• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

شهرستان بندر عباس

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
وظیفه ی ما اینجا اول خوشحال کردن اعضاست و بعدش افزایش اطلاعتشون
ممنونم بابت اطلاعاتت خیلی خوشحال شدم
اگه خواستی تمام پستای مربوط به هرمزگان رو ببین اشکال داشت بهم بگو
خوشحال میشم دوست عزیز
 

South Boy

متخصص بخش فوتبال
مطالعات تازه بر روى معبد هندوها در هرمزگان


196471791841225317377731451301432277023379.jpg

پژوهش 6 ساله بر روى معبد هندوها در هرمزگان به پایان رسید. معبد هندوها مربوط به اواخر دوره ناصر الدین شاه است كه در زمان مظفرالدین شاه مورد بهره بردارى قرار گرفت. تنها منبعى كه در این مورد اظهار نظر كرده است كتاب بندرعباس وخیلج فارس مربوط به شادروان سدید السلطنه بندرعباسى است.
بنابه گفته استاد باستان شناسى ایران، این معبر براى نیازهاى هندوهاى مقیم شهر بندرعباس كه از سال هاى 1300 تا 1344 هـ ‎/ ش سكونت داشته و به كارهاى تجارى مى پرداختند ساخته شد كه یكى از نقطه هاى مهم ارتباط فرهنگى و هنرى میان ایران و هند است.دكتر فخرى دانشپور كه مدت 6 سال است برروى این معبد به تحقیق مى پردازد مى گوید: هندوها پیروان مكتب برهمنى (كسانى كه به خدایان برهما، ویشنو و تسیوا معتقدند) هستند و این معبد بنابر تحقیقات به عمل آمده متعلق به خدایان ویشنو است.
وى با بیان این كه در هند اغلب معابد برهمنى، سنگى است خاطرنشان كرد: معبد هندوها در بندرعباس طبق موقعیت جغرافیایى در زمان ساخت از لاشه سنگ، ملات گل و ساروج، سنگ هاى مرجانى خاك و گچ هاى ضخیم ماده و گچ لویى استفاده شده است.
وى درباره معمارى معبد هندوها گفت: ساختمان اتاق معبد و مهراب در قسمت شمال هند واقع شده و دور اتاق معبد نیز از طاقچه و قاب هاى كور ساخته شده است و دورتا دور اتاق معبد نیز 4 راهرو وجود دارد كه در گذشته زوار به دور آن زیارت مى كردند.داخل راهروها حجره هاى كوچكى است كه براى طلبه هاى مكتب برهمنى در نظر گرفته شده و داخل برخى از اتاق ها نقاشى هاى مذهبى دیده مى شود كه یكى از مهم ترین آنها خداى فلوت زن به نام كریشنا است.
از داخل راهرو غربى راه پله هاى مارپیچى وجود دارد كه به سمت بالا است و به بام معبد منتهى مى شود كه ساق معبد است و با جرزهاى پس رونده كه الهام از معمارى ایرانى است تشكیل شده است كه 4 نورگیر در 4 طرف این فضاى چند ضلعى روى جرزها و جود دارد و گنبد عظیمى با لایه هاى ذوزنقه اى و تزئینات آیین هندویى دیده مى شود.
همچنین اطراف و در 4 طرف گنبد حدود 72 برجك مخصوص هندویى وجود دارد كه در وسط گنبد میله بزرگى قرار گرفته كه در حقیقت محور زمین و آسمان را نشان مى دهد.
وى تصریح كرد: در قسمت ضلع شرقى گنبد نیز تالار بزرگى وجود دارد كه تالار اجتماعات بوده و در این تالار نقاشى هاى مختلفى به چشم مى خورد كه هر كدام از آن ها بیانگر فلسفه خاصى از اعتقادات مختلف مردم هند است.گفتنى است، معبد هندوها 116 سال پیش ساخته شد و یكى از نقطه هاى مهم ارتباط فرهنگى و هنرى بین ایران و هند است كه باید حفظ شود و متأسفانه به علت عدم توجه گذشتگان غالب نقاشى هاى آن از بین رفته و بنا هم به علت مصالح ساخت موجود و تغییرات آب و هوایى با وجود مرمت هاى پى در پى هنوز آثار ویرانى در آن به چشم مى خورد.این معبد یكى از آثار منحصر به فردى است كه از سوى پولدارهاى شهرى به نام شیكار پور در غرب هند ساخته شد و در سال 1344 هـ ‎/ ش كه بندرعباس را ترك كردند، بت هایى كه در معبد و در طاقچه محراب بود نیز با خود بردند و این بنا كم كم مخروبه شد تا این كه از طریق سازمان میراث فرهنگى در چند نوبت تعمیر اساسى شد و هنوز نیاز به تعمیر دارد، البته به شرط آن كه حالات اولیه بنا از بین نرود.
 

South Boy

متخصص بخش فوتبال
جزیره هرمز، مرواریدی كه اكنون نمی درخشد

799711024412117412140222401312432511074839.jpg


این جزیره در فاصله 8 كیلومتری بندرعباس و در مغرب تنگه هرمز واقع است. جمعیت این جزیره بالغ بر 5 هزار نفر را در خود جای داده است. شهرت جزیره هرمز اگرچه به اندازه تنگه مشهور و استراتژیك آن نیست، اما این جزیره، بهشت زمین‌شناسان و كانی‌شناسان به شمار می‌رود. جزیره هرمز به واسطه تنوع لایه‌های زمین‌شناسی خود دارای شهرت فراوان و همچنین جذابیت زیادی برای دانشمندان و حتی گردشگران دارد.
23217612871437983571326901351671362179.jpg

وجود قلعه پرتغالی‌ها جذابیت این جزیره را بیشتر كرده است، قلعه یاد شده در ضلع غربی جزیره هرمز واقع شده و از شگفتی‌های معماری روزگار گذشته به شمار می آید، رنگ سنگ‌های بنا، شكل و شمایل كلی قلعه، وجود كلیسا، آب‌انبارها و اتاق فرماندهی از ویژگی‌‌های این قلعه است.
1641601882311165212152251130127661135469134.jpg

قلعه پرتغالی‌ها به دست یك دریانورد نظامی حدود 480 سال پیش (سده پانزدهم میلادی)‌ بنا نهاده شد و به واقع جایگاهی برای توسعه امپراتوری استعماری پرتغالی‌ها در منطقه و استحكام جایگاهی در مسیر جاده ابریشم به شمار می‌رفته است.
پرتغالی‌ها هنگام تسلط بر جزیره هرمز، بسیاری از ساكنان منطقه را با استفاده از سلاح‌های پیشرفته آن زمان (مانند توپ و تفنگ و ...) قتل‌عام كردند.
در سال 1031 هجری شمسی، امام قلی خان، از سرداران شاه عباس صفوی با تقویت ناوگان دریایی ایران، جزیره هرمز را از چنگال استعمارگران خارج كرد.

گفتنی است این جزیره اگرچه در گذشته اقتصاد پررونقی داشته، ولی در دهه‌های اخیر بسیاری از آبادانی‌های منطقه در آستانه ویرانی قرار گرفته و جمعیت آن به كمترین میزان خود رسیده است.
كمبود منابع آب شیرین، عدم وجود اسكله مناسب حمل و نقل بار و مسافر، گرانی اقلام اولیه مورد نیاز، آب و هوای شرجی و نامناسب، نبود امكانات اولیه اقامت و نبود زیرساخت‌های بهداشتی و درمانی از جمله عواملی‌ هستند كه موجبات ركود در این منطقه را فراهم كرده است.
2481024723323633214681102753171103165188.jpg

جزیره هرمز به عنوان یكی از جزایر 13 گانه استان هرمزگان نیازمند توجه بیش از پیش مجموعه دستگاه‌ها و ادرات است تا از این رهگذر، به جایگاهی كه در خور شأن آن است، دست یابد و این جزیره تاریخی، دوباره همچون مرواریدی بر گستره آبی همیشه فارس ایران بدرخشد.
 

South Boy

متخصص بخش فوتبال
طولانی‌ترین غار نمكی جهان


کوه نمکى (کوه نمکدان)


در فاصله 90 کیلومتری شهر قشم و در بخش انتهایی جنوب‌باختری جزیره (تقریبا به موازات ساحل جنوبی) کوه گنبدی شکلی به نام نمکدان (با ارتفاع 237 متر از سطح دریا) قرار دارد كه از سه مسیر قابل دسترسی است:
از طریق بندر باسعیدو، دوستکو و کانی (28 کیلومتر)
از طریق بندر سلخ، گمیران، کارگه (26 کیلومتر)
از طریق گورمی، کانی (16 کیلومتر)
طبق تقسیم بندی Bosak et all 1998 كوه نمكدان جزو گروه گنبدهای نمكی غیرفعال قرار می‌گیرد كه بر روی سطح بالایی آن سنگ نمك كم‌تری وجود دارد كه با گذشت زمان نیز مقدار آن در اثر انحلال كم‌تر شده است، ولی سنگ گچ آن‌ زیاد می‌باشد.
ساختار نمکى این کوه كه از انباشته شدن صخره‌هاى آذرین با رسوبات تشکیل شده است با بقایاى معادن نمک باستانى و چشمه‌هاى آب شور، به خودى خود یک "اثر تاریخى طبیعى دیدنی" با امکانات آموزشى و تفریحى را به وجود آورده است.
غار نمكدان
درون غار به ویژه در اعماق آن، تاریک است و برای مشاهده استالاکیت‌های بلورین نمک نیاز به چراغ قوه پرنور است. سقف را قندیل‌های مرمرین و بلورین در اشکال مختلف پوشش داده‌اند كه منظره‌ای بدیع را به وجود آورده است‌. جریان آب‌ نمک در کف غار نیز از منظره‌های دل‌پذیر غارهای نمکی جزیره قشم است.رطوبت هوای جزیره و نفوذ آب در غار سبب فروچکیدن آب نمک اشباع شده بر بدنه قندیل‌ها می‌شود كه شکل آن را پیوسته تغییر داده یا قندیل‌های جدیدی می‌سازد.

غار نمكدان داراى یك دریاچه نمك به عمق یك متر در فاصله ۱۶۰ مترى دهانه ورودى است. این غار داراى چندین تالار بزرگ و كوچك است كه اولین تالار آن در فاصله ۶۷۰ مترى ورودى آن قرار دارد.


از دل کوه نمکدان یک جریان آب زیر زمینی دائمی می‌جوشد كه راه را به خارج می‌گشاید و پس از حل کردن نمک در مسیر حرکت خود به صورت چشمه نمک در دامنه کوه ظاهر می‌شود كه در گودال مقابل خود حوضچه‌ای طبیعی به رنگ سفید به وجود می‌آورد. منظره این حوضچه از دور همچون برف زمستانی دیدنی است. این چشمه در تمام طول سال جریان دارد.
نمک های کوه نمکدان از بهترین نوع نمک سر سفره شناخته شده است و در ترکیب آن عناصر دیگری همچون منیزیم وجود دارد كه به همین دلیل می‌تواند به عنوان نمک طبی به ویژه برای مصرف ورزشکاران حرفه‌ای به صورت کپسول مصرف شود.

نظیر غار نمکدان جزیره قشم در کم‌تر نقطه‌ای از ایران دیده شده است و تحقیقاتی که اخیرا بر روی فضای داخلی نمکدان انجام شده است، حاکی از قابلیت ویژه آن است.باقی ماندن و تنفس در داخل غار نمکدان قشم می تواند به بهبود بیماران مبتلا به آسم و ناراحتی‌های تنفسی کمک کند.
به طور حتم ارزش دیدن مسیر غار نمکدان و محیط اطراف آن همراه با تسهیلات جهانگردی لازم به حدی است، که بخش اعظم نیاز ایرانیان و خارجیان شیفته به دیدار از مناطق دیدنی منحصر به فرد کره زمین را برآورده می‌نماید.
 

neda_omid

متخصص بخش گردشگری
اقا محمد واقعا خوشحالم میکنید که در پست ها شریکید
واقعا سپاس گذارم
ایشالا این تابستون میایم بندر عباس از نزدیکی اشنا میشیم با شهرتون
بازم منتظر کمک هاتونم
 

South Boy

متخصص بخش فوتبال
اشنایی با جنگل حرا
2321511241731641151182122249136152183175219204.jpg

جنگل دریایی حرا (1)


در فاصله 60 کیلومتری شهر قشم و در مناطق باتلاقی و تالابی حاشیه شمال غربی جزیره قشم در موقعیت جغرافیایی 27-40 و 26 عرض شمالی و 22 و 55-21 و 55 طول شرقی در گستره ای به وسعت 85806 جنگل های مانگرو حفاظت شده حرای ایران قراردارد.
مانگرو به اجتماعات جنگلی سازگار با آب و خاک شور ساحل دریا اطلاق می شود. این جنگل ها از گیاهان چوبی دانه دار تشکیل شده اند که در گستره جزر و مد مصب ها ، دلتا ها ، جزایر ، خورها و خلیج ها در طول مناطق حاره کشیده شده اند.
جنگل های مانگرو گرچه در مقابل شوری آب و خاک بردبارند ، ولی برای حفظ موجودیت و خصوصیات خود به جریان آب شیرین دائمی نیاز دارند . به همین جهت دلتای رود مهران که از کوه های جنوب لار در استان فارس سرچشمه می گیرد و در شمال جزیره قشم ، در محدوده شهرستان بندر عباس ، به خلیج فارس می ریزد بخش عمده ای از این منطقه را تشکیل می دهد. عمق آب در خورهای این منطقه به 3 متر می رسد . آب و هوای این منطقه حاره ای و نیمه حاره ای است و تابستان های بسیار گرم و مرطوب دارد. دمای منطقه در این فصل تا 40 درجه سانتی گراد نیز می رسد.
فصل بارندگی در این منطقه از آذر تا فروردین ماه و مقدار آن از 100 تا 300 میلی لیتر متغیر است.
بر اساس گزارش اتحادیه حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی (IUCN ) وسعت جنگل های مانگرو جهان یکصد هزار کیلومتر مربع و بیشترین محدوده پراکنش آنها در مناطق آمریکا ، استرالیا و آسیا است.

ویژگی های جنگل های مانگرو به گونه ای تنگاتنگ بستگی به شرایط اقلیمی ، شکل زمین در اراضی ساحلی ، دامنه جزر و مد ، نوع خاک و جریان آب شیرین دارد. به همین دلیل ، این جنگل ها ، از نظر ترکیب گونه ای ، بسیار متنوع هستند. جنگل های حرای جنوب کشور ما بر خلاف اغلب جنگل های مانگرو جهان تنها از یک گونه و به ندرت از دو گونه تشکیل شده اند.
عنصر اصلی سازنده این جنگل ها گونه ای به نام AVICENNIA MARINA است که به نام دانشمند بزرگ ایرانی ابوعلی سینا نامگذاری شده و از مقاوم ترین گونه های مانگرو موجود در جهان است.
پراکنش جنگل های حرا به چهار عامل حرارت ، شوری دریا ، جریان های ملایم دریایی و جنس خاک بستگی دارد.
جنگل های مانگرو ایران با دارا بودن شرایط خاص گیاهی و جانوری از زیستگاه های مهم به شمار می روند و به همین جهت از سوی اتحادیه حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی به عنوان ذخیره گاه زیستکره ( MAM&BIOSPHERS ) ( MAB/ BR ) اعلام شده.
ذخیره گاه های زیستکره جهانی مناطقی از خشکی ، دریا و دریا خشکی هستند که دست نخورده و بکر باقی مانده و قابلیت برگشت به حالت اول را داشته باشند. این مناطق برای حمایت از توسعه پایدار و رفع تعارض بین انسان و طبیعت به ثبت رسیده اند. در جهان حدود 57 ذخیره گاه و زیستکره جهانی موجود است که 9 منطقه آن در ایران واقع شده است.منطقه حفاظت شده حرا که از سال 1351 به سبب پیوستگی بیشترین مساحت و تراکم خوب از درختان حرا و نقش مهم اکولوژیکی آن در حیات وحش منطقه و تولید مثل و تکتیر آبزیان و پرندگان از سوی سازمان حفاظت از محیط زیست ، منطقه حفاظت شده اعلام شد یکی از ذخیره گاه های مهم است که در 17 ژانویه سال 1977 میلادی به طور رسمی در شبکه ذخیره گاه های زیستکره در برنامه " انسان و کره مسکون" یونسکو ثبت شده است.

جنگل دریایی حرا در جزیره قشم با 86 هزار هکتار پوشش جنگلی ، بخش عمده ای از مساحت 162000 هکتاری جنگل های مانگرو ایران را تشکیل می دهد که در مناطق گواتر استان سیستان و بلوچستان سیریک در استان هرمزگان و نایبند در استان بوشهر واقع شده اند.
جنگل های حرا در اراضی خیس، گلی و تالاب های گستره جزر و مد تنگه خوران به صورت نامنظم و با تراکم متفاوت پراکنده اند. در مناطقی که جریان آب خورها آرام است فشردگی این جنگل ها بیشتر است.
درختان حرا نسبت به شوری زیاد حساس هستند و در گستره خشکی اغلب با تراکم کمتری دیده می شوند. با افزایش شوری خاک ، درختان حرا در سطح خشکی جای خود را به گونه ای شور پسند واگذار می کنند که از حاشیه آنها را احاطه کرده اند.
بالا آمدن و فرونشستن آب دریا در سواحل ، که به گونه ای موزون و مستمر در شبانه روز انجام می گیرد ، از جمله عوامل تعیین کننده در شکل گیری تنوع حیات در اکو سیستم حراست.
حرا گیاهی است به شکل درختچه یا درخت با اندازه های متفاوت بین 3 تا 6 متر ارتفاع که شاخ و برگ سبز روشنی دارد . اجتماع این درختان پوشش فشرده و انبوهی را در بخش تاج درخت به وجود می آورد.تنیدگی شاخه ها در یکدیگر به گونه ای است که دسترسی به درون آن چندان هم آسان نیست.
ریشه های اصلی حرا بسیار کوتاه است ولی ریشه های عمودی به طول 20 الی 30 سانتی متر از سطح گل خارج می شوندکه پنوماتوفر نامیده می شوند و در عمل تهویه و تنفس گیاه را در شرایط بی هوازی انجام می دهند.
درختان حرا تنه های متعدد دارند به طوری که تشخیص تنه اصلی به آسانی میسر نیست . برگ درختان حرا دائمی بوده و از این رو این جنگل ها را جنگل های همیشه بهار نیز می گویند.
 

South Boy

متخصص بخش فوتبال
جنگل دریایی حرا(2)


شکوفه حرا



درخت حرا در خرداد ماه به شکوفه و گل می نشیند و گل های زرد کوچک آن در زمینه سبز شاخ و برگ درخت بسیار زیباست . گل حرا عطر ملایم و شامه نوازی دارد.
هوای گرم و نمناک اوایل تابستان ، سرشار از عطر سنگین گل حرا، چنان چتر سحرانگیزی بر سراسر فضای جنگل و دریا می گستراند که به راستی نفس گیر است. عطر گل حرا رایحه غریبی است. چیزی شبیه بوی همه ادویه های هندو چین! بویی ناشناخته و مبهم! بویی که در هیچ گل و گیاه دیگری نشان و حضور ندارد. بویی کاملا ویژه و خیال انگیز، تداعی کننده سرزمین های دور و دست نیافتنی.
گل حرا خوشه ای کوچک ، زرد براق و بسیار معطر و پر شهد است . چهار گلبرگ آن همیشه به نظر خیس و مرطوب می رسد. انبوه زنبورها ی عسل وحشی در سراسر زمان شکوفایی حرا بر فراز این جنگل وسیع در پروازند و میهمان این خوان رنگین . عسل تولید شده توسط زنبورهای وحشی قشم که در لابه لای درختان و در میان سرشاخه ها کندو می سازند ، خوشمزه و بسیار معطر است . عسل تابستانه قشم از شهد گل حرا به دست می آید و بوی غریب گل حرا را با خود دارد. مردم محل برای این عسل خواص درمانی بسیار قائلند.
در اواخر تیر ماه تا اواسط مردادماه گل ها به میوه تبدیل می شوند . میوه حرا بادامی شکل و کوچک است . زمان بذرگیری نیمه دوم مرداد تا نیمه اول شهریور ماه است و در شرایط مناسب 90 در صد آنها در فاصله 10 تا 15 روز جوانه می زنند و در دو تا سه سال رشد می کنند و به ارتفاع یک تا یک و نیم متر می رسند.
دانه درخت حرا، بر خلاف بذر درختان خشکزی ، بر روی درخت مادر جوانه می زند و سپس از پایه مادری جدا شده و در گل و لای پای درختان فرو می رود و نهال جدیدی را به وجود می آورد و به همین دلیل آن را شبه زنده زا می گویند
فایده های حرا



از دیگر ویژگیهای درختان حرا شیرین کردن آب دریا و مصرف آن و ترشح نمک از طریق برگ ها است. نمک ترشح شده از گیاه را به خوبی می توان به صورت برآمدگی هایی در پشت برگ ها مشاهده کرد.
سرشاخه و برگ درختان حرا علاوه بر خوش خوراک بودن ، دارای ارزش غذایی معادل یونجه و جو برای حیوانات است.
از این درخت همچنین می توان خمیر کاغذ تهیه کرد. در بعضی از کشورها از چوب درخت حرا تسبیح و گردن بند درست می کنند
جنگل های حر اگرچه توده خالص و یک دستی هستند که هیچ گونه تنوع گیاهی در آنها دیده نمی شود ولی از تنوع جانوری بسیاری برخوردارند. این تنوع مدیون موقعیت گذرگاهی این جنگل ها است. علاوه بر آن ، کفه های گلی و باتلاق ها نیز هر یک سهمی در این تنوع دارند.
جنگل های حرا در یک محیط زیستی دینامیک واقع شده اند که سطح آب در آنها به شدت نوسان دارد. در واقع این جنگل ها تالاب هایی هستند که پیوسته در برابر تغییرات جریان آب شور و شیرین قرار دارند.
موقعیت گذرگاهی اگرچه سبب می شود که جنگل های حرا از غنای هر دو اکوسیستم آب شور و شیرین و خشکی و دریا بهره مند شوند ولی همین موقعیت نقطه آسیب پذیر این جنگل ها نیز به حساب می آید . زیرا از هر دو سو می توانند مورد آسیب قرار گیرند. این ویژگی سبب شده است که جنگل های مانگرو نیز به عنوان زیستگاه حساس شناخته شوند.
پرندگان حرا


جنگل های حرا در قشم زیستگاه بیش از 110 گونه پرنده هستند که هر یک به نوعی به آن وابسته اند. حدود 3/1 درصد گونه های پرندگان و 25 درصد پرندگان ایران در این جنگل ها در جمعیتی بین 30 تا 50 هزار دیده شده اند.
حضور پرندگانی همچون پلیکان پا خاکستری با تعدادی کمتر از 200 قطعه و گیلانشاه خالدار با جمعیتی کمتر از 100 قطعه – که در معرض انقراض قرار دارند- در این جنگل ، اهمیت حیاتی این منطقه را به عنوان یکی از زیستگاه های پرندگان آبزی نادر و حمایت شده، بیش از بیش روشن می کند.

به هنگام بالا آمدن آب ( مد) فقط تاج درختان حرا را می توان دید و تنه درختان در زیر آب است. در موقع جزر دو چهره دیگر به جنگل ها اضافه می شود که کفه های گلی و مانداب ها که هر دو برای پرندگان آبزی محل مناسبی برای تغذیه به شمار می رود.
بیشترین تراکم پرندگان در این منطقه در پاییز و زمستان و کمترین آن در تابستان است. اجتماع اگرت ساحلی ، اگرت بزرگ ، حواصیل خاکستری، نوک پارویی، پلیکان پا خاکستری، فلامینگو، انواع گیلانشاه ها ، کاکایی ها، سلیم خرچنگ خوار و بالکان ها در این جنگل ها دیده می شود که در جزیره کوچک و بزرگ آن تخم گذاری می کنند و بدین ترتیب اهمیت حفاظت و حراست از منطقه را بیشتر نمودار می کنند. این پرندگان با نوک های متفاوت خود که هر یک کاربرد ویژه ای دارند برای تغذیه از آبزیان و خاکزیان به این زیستگاه ها رو می آورند.
اگرت ها با نوک های نیزه ای خود طعمه را در آب و گل می جویند. نوک قاشقی غذای خود را از آب پارو می کند . گیلانشاه ، نوک کمانی خود را برای یافتن غذا تا اعماق خاک خیس خورده فرو می برد . فلامینگو از آبزیان داخل آب صید می کند. منقار پلیکان ، مثل ملاقه ای بزرگ ، هر بار که از آب پر می شود مقداری از آبزیان را در خود دارد.
تاج درختان حرا محل استراحت و آشیانه سازی اگرت ها و حواصیل است. اما لانه هایی که بر روی تاج درختان حرا دیده می شوند همه به پرندگان تعلق ندارند. بسیاری از این لانه ها – که در نهایت استحکام و دقت ساخته شده اند- به نوعی موش تعلق دارد که خود را با محیط حرا سازگار کرده اند.
درباره پرندگان ساکن و مهاجر قشم ، سازمان منطقه آزاد اقدام به تولید یک کتاب مرجع نفیس با عنوان پرندگان قشم نموده و یک سری بروشور نیز به 5 زبان درهمین زمینه منتشر ساخت.
 

South Boy

متخصص بخش فوتبال
جنگل دریایی حرا(3)

آبزیان حرا



جنگل های حرا از نظر آبزیان نیز بسیار غنی است. این منطقه در پرورش ماهی ها و آبزیان دیگر نقش عمدهای دارد. شاید اجتماع ماهی های زیر آب شور در لابه لای درختان حرا به خاطر شیرینی آب در این قسمت باشد و احتمالا همین ماهی ها هستند که انواع پرندگان را به سوی جنگل های حرا می کشانند و آنها را وادار می سازند که جنگل های همیشه بهار این منطقه سکونت گاه خود برگزیدند.
انواع ماهیان منطقه حرا عبارتند از بیاه، حلوا سفید، شورت ، سنگسر، شانک ، عروس ناخدا و ماهی های تیره ساردین نیز بیشتر در فصول گرم در منطقه دیده می شوند. گل خورک از گونه های دائمی زیستگاه حرا است که در حفره های پای درختان حرا زیست می کند و از گونه های مورد علاقه اگرت ها ، حواصیل هاو مخصوصا حواصیل هندی در زنجیره حیات حرا به شمار می رود. گل خورک ها با حرکت دائمی خود در گل های پای درختان با ایجاد خلل و فرج عمل تهویه را در سطح فوقانی گل و لای میسر می سازند.
درختان حرا باعث جذب لاک پشت های سرخ ، سبز، پشت چرمی و عقابی خلیج فارس می شوند. این لاک پشت ها علاقه زیادی به خوردن ریشه و برگ درختان حرا دارند که احتمالا قوه باروری آنها را زیاد و آنها را در برابر بیماری ها حفظ می کند.
در منطقه حفاظت شده حرا از انواع مارهای دریایی خلیج فارس پنج نوع زیست می کنند.
این منطقه، همچنین زیستگاه سخت پو ستانی چون انواع خر چنگ ویلن زن و دراز چنگ شناور و صورتی است.
در آبراهه های اصلی این منطقه ، نمونه هایی از دلفین های خلیج فارس زندگی می کنند که با جست و خیز خود در آب توجه بازدید کنندگان را به خود جلب می کنند.
علاوه بر اینها ، درختان حرات مرکز رشد و نمو انواع نرم تنان خوراکی ، به ویژه انواع میگو، هستند.
تهدیدها



حفاظت جنگل های مانگرو در سراسر دنیا به عنوان مهم ترین کانون های تنوع زیستی مورد تاکید قرار گرفته است . در حالی که این جنگل ها امروزه در معرض تهدید انواع فعالیت های انسان قرار دارند.
تخریب جنگل ها و تبدیل آنها به سایر کاربری ها- و از همه مهمتر آلودگی های دو سویه آب و خشکی- از جمله عوامل تهدید کننده این زیستگاه های حساس و مهم به شمار می روند.
در سال های اخیر ، فشارهای ناشی از رشد جمعیت در جزیره قشم موجب شده که میزان برداشت محلی از این جنگل ها افزایش یابد . علوفه چینی از شاخ و برگ درختان حرا از عادی ترین این مصارف است.
در منطقه حفاظت حرا، دامداران محلی برای تامین علوفه مورد نیاز دام های خود از سرشاخه های درختان حرا استفاده می کنند. در حال حاضر برخی از اهالی روستاهای لافت ، گورزین ، ملکی ، دوربنی ، دهخدا، سهیلی، طبل و گورزین در جزیره قشم و همچنین روستانشینان دیگر کرانه ها با جمع آوری و فروش سرشاخه های حرا امرار معاش و یا دامداری می کنند . آنها برای چیدن سرشاخه ها، با توجه به جزر و مد آب عازم دریا می شوند و به طور متوسط در حدود پنج ساعت برای سرشاخه چینی صرف می کنند و در این مدت به طور معمول 15 تا 20 بسته علوفه جمع آوری می کنند. براساس گزارش های سازمان محیط زیست، درختان این جنگل سالانه حدود 30 هزار تن رشد دارند که حدود 12 هزار تن برای مصرف دام به صورت سرشاخه زنی برداشت می شود.
جالب توجه آنکه در بعضی از قسمت های اطراف روستای طبل،نزدیکی خشکی و جنگل سبب شده است که گله های شتر نیز خود را به جنگل برسانند و از سرشاخه ها تغذیه کنند . این همه تخریب در حالی است که در این نوع سواحل ، پایداری و بقای هیچ یک از فعالیت های جوامع انسانی ( نظیر صیادی، کشاورزی ، کشتیرانی ) بدون وجود این جنگل ها قابل تضمین نیست.
بازدید از جنگل


برای دیدن شگفتی های جنگل ها همیشه بهار حرا، نزدیک ترین مسیر به شهر قشم روستا بندر لافت ، سپس روستای طبل و یا روستای سهیلی است. از این سه روستا می توان با قایق به جنگل حرا رسید.
جزایر کوچک و بزرگی که در آب تشکیل شده اند، جنگل زیبا و شگفت انگیز حرا را در خود جای داده اند. در آن میان ، جزایر زمرد، نگین و مروارید وسعت بیشتری از دیگر جزیره های به وجود آمده در گستره حرا دارند.

در هنگام مد دریا ، آبراهه های متعددی این منطقه را به بخش های کوچک تر قسمت می کند و بهترین زمان را برای بازدید از این پدیده استثایی را فراهم می سازد . بسیاری از این آبراهه ها با درازا ی متفاوت به صورت بن بست هستند و ورود به آنها با استفاده از راهنمایان محلی میسر است و گرنه موجب سرگردانی یا به گل نشستن قایق خواهد شد.
با توجه به اینکه جنگل های حرا از مناطق حفاظت شده کشور و مهم تر از آن یکی از ذخیره گاه های زیستکره است، افراد و گروه های بازدید کننده از آن باید مواردی را رعایت کنند:
1- از به کار گیری هرگونه سلاح گرم خودداری کنند.
2- با توجه به نقش پروانه ها و حشرات در امر گرده افشانی ، از آوردن تورهای مخصوص برای صید آنها خودداری ور زند.
3- شاخ و برگ درختان را قطع نکنند.
4- از دست زدن و تخریب آشیانه پرندگان و موش ها و مخصوصا برداشتن تخم پرندگان خودداری کنند.
5- در طول بازدید از جنگل ، آرامش و سکوت منطقه را کاملا رعایت نمایند.
6- به مسائل بهداشتی و حفظ محیط زیست آبی و خاکی منطقه توجه کامل داشته باشند.
7- به موارد ایمنی ، مانند مراقبت از برخورد با شاخه درختان و خودداری از روشن کردن آتش ، توجه داشته باشند.
8- به توصیه های راهنما توجه نمایند.
برای بازدید از منطقه به طور معمول از قایق های تندرو استفاده می شود که ضروری است این نوع قایق ها به انواع پارویی و برقی با ظرفیت بیشتر تغییر کنند تا سکوت و آرامش مسحور کننده جنگل حرا حفظ شود .
حرکت قایق از مسیرها باید به آرامی صورت گیرد تا بازدیدکنندگان وقت کافی برای تماشا، تفکر ، عکسبرداری وفیلمبرداری و شکار لحظه های خاطره انگیز و به یادماندنی داشته باشند.
به سبب تراکم جنگل و تعدد آبراهه های فرعی و بن بست ، باید از وارد شدن به مسیرهای ناشناخته خودداری کرد.
منظره غروب خورشید در دریا و بازدید از جنگل های حرا در شب های مهتابی نیز دلنشین و رویایی است.
با توجه به اینکه بهترین زمان اجرای زمان اجرای گشت درجنگل هنگام مد دریاست ساعت شروع و خاتمه گشت دریایی باید بر اساس جدول جزر و مد تعیین شود . برای بازدید کامل از جنگل به حدود 5/2 تا 3 ساعت زمان نیاز است . آب آشامیدنی ، آب میوه و بیسکویت و شیرینی و غیره با ظروف یک بار مصرف باید به همراه برده شود و پس از پذیرایی ،مراقبت کامل در مورد جمع آوری زباله و خارج کردن آن از منطقه به عمل آید.
همچنین، در فصل گرما لازم است بازدید کنند گان از کلاه و عینک آفتابی استفاده کنند.
 

South Boy

متخصص بخش فوتبال
اقا محمد واقعا خوشحالم میکنید که در پست ها شریکید
واقعا سپاس گذارم
ایشالا این تابستون میایم بندر عباس از نزدیکی اشنا میشیم با شهرتون
بازم منتظر کمک هاتونم
حتما تشریف بیاری .
غذا های واقعا خوشمزه ای داره که در تمام ایران واقعا میتونم بگم نزیر نداره فقط یکم شاید تند باشه.ولی هرکی امده بندر از غذاش واقعا لذت برده.
و از شهر بندر .فقط از گرماش شکایت میکنند:نیش:
 

rahnama

پدر ایران انجمن
عزیزان تابستان بندر عباس فراموش نشه.دو عزیز اطلاعات کاملی از بندر عباس بما دادند. کاش در بقیه شهرها و استانها هم عزیزانی که بومی هستند مانند محمد:گل: اطلاعات ما را کاملتر کنند.
 

South Boy

متخصص بخش فوتبال
جزیره تـنب بزرگ این جزیره در فاصله چهارده مایل دریایی از جنوب غربی جزیره قشم، در فاصله نود و هفت مایل دریایی از بندرعباس و در فاصله بیست و هفت مایل دریایی از شمال شرقی ابوموسی واقع شده است. طول و عرض آن سه و هفتاد و پنج دهم در سه و نه دهم کیلومتر و مساحت آن ده و سه دهم کیلومتر مربع می‌باشد. مرتفع ‌ترین نقطه جزیره تنب پنجاه و سه متر از سطح دریا ارتفاع دارد در قسمت‌های جنوب غربی این جزیره و در نزدیکی سواحل آن، خانه ‌های مسکونی از راه چندین خیابان و جاده به هم پیوسته‌اند. این جزیره دارای موج ‌*** و لنگرگاه است. مردم بومی این جزیره از صید ماهی و مروارید امرار معاش می‌کنند. در این جزیره معدن خاک سرخ نیز وجود دارد

جزیره تـنب ‌کوچک

این جزیره مثلث شکل در شش مایلی غرب جزیره تنب بزرگ قرار دارد. فاصله آن تا مرکز استان،‌ از طریق دریا، حدود صدو پنج مایل دریایی می‌باشد. بزرگ‌ترین قطر جزیره یک و نه دهم کیلومتر و مساحت آن حدود دو کیلومتر مربع است. این جزیره غیرمسکونی است و مرتفع ‌ترین نقطه آن از سطح دریا، بیست و یک متر ارتفاع دارد
 

South Boy

متخصص بخش فوتبال
جزیــــــره هـــــــــــرمز نگین درخشان خلیج فارس

تاریخ درخشان هرمز ، تجربه که تکرار نشد ، شکوهی که باز نگشت
zji0d4.jpg
در رابطه با جزیره هرمز و تایخ این جزیره کتاب و مطالب زیادی نوشته شده است ، خوشبختانه در این رابطه انقدر منابع و اسناد زیاداست که می توان کتابهای متعدد دیکر هم نوشت . ولی هدف من نوشتن کتاب نیست بلکه اشاره به بعضی اسناد و نوشتهای تاریخی است که کمتر به انها اشاره شده است .در نقشه بالا جزیره هرمزدر دوران شکوفای و رونق دیده می شود در شمال شرقی جزیره ساحل و رودخانه میناب و در قسمت شمال غربی منطقه سورو و در شرق جزیره قشم و قایقهای که برای حمل اب و مایحتاج روزانه مردم هرمز بین قشم و هرمز طردد میکنند.
zjjj49.jpg


بندرگاه و گمرک جزیره هرمز در شمال شرقی این جزیره .​
در نوشته قبلی در رابطه با بندر هرمز در ساحل تیاب میناب و علل انتقال مرکز تجاری این بندر به جزیره جرون که بعدها به جزیره هرمز معروف گردید ، اشاره کردیم حال به بعضی عواملی که به رونق این جزیره و بطور کلی به رونق دادو ستد و تجارت از طریق دریا گردید اشاره کوتاهی می کنیم .
تسلط تیمور لنگ بر اسیای مرکزی و خاورمیانه ، تصرف دمشق ، بغداد و اصفهان که مراکز عمده تجارت در منطقه بودن ضربه بود بر تجارت و راههای زمینی ، در سال ۱۴۰۵ با مرگ تیمور لنگ نا امنی و شورش سرار منطقه تحت سلطه تیمور فرا گرفت و عملا اقتصاد اسیا را به رکود کشاند . جاده مشهور ابریشم اهمیت گذشته خود را از دست داد و تجارت بین شرق و غرب اسیا از طریق راههای زمینی محدود یا غیر ممکن گردید ، در این شرایت حاکمان چین به فکر چاره افتادن و با هوشار ( ساختن ) صدها کشتی بزرگ ، کاروان عظیم دریای راه انداختن و برای تجارت راهی اقیانوس هند گردیدند * . فرمانده این کاروان بزرگ دریای به عهده دریادار زینگ هی بود ، اسم اصلی زینگ هی ماهو بود که معادل محمد در زبان چینی ان موقعه بود . ماهو که پدر بزرگش مسلمان و از سرداران مغول بود ، طی سفر دریای خود که سالها به طول انجامید به هر جا که میرسید درباره زندگی و فرهنگ ان منطقه تحقیق می نمود ، حاصل این نوشتها بعدا بصورت کتابی منتشر گردید. محققان اروپای از این کتاب استفاده زیادی نموده اند .​
zkhcg4.jpg
zkhef7.jpg
کشتی و بازارچه چینی ها در بنادر خاورمیانه​
اولین کاروان دریای که بطرف هند و خاورمیانه حرکت نمود شامل ۳۱۷ گشتی بود در اندازه های مختلف که بزرگترین انها بطول ۱۴۰ متر و عرض ۵۷ متر و دارای ۹ دول ( دکل ) بود و در مجموع ۲۷۸۷۰ نفر این کاروان را همراهی می کردند که شامل بازرگانان ، سربارزان ، ملوانان ، دفترداران و سفرای چین بودند.​
ماهووان به همراه کاروان عظیم دریای خود دو بار از هرمز دیدن نمود و در انجا به دادو ستد پرداخت، وی در مدت اقامت خود در هرمز ، ضمن توضیح دادن وضعیت تجاری و اهمیت اقتصادی جزیره هرمز ، زندگی روزمره مردم نیز به نگارش در اورده است . زینگ هی در اخرین سفر خود به هرمز سال ۱۴۳۱ تا ۱۴۳۳ میلادی ، در باره مردم هرمز نوشت ؛ شاه جزیره و تمام مردم مسلمان مومنی بودند و پنج بار در روز عبادت می کردند و هر روز حمام می نمودند. ؛ وی ادامه می دهد و می گوید ؛ در انجا خانواده فقیر وجودنداشت و اگر کسی دچار مشکل می شود دیگران با دادن لباس و غذا و پول ، به انها کمک می کردندکه زندگی عادی داشته باشند . مردم چهره بشاشی داشتند.
zkiq07.jpg
جزیره هرمز در سال ۱۶۲۶ میلادی​
زینگ هی ادامه می دهد ؛ هرمز در شمال بعلت نزدیکی به خشکی ( از طریق تیاب میناب به سیر جان و کرمان واز طریق بندر سورو به لاتیدان ، لارستان و فارس ) با اکثر شهرهای بزرگ ایران ، اسیای مرکزی و عراق ارتباط داشت . زینگ هی ادامه می دهد ؛ کشتی های خارجی از همه جا راهی هرمز هستند و بازرگانانی که از طریق خشکی مسافرت می کنند برای پیوستن به بازار و تجارت وارد هرمز می شوند ؛. وی می گوید ؛ اکثر مردم این کشور ثروتمند هستند ؛ . زمانی به عظمت و اهمیت هرمز پی می بریم که بدانیم این جزیره کوچک خشک و بی اب چگونه به مدت ۳ سال ۱۴۳۱ - ۱۴۳۳ پذیرای ۲۷۰۰۰ نفر از تجار چینی و همراهانشان بوده به اضافه هزاران بازرگان و کارکنان کشتی های که از هند ، افریقا ، کشورهای عربی هر ساله به هرمز می امدند . تهیه مایحتاج روزانه این همه ادم نیاز به یک سازماندهی منظم و مدریت پیشرفته داشته است .​
*در سال ۱۳۱۰ البوکورک فرمانده نیروهای پرتغالی در اسیا که بر غرب هند تسلط یافته بود می گوید؛ برای تسلط کامل بر تجارت در اقانوس هند کنترل ۳ نقطه کلیدی دیگر لازم است ، مالاکا ( حدود مالزی ) عدن ( در دهانه دریای سرخ ، باب المندب ) و جزیره هرمز ، وی می گوید ؛ با تصرف هرمز کنترل تجارت در منطقه خلیج فارس و تمام سرزمین ایران و اسیای میانه و خاور میانه را بدست می اوریم .
zkmhld.jpg
بادگیرها و خانه های چند طبقه جزیره هرمز​
* یاکو ویس د کوتری بازرگان فلمیش ( بخش هلندی زبان بلزیک ) که در خدمت پرتغالیها بود و همراه انان بارها به هرمز مسافرت کرده بود ، در سال ۱۶۰۶ نوشت ؛ در فصل تجارت و در دوران بارانهای موسمی ( جون ، جولای ، اگوست ) بیش از ۲۰۰ کشتی بزرگ تجاری شاهن ( پر از ) هل از سیلان و دیگری شاهن از پارچه و لباس از بنگال ، زردچوبه و میخک و شکر از بندر کوچین ( جنوب غرب هند ) ، کشتی های دیگری پر از برنج از منگلور ( غرب هند ) و گشتی های از عدن و مکه برای خرید فولاد در هرمز لنگر انداخته بودند . این بازرگان بلژیکی دهها کالا نام می برد که در هرمز توسط صدها بازرگان خرید و فروش می شوند . او می گوید ؛ تنها سود گمرکی این کالا ها در سال بیش از ۱۰۰۰۰۰ کوروزادو ( سکه طلا که به کوروزاد البوکورک نیز معروف بود ) بود . دکوتر می گوید ؛ بازرگانانی که در سال دو بار برای تجارت به هرمز می امدند حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد سود حاصل می کردند .
گفتها و نوشتهای زیادی در باره هرمز برای گفتن و نوشتن وجود دارد که امیدوارم دوستداران تاریخ و فرهنگ هرمزگان و محققان ان را برای اشنای با ، شکوه ، جلال و نقش مووثر این منطقه در تاریخ ایران ، به رشته تحریر در اورند .​
وضعیت فعلی هرمز و هرمزگان با تاریخ پر شکوه گذشته قابل مقایسه نیست و نمی باشد . متاسفانه عدم توجه به منافع ملی ، بی کفایتی ،بی لیاقتی و بی درایتی حاکمان باعث گردیده از حداقل های توانای منطقه نیز به خوبی استفاده نشود ، اسکله سورو ( شهید با هنر ) و اسکله گچین ( شهید رجای ) با داشتن تمام امکانات و ارتباط جاده ای و راه اهن با اسیای مرکزی نتوانسته نقش فعالی در بازار منطقه داشته باشد و این در حالی است که بیابانهای جبل علی در دبی به بزرگترین بندر منطقه و اسیا تبدیل گردیده و حتی نیمی از صادرات و واردات ایران نیز از جبل علی انجام می گرید و هم اکنون بزرگترین بندر کانتینر منطقه نیز در بخش شرقی امارات در کنار دریای عمان در حال شکل گیری است .​
و دردناکتر اینکه بیش از نیمی از سرمایه گذاری در دبی دلارهای نفتی است که از ایران فرار کرده ویا فرارش داده اند ( توسط اقازادهاو نهادهای وابسته به نظام) واینکه اباد گر دبی هستند . سال گذشته مقامات دبی اعلام کردند که طی چند سال گذشته ایرانیها بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار در دبی سرمایه گذاری کرده اند .​
zko5ue.jpg
عکس ماهواره از جزیره هرمز و موقعیت جغرافیای این جزیره​
* مجله تحقیقی شرکت نفتی ارامکو منتشره ۲۰۰۵ - محقق : پاول لاند تاریخدان و اسلام شناس که در زمینه تاریخ عرب و نقش جاده ابریشم و تجارت در اقیانوس هند نوشته های زیادی دارد.​
 

South Boy

متخصص بخش فوتبال
جزیره قشم
DSC00908.JPG

بیست نقطه دیدنی و تاریخی جزیره قشم .
.برکه بی بی (شهر قشم ) 2.قلعه پرتقالی ها (شهر قشم )
3.غارهای خربس (10کیلومتری شهر قشم جاده ساحلی )
4.دره ستاره ها (نزدیکی روستای برکه خلف)
5.مدرسه تاریخی کمالیه (بند حاجی علی )
6.زیارتگاه پیر تم سنتی (روستای تم سنتی )
7. درخت انجیر معابد (روستای توریان )
8.مقبره شیخ برج (روستای کوشه )
9.قنات تاریخی زینبی (روستای زینبی )
10.سد تاریخی پی پشت (روستای پی پشت )
11.چاه های طلا (لافت )
12.قلعه نادری (لافت )
13.غارهای نمک (منطقه نمکدان )
14.جنگل حرا (روستای طبل )
15.سد تاریخی گوران (روستای گوران )
16.قبرستان انگلیسی ها (روستای باسعیدو )
17.تنگه چاهکوه (نزدیکی روستای چاهو شرقی )
18.تپه تاریخی کولقان (شهر قشم )
19.جزایر ناز (جاده ساحلی )
20.مسجد قبا (روستای هلر
مراکز تفریحی :
1.پارک ساحلی : انتهای بلوار امام قلی خان
2.پارک شهر :روبروی ساختمان شهرداری قشم
3.پارک خانواده :بلوار امام قلی خان
4.حوضچه ماهون : جاده شمالی ، 5کیلومتری شهر قشم
5.پلاژ سیمین : کیلومتر 12 جاده ساحلی
مراکز تهیه برگ سبز :
1.فرودگاه بین المللی قشم
2.اسکله بهمن
3.اسکله لافت
امکانات سفر :
فرودگاه بین المللی قشم
اسکله بهمن (تندرو )
اسکله شهیدذاکری (اتوبوس دریایی )
اسکله لافت (قایق و خودرو شخصی ).
درباره قشم
[FONT=Vazir, times, serif]جزیره پهناور قشم با مساحتي نزديك به 1500 كيلومترمربع نه تنها بزرگترين جزيره ايران بلكه از بسياري از كشورهاي مستقل جهان نيز بزرگتر است. اين جزيره همچون يك دولفين زيبا و بزرگ در تنگه استراتژيك هرمز واقع شده است و فاصله آبي شهر قشم از بندرعباس 22 كيلومتر و نزديكترين فاصله آبي جزيره قشم با سرزمين ما در 1/8 كيلومتر در حد فاصل بندر لافت و روستاي پهل از توابع بندر خمير است[FONT=Vazir, times, serif].

[FONT=Vazir, times, serif]سكنه جزيره مردماني متدين، ميهمان نواز، زحمتكش و پايبند به آداب و رسوم سنتي زيباي خود هستند. لباس سنتي زنان و مردان، موسيقي بومي، صنايع دستي و گويش محلي از جلوه هاي فرهنگي ويژه اين جزيره مرزي است. گزينش نامهايي چون ديرستان رمكان، درگهان، سوزا، رمچاه، دولاب، كاني و... براي شهرها و روستاها همه يادآور علاقه و توجه عميق مردم اين بخش از كشورمان به فرهنگ و تمدن ديرپاي ايران زمين است. مردم جزيره قشم همه مسلمانند[FONT=Vazir, times, serif].

[FONT=Vazir, times, serif]آداب و رسوم[FONT=Vazir, times, serif]
[FONT=Vazir, times, serif]آداب و رسوم سنتي و اعتقادي مردم قشم برخاسته از تاريخي پرفراز و نشيب و سراسر حادثه، مبارزه و پايداري آنها است. جلوه هايي از اصالت قشمي ها را مي توان در آيين هاي زيباي عروسي، عبادت و عزاداري، موسيقي بومي، معماري ويژه با بهره گيري از بادگيرها، صنايع دستي، پوشاك زنان و مردان و بسياري از رفتارهاي سنتي اين مردم مشاهده كرد[FONT=Vazir, times, serif].

[FONT=Vazir, times, serif]ديدني هاي جزيره قشم[FONT=Vazir, times, serif]
[FONT=Vazir, times, serif]جنگل دريايي حرا
[FONT=Vazir, times, serif]اكوسيستم جنگلهاي حرا، درختاني است كه در آب دريا رشد مي كنند و اكوسيستم پربازدهي را مي سازند. در اين جنگلها دو گونه حرا و چندل وجود دارد. بسياري از گونه هاي آبزي و حيات وحش وابستگي مستقيم و غير مستقيم به حرا دارند و اين جنگلها در پيرامون خود محيط مناسبي را براي رشد و پرورش ماهيان فراهم مي كنند. اكوسيستم دريايي حرا به دليل استفاده انسان و سوخت و تغذيه و دام، بسيار حائز اهميت است. آب در طول شبانه روز 2 بار عقب نشيني مي كند و 2 بار پيشروي، اين عمل مداوم شرايط زيستي ويژه اي به اين جنگل دريايي مي بخشد.
[FONT=Vazir, times, serif]جوامع جنگلي مانگرو ( حرا) در طول ميلينها سال موفق شده اند تا سازگاري اعجاب انگيزي با آب شور دريا و سواحل جزر و مدي پيدا كنند. اصولا اين گياهان قادر نيستند دماي كمتراز 5 درجه سانتي گراد را تحمل كنند. ضمن اينكه شوري بين 20 تا 32 در هزار براي رشد آنها مناسب است. مانگرو يكي از مقاومترين گونه ها محسوب مي شود كه با حداقل نيازهاي خاص گياهان مانگرو، در سواحل و امتداد كوهها توسعه مي يابد. يكي از ويژگي هاي درختچه حرا، ريشه آن است. ريشه هاي اصلي حرا كوتاه و كم عمق اند و از آنها ريشه هاي فرعي و باريك و عمودي اسفنجي به سمت بالا منشعب شده و بطور متوسط تا 30 سانتي متر از سطح زمين بالاتر مي روند. اين ريشه هاي هوايي بتدريج دور درخت را پوشش مي دهند و تبديل به يك شبكه مي شوند و به اين ترتيب امكان زيستگاه در چنين محيط باتلاقي فراهم مي كنند. اين ريشه ها از شوري اطراف نيز مي كاهند تا امكان تغذيه گياه از آب بسيار شور دريا ميسر شود. جنگلهاي دريايي حرا در شبانه روز دو بار در آب دريا آبتني مي كنند. هنگام مد ماهيان زيادي به طرف جنگل حركت مي كنند و صيادان محلي نيز به خوبي اين را مي دانند.
[FONT=Vazir, times, serif].
2cy5gns.jpg


[FONT=Vazir, times, serif]كوههاي قشم، در جزيره قشم كوههاي كم ارتفاع فراوان است. سطح اين كوهها را لايه هاي مرجاني، اسفنجي و دوكفه اي پوشانده كه خود موجب حفاظت خاكهاي نرم شنيست و مارن زيرسطح مرجاني شده است.
0000000015.jpg
[FONT=Vazir, times, serif]درخت انجير معابد، از رستني هاي شگفت انگيز مناطق حاره بويژه جزاير خليج فارس درخت هميشه سبزلورمعروف به انجير معابد است كه تاجي بسيار بزرگ با ريشه هاي هوايي متعدد دارد و ميوه رسيده نارنجي رنگ آن مطبوع و خوراكي است[FONT=Vazir, times, serif].
[FONT=Vazir, times, serif]يكي از زيباترين اين درختان در روستاي تم سنيتي منطقه توريان قرار دارد و در نزديكي آن بقعه اي ديدني با طرح معماري كهن با نام زيارت پير واقع است[FONT=Vazir, times, serif].
2d1kyhl.jpg

[FONT=Vazir, times, serif]
[FONT=Vazir, times, serif]غارنمك، بخشي از كوههاي جزيره قشم به دليل انباشتگي و رسوب نمك موجود در آب دريا در گسل هاي عميق تبديل به كوهها و غارهاي نمكي شده اند. كوه نمكدان در جنوب غربي جزيره با ديگر معادن و غارهاي نمكي جزيره از يك جنس هستند. قنديلها و بلورهاي نمك در داخل غارهاي بزرگ و جريان آب نمك آلوده در بيرون غار منظره دلپذيري به غارها و كوههاي نمكي جزيره قشم بخشيده اند[FONT=Vazir, times, serif].
[FONT=Vazir, times, serif]
0000000025.jpg
[FONT=Vazir, times, serif]
[FONT=Vazir, times, serif]غارهاي خربس، به فاصله 11 كيلومتري از شهر قشم (در جاده مجاور ساحل جنوبي) غارهاي خربس برسينه كوهي مشرف به دريا و دشتي ميانكاسه قرار گرفته است خربس از غارهاي دريايي است كه براثر گرداب و تخليه ماسه ها از حفره سنگها به وجود آمده است. عمر غار بسيار طولاني است اما در دوره هاي پيش از اسلام با افزودن به وسعت غار و بخشهاي تالار و دهليزهاي انشعابي به احتمال زياد از آن براي پناهگاه كودكان، زنان و سالخوردگان به هنگام يورش دشمن استفاده مي شده است
[FONT=Vazir, times, serif]
4cjkkqw.jpg
[FONT=Vazir, times, serif].
[FONT=Vazir, times, serif]مجموعه تاريخي فرهنگي لافت، در بندر تاريخي لافت و در كنار قلعه نادري حلقه هاي چاه آب فراواني به چشم مي خورد كه مردم اين منطقه با زحمت زياد در دل سنگهاي شيستي كفه انتهاي محوطه حفر كرده اند. تل مشرف براين چاهها با سطح سنگي مرجاني آب باران را به گودال محل چاهها هدايت مي كند و چون كفه چاهها به لايه هاي گچي ختم شده است آب براي مدتي طولاني نسبتا سالم و خنك در آن باقي مي ماند. مي گويند تعداد اين چاهها به تعداد ايام سال كبيسه 366 حلقه بوده و مردم در هر روز از سال دهانه يكي از آنها را باز و از آن استفاده مي كردند. گذشته از چاههاي آن يك آب انبار سنتي بزرگ، مسجد هاي زيبا، خانه هاي قديمي، درخت نياز (معروف به خواجه كريم) و بازمانده قلعه نادري همچنين بافت قديمي لافت با انبوه بادگيرها و كارگاههاي لنج سازي از جمله جاذبه هاي لافت است[FONT=Vazir, times, serif].
35kim3n.jpg
[FONT=Vazir, times, serif]
[FONT=Vazir, times, serif]آبگيرها، از سدهاي ديدني و تاريخي قشم يكي سد پي پشت است. تاسيسات تقسيم آب اين سد حداقل از دوره ساساني است و ديگر آبگير ديدني جزيره قشم سد گوراناست[FONT=Vazir, times, serif].
[FONT=Vazir, times, serif]كارشناسان ميراث فرهنگي تاكيد دارند كه پي اوليه سد از دوره هخامنشي و قسمت بالا و تاج آن از دوره ساساني است. از جمله آبگيرها و سدهاي مهم قشم مي توان سدهاي خالصي،سيماب،توريانوسلمابرا نام برد
[FONT=Vazir, times, serif] ">
[FONT=Vazir, times, serif].
[FONT=Vazir, times, serif]قلعه پرتغالي ها، در سال 1507 ميلادي آلبوكرك درياسالار پرتغالي جزاير دهانه خليج فارس را تصرف كرده و از اين طريق برراه بازرگاني دريايي بين هند و اروپا تسلط يافت، چيرگي پرتغاليها براين آبراه مهم دريايي 110 سال طول كشيد. در اين مدت آنها به ساختن دژها و استحكاماتي پرداختند كه از آن جمله دژهاي هرمز، قشمو لاركاست[FONT=Vazir, times, serif].
[FONT=Vazir, times, serif]قلعه قشم با مساحتي بيش از 2 هزار متر مربع از سنگهاي آهكي و گچي با ملاط ساروج محلي ساخته شده و طي يك قرن چندين بار استحكام بخشي يافته است. اين دژ راست گوشه است. چهاربرج در چهارگوشه و بازوهايي بلند دارد كه توپ و منجنيق ها برروي پهناي آن مستقر مي شده اند قلعه قشم كاربردي چون يك انبار بزرگ يا جاي نگهداري مهمات و سلاح داشته كه در مواقع اضطراري به ديگر دژها كمك مي رسانده است[FONT=Vazir, times, serif].
[FONT=Vazir, times, serif]سرانجام در سال 1623 ميلادي اين قلعه و ديگر پايگاهها در دهانه خليج فارس را يكي از سرداران صفوي متصرف شد و ايرانيان تا امروز براين پرارزش ترين آبراهه دنيا چيره هستند[FONT=Vazir, times, serif].

[FONT=Vazir, times, serif]دره ستاره ها، در غرب روستاي بركه خلف دره ستاره ها با تنديس ها و بريدگي هاي شگفت انگيز طبيعي كه براثر عوامل فرسايش به مرور زمان به وجود آمده توجه هر بيننده اي را به خود جلب مي كند. مردم اين منطقه براين باورند كه در گذشته هاي دور ستاره اي از آسمان در اين نقطه فرود آمده و موجب شكل يافتن اين دره شده است[FONT=Vazir, times, serif].
[FONT=Vazir, times, serif]
[FONT=Vazir, times, serif]قبرستان انگليسي ها، اين قبرستان باقي مانده محل زندگي شماري از انگليسي ها در زمان فتحعلي شاه است از اين مكان كه در 35 كيلومتري شهر قشم در بندر با سعيد قرار دارد و تنها قبر شماري از ماموران دولت انگليس، دكل ديدباني و قلعه كوچك ساحلي باقي مانده است
4hkpvz8.jpg
[FONT=Vazir, times, serif]دره اعجاب انگيز چاهكوه، چاهكوه دره اي با احجام و تنديس هاي بي نظير و پوشيده از صدها حفره و كاسه و طاقچه بربدنه عمومي آن با جوي هاي سنگي و چاههاي آب كه از يورش باد، بارش بارانهاي تند و تابش آفتاب داغ پديد آمده است[FONT=Vazir, times, serif].
[FONT=Vazir, times, serif]اين دره در 100 كيلومتري شهر قشم و در كنار روستاي چاهوي شرقي قرار دارد.
 

South Boy

متخصص بخش فوتبال
جزیره لارک
جزیره لارک با7/48 کیلومتر مربع مساحت , در در فاصله 18 مایل دریایی از بندر عباس و 10مایل دریایی از جزیره هرمز و 6 مایل دریایی از قشم و در تنگه هرمز قرار دارد .این جزیره از کوه های آتشفشانی مخروطی شکل تشکیل شده . بلند ترین نقطه آن 138 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و بزرگترین قطر آن 6/10 کیلو متر می باشد.
در این جزیره فعالیت کشاورزی وجود ندارد و تنها فعالیت اقتصادی اکثر اهالی لارک , صید و غواصی است . آب آشامیدنی مردم این جزیره بیشتر از طریق بندر عباس به آن حمل می شود و همچنین آب برکه ها و چاه های آن نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
زبان‌های گفتاری
: گویش کُمزاری

صدف هاي رنگارنگ، عروس هاي دريايي و بچه خرچنگ ها كه هنوز سخت پوست نشده اند و موج دريا آنها را به ساحل آورده بود در ساحل ناز منتظرمان بودند.اسم ساحل بر قامت اين جزيره كوچك مي درخشيد و برازنده او بود. ساحل تميز و قشنگي بود و اسمي كه برايش انتخاب شده گوياي همين امر هم هست. شن و ماسه اين ساحل از نوع خاصي است و مانند بيشتر قسمت هاي سواحل بندرعباس گلي و چسبنده نيست. همين امر موجب مي شود هنگام گشت و گذار در ساحل خيلي كثيف و خاكي نشويد.
از آرامش و زيبايي ساحل كه بگذريم، ديدن مقدار زيادي از صدف ها و مرجان ها در طرح ها و رنگ هاي مختلف و متنوع هيجان و لذت خاص خودش را داشت. چه حيف كه بسياري از ما از ديدن اين زيبايي هاي خدا داده محروم هستيم.
لارک جزیره است که تمام رنگها در ان جزیره هستند.
 

South Boy

متخصص بخش فوتبال
شهرستان میناب


موقعیت کلی

شهرستان میناب با مساحتی بالغ بر5/6878 کیلومتر مربع در شرق استان هرمزگان در کناره های خلیج فارس و دریای عمان در 9 درجه و 27 دقیقه عرض شمالی و 57 درجه و 4 دقیقه طول شرقی قراردارد . ارتفاع آن ازسطح دریا 27 متراست . این از شهرستان از شمال به رودان ، از غرب به بندرعباس و خلیج فارس ، ازشرق به جاسک و استان کرمان و از جنوب هم به جاسک و تنگه هرمز متصل می شود . میناب از شهرستان سرسبز و پررونق استان است . فاصله آن تا بندرعباس 104 کیلومتر است . تابستان ها آب وهوایی گرم و مرطوب دارد و در زمستان ها معتدل است . براساس برآورد آمار سال 1385 ، جمعیت آن 343050 نفر است .
میناب یا هرمز کهنه ، بازمانده شهری است که بنای آن رابه اردشیر بابکان نسبت می دهند . تاریخ میناب با تاریخ شهر هرمز باستانی در آمیخته است . این شهربا نام های منا ، مناب ، مینا و مینوو...خوانده شده است . به دلیل نزدیکی با دریا و فراوانی رودهایش به آن " میان آب " نیز گفته اند .
مردم میناب به زبان فارسی با لهجه مینابی سخن می گویند .
این شهرستان دارای 4 بخش ، 2 شهر و 13 دهستان است که عبارتند از :
بخش مرکزی : شهرمیناب . دهستان: بندزرک ، تیاب ، حومه ، کریان ، گوربند .
بخش بیابان : شهرسیریک . دهستان : بمانی ، بیابان ، سیریک کهن .
بخش سندرک : دهستان : بندر، توکهور، چراغ آباد .

آثارتاریخی و جاذبه های گردشگری



قلعه هزاره میناب
این قلعه به بی بی مینو نیزمعروف است . مردم بومی معتقدند در روزگاران گذشته دو خواهر به نام های بی بی مینو و بی بی نازنین این شهر را بنا کرده اند . درگذشته دو قلعه وجود داشته که یکی از آنها ویران شده است . این قلعه تا اواخر دوره قاجار مرکز حکومت محلی بوده و در اطراف آن ، خندقی وجود داشته است . درآن زمان همیشه سربازان مسلح درقلعه نگهبانی می دادند .

قلعه سیریک
قلعه سیریک در بخش سیریک واقع شده و به نام کلات میرحاجی نیز معروف است . این قلعه ، امیرنشین بوده و در قرن هشتم تا دهم هجری استفاده می شده ودرآن سکونت داشته اند .

قلعه کردر
قلعه کردریا کلات نادرشاهی درمیان نخلستان بزرگی در 13 کیلومتری جنوب میناب قرار دارد. این قلعه چندین برج دارد که در بدنه هر کدام از برج ها سوراخ هایی برای نشانه گیری و نظارت بر محیط اطراف وجود دارد .

قلعه شاداب
این قلعه در 68 کیلومتری جنوب غربی میناب و بر فراز صخره هایی بلند درروستای کنارجو قراردارد . از این قلعه سفال های رنگارنگی مربوط به قرون متاخر اسلامی به دست آمده و به نظر می رسد از قرن نهم تا یازدهم هجری مورد استفاده بوده است .

قلعه گرازو
این بنای تاریخی در روستای گرازوئیه قرار داشته که هم اکنون به صورت مخروبه ای برجامانده است .

قلعه گوربند
قلعه گوربند در روستای گوربند حدود 30 کیلومتری میناب واقع شده و اکنون اطراف آن را اراضی و خانه های روستایی فرا گرفته است . این قلعه چهاربرج دیده بانی داشته که درحال حاضر تخریب شده است .

معبد عشاق روستای کروک
در مورد ساخت این بنا ، افسانه ای نقل می شود که حدود چهارصد سال پیش دو جوان از طوایف متخاصم به هم دل می بندند و با مخالفت شدید رو به رو می شوند . این واقعه به مرگ آنها ختم می شود . سپس دو عاشق نگون بخت را بر شتری سوار کرده و به سوی مقصد نامعلومی حرکت می دهند . شتر، جسد عشاق را در مکانی به زمین می گذارد که بعدها اقوام آن دو ، بنای یادبودی در آنجا می سازند . چون این منطقه آب نداشته ولی شتران زیادی داشته ، در ساخت بنا به جای آب ازشیر شتر استفاده کرده اند .

پنجشنبه بازار
یکی از مکانهای دیدنی که با فعالیت اقتصادی مردم به خصوص زنان درآمیخته ، پنجشنبه بازار میناب است . این بازار درمرکز شهر میناب قرار دارد . ازیک سو به بازار سرپوشیده میناب وازسوی دیگربه میدان اصلی شهر می رسد و محل عرضه صنایع دستی و تولیدات سنتی و خانگی است . در پنجشنبه بازار انواع حصیر، ظروف حصیری ،سفال ، لوازم دوخت لباس ، برقع ، ماهی وانواع مواد غذایی عرضه می شود .

جنگل های حرا وچندل خورآذینی
حرا درختی است آب شورزی که هنگام مد دریا تا گلوگاه درآب فرو می رود و به کمک خاصیت تصفیه ای پوسته اش ، آب دریا را جذب و نمک آن را دفع می کند . جنگل های حرا در بخش سیریک ، وسعتی حدود 500 هکتار دارد و وجه تمایز آن با سایر رویشگاه های ماندآبی سواحل جنوبی ایران ، وجود دوگونه گیاهی مانگرو ، یعنی حرا و چندل درکنار یکدیگر است. شرایط زیستی حاکم برجنگل های این منطقه موجب شده گونه های مختلف جانوران و گیاهان در آن حیات دهند ، پرندگان بسیاری در زمستان به این منطقه مهاجرت می کنند .

سد استقلال میناب
سد استقلال میناب روی رودخانه میناب در 2 کیلومتری شرق این شهر احداث شده است . رودخانه میناب یکی از پرآب ترین رودخانه های منطقه است که از دو رودخانه دیگر به نام های رودان وجغین تشکیل یافته است . سد استقلال ودریاچه آن فضای دیدنی مناسبی برای گردشگران است و آب آشامیدنی بندرعباس ، خمیر، قشم و آب مورد نیاز بسیاری از باغات کشاورزی منطقه میناب از آن تامین می شود .

باغات انبه
آب و هوای گرم ومرطوب ، وجود رودخانه ها ، دشت ها ، جلگه های آبرفتی ،و خاک حاصلخیز باعث شده کشاورزی در این منطقه رشد زیادی داشته باشد . مهمترین محصولات کشاورزی آن ، مرکبات ، خرما ، صیفی جات ، غلات ، پرتقال ، لیموترش ، گوجه فرنگی ، خیارسبز، هندوانه ، پیاز، بادمجان و... است .باغات انبه میناب معروف هستند . انبه میوه ای درشت و بیضی شکل است که طعم بسیار خوبی دارد . از میوه نارس آن که ترش مزه است ، در تهیه ترشی استفاده می کنند .

ساحل کوهستک
روستای نمونه گردشگری کوهستک در بخش بیابان واقع شده است . این بندر قدیمی ، سواحل شنی زیبایی دارد و یکی از مناطق گردشگر پذیر منطقه می باشد. ایجاد پناهگاه صیادی و وجود شناورهای صیادی و تجاری ازمزیت های این منطقه می باشد .

سایرآثارتاریخی وجاذبه های گردشگری شهرستان میناب عبارتند از :
مساجد هفت خواهران ، بلوکی ، الله وردیخان ، سنگی ،آب انبارشیرین وفرهاد ، قنات آب شهر، حوض سنگی ، غارقدیمی اریکسون ، چشمه های گیو ، نودر، خانه های ایمانی ، پاکوهی ، بهادری ، پاسلار، بلوکی ، ترابی ، معلمی ، صیادی ، قسمی ، بلوچ ، جهانگیری ، حاجی عباس ، آستانه حضرت ابوالفضل ، شاه محمد، شاه مرعش ،زیارت شاه پریان ، شیخ شمس الدین ، حضرت سلیمان ، رقیه خاتون ، قدمگاه ائمه (ع) ،سرمست ، سنگکی ، شهرهای قدیمی درگ پایین ، جوزین ، گران ، محوطه های لنگرکیش، مهرغان ، احمدآباد ، کولباس ، دره گبری ، قلعه های گرو، آسمان ،کریان ، شهسوار، راونگ ،حاجی خادمی ، سرنی ، سراوان ،دزدان ،عرب های مسقطی ،حاجی خان ، محتاج سربازان ،سنگی ، کلیبی ، قبرستان گرو،ماه خاتونی ، کوهستک ، کریان ،لنگ شهید ، مولوی و ...

صنایع دستی

سفال گری
ازمهم ترین صنایعی است که در روستاهای اطراف میناب از جمله بهمنی ، شهواروحکمی رواج دارد . مهم ترین محصل سفالی ، کوزه آبی به نام جهله است که به صورت گرد و کروی با کردنی استوانه ای شکل ساخته می شود و بنا به شکل و ترتیب آن نام های مختلفی دارد ، مانند جهله گردن غزالی ، جهله مورک و جهله بوکو . قلیان ، سرقلیان ، گشته سوز، انواع اسباب بازی های سفالی و انواع لیوان از دیگر اجناس سفالی هستند.

برقع
برقع یا نقاب پوششی است که هم به عنوان حجاب و هم محفوظ ماندن ازنور خورشید استفاده می شود. یراساس رنگ آن می توان تشخیص داد فردی که از آن استفاده می کند ،ازدواج کرده یا نه ویا حتی شوهرخود را ازدست داده اند ، مثلا دختران ازبرقع هایی نارنجی یا زرد ، خانم های جوان متاهل و تازه عروسان از رنگهای قرمز همراه با نارنجی ، خانم های مسن و متاهل از رنگ های دورقاب مشکی و خانم های پیر از برقع های مشکی استفاده می کنند .

گلابتون دوزی
دوخت طرح های زیبا و منقش درپارچه با نوارهایی طلایی ، گلابتون نام دارد که در تزئین لباس محلی زنان به کار می رود .

خوس دوزی
در این هنر، لباس های محلی را با نوارهای نقره ای رنگ ( خوس ) که ازلابه لای پارچه توری گذرانده اند ، تزئین می کنند .

سوزن دوزی
سوزن دوزی یکی از هنرهای مختص این منطقه است که برای تزئین لباس و وسایل دیگر استفاده می شود .

حصیربافی
حصیربافی رایج ترین صنایع دستی میناب است . وجود نخلستان ها و درختان خرمای فراوان فرصت رافراهم آورده تا با شاخ و برگ آن ، گونه های مختلف حصیربافته شود .

مهم ترین محصولات حصیربافی میناب عبارتنداز :
سوند : حصیری زمخت وخشن است که برای ساخت و برپایی کپر و سقف ساختمان استفاده می شود .

پری : ازنظرزبری وزمختی بافت شبیه سوند است واز آن برای یسته بندی خرما استفاده
می کنند .

تک : نوعی زیر اندازنرم وظریفی است که ازالیاف و برگ های باریک ونرم درخت خرما بافته می شود.

کنتله : ظرفی گرد ومدور، با درپوش مخصوص برای نگهداری غلات وحبوبات است .

گفه : نوعی ظرف است که معمولا برای میوه وخرما استفاده می شود . آن را دررنگ ها وطرح های مختلف می سازند .

سپ : سپ شبیه به سینی دایره شکل است که اطراف آن را قابی محکم دربرگرفته واندازه ها ورنگ های مختلفی دارد.
ازدیگرصنایع حصیری می توان به بادبزن ، جاروپیشی ،کندوک هارتی که نوعی ظرف نگهداری آرد است ، کندوک نونی ، هاردکیزکه نوعی الک وغربال است ، کرسی بلی ،دهوک ، کتل ،سرجهله ،مچک و ... اشاره کرد .

غذاهای محلی
پودینه ، قلیه ماهی ،قلیه میگو ،هواری ، کپاتی ،بریجی ، ماهی کباب

بازیهای محلی
دارتوپا ،درا ، رمازا ، یک قل دوقل ، دارکلکا ، آزادا ، کامپوث ، انتلا ، کفلیتا ، تیلما

مزیت های اقتصادی
وجود باغات وارضی حاصلخیز کشاورزی ، یکی ازمهم ترین مزیت های اقتصادی میناب است . از سویی ساحلی بودن بخش هایی ازشهرستان واراضی مستعد پرورش آبزیان ( میگو ) وایجاد سایت های پرورش میگو درمنطقه تیاب ، فلاحی ، سیریک و...
بندرگاه های صیادی تولید آبزیان درکنارتردد تجاروبازرگانان منطقه به کشورهای حاشیه خلیج فارس وصادرات و واردات کالا از طریق بازارچه های مرزی وشرکت های تعاونی مرزنشینان و کارخانه تولید آبلیمو و... ازدیگرمزیت های اقتصادی این منطقه هستند .

اماکن اقامتی
هتل صدف – میناب دو راهی سد میناب 2227080- 2225999 – 0765
مهمانسرای جهانگردی – میناب ، بلوارشهیدموسوی ، جنب شهرداری 3622222 – 0765

خدمات مسافرتی وحهانگردی
گشت میناب – میناب ، بلوارامام خمینی 2228320 – 2228310- 07654
آنامیس – میناب ، میدان استقلال ، بلوارساحلی 5- 2223104 – 0765
بهشت جنوب – بلوارامام خمینی ، روبه روی استخر شهید امینی 2226886 – 0765
ساحل دریای سیریک – سیریک ، بلوارامام خمینی 3623128 – 0766
سیرجهان میشی پرواز – سیریک ، بازارچه میشی 2226169 – 0765

بوستان ها
بوستان ملت – میناب ، بلوارامام خمینی
بوستان سجادیه – میناب ، محله خلیفی
بوستان کوهستان – بام میناب ، پا کوه
ساحل ماسه ای سیریک – سیریک ، بلوارمعلم ، به سمت ساحل
minab.gif
 

South Boy

متخصص بخش فوتبال
شهرستان رودان
ستان هرمزگان با مساحت 8/68475 یك كيلومتر مربع در جنوب ایران و حاشیه شمالی خلیج فارس و دریای عمان قرار دارد و شامل 14 جزیره ، حدود 40 بندر کوچک و بزرگ ، 11 شهرستان ، 22 شهر ،33 بخش و 80 دهستان است . بندرعباس ( به عنوان مرکزاستان ) ، بندرلنگه ، بندرخمیر ، حاجی آباد ،میناب ، جاسک ، رودان ، پارسیان ، ابوموسی ، بستک و قشم، شهرستانهای این استان هستند . هرمزگان جاذبه های گردشگری و آثار تاریخی بسیاری دارد که همواره گردشگران زیادی را به خود جلب می نماید .
شهرستان رودان

موقعیت کلی

رودان با مساحتی حدود 5/2744 کیلومترمربع ، در فاصله 110 کیلومتری بندرعباس قراردارد . این شهرستان در10 درجه و 27 دقیقه عرض شمالی و 57 درجه و 10 دقیقه طول شرقی واقع شده است . ارتفاع آن ازسطح دریا حدود 192 متر است . از شمال غربی به بافت کرمان ، از شمال به جیرفت ، از شرق به کهنوج ، از جنوب شرقی و جنوب به میناب و از غرب به بندرعباس محدود می شود
رودان در قدیم به نام " رودکان " معروف بوده و وجه تسمیه آن ، وجود رودخانه های متعدد و پرآب است . آب و هوای این منطقه گرم وخشک است و زمستانی معتدل و تابستانی گرم دارد . براساس آمارسال 1385 جمعیت آن 373 ، 104 نفراست .
مردم این شهرستان به زبان فارسی بالهجه محلی سخن می گویند .
بیشتر آنها به کشاورزی و دامداری اشتغال دارند .
رودان 4 بخش ، 2 شهر و 9 دهستان دارد :
بخش مرکزی : شهردهبارز ، دهستان آب نما ، راهدار، فاریاب
بخش رودخانه : دهستان رودخانه ، رودخانه بر ، مسافرآباد
بخش بیکاه : دهستان بیکاه ، برنطین
بخش جغین : دهستان جغین جنوبی ، جغین شمالی

آثارتاریخی وجاذبه های گردشگری

سنگ نوشته های بادافشان

درمنطقه ای به همین نام درفاصله 25 کیلومتری شمال رودان ، روی سنگ های ستبر کلماتی به خط میخی و نقاشی هایی بدیع وجود دارد که قدمت آن ها به دوران ایلامی و آشوری می رسد

قلعه کمیز

در فاصله 12 کیلومتری شرق رودان ، قلعه ای که نشان هویت و پایمردی مردم این سامان است ، نظر هر بیننده ای رابه خود جلب می کند . درقدیم چون اغلب نقاط رودان را آب فرا گرفته بوده ، مردم دراین قلعه مستحکم سکونت داشته اند .

تم مارو ( تپه خیرآباد )
درنزدیکی قلعه کمیز، به نام تم مارو وجود دارد که درگذشته محل دفن مردگان واشیای گران قیمت بوده است . گفته می شود درنام این تپه ازماراستفاده شده تا مردم جرات نزدیک شدن به آنجا را نداشته باشند .

قلعه دختران
این قلعه درفاصله 5 کیلومتری شمال رودان ودرمنتهی الیه جنوبی کوه گرم قراردارد که درحال حاضر به ویرانه ای تبدیل شده است . وجود سنگرهای سنگی متعدد در اطراف قلعه وغاری درپایین آن ، حکایت از دقت و توجه خاص ساکنان قلعه به امنیت پناهگاهشان دارد .

زیارتگاه امامزاده سید سلطان محمد
براساس اسناد تاریخی نسب شریف امامزاده سیدسلطان محمد ، به امام موسی بن جعفر ( ع ) می رسد . بقعه این امامزاده در روستای زیارت پیرچوگان درفاصله 45 کیلومتری رودان قرار دارد .

کوه زندان
مکان بسیارصعب العبوری است که گویا در قدیم مخصوص زندانیان سیاسی بوده است . برای رسیدن به آن باید از راه های باریک بدنه کوه رد شد . مسیر عبور از تونل باریک وتاریکی که به صورت هلالی در بدنه کوه حفرشده به گونه ای است که با اندک غفلتی امکان سقوط به اعماق دره وجود دارد . بعد از این تونل ، شکاف غار قراردارد که پس از عبور از آنجا می توان وارد قلعه شد . 12 اتاق در بدنه کوه زندان حفر شده است .

امامزاده شاه قطب الدین حیدر
نسب این امامزاده براساس شجره نامه مستند به امام حسن مجتبی (ع) می رسد که دربخش جنوبی رودان درمحله بند ملا قرار دارد .

سایر آثارتاریخی وبقاع متبرکه رودان عبارتند از :
روستای نمونه گردشگری زیارت سید محمد ( پیرچوگان ) ، پل آبنما ، قلعه بیژن ، قلعه مهران شمیلو ، تم سیدی ، قلعه برنطین ، قلعه جغین ورودخانه ، قبرستان گبرها ، تپه خودروگان ، تپه پالور ، جلگه موری ، قدمگاه حضرت ابوالفضل ، حضرت امیر ، باغ وکاخ شاه نازدشت ، قنات کهنوج بالا ، امامزاده جلال الدین ، امامزاده سیدامیربن سلیمان ، سایر زیارتگاه ها شامل : زیارتعلی ، پیرسرکوه دربخش رودخانه و ...

صنایع دستی

سفالگری
این صنعت دستی حرفهای مردانه است و انواع ظروف سفالی شامل ظرف آبخوری " جهله " ،
ظرف نگهداری خرما " گراشی " کوزه ، آفتابه گلی ، لیوان آبخوری ، " برنگ " و ... را با چرخ های سفالگری می سازند .

حصیربافی
حصیر بشتر توسط زنان و دختران منطقه بافته می شود . مواد اولیه آن ، برگ خرما و ضایعات درخت خرما است که پس از تبدیل به نوارهای باریک ، مدتی آن را در آفتاب قرار می دهند تا نرم شود . آن گاه محصولاتی مانند زیانداز " تک " ، سینی بزرگ وگرد " سپ " ، سبد دردار " کنتله " ، درپوش کوزه " سرجهله " ، قفس حصیری ، بادبزن و ... می سازند .

شک بافی
شک به وسیله نوعی هاون چوبی ، چند قرقره مخصوص که به قالب معروف است و یک بالش کوچک پارچه ای تهیه می شود . بالش را روی هاون چوبی گذاشته وبا دست می بافند . برای تزئین لبه آستین ، دوریقه ،جلوسینه ، لبه دامن ، لباس های زنانه ، اطراف مقنعه و سجاده نماز از آن استفده می شود .

خوس دوزی
از انواع سوزن دوزی است که نوارهای نقره ای باریک روی پارچه توری ریز بافت دوخته می شود و برای ترئین مقنعه ، دستارو ... به کارمی رود .

بادله دوزی
بادله دوزی یا تلی بافی ازبافتن چند نوع زری به یکدیگر شکل می گیرد . ازبادله ای که به کمک نوارهایی به پهنای 15 سانتی متر تولید می شود ، برای تزئین لبه شلوارهای زنانه استفاده می شود .

سوزن دوزی
پس ازانتخاب پارچه مناسب در قطع و اندازه های مختلف ، طرح کلی سوزن دوزی را روی آن دوخته و سپس به پرکردن فواصلی که در طرح مشخص شده است می پردازند .

غذاهای محلی
به دلیل شرایط خاص آب وهوایی و خصوصیات اقلیمی ، غذاهای محلی رودان بسیار متنوع است .
غذاهایی که با گوشت درست می کنند ( گوشت مرغ ، ماهی ، گوسفند ومیگو ) :
قلیه ماهی ، ماهی برشته ، مهیاوه ، سوراغ ، هواری ، کاتخ ( آبگوشت ) قبولی ، دوپیازه ، هوگرمو ، کباب آردی ، نیمرو ، هوجشن ، دالک گندم ، قلیه بادمجان ، خورشت سبزی ، فسنجان ، دم کش ماهی ، تاس کباب ، کوکوماهی ، کتلت ، کوفته و...
غذاهایی که از حبوبات وخرما درست می کنند :
رنگینه ، چنگال ، کلمبا ، مقلک ، جلابی ، کنگ شانه زده ، کنگ سه روزه ، اشکوته ، کنگ جوشانده ، خرماشیره ، خرمالکی ، خرما مالیده ، کپنگ ، سیسوک ، جازگ ، آش گندم .

شیرینی
رنگینه ، حلوا شیره ، حلوا تخم مرغ ، حلواسورای ، فرنی ، کدلمه ، مالوکی ، نان خرمایی ، کلوچه بلوچی ، ترک ، حلوا برع ، انگشت پیچ ، شله زرد ، نان پنجره ای ، لکی ماست

نان
نان دستی ، نان تاوه ای ، نان بالا تاوه ، نان تنوری ، نان دارچوبه ای ، نان سوراغ ، نان کولوکو ، نان فطیر ، نان مشته ، نان کرسک ، نان ریته ، نان تیمشی ، نان جراده ، نان کماچ ، نان تیقنی و ...

ترشی
ترشی انبه دررودان بسیار متداول است وبه دو صورت ترشی انبه چغاله یا انبه نارس سالم تهیه می شود . دیگر ترشی های رودان شامل ترشی لیمو ، پیاز، سیر، کلم ، پوزیلگ ومخلوط است.

مربا
مربای انبه ، مربای نارنج ، مربای هویج ، مربای لیمو ، مربای خرما و... متداول است . یکی از بهترین مرباهایی که به تنهایی خورده می شود ، مربای خرما یا کنگ شانه زده است .

مزیت های اقتصادی
وجود رودخانه های دائمی وآب شیرین رودان وجغین ، ذخایربه نسبت عظیم آب های زیرزمینی و دشت ها و جلگه های آبرفتی ، خاک حاصلخیز و علاقه مردم به کشاورزی ، همه و همه باعث شده کشاورزی دراین منطقه رشد وتوسعه زیادی داشته است .
مهمترین محصولات کشاورزی رودان شامل خرما ، مرکبات ، صیفی جات و غلات است . پرتقال ، نارنگی ولیموترش ازمرکبات با ارزش این شهرستان و گوجه فرنگی ، خیارسبز ،هندوانه، پیاز ،بادمجان و انواع سبزی ها ازمهمترین صیفی جات منطقه هستند .
وجود کارخانه های تولید لبنیات ،سردخانه وبسته بندی محصولات کشاورزی ازدیگر مزیت های اقتصادی منطقه است .

بوستانها
بوستانهای دولت ، دوم خرداد ،جمال آباد ، کودک و غدیر با امکانات محل بازی کودکان و سریس بهداستی درسطح شهر رودان ، ازاماکن تفریحی مردم به شمار می روند .
بوستان دولت – ورودی شهر، قسمت شرقی
بوستان دوم خرداد – ورودی شهر، جنب بیمارستان
بوستان جمال آباد – بلوارجمهوری ، سنگ رستم
بوستان کودکان – روبه روی اداره بازرگانی
بوستان غدیر – ورودی شهر

بازیهای محلی
مجولا ، تیله بازی ، کلکا ،دارتوپ ، کتلا ، کوتپکا ( قایم باشک ) ، خیارتولا ، رمازا ، درا ، درمگا و...
 

South Boy

متخصص بخش فوتبال
نام رسمی :بندر عباس
کشور :ایران
نام محلی:بندر عباس
نام‌های قدیمی:گمبرون ، گامرون ، جرون
جمعیت:
۳۶۷٬۵۰۸

شهرستان بندرعباس در شمال تنگه هرمز قرار دارد. وسعت آن۲۷۳۱۶ کیلومتر مربع است. این شهرستان از سمت شمال به شهرستان حاجی آباد و از سمت شرق به شهرستان‌های میناب و رودان، از غرب به شهرستانهای: بندر خمیرو بندر لنگه ، و از جنوب به خلیج فارس و جزیره قشم محدود می‌باشد.
1168061473_bnd.jpg

شهر بندر عباس مرکز شهرستان بندر عباس است. وسعت این شهر که در ساحل خلیج فارس واقع شده‌است حدود ۴۵ کیلومتر مربع و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۰ متر می‌باشد. نزدیک‌ترین شهر به بندرعباس شهرقشم (مرکز جزیره قشم) با حدود ۲۸ کیلومتر می‌باشد. فاصله بندرعباس تا تهران ۱۳۳۳ کیلومتر می‌باشد.

تا قبل از قرن چهارم هجری در حوالی بندرعباس فعلی بندر و روستای کوچکی به نام سورو وجود داشت. در سال ۱۵۱۴ پرتغالی‌ها این منطقه کوچک را برای پیاده شدن و بارگیری اجناس از خشکی انتخاب کردند. به دلیل خرچنگ زیادی که در سواحل این بندر وجود داشت نام آن را بندر «کاماراو» یا «گامارائو» یعنی بندر خرچنگ گذاشتند
f_IMG0007m_f459adc.jpg

نام متداول بعدی یعنی گامبرون به احتمال زیاد از لغت پرتغالی گامارائو اقتباس شده‌است. بندرعباس یکی از بنادر مهم ایران در جاده ابریشم بوده‌است بطوری که کاروانهای تجار در این شهر به انجام مراحل گمرکی می‌پرداختند و از این مسیر برای انتقال کالاهای خود به اروپا و آفریقا و آمریکا اقدام می‌کردند.

در سال ۱۶۲۲ میلادی شاه عباس توانست با کمک انگلیسی‌ها و توانمندی سردار ایرانی امام قلی خان دست پرتغالی‌ها را از این بندر کوتاه کند. به افتخار این پیروزی بندر گامبرون به بندر عباس تغییر نام داد.در تقسیمات فعلی کشوری شهر بندرعباس مرکز استان هرمزگان و یکی از مهم‌ترین مراکز استراتژیکی و تجاری ایران در جوار خلیج فارس و دریای عمان می‌باشد.شهر بندرعباس به عنوان مرکز استان هرمزگان، شهری در حال پیشرفت و توسعه‌است. اگر چهره شهر را با چند سال قبل مقایسه کنید متوجه خواهید شد که ساختمان سازی وخصوصا آپارتمان سازی با سرعت قابل ملاحظه‌ای در حال انجام است. احداث پل ارتباطی خیابان استانداری و بلوار طالقانی، ایجاد پارکینگ عمومی با خشک سازی دریا در بلوار ساحلی، راه اندازی پارک‌های تفریحی مهرگان، پارک شهر توحید، پارک ساحلی سورو و پارک ساحلی دولت از دیگر عواملی است که در تغییر شکل شهر و فرهنگ آن تاثیر بسزایی داشته‌است.
http://www.farhangsara.com/tourism/Prov/abbass.jpg

بندرعباس مرکز استان هرمزگان است جمعیت این شهر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵ مرکز آمار ایران برابر با ۳۶۷٬۵۰۸ نفر بوده‌است.

اب هوا
آب و هوای بندرعباس
ژانویه فوریه مارس آوریل مـــــه ژوئـن ژوئیـه آگوست سپتامبر اکتبـر نوامبر دسامبر سـال گرم‌ترین
C° ۲۹ ۳۲ ۳۷ ۴۰ ۴۵ ۴۶ ۴۶ ۴۳ ۴۳ ۴۰ ۳۷ ۳۱ ۴۶ میانگین‌گرم‌ترین‌ها
C° ۲۰ ۲۲ ۲۶ ۳۰ ۳۴ ۳۷ ۳۶ ۳۶ ۳۵ ۳۳ ۲۸ ۲۳ ۳۰ میانگین‌سرد‌ترین‌ها
C° ۱۳ ۱۶ ۱۹ ۲۳ ۲۷ ۳۰ ۳۱ ۳۱ ۲۹ ۲۶ ۲۰ ۱۶ ۲۱ سردنرین
C° -۲ ۲ ۶ ۱۳ ۱۶ ۱۹ ۲۷ ۲۶ ۲۱ ۱۳ ۵ ۵ -۲ بارش
mm ۵ ۴ ۳ ۱ ۱ --- --- --- --- --- ۱ ۴ ۲۴


آب و هوای این شهر گرمومرطوب است. فصل تابستان در این شهر نزدیک ۹ ماه از سال ادامه دارد. دمای هوای شهر بندرعباس در گرم‌ترین روزها به ۴۴ درجه سانتیگراد و در سردترین روزها به ۴درجه سانتیگراد نیز رسیده‌است.

بندر شهید رجایی وبندر شهید با هنر به دلیل موقعیت مناسب جغرافیایی، به عنوان نقطه اتکای بندرعباس در جهت جابه‌جایی کالا و سرمایه در اشکال مختلف، نتایج اقتصادی به سزایی برای استان هرمزگان به همراه داشته و بندرعباس را به منطقه ویژه اقتصادی معادن، فلزات، کشتی‌سازی و صادرات و واردات کالا تبدیل کرده‌است.
923_orig.jpg



@ عمارت کلاه فرنگی، این ساختمان توسط هلندی‌ها در سال ۱۱۱۰ هجری قمری ساخته شده و قلعه‌ای با ۱۶ برج و ۳ دروازه بوده که به عنوان اداره گمرک استفاده می‌شده‌است.
حمام گله‌داری، این حمام از پنج گنبد بزرگ و کوچک ساخته شده و به حمام شاه عباس نیز معروف است.
معبد هندوها، که در بندرعباس به بُت گورُ معروف است در سال ۱۳۱۰ توسط هندوهای ساکن بندرعباس به سبک معماری هندی و توسط معماران هلندی بنا شده و در حال حاضر به عنوان موزه تاریخی استفاده می‌شود. این معبد در مرکز شهر و در خیابان امام خمینی واقع شده‌است.خوری به نام "گور سوزون" نیز در بندر عباس وجود دارد که گویا هندوهای ساکن شهر مردگان خود را در کنار آن می‌سوزاندن و احتمالا بنا به سنت هندوها خاکستر آنها را به این خور می‌ریختند
مسجد ناصری (بندر عباس) که در سال ۱۳۰۴ هجری قمری ساخته شده‌است. این مسجد در سال ۱۳۸۶ بازسازی شده‌است.
مسجد صحراباغی این مسجد در سال ۱۳۱۰ هجری قمری بنا شده‌است.

  • مسجد گله‌داری تاریخ ساخت آن مربوط به ۱۲۹۶ هجری قمری می‌باشد.
  • مسجد جامع در سال ۱۱۷۵ هجری قمری بنا شده‌است.
  • امامزاده سید مظفر (بندر عباس)، این آرامگاه از زیارتگاه‌های عمده استان محسوب می‌شود و در بلوار امام خمینی واقع است.
  • مجموعه برکه‌های باران، این برکه‌ها که تاریخ بنای آن‌ها به دوره صفویه باز می‌گردد در بلوار پاسداران و کوی ۲۲ بهمن واقع است.

مجتمع تجاری زیتون به عنوان اولین مرکز تجاری مدرن و پس از آن مجتمع‌های نیلی، ستاره جنوب، ستی سنتر،ستاره شهر، سرو، رویال و کارگزاری (شامل واحدهای تجاری، مسکونی، تفریحی، شهربازی کودکان و سینما) درکنار بازارهای سنتی مثل بازار اوزی‌ها، بازار لاری‌ها، بازار شهرداری و بازار روز فعال هستند. مراکز تجاری نور صدف، ملکه آسمان‌ها، مروارید و زیتون ۲ نیز در دست ساخت می‌باشند.
2006109065388198701_rs.jpg






بندرعباس در زمینه فعالیت واحدهای آموزشی علمی و تخصصی دارای امکانات و قابلیت‌های درخور توجهی می‌باشد. دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، دانشگاه هرمزگان، دانشگاه پیام نور (که علاوه بر بندرعباس در میناب و بندرلنگه نیز شعبه دارد)، دانشگاه آزاد اسلامی (که در بندر لنگه، قشم، میناب، رودان و هرمز نیز شعبه دارد)، دانشگاه مهندسی کشتی‌سازی و صنایع دریایی دانشگاه امیر کبیر، آموزشکده‌های فنی شهید کرانی بندرعباس و فنی و حرفه‌ای فاطمیه بندرعباس، مرکز تربیت معلم شهید باهنر، مرکز تربیت معلم فاطمه‌الزهرا، مرکز تربیت معلم حضرت زینب و مرکز آموزش ضمن خدمت شهید بهشتی بندرعباس از مراکز آموزشی بندرعباس می‌باشند.
بانک ژن زیست محیطی جنوب ایران نیز در بندر عباس واقع شده‌است.

هتل‌ها

هرمز (۵ ستاره)، هما، خلیج فارس (۵ ستاره)، آپارتمان آتیلار ۱ (۴ ستاره)، آپارتمان آتیلار ۲، آپارتمان قدس، گوهرشاد، گنو، گلشهر، سعدی، حمزه، نقش جهان، دریا، کوثر


جاذبه‌های طبیعی گردشگری

کوه گنو، چشمه آبگرم گنو، چشمه آبگرم خورگو، چشمه آبگرم سرخاء، چشمه آبگرم کشکوئیه، چشمه آبگرم نیان، چشمه آبگرم چستانه، کوه ذرتو، تپه چاه لرد، قادهار، جنگل کوه شب، سیخوران، بنوزاکین، چشمه آبگرم باری، غار سرخاء، آبشار سرخاء، غار چلو، شهر فین
جنگل هرا ، جزایر بندر ..








معبد هندوها




مرکز تجاری




ساحل دریا




حمام گله داری




محله پشت شهر




بلوار طالقانی




نمای هوایی - بلوار طالقانی




منابع


استان هرمزگان
مرکز بندرعباس
شهرستان‌ها ابوموسیبستکبندر عباسبندر لنگهپارسیانجاسکحاجی‌آبادخمیررودانقشممیناب شهرها ابوموسیبستکبندر چارکبندر خمیربندر عباسبندر لنگهپارسیانجاسکجناححاجی‌آباددرگهاندهبارزرویدرزیارت‌علیسندرکسوزاسیریکفارغانفینقشمکنگکیشهرمزهشت‌بندیمیناب
جای‌های دیدنی کاروانسرای بستکعمارت کلاه‌فرنگیمعبد هندوهاآب‌گرم گنوموزه آبدوگنبدانکاروانسراهاپنجشنبه‌بازار مینابسد تاریخی کوخردجنگل‌های حراشهر سیبهبازار بستکتپه ماروجزیره کیشقلعه پرتغالی‌هاقلعه لشتانحمام گله‌داریلنج‌سازی بندر کنگمحله باستانی سورو
فهرست روستاهای استان هرمزگان

فهرست روستاهای استان هرمزگان

سوالی داشتی در خدمتم .

http://aycu24.webshots.com/image/423...2006387_rs.jpg
مشتا
 

South Boy

متخصص بخش فوتبال
تا جایی که تونستم در باره بندر گفتم و یکم هم از اطراف گفتم مثل قشم لارک ورودان.
امیدوارم استفاده لازم برده باشی.
و بازم از دوست عزیزم تشکر میکنم که در باره بندر مطلب گزاشته بود.
جاهای دیدنی زیادی داره بندر که اینها اندکی از اونها است .
خودتون بیاید از نزدیک ببینید.
 

baroon

متخصص بخش ادبیات
این روحیه ی همکاری انجمن مارو بیش از پیش عالی و جذاّب میکنه. دستتون درد نکنه گلا. :دست::خنده2:
 

rahnama

پدر ایران انجمن
عزیزان یک خبر :
من الان از بندر عباس و جزیزه تنب بزرگ برگشتم.
تعجب کردید؟
از بس ندا جان و محمد جان تعریف کردند با گوگل ارث رفتم و جایتان خالی حسابی سیاحت کردم.جای همه شما خالی.
 
بالا