دو سال بعد از زلزله بم مايك كورفيلد، كارشناس يونسكو در بازديد خود از بم، روند بازسازي ارگ بم را مثبت ارزيابي كرد و اين روند را در آغاز زندگي نو براي مردم بم مهم دانست.
كورفيلد که به ايران سفر كرده بود تا گزارشي را از روند بازسازي شهر بم به اين سازمان ارئه دهد
در مصاحبه اي گفت:"پس از زلزله تقريبا همه محوطه تاريخي ارگ بم تخريب شده بود، اما اكنون بسياري از آوارها جا به جا شده و خطر ريزش باقي مانده ديوارها با اقدام هاي ايمن سازي و محكم سازي كه درسايت انجام شده به حداقل رسيده است و ارگ بم به روند پيشين خود باز مي گردد.» به اعتقاد او دقت هر چه بيشتر در امر بازسازي ارگ بم از اهميت به مراتب بيشتري تا سرعت در عمليات برخوردار بود:« ما بايد قبل از هر چيز طرح و نقشه اصلي بم را بطور كامل پياده كنیم تا در بازسازي آن شكل اوليه آن كاملا رعايت و حفظ شود. در اين راستا مدارك و نقشه هاي زيادي جمع آوري شد."
پس از تأسيس كارگاه خشت بم كه يكي از بزرگترين و مجهزترين كارگاههاي خشت خاورميانه است، خشت مورد نياز براي مرمت ارگ بم با استفاده از معادن محلي و كمك كارشناسان ملي و بينالمللي تأمين شده است و از اين پس شاهد احياي اين ارگ تاريخي خواهيم بود.
كورفيلد اميدوار بود كه ارگ بم شكوه و جلال پيش از زلزله را به دست آورد و گفت:" مردم ايران بايد صبوري پيشه كنند. در اين مورد بايد همه ابعاد به دقت بررسي شود تا از قرار گرفتن نام اين بنا در فهرست ميراث در خطر جلوگيري شود."
كوچيرو ماتسورا نیز که در اوایل سال 84 به نمایندگی از سازمان یونسکو برای مذاکراتی در این مورد به ایران آمده بود در خصوص مدت زمان بازسازي ارگ بم گفت:"اين پروژه جزو برنامههاي درازمدت است و همانگونه كه قبلا پيش بيني شده است 15 سال به طول خواهد انجاميد. به همين دليل نبايد منتظر ماند كه يك شبه ارگ بم ساخته شود."
در دومین سالگرد زلزله بم، مدیر طرح نجات بخشی ارگ قدیم بم اظهار داشت:" بهسازی و بازسازی بخش های مختلف بزرگترین اثر خشتی جهاندر بم، ۸۰ پروژه مطالعاتی و اجرایی را می طلبد و برای اجرای طرح بازسازی آن حداقل۱۵سال زمان لازم است." دكتر اسكندر مختاری همچنین گفت:"هزینه ای كه برای بازگرداندن چهره این اثر جهانی به وضعیت قبلاز زلزله برآورد شده رقمی بالغ بر یك هزار میلیارد ریال است كه از این مقدار، تاكنون ۳۰میلیارد ریال آن در اختیار حوزه میراث فرهنگی بم گذاشته شده است.در حال حاضر نیز اجرای طرح های ایمن سازی را در دستور كار داریم كه بستن پایه هاو چاههای فاضلاب و نیز تغییر راههای جدید برای خروج نزولات آسمانی از جمله آنهاست."
اما مسئول روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان کرمان در یکی از آخرین مصاحبه هایی که در مورد روند بازسازی ارگ تاریخی بم انجام شده است، گفت:" بازسازی ارگ بم پس از به کارگیری تجهیزات ارسال شده از کشور ژاپن در مرحله آواربرداری می باشد و قسمت هایی از ارگ نیز که درآن تخریبی صورت نگرفته است حفاظت می شود." محمد جهانشاهی افزود:" ارگ تاریخی بم در قسمت حاکم نشین نیز در حال بازسازی است و قرار است درب ورودی ارگ نیز به صورت کامل مورد بازسازی قرار گیزد." او نیزپیش بینی کرد که کار بازسازی ارگ قدیم بم حداکثر تا 15 سال آینده به پایان برسد."
به هر حال این روزها جریان بازسازی ارگ قدیم بم بی سر و صدا تر از گذشته توسط مرمتگران و کارشناسان به پیش می رود و برای دیدن این نتیجه بایستی حداقل 15 سال صبر کرد. در این میان لازم است مسوولان بازسازی ارگ بم اطلاع رسانی بیشتری در مورد روند بازسازی این ارگ صورت دهند تا فرایندی که قرار است در آن میلیاردها تومان هزینه شود همچنان در کانون توجه افکار عمومی قرار داشته باشد. دولت نیز بایستی تمهیدات لازم برای تداوم هرچه بهتر بازسازی ارگ بم را فراهم کند. خواسته ای که بسیاری از مرمتگران ارگ قدیم بم بر آن اتفاق نظر دارند....