نحوه طبقه بندی ابرها
CLUUD-CLA SSIFICATION :
روشهاي گوناگون براي طبقه بندي ابرها موجود است ابرها ممكن است نسبت به نحوه تشكيل يعني جوششي يا پوششي بودن –شكل ظاهر ـارتفاع و غيره طبقه بندي شوند اين عمل تا سال 1803 انجام ميشده است تا آنكه در اين سال لوك هوارد LUKE HOWARD هوا شناس انگليسي متد طبقه بندي در نظر گرفت كه تاكنون نيز مورد استفاده قرار ميگيرد و ترتيب آن چنين در اين طبقه بندي از لغات اصلي لاتين بعنوان ريشه اصلي نام ابرها بامعناي زير استفاده شده است:
CIRUS = مجعد –انبوه مو –شكل پر مرغ
STRATUS= گستردن –گسترده شدن –پوششي –پوشش
CUMULUS = انبوه شدن –انبوه شده
آلتو ALTO از ALTUM لاتين مشتق شده و به معناي مرتفع است .
نيمبو NIMBO از NIMBUS لاتين مشتق شده و به معناي باران است .
شرح و توصيف انواع ابر ها:
ابرهاي بالا HIGH CLUDS
ابرهاي سيروس (CIRRUS ): اين نوع ابر به صورت رشته هاي گسترده كه بصورت پر مرغ يا بال اسب و انبوه موهاي پريشان ديده ميشود رنگ آن سفيد است و سايه ندارد و خورشيد و ماه از پشت آن بخوبي ديده ميشوند .اين ابر از كريستالهاي يخ تشكيل شده است .
در طبقه بندي ابرها اين نوع ابر بالاترين و نازكترين است و ميزان برودت آن در 20000 پايي بين 36 درجه تا 41 درجه سانتي گراد است .
گوناگوني اين ابر زياد است وهنگامي كه بصورت خيلي نازك -توري شكل و جدا ا زهم ظاهر ميشود و باابر سيرو استراتوس و آلتو استراتوس نيز ارتباطي برقرار نكرده باشد يعني پس از اين ابر دو ابر فوق الذكر به ترتيب ظاهر نشوند، معمولا بعنوان علامت هواي خوب و پايدار شناخته شده است .
باافزايش بخار آب در اين نوع ابر شكل آن از حالت رشته اي بصورت منگوله هاي ريزكه به طور منظم و دريك رديف پهلوي هم قرار دارند تبديل ميشود واگر بعد از اين نوع ابر ابرهاي پوششي سيرواستراتوس و آلتواستراتوس همراه باشد معمولا ميتوان بعد از 24تا 48ساعت انتظار هواي نامساعد را داشت .هنگام طلوع و غروب خورشيد اگر رنگ اين ابر در افق زرد يا متمايل به قرمز روشن باشد معمولا اين علامات مناسب برا ي هواي خوب فرداست.
ابرهاي سيروس به صورت رشته هاي جدا از هم اين ابر از ابر cb حاصل نميشود.
ابر سيروس به صورت شرابه اي و رشته هاي انبوه اين ابر از ابر cb نسبت اين نوع سيروس معمولا ضخيم است .
ابر سيروس به صورت رشته ها ويري شكل كه آسمان را ميپوشاند اين ابر همراه ابر cb نيست.
لذا نام ابري كه داراي ويا همراه بالغت نيمبو يا نيمبوس باشد به معني باران زا بودن آن ابر است .
نكته : بعلت اهميت خاص ابر كومولو نيمبو س كه هميشه تور بولانس TURBULANCE باران شديد HEAVY RAN رعد و برق THUNDER ميباشد خلبانان اين ابر را به نام (SEA BEE ) ميگويند .
يكي از كتب پر اهميت سازمان جهاني هواشناسي WMO كتاب اطلس ابر است كه بامراجعه به آن و مطالعه عميق در مورد انواع ابر –ساخت و ارتفاع آن ميتوان اطلاعات دقيقتري درباره ابر بدست آورد .