Maryam
متخصص بخش ادبیات
یکی از سوال هایی که ممکن است برای خیلی از خوانندگان پیش بیاید این است که حداکثر مصرف شیر در روز چند لیوان است؟ آیا کسی اجازه دارد که هر روز به جای آب هم شیر بنوشد یا نه؟
دیده ایم افرادی را که به دلیل حرفه ای (ورزشکاران یا دست اندرکاران رشته تربیت بدنی) دارند بیش از هر ماده غذایی به شیر بها می دهند، گاهی گوشت نمی خورند اما بطری بطری شیر را خالی می کنند. در پاسخ به این سوال باید بگوییم که هر یک لیوان شیر، حدود 250 تا 300 میلی گرم، کلسیم دارد و نیاز افراد به کلسیم از 1 سالگی به بعد حداکثر 5/2 گرم است که این میزان برابر با مصرف 6 تا 10 واحد شیر و لبنیات در روز است.
حالا اگر کسی روزی 1 لیتر (4 لیوان) شیر همراه مقداری ماست، دوغ، پنیر و کشک بخورد، مشکلاتی برایش به وجود می آید. ضمن اینکه در جامعه ما کمتر کسی پیدا می شود که بیشتر از 10 واحد لبنیات در طول روز مصرف کند! اما نکته مهم در مورد مصرف شیر و لبنیات و دریافت کلسیم این است که در بدن ما همیشه باید تعادلی بین دریافت کلسیم، سدیم، پتاسیم و منیزیم برقرار باشد. به عبارت ساده تر اگر افراد در طول روز به اندازه کافی میوه و سبزی مصرف نکنند و پتاسیم و منیزیم لازم را به بدنشان نرسانند و از طرف دیگر، مدام شیر و لبنیات بخورند و دریافت کلسیم شان بالا برود، خطر به هم خوردن نسبت در مایع فضای بین سلولی شان به وجود می آید و در نتیجه دچار گرفتگی عضلانی می شوند.
این مشکل به خصوص بیشتر برای ورزشکاران پیش می آید و آنها نمی دانند که باید به متخصص تغذیه مراجعه کنند و تعادلی بین دریافت کلسیم، پتاسیم و منیزیم شان با مصرف میوه، سبزی و لبنیات کافی به وجود بیاورند. حالا اگر این اتفاق برعکس بیفتد و دریافت منیزیم و پتاسیم روزانه یک فرد از طریق خوردن میوه ها و سبزیجات فراوان بالا برود و او در طول روز به اندازه کافی هم شیر یا سایر لبنیات را مصرف نکند تا کلسیم کافی به بدنش برساند، مشکل دیگری پیش می آید.
در این صورت، ممکن است که فرد دچار تشنج بشود و نداند که این تشنج از کجا آمده است! با تمام این تفاسیر، با توجه به سرانه مصرف بسیار پایین شیر و لبنیات در کشورمان، به نظر نمی رسد که مشکلات اضافه دریافت کلسیم از طریق مصرف این گروه غذایی در بین مردم ما وجود داشته باشد و چون شیر مانند نان، قوت لایموت مردم محسوب نمی شود، قطعا با برداشتن یارانه آن، نتایج فاجعه باری در کشورمان در اثر کمبود مصرف شیر و لبنیات رخ خواهد داد.
بنابراین امیدواریم مسوولین به این مهم توجه ویژه داشته تا گروه های آسیب پذیری نظیر کودکان، نوجوانان و خانمهای باردار و شیرده کمترین اثر منفی را به خاطر کم مصرف کردن شیر ببینند.
منبع : سلامت
دیده ایم افرادی را که به دلیل حرفه ای (ورزشکاران یا دست اندرکاران رشته تربیت بدنی) دارند بیش از هر ماده غذایی به شیر بها می دهند، گاهی گوشت نمی خورند اما بطری بطری شیر را خالی می کنند. در پاسخ به این سوال باید بگوییم که هر یک لیوان شیر، حدود 250 تا 300 میلی گرم، کلسیم دارد و نیاز افراد به کلسیم از 1 سالگی به بعد حداکثر 5/2 گرم است که این میزان برابر با مصرف 6 تا 10 واحد شیر و لبنیات در روز است.
حالا اگر کسی روزی 1 لیتر (4 لیوان) شیر همراه مقداری ماست، دوغ، پنیر و کشک بخورد، مشکلاتی برایش به وجود می آید. ضمن اینکه در جامعه ما کمتر کسی پیدا می شود که بیشتر از 10 واحد لبنیات در طول روز مصرف کند! اما نکته مهم در مورد مصرف شیر و لبنیات و دریافت کلسیم این است که در بدن ما همیشه باید تعادلی بین دریافت کلسیم، سدیم، پتاسیم و منیزیم برقرار باشد. به عبارت ساده تر اگر افراد در طول روز به اندازه کافی میوه و سبزی مصرف نکنند و پتاسیم و منیزیم لازم را به بدنشان نرسانند و از طرف دیگر، مدام شیر و لبنیات بخورند و دریافت کلسیم شان بالا برود، خطر به هم خوردن نسبت در مایع فضای بین سلولی شان به وجود می آید و در نتیجه دچار گرفتگی عضلانی می شوند.
این مشکل به خصوص بیشتر برای ورزشکاران پیش می آید و آنها نمی دانند که باید به متخصص تغذیه مراجعه کنند و تعادلی بین دریافت کلسیم، پتاسیم و منیزیم شان با مصرف میوه، سبزی و لبنیات کافی به وجود بیاورند. حالا اگر این اتفاق برعکس بیفتد و دریافت منیزیم و پتاسیم روزانه یک فرد از طریق خوردن میوه ها و سبزیجات فراوان بالا برود و او در طول روز به اندازه کافی هم شیر یا سایر لبنیات را مصرف نکند تا کلسیم کافی به بدنش برساند، مشکل دیگری پیش می آید.
در این صورت، ممکن است که فرد دچار تشنج بشود و نداند که این تشنج از کجا آمده است! با تمام این تفاسیر، با توجه به سرانه مصرف بسیار پایین شیر و لبنیات در کشورمان، به نظر نمی رسد که مشکلات اضافه دریافت کلسیم از طریق مصرف این گروه غذایی در بین مردم ما وجود داشته باشد و چون شیر مانند نان، قوت لایموت مردم محسوب نمی شود، قطعا با برداشتن یارانه آن، نتایج فاجعه باری در کشورمان در اثر کمبود مصرف شیر و لبنیات رخ خواهد داد.
بنابراین امیدواریم مسوولین به این مهم توجه ویژه داشته تا گروه های آسیب پذیری نظیر کودکان، نوجوانان و خانمهای باردار و شیرده کمترین اثر منفی را به خاطر کم مصرف کردن شیر ببینند.
منبع : سلامت