عصارهها را آب گوشت و مرغ تشکیل داده و عمده آن شامل مواد طعمدهندهای است که طعم گوشت دارند.
به هر حال افراط در مصرف این نوع عصارهها میتواند مشکلساز باشد. ضمن اینکه از نظر ارزش غذایی، نمیتوان گفت این پودرها به خصوص برای افراد در حال رشد (کودکان و نوجوانان) جایگزین مناسبی برای گوشت یا مرغ هستند زیرا آنها فقط به عنوان طعمدهندههای مجاز قابل استفادهاند.
از سوی دیگر، از آنجا که قسمت عمده این محصولات را سدیم تشکیل داده است، مصرفشان به مبتلایان به فشارخون بالا یا افرادی که زمینه فشارخون بالا در خانواده دارند، توصیه نمیشود.
سایر افراد نیز وقتی از این نوع عصارهها استفاده میکنند نباید نمک به غذا اضافه کنند تا غذایشان شور نشود.