• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

چقدر شیر بنوشیم؟

Maryam

متخصص بخش ادبیات
یکی از سوال هایی که ممکن است برای خیلی از خوانندگان پیش بیاید این است که حداکثر مصرف شیر در روز چند لیوان است؟ آیا کسی اجازه دارد که هر روز به جای آب هم شیر بنوشد یا نه؟


دیده ایم افرادی را که به دلیل حرفه ای (ورزشکاران یا دست اندرکاران رشته تربیت بدنی) دارند بیش از هر ماده غذایی به شیر بها می دهند، گاهی گوشت نمی خورند اما بطری بطری شیر را خالی می کنند. در پاسخ به این سوال باید بگوییم که هر یک لیوان شیر، حدود 250 تا 300 میلی گرم، کلسیم دارد و نیاز افراد به کلسیم از 1 سالگی به بعد حداکثر 5/2 گرم است که این میزان برابر با مصرف 6 تا 10 واحد شیر و لبنیات در روز است.


حالا اگر کسی روزی 1 لیتر (4 لیوان) شیر همراه مقداری ماست، دوغ، پنیر و کشک بخورد، مشکلاتی برایش به وجود می آید. ضمن اینکه در جامعه ما کمتر کسی پیدا می شود که بیشتر از 10 واحد لبنیات در طول روز مصرف کند! اما نکته مهم در مورد مصرف شیر و لبنیات و دریافت کلسیم این است که در بدن ما همیشه باید تعادلی بین دریافت کلسیم، سدیم، پتاسیم و منیزیم برقرار باشد. به عبارت ساده تر اگر افراد در طول روز به اندازه کافی میوه و سبزی مصرف نکنند و پتاسیم و منیزیم لازم را به بدنشان نرسانند و از طرف دیگر، مدام شیر و لبنیات بخورند و دریافت کلسیم شان بالا برود، خطر به هم خوردن نسبت در مایع فضای بین سلولی شان به وجود می آید و در نتیجه دچار گرفتگی عضلانی می شوند.


این مشکل به خصوص بیشتر برای ورزشکاران پیش می آید و آنها نمی دانند که باید به متخصص تغذیه مراجعه کنند و تعادلی بین دریافت کلسیم، پتاسیم و منیزیم شان با مصرف میوه، سبزی و لبنیات کافی به وجود بیاورند. حالا اگر این اتفاق برعکس بیفتد و دریافت منیزیم و پتاسیم روزانه یک فرد از طریق خوردن میوه ها و سبزیجات فراوان بالا برود و او در طول روز به اندازه کافی هم شیر یا سایر لبنیات را مصرف نکند تا کلسیم کافی به بدنش برساند، مشکل دیگری پیش می آید.


در این صورت، ممکن است که فرد دچار تشنج بشود و نداند که این تشنج از کجا آمده است! با تمام این تفاسیر، با توجه به سرانه مصرف بسیار پایین شیر و لبنیات در کشورمان، به نظر نمی رسد که مشکلات اضافه دریافت کلسیم از طریق مصرف این گروه غذایی در بین مردم ما وجود داشته باشد و چون شیر مانند نان، قوت لایموت مردم محسوب نمی شود، قطعا با برداشتن یارانه آن، نتایج فاجعه باری در کشورمان در اثر کمبود مصرف شیر و لبنیات رخ خواهد داد.


بنابراین امیدواریم مسوولین به این مهم توجه ویژه داشته تا گروه های آسیب پذیری نظیر کودکان، نوجوانان و خانمهای باردار و شیرده کمترین اثر منفی را به خاطر کم مصرف کردن شیر ببینند.


منبع : سلامت
 

soufi

کاربر ويژه
موضوع جالبيست

حفظ تعادل در مصرف همه چيزي مهم است

شير و لبنيات يكي از نيازهاي اوليه بدن و بلاخص كودكان در حال رشد مي باشد. كه بايستي توجه ي ويژه اي و به صورت متعادل همانطور كه دوستان مريم خانم ذكر كرده اند مصرف شود. اتفاقا در مناطق صنعتي و پالايشگاهي در مصرف شير تأكيد بسزايي دارند.

مانا باشيد
 

Fa.Sa

مدیر بخش پزشکی
باید در طول سال چند لیتر شیر بنوشیم؟

208296.jpg

متأسفانه سرانه مصرف شیر در کشور ما بسیار پایین است.

مدیر کل نظارت بر غذای وزارت بهداشت گفت: هر فرد باید در طول سال بیش از ۱۰۰ لیتر شیر مصرف کند در حالی که این میزان در کشور به طور متوسط زیر ۶۰ لیتر است بنابراین دولت و شورای عالی سلامت درصدد است تا با تمهیداتی از جمله فرهنگ سازی و پرداخت یارانه سرانه مصرف شیر را در کشور بالا ببرد.

هدایت حسینی گفت: متأسفانه سرانه مصرف شیر در کشور ما بسیار پایین است و این یکی از نگرانی های وزارت بهداشت است که در اردیبهشت امسال در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با حضور رئیس جمهوری نیز مطرح شد. وی گفت: سرانه مصرف شیر هر فرد در سال باید بالای ۱۰۰ لیتر باشد اما این میزان برای هر ایرانی کمتر از ۶۰ لیتر است بنابراین نباید کاری کنیم که سرانه مصرف شیر در کشور پایین بیاید و بلکه بر اساس مصوبات شورای عالی سلامت و امنیت غذایی قرار است اقداماتی انجام شود که سرانه مصرف شیر در کشور بالا برود.

وی گفت: برای افزایش سرانه مصرف شیر هم باید فرهنگ سازی صورت بگیرد تا مردم شیر را در سبد غذایی روزانه شان قرار دهند و هم باید فرآهم آوری و دسترسی مردم به شیر سالم و با قیمت مناسب وجود داشته باشد. حسینی افزود:‌ یکی از اقداماتی که در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی مصوب شد، توزیع شیر رایگان در مدارس برای دانش آموزان بود، اقدام دیگر تأمین یارانه برای شیر است تا شیر ارزان و سالم در اختیار مردم قرار بگیرد.

مدیر کل نظارت بر غذای وزارت بهداشت گفت:‌ شیرهایی که اکنون در بازار هستند مورد تأیید وزارت بهداشت است و مشکلی ندارند و سازمان غذا و دارو به طور مستمر بر کیفیت شیرهای موجود در بازار نظارت دارد و هر زمان محصولی دارای مشکل باشد به سرعت از بازار جمع می شود.

شیر جزو مواد اصلی تأمین کننده کلسیم بدن انسان است که تقریباً جایگزین مناسب تری ندارد، کمبود کلسیم عامل مهم بروز پوکی استخوان در سنین بالاتر است، بدن انسان در تمام عمر به کلسیم نیاز دارد و به خصوص تا سن ۱۸ سالگی که ذخیره کلسیم بدن انجام می‌شود باید هر روز شیر مصرف شود بنابراین به هیچوجه نباید شیر از سبد غذایی افراد به خصوص کودکان، نوجوانان و جوانان حذف شود. البته مسئولان نظام سلامت توصیه می‌کنند برای جلوگیری از رسوب چربی در رگها و پیشگیری از بیماریهای قلبی، از شیرهای کم چرب استفاده شود زیرا چربی حیوانی موجود در شیر می‌تواند از این نظر مضر باشد ضمن اینکه جذب کلسیم در شیرهای کم چرب بیشتر است.

گردآوری: گروه سلامت سیمرغ

 
بالا