• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

×× اسپم بخش پزشکی ××

Sea Girl

متخصص بخش تاریخ
خمير دندان
در رعايت بهداشت دهان و دندان، نوع خمير دندان حداقل نقش را دارد. واقعيت اين است كه همه خميردندان‌ها شامل اين مواد هستند: مواد شوينده، مواد ساينده، مواد كف‌كننده، مواد خوشبوكننده، مواد حاوي فلورايد و يك ماده‌پايه‌اي كه ماده اصلي خمير دندان را تشكيل مي‌دهد .
همه خمير دندان‌ها اين مواد را دارند و فرقي كه با هم دارند جزئي بوده و بسته به نوع مواد خوشبوكننده و يا نوع بسته بندي خمير دندان‌ها مي‌باشد كه اين اختلاف هم نقش چنداني در بهداشت دهان و دندان بازي نمي كند .
نوع مسواك
نوع مسواك بر خلاف خمير دندان، از اهميت فوق‌العاد‌ه‌اي برخوردار است. چرا؟ چون نقش اساسي در بهداشت دهان و دندان را دارد. شما بدون خمير دندان مي‌توانيد به‌خوبي دندان‌ها را تميز كنيد اما اگر مسواك خوبي نداشته باشيد، اين امر غيرممكن است. براي همين سعي مي‌كنيم شرايط يك مسواك خوب را برايتان بگوييم .
يك مسواك خوب آن است كه بعد از اينكه مدتي استفاده شد، پرزهاي آن پخش و پلا نشود. مسواك اگر خوب باشد به جاي اينكه در طي دو هفته حالت خود را ازدست بدهد، سه تا چهار ماه بدون اينكه پرزهايش مشكلي پيدا كند، كار مي‌كند. چرا بايد به پرزهاي مسواك اهميت بدهيم؟ زيرا تميز كردن دندان‌ها وقتي ميسر است كه پرز‌هاي مسواك حالت ارتجاعي خود را از دست نداده باشد. خاصيت ارتجاعي پرز‌هاي مسواك به اين حالت گفته مي‌شود كه وقتي پرز مسواك راخم كرديد، به حالت اوليه خود برگردد. اين حالت باعث مي‌شود كه پرزها مواد غذايي را به خوبي تميز كنند. اگر اين حالت نباشد، پرزهاي مسواك موقعي كه بر روي دندان مي‌كشيم به جاي اينكه مواد غذايي را تميز كنند. از روي آن سر مي‌خورند و رد مي‌شوند .
انتخاب نوع مسواك
۱) مسواك بايد رشته‌هاي نايلوني داشته باشد .
۲) رشته‌هاي مسواك بايد نرم يا متوسط باشد .
۳) اندازه سر مسواك بايد متناسب با دهان فرد باشد و همچنين لازم است مسواك كودكان كوچكتر از بزرگسالان باشد .
مسواك برقي
مسواك‌ها با طرح ‌هاي گوناگون در دسترس هستند. استفاده از مسواك‌هاي برقي به جاي مسواك دستي امروزه موردتوجه قرار گرفته است. طرح‌هاي جديد مسواك‌هاي برقي امكان برداشت آسان تر پلاك را داده است. اگر چه به طور كلي مسواك‌هاي برقي نسبت به مسواك‌هاي دستي برتري ندارند، ولي در برخي افراد مانند بيماران ناتوان و بيماران بستري در بيمارستان، افرادي كه از وسايل ارتودنسي ثابت استفاده مي‌نمايند و براي ترغيب كردن بچه‌ها به مسواك زدن مفيد مي‌باشند .
نخ دندان
نخ دندان مي‌تواند موم دار يا بدون موم باشد. در حال حاضر استفاده از نخ دندان بدون موم رايج‌تر است زيرا گفته مي‌شود الياف اين نوع نخ دندان در حين كار از هم باز شده و باعث برداشت پلاك و مواد زائد بيشتري مي‌شود. بدين ترتيب فضا‌هاي بين دنداني را تميزتر مي‌نمايد .
عوامل موثر در آسيب‌پذيري دندان
الف) شكل ظاهري دندان: دندان‌هايي كه داراي شيار‌ها و فرو رفتگي‌هايي در سطح جونده مي‌باشد كه محل مناسبي براي جذب و نگهداري ميكروب‌ها و مواد غذايي است، حتي با مسواك زدن نيز به‌طور كامل تميز نمي‌شوند و مستعد پوسيدگي هستند .
ب) زمان آهكي شدن: در زمان آهكي و ساخته شدن دندان‌ها عوامل مختلفي مي‌تواند باعث ايجاد نقص ساختماني هم در مينا و هم در عاج دندان شود كه اين بافت‌ها تا حدي مقاومت كمي نسبت به عوامل پوسيدگي زا دارند .
ج) زمان رويش و نوع رويش: دندان‌هاي دائمي در پنج و نيم تا هفت سالگي رويش مي‌يابد و اكثر والدين آنها را شيري به حساب آورده و مراقبت كمتري از آن به عمل مي‌آورند، يك تا يك و نيم سال نيز طول مي‌كشد تا در تماس با دندان مقابل قرار گيرد. در اين مدت به علت فقدان فعاليت عمل جويدن توسط اين دندان و عدم وجود مهارت لازم در كودك براي تميز كردن آن، درشرايط مستعدكنند‌ه‌اي براي پوسيدگي ايجاد مي‌شود .
د) تكامل پس از رويش: از آنجايي كه در يك دوره ۱۸ تا ۲۴ ماهه اين دندان‌ها در محيط دهان به بلوغ و تكامل مي‌رسند، احتمال پوسيدگي دندان در اين مدت بسيار است .
هـ) عدم رعايت بهداشت دهان و دندان توسط والدين :
روش‌هاي پيشگيري از پوسيدگي دندان :
۱) كنترل پلاك با رعايت بهداشت دهان و دندان و استفاده صحيح از مسواك و نخ دندان
۲) دريافت فلورايد كافي
۳) سيلانت‌تراپي (شيار پوش )
۴) تغذيه مناسب
۵) كاهش ميزان مصرف مواد قندي
۶) كاهش تعداد دفعات مصرف مواد قندي
۷) استفاده از مواد قندي به همراه وعده ‌هاي اصلي غذامصرف شير، لبنيات و مواد غذايي حاوي فلورايد (چاي -ماهي )
۹) استفاده از ميوه‌ها و سبزي‌هاي تازه مثل سيب، هويج و كاهو
نقش فلورايد در پيشگيري از پوسيدگي :
۱) اضافه نمودن فلورايد به آب آشاميدني .
۲) زماني كه دسترسي به آب‌هاي آشاميدني حاوي فلورايد نباشد مي‌توان از قرص ‌هاي حاوي فلورايد استفاده نمود .
۳) استفاده از فلورايد به صورت موضعي .
۴) فلورايد تراپي به صورت موضعي بايد از دو و نيم تا سه سالگي با دندانهاي شيري شروع شود .
۵) دهان‌شويه‌هاي حاوي فلورايد: گزارش‌هاي فراواني در مورد تاثير دهان‌شويه‌هاي حاوي فلورايد وجود دارد؛ گزارش نموده‌اند كه بر اثر استفاده از دهان‌شويه‌هاي حاوي فلورايد ميزان ميكروب‌هاي موجود روي مينا به‌طور چشمگيري كاهش مي‌يابد .
۶) فلورايد در شير: استفاده از شير‌هاي حاوي فلورايد نيز نتايج مطلوبي در كاهش پوسيدگي به دنبال دارد .
فيشور سيلانت ( مواد مسدود كننده شيار‌ها )
گزارش‌هايي درباره استفاده از مواد مسدودكننده شيارها منتشر شده كه موجب گرديده است، علاقه زيادي به استفاده از اين مواد به وجود آيد. بعضي شواهد نشان مي‌دهد كه اگر مواد مربوطه به طور صحيح و شيار‌ها دقيقا و بدون هيچ‌گونه نشت مسدود گردند، ميزان پوسيدگي شيار‌ها تا يكي دو سال بعد كاهش مي‌يابد .
ترومای دندان چيست ؟
ضربه به دندان‌ها براثر افتادن بچه در موقع بازي، كتك كاري و تصادف با وسايل نقليه كه باعث آسيب به دندان‌ها مي‌شود را ترومای دندانی مي‌گويند .
دندان‌هاي شيري به علت سن كم كودك آمادگي زيادي براي پذيرش ضربه دارند. مطالعات نشان مي‌دهد كه ۳۰ درصد كودكان زير هفت سال داراي سابقه ضربه به دندان‌هاي شيري مي‌باشند .
در سن ۶ تا ۲ ۱ سالگي كه دوره‌اي پرجنب و جوش براي كودك به شمار مي‌رود، ميزان صدمات افزايش مي‌يابد به طوري كه اكثر صدمات وارده به دندان‌هاي قدامي مخصوصا دندان‌هاي قدامي مياني فك بالا مي‌باشد. امروزه به علت افزايش تحرك و فعاليت ورزشي، پسران دو برابر دختران در معرض صدمات قرار دارند .
اقدامات لازم درهنگام بيرون افتادن دندان :
* ‌ ابتدا دندان را پيدا كنيد .
‌* براي برداشتن دندان آن را از ناحيه تاج بگيريد و به ريشه دندان دست نزنيد .
‌* با فشار ملايم آب ولرم آن را بشوييد، درموقع شستن روي ريشه نبايد دست يا پارچه كشيد زيرا الياف نگهدارنده آسيب مي‌بينند .
‌* در صورت امكان دندان را در حفره خود قرار دهيد (در صورتي كه محل دندان آسيب زيادي نديده باشد )
‌* در صورتي كه قادر به قرار دادن دندان در محل خود نمي‌باشيد، آن را در يك ليوان شير يا آب جوشيده سرد قرار دهيد. در صورت در دسترسي نبودن، از آب معمولي يا دستمال تميز مرطوب استفاده كنيد. توجه داشته باشيد هيچ وقت دندان را در محيط خشك نگهداري نكنيد .
راه‌هاي پيشگيري از ضربه (تروما )
پيشگيري هميشه مقدم بر درمان است. روش هايي كه مي‌توانند شيوع صدمات را كاهش دهند، عبارتند از :
۱) آموزش مخصوصا آگاه نمودن معلمان، والدين و دانش آموزان نسبت به نحوه پيشگيري از صدمات تروماتيك و تعليم روش‌هايي كه عوارض ناشي از اين صدمات را كاهش مي‌دهد .
۲) مراقبت از دانش‌آموزان از جمله در برابر افتادن و مشاجره كودكانه
۳) استفاده از كمربند‌هاي محافظت كننده و تهيه صندلي‌هاي مطمئن براي اتومبيل .
۴) استفاده از محافظ‌هاي دهاني .
 

PoroTon

New member
خواص درمانی بهار نارنج:


در فصل بهار درختان نارنج شکوفه می نشینند و گل سفید ومعطری می دهند که به آن بهار نارنج گویند.
خواص درمانی: برگ و گل درخت نارنج اختلالات عصبی تپش قلب هیستری و حالت صرع و حمله تشنجات معدی انژین و انواع بی خوابی را تسکین می دهد هضم غذا را آسان می سازد و همچنین عرق آور و کرم کش می باشد. پوست نارنج معده را تقویت می کنند و اشتها را باز می گرداند.
کسانی که دچار یبوست می باشند باید یک پوست نارنج تازه را بجوشنانند و اولین آن آ« را بریزند زیرا بسیار تلخ می باشد سپس دوباره مقداری آب اضافه کنند و بیست دقیقه بجوشانند آ«گاه آن را از آب درآورند و خشک کنند و آن را صبح ناشتا میل نمایند. بلافاصله به تخلیه مدفوع کمک می کند.و یبوست را بر طرف می سازد.
از شکوفه درخت نارنج عرقی می گیرند که به عرق بهار نارنج معروف است و خاصیت آن این است که اعصاب را آرامش می بخشد و برای معالحه سر درد مفید و موثر است .

:گل:
 

PoroTon

New member
انسان با نام علمی Aractium Lappal که فیل گوش و آراقیطون نیز نامیده می‌شود متعلق به تیره گل مینا از گیاهان دو لپه می‌باشد. گیاهی است علفی و دو ساله که ارتفاع ساقه آن تا 5.1متر می‌رسد. این گیاه به حالت وحشی در دشتها و نواحی معتدل و مرطوب و سایه در اروپا و آسیا می‌روید. ساقه آن که شبیه پوست مار است پوشیده از کرکهای خشن و زبر می‌باشد. برگهای آن بسیار بزرگ و پهن به حالت افتاده بر روی ساقه قرار دارد. رنگ برگها در قسمت چسبیده به ساقه سبز کم رنگ و هر چه به طرف انتهای برگ نزدیکتر می‌شویم تیره‌تر می‌شود. ریشه گیاه دراز و دوکی شکل و مانند هویج به ضخامت انگشت دست بوده و دارای مقدر زیادی کربنات پتاسیم و نیترات پتاسیم است.





پوست ریشه بابا آدم قهوه‌ای ، مغز آن سفید و طعم آن کمی شیرین است. میوه آن پس از رسیدن به صورت فندقه‌ای با 3 یا 4 سطح و به رنگ زرد حنایی ظاهر می‌شود. در انتهای میوه تارهای زرد رنگی وجود دارد که در موقع عبور گوسفندان و جانوران به پشمهای آنها می‌چسبد و موجب پخش تخم این گیاه به مناطق دیگر می‌شود. بابا آدم در بعضی از نقاط ایران به حالت وحشی می‌روید. از ریشه این گیاه استفاده طبی به عمل می‌آید پس از خارج کردن ریشه بابا آدم از خاک آنرا به خوبی شسته و به قطعات کوچک سه سانتیمتری تقسیم کرده و در اثر حرارت خورشید یا در کوره‌های مخصوصی خشک می‌کنند.

ترکیب شیمیایی

ریشه باباآدم دارای اینولین ، ماده چرب به مقدار کم ، کربنات و نیترات پتاسیم ، رزینهای مختلف و یک گلوکوزید به نام لاپین یا لاپوزید است. برگ باباآدم دارای اکسیدازهای فعال و دانه‌اش علاوه بر گلوکوزید مزبور ، دارای 18 درصد روغن زرد رنگ خشک شونده با طعم تلخ مرکب از 50 درصداسید لینولئیک و 10 درصد اسید اولئیک است.





خواص دارویی
  • بهترین تصفیه کننده خون است و خون را تمیز کرده و سموم را از بدن خارج می‌کند.
  • جوشهای صورت و کورک را برطرف می‌کند.
  • ادرار آور و معرق است.
  • سیستم لنف بدن را تمیز می‌کند.
  • بیماریهای پوستی نظیر اگزما ، گل مژه و زخمها را برطرف می‌کند.
  • تورم را از بین می‌برد.
  • تقویت کننده بدن است.
  • جوشانده برگهای بابا آدم را در معالجه سرگیجه و رماتیسم بکار می‌برند.
  • برای تنظیم قند خون و معالجه بیماری قند از جوشانده برگهای بابا آدم به مقدار سه فنجان در روز استفاده کنید.
  • برای معالجه سرخک ، برگهای بابا آدم را با کمی شکر بجوشانید و به مریض بدهید.
  • جوشانده تخم بابا آدم ضد عفونی کننده است.
  • تخم بابا آدم ضد کرم معده و روده است.
  • در ناراحتیهای ریوی و گلودرد از جوشانده تخم بابا آدم استفاده کنید.

  • در معالجه ذات‌الریه بکار می‌رود.
  • ریشه بابا آدم در برطرف کردن سرماخوردگی موثر است.
  • تب حاصل از بیماری مخملک را برطرف می‌کند.
  • در معالجه یبوست موثر است.
  • به عنوان ضد سم در هنگام نیش زدن جانوران سمی استفاده می‌شود.
  • برای معالجه کچلی برگ بابا آدم را دم کرده و روی پوست سر بمالید.
  • برای معالجه زخمها و التیام جراحات ، جوشانده برگ بابا آدم را با مقدر مساوی روغن زیتون مخلوط کرده و روی زخمها و جراحات بمالید.
  • ریشه بابا آدم علاج کم خونی و رنگ پریدگی است زیرا دارای مقدار زیادی آهن است.
  • برای معالجه رماتیسم و آرتروز مفید است.
  • نقرس را برطرف می‌کند.
  • در معالجه بیماریهای عفونی موثر است.
  • درد سیاتیک را آرام می‌کند.
  • در برطرف کردن کمر درد موثر است.
  • هضم غذا را تسریع می‌کند.
  • ورم کلیه را دفع می‌کند.


طرز استفاده
  • دم کرده ریشه بابا آدم: مقدر 50 گرم ریشه بابا آدم را در یک لیتر آب جوش ریخته و به مدت 20 دقیقه دم کنید.
  • جوشانده ریشه بابا آدم: مقدار 80 گرم ریشه بابا آدم را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید به مدت 10 دقیقه بآرامی بجوشد.
  • دم کرده ریشه بابا آدم و شیرین بیان: 30 گرم ریشه باباآدم را با مقدار مساوی آن شیرین بیان در یک لیتر آب جوش ریخته و به مدت نیم ساعت دم کنید. این دم کرده تصفیه کننده خون است. برای این منظور از این دم کرده به مقدار سه فنجان در روز بنوشید.
 

Maryam

متخصص بخش ادبیات
اسپم [ADAM]بخش پزشکی :)[/ADAM]


gzzrpuxkrnd6xscgjv3.jpg
 

shakira

متخصص بخش پزشکی
موضوع به بخش پوست، مو و زیبایی انتقال داده شد.:احترام:

:گل:
 

shakira

متخصص بخش پزشکی
موضوع از بخش اخبار و تازه های پزشکی، به بخش پوست و مو و زیبایی انتقال داده شد.:احترام:

:گل:
 

Fa.Sa

مدیر بخش پزشکی
میوه‌ای خوشمزه و همه فن حریف

635449389840952943.jpg

مطالعات جدید دانشمندان نشان می دهند انبه قادر است هورمون های بدن را تنظیم کند.


به گزارش تسنیم، انبه یک میوه ی استوایی است که برای پیشگیری از سرطان، ارتقای سلامت چشم ها و پوست،هضم راحت غذا، مقابله با کم خونی و غیره مفید است.

انبه یک میوه ی استوایی است که به دلیل دارا بودن مواد مغذی بی شمار برای سلامتی فوق العاده است. آنتی اکسیدان های موجود در این میوه برای پیشگیری از سرطان، ارتقای سلامت چشم ها و پوست،هضم راحت غذا، مقابله با کم خونی و غیره مفید است. در این مطلب گوشه ای از خواص انبه را بررسی می کنیم. لطفاً با ما باشید.

سلاحی برای مقابله با سرطان

انبه سرشار از فنول هایی مانند کرستین، ایزوکرسیترین، استراگالین، فیستین، اسید گالیک و گالات متیل و همچنین آنزیم های فراوان است. این فنول ها و آنزیم ها باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان می شود. این میوه حاوی میزان زیادی فیبر پکتین است که خطر تشکیل سلول های سرطانی در دستگاه گوارش را کاهش می دهد. 100 گرم از این میوه 46 درصد نیاز روزانه ی ما به ویتامین C را تامین می کند. این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی است که سلول های بدن را از آسیب های رادیکال های آزاد حفظ می کند و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد. از این گذشته انبه حاوی ترکیب دیگری به نام لوپئول می باشد که مانع از رشد سلول های سرطانی پروستات می شود. این ترکیب همچنین رشد تومورهای سرطانی در سر و گردن را کاهش می دهد.

دوست چشم ها

100 گرم انبه 15 درصد نیاز روزانه ی بدن به ویتامین A را تامین می کند که برای تضمین سلامت چشم ها و تقویت قوه ی بینایی لازم است. افرادی که می توانند روزانه از این میوه مصرف کنند کمتر در معرض مشکلات بینایی مانند کاهش دید شبانه، خشکی چشم، سوزش چشم و غیره قرار می گیرند.

انبه برای هضم غذا

انبه سرشار از آنزیم های گوارشی است که به هضم غذا و به تجزیه ی پروتئین ها کمک می کند. به همین دلیل است که برای مقابله با حالت اسیدی معده مفید بوده و به هضم راحت غذا کمک می کند.

انبه حاوی فیبرهای غذایی

انبه حاوی فیبرهایی است که حرکات روده ها را تنظیم کرده و از یبوست پیشگیری می کند. این میوه برای کاهش التهاب مخاط معده فوق العاده است. به عقیده ی مادربزرگ ها خوردن دو برش کوچک انبه نرم با عسل و نمک، درمان اسهال تابستانی و مشکلات دیگر مربوط به معده است.

انبه و سلامت پوست

انبه منافذ بسته ی پوست را باز می کند. احتمالاً می دانید که آکنه ها در نتیجه ی بسته شدن منافذ پوست ظاهر می شوند. برای تمیزی و مقابله با جوش ها گوشت این میوه را به صورت ماسک روی پوست صورت بگذارید و بعد از 10 دقیقه با آب خنک شستشو دهید. مصرف روزانه ی این میوه نیز باعث نرمی و خوش آب و رنگ شدن پوست می شود.

انبه برای مقابله با دیابت

برگ های درخت انبه برای کنترل میزان انسولین استفاده می شود. به این منظور باید مقداری برگ انبه را با آب بجوشانید و بگذارید یک شب تمام خنک شود. سپس محلول را صاف کرده و میل کنید. توجه داشته باشید که میوه ی انبه نیز شاخص گلیسمی پایینی دارد به همین دلیل تأثیر زیادی در تغییر میزان قند خون ندارد.

انبه برای بهبود حافظه

این میوه یکی از میوه های فوق العاده برای مغز کودکان است. نتایج پژوهش ها نشان می دهند که این میوه حاوی اسید گلوتامیک می باشد و برای بچه هایی که مشکل تمرکز دارند فوق العاده است. این ترکیب به بهبود حافظه و تحریک سلول های مغز کمک می کند.

انبه برای مقابله با کم خونی

انبه برای خانم های باردار و افرادی که از کم خونی رنج می برند بسیار مفید است. به خاطر اینکه سرشار از آهن است. از این گذشته میزان بالای ویتامین C موجود در آن باعث جذب حداکثری آهن می شود. توجه داشته باشید خانم هایی که در دوره ی پیش از یائسگی قرار دارند نیز در معرض کم خونی هستند. به همین دلیل مصرف این میوه را به خانم ها توصیه می کنیم.

نکاتی مهم در خوردن انبه

انبه و واکنش های آلرژیک

پوست این میوه حاوی اروشیول است و به همین دلیل هم امکان دارد باعث بروز واکنش های حساسیتی در پوست شود. در نتیجه اگر پوست حساسی دارید از تماس این میوه با پوستتان بپرهیزید.


سندروم آلرژی دهانی یا سندرم میوه ای لاتکس

افرادی که به لاتکس حساسیت دارد نسبت به این میوه به خصوص نارس آن نیز حساسیت زیادی از خود نشان می دهند. به این ترتیب که بعد از مصرف با واکنش هایی مانند خارش گوشه ی دهان، لب ها و روی زبان مواجه می شوند.

البته در برخی افراد امکان دارد که این واکنش ها جدی تر باشد مانند متورم شدن لب ها، ایجاد زخم در دهان، مشکلات تنفسی، استفراغ و اسهال. این واکنش های آلرژیک که به سندرم میوه ای لاتکس نیز معروف است به دلیل وجود اناکاردیک اسید موجود در انبه ی نارس بروز می کند. توجه داشته باشید که این واکنش های آلرژیک با میوه های دیگری مانند کیوی نیز ایجاد می شوند.

توجه داشته باشید که میوه های رسیده چنین واکنش هایی بروز نمی دهند اما با این حال توصیه می کنیم افرادی که به انبه حساسیت دارند ترجیحاً از مصرف میوه ی کاملا رسیده نیز پرهیز کنند.

انبه با وارفارین : احتیاط

امکان دارد که انبه در تأثیر قرص های وارفارین که یک داروی رقیق کننده ی خون است اختلال ایجاد کند. اگر در حال مصرف این دارو هستید در مصرف این میوه احتیاط کنید و قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید. بهتر است در مورد دیگر میوه ها و کلاً غذاهایی که مصرف می کنید با پزشکتان مشورت کنید.

 

Fa.Sa

مدیر بخش پزشکی
مراقب بیماری های مسافرتی باشید

209521.jpg

این روزها اصطلاح «بیماری‌های مسافرتی» را زیاد شنیده‌اید که هم تنوع زیادی دارند و هم بسیار شایعند.

تابستان زمان مناسبی برای مسافرت و گشت و گذار است و هر چه به روزهای پایانی این فصل نزدیک می‌شویم تعداد سفرها هم بیشتر می‌شود. بدون شک برای این‌که سفر به شما خوش بگذرد، اول از همه باید سالم و سلامت باشید.
مصرف غذاهای سالم، پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های ویروسی و باکتریایی و رعایت نکات ایمنی از جمله مواردی است که خاطره سفری خوب و به یادماندنی را برایتان رقم می‌زند.

احتمالا این روزها اصطلاح «بیماری‌های مسافرتی» را زیاد شنیده‌اید که هم تنوع زیادی دارند و هم بسیار شایعند. علت این بیماری‌ها متفاوت است. به عنوان مثال ممکن است به علت مصرف آب یا غذای آلوده بروز کند، بومی و محلی و خاص یک منطقه باشد یا به دلیل رعایت نکردن بهداشت شخصی ایجاد شود. این در حالی است که مصرف غذاهای سالم در طول سفر، شستن مداوم دست‌ها با آب و صابون و اطمینان از تمیز بودن محل خواب و همراه داشتن روبالشی و ملحفه‌های تمیز به منظور پیشگیری از گزش عنکبوت، ساس، کک و شپش مانع بروز بسیاری از مشکلات در طول سفر می‌شود.

توصیه اول؛ غذای سالم در رستوران سالم
بهترین توصیه برای حفظ سلامت در مسافرت، نرفتن به رستوران‌های بین راهی است. دکتر مسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی می‌گوید: بهترین غذاها آنهایی هستند که خشک باشند؛ مثل انواع کتلت و کوکو و مرغ بخارپز که به‌ صورت جداگانه در ظروف مخصوص دردار قرار داشته باشند و مخلفات آن مانند گوجه‌‌فرنگی، کاهو یا خیارشور هم به طور جداگانه در ظرف دیگری قرار داده شوند. البته توصیه می‌شود این غذاها را درون یخدان قرار دهید تا از فاسد شدنشان جلوگیری شود. در صورتی که اهل رستوران و غذای بیرون هستید باید به بهداشت رستورانی که انتخاب می‌‌کنید، توجه کنید و از تمیز بودن آن مطمئن شوید. دسته‌ای از موادغذایی مثلا ساندویچ کالباس و سوسیس و غذاهایی که زیاد سرخ می‌‌شوند مضر هستند و در هیچ رستورانی نباید مصرف شوند. همچنین تا حد امکان از خوردن خورش‌ها و کباب کوبیده و همبرگر خودداری کنید. چرا؟ پاسخ ساده است. انواع خورش را می‌توان چند بار گرم کرد و ماندگی و کهنگی آن بسختی قابل تشخیص است و کباب کوبیده و همبرگر بدون این‌که طعم نامطبوعی داشته باشند، می‌توانند از گوشت چند روز مانده و افزودنی‌های نامرغوب مثل چربی گوشت و نان کپک زده باشند که به وسیله ادویه‌ متنوع مزه دار شده‌اند. در این بین بهترین گزینه کباب برگ، شیشلیک و چنجه است که تقلب کمتری در تهیه و طبخ آن صورت می‌گیرد. از طرفی برخلاف تصور عموم همیشه نباید همراه غذا نوشیدنی مصرف کنیم، اما اگر اصرار به این عادت نادرست غذایی دارید آب یا دوغ بهترین نوشیدنی‌ است.

خریدهای فله‌ای ممنوع
بسیاری از خانواده‌ها از مشکلات رستوران‌های بین راهی باخبرند و به همین دلیل خودشان اقدام به خرید مواد اولیه و طبخ غذا می‌کنند، اما موضوعی که گاهی مغفول می‌ماند، اطمینان نداشتن از بهداشتی بودن و سلامت مواد اولیه است، چرا که در بسیاری مواقع این مواد غذایی مدت زمان زیادی خارج از یخچال نگهداری شده‌اند و مصرفشان می‌تواند باعث بروز مسمومیت‌ شدید شود. به گفته دکتر کیمیاگر مواد حاوی پروتئین، فسادپذیری بالایی دارند. بنابراین گوشت، مرغ، ماهی و تخم‌‏مرغ را باید فقط از فروشگاه‌های مجاز که زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور هستند، بخرید. همچنین زمانی که بیرون از منزل کباب می‌‌پزید، از ظروف تمیز برای کباب‌ پخته استفاده کنید و هیچ وقت از ظروفی که در آنها گوشت خام قرار داشته و هنوز شسته نشده، برای قرار دادن کباب‌های پخته استفاده نکنید زیرا میکروب‌های گوشت خام چسبیده به ظرف باعث آلودگی کباب می‌شود.

لطفا جو زده نشوید
خیلی‌ها بر این باورند که چون غذاهای روستایی طبیعی‌ است پس سالم هم هست؛ اما اصلا این‌طور نیست، چرا که این محصولات می‌تواند شما را در معرض خطر ابتلا به بیماری‌هایی نظیر تب مالت، مشکلات عفونی، مسمومیت و بیماری‌های پوستی آلرژیک قرار دهد. پس هنگام سفر به مناطق محلی و روستاها از خوردن شیر تازه دوشیده شده از دام یا پنیر و کره و خامه و سرشیر و ماست محلی خودداری کنید. همچنین با دیدن چشمه‌های طبیعی و آب زلال جو زده نشوید چون ظاهر تمیز آب به هیچ‌وجه نشان‌دهنده سلامت آن نیست. در مواردی که دسترسی به آب معدنی یا آب سالم و مطمئن ندارید می‌توانید به ‌مدت پنج دقیقه آب را بجوشانید تا قابل مصرف شود. بد نیست بدانید استفاده از قرص‌‏های هالوژن (ماده ضد عفونی‌کننده آب که در داروخانه‌ها موجود است) طبق دستورالعمل آن به سالم سازی آب کمک می‌کند. اگر هم دنبال غذاهای محلی هستید برای یافتن رستوران‌های معتبر از افراد بومی راهنمایی بخواهید.

علائم اسهال مسافرتی
به گفته دکتر امیرحسین وکیلی مقدم، متخصص عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران چند ساعت یا حتی چند روز بعد از صرف غذا یا آب آلوده علائم اسهال مسافرتی شروع می‌شود که در بچه‌ها با دل‌درد، حالت تهوع و استفراغ و گاهی تب همراه است. مهم‌ترین مشکلی هم که سلامت کودک را تهدید می‌کند، خطر کم‌آبی است. بنابراین در اولین فرصت ممکن به پزشک مراجعه کنید و در این فاصله به بیمار مایعات بدهید، اما از دادن خودسرانه هر نوع دارویی به بچه‌ها بپرهیزید.

لیموترش آری، گردو نه!
به گفته متخصصان تغذیه مصرف لیموترش و ماست، احتمال مسمومیت و گرما‌زدگی را در طول سفر کاهش می‌دهد، اما در مقابل، خرید و مصرف خوراکی‌های غیر بهداشتی کنار جاده‌ای مثل لواشک، آب زرشک، دل و جگر و گردوی تازه از فروشنده‌های دوره گرد سلامتتان را به خطر می‌اندازد. البته از آنجا که بچه‌ها سیستم گوارشی ضعیف‌تری دارند بیشتر از بزرگسالان در معرض خطر قرار می‌گیرند. در عین حال فراموش نکنید باکتری‌‌ای که بیماری اسهال مسافران را ایجاد می‌کند، از طریق آب یا غذای آلوده وارد بدن کودکان می‌شود. استفاده از دستشویی‌های بین راه، شستن دست‌ها با آب آلوده یا آشامیدن آب غیربهداشتی و غذا خوردن در رستوران‌های جاده‌ای و غیربهداشتی و آلوده همه از دلایل بروز این بیماری بویژه اسهال هنگام مسافرت هستند. علت این‌که بیماری در مسافرت رخ می‌دهد آن است که متاسفانه خانواده‌ها هنگام سفر کمتر به بهداشت کودکان اهمیت می‌دهند.

جادوی شستن دست‌ها
شستن‌ دست‌ها با آب و صابون بویژه بعد از دستشویی رفتن و قبل از غذا خوردن، می‌تواند تا 90درصد میزان ابتلا به اسهال مسافرتی را کاهش دهد. البته اشتباهی که ممکن است در رابطه با شستن دست‌هایتان انجام دهید زود آب کشیدن آنهاست، در حالی که شستن دست‌ها باید حداقل بیست ثانیه طول بکشد تا همه میکروب‌ها نابود شوند. استفاده از ژل‌های ضدعفونی هم گزینه مناسبی است؛ به شرطی که جایگزین شست‌وشوی دست با آب و صابون نشود و فقط در شرایط ضروری مورد استفاده قرار بگیرد. پس اگر به آب دسترسی ندارید سراغ این ژل‌ها بروید.

خطر دستشویی‌های بین‌راهی
گروهی از افراد معتقدند رفتن به دستشویی‌های بین‌راهی، احتمال ابتلا به عفونت‌های واژن را افزایش می‌دهد و گروه دیگری هم می‌گویند با رفتن به این دستشویی‌ها، دچار مشکلاتی مانند سوزش ادرار یا عفونت‌های قارچی شده‌اند. به همین دلیل یکی از دغدغه‌هایی که برای برخی خانم‌ها در طول سفر ایجاد می‌شود، استفاده از دستشویی‌های عمومی است که اتفاقا بیشترشان بهداشت مناسبی ندارند. به گفته دکتر طاهره افتخار، متخصص زنان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم‌پزشکی تهران برخلاف باور بیشتر مردم، استفاده از دستشویی‌های بین‌راهی، بزرگ‌ترین و مهم‌ترین عامل افزایش ابتلا به عفونت‌های دستگاه تناسلی در خانم‌ها نیست و خود خانم‌ها ناخواسته در طول سفر شرایط ابتلا به این عفونت‌ها را فراهم می‌کنند. از آنجا که در طول سفر، مدت زمان زیادی در اتومبیل می‌نشینیم، امکان عرق کردن و ایجاد رطوبت و گرما در ناحیه تناسلی به وجود می‌‌آید.



گردآوری: گروه سلامت سیمرغ

 
بالا