• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

مباحث عمومی هواشناسی

وضعیت
موضوع بسته شده است.

arashz

مدیر بخش هواشناسی
به نظر میاد یک سیکلون هم روی استان اصفهان داریم!، خدا کنه تهران هم بارش داشته باشیم، خسته شدم بخدا!
 

mehrdad_teh

متخصص بخش هواشناسی
زمین لرزه 1/5ریشتری کاکی خسارت جانی و مالی در پی نداشت

بوشهر- معاون امور عمرانی استانداری بوشهر گفت: زمین لرزه به بزرگی 1/5ریشتری بامداد روز دوشنبه در شهر کاکی از توابع شهرستان دشتی این استان خسارت مالی و جانی در پی نداشته است.


80644880-3931617.jpg
شاهپور رستمی روزدوشنبه درگفت وگو با ایرنا افزود: تیم های عملیاتی و امدادی درشهرستان دشتی مستقرهستند و ستاد مدیریت بحران نیز با ریاست فرماندار، بخشدار و دهدار درمناطق مختلف مستقر شده است.

وی یادآورشد: آمادگی کامل برای امداد رسانی درمواقع ضروری در ستاد مدیریت بحران استان بوشهر وجود دارد.

معاون امورعمرانی استانداری بوشهر اضافه کرد: مدیریت ارشد این استان تمام امکانات دستگاه های اجرایی را برای سرعت بخشی به امور زلزله زدگان شهرستان دشتی بسیج کرده است.

از صبح امروز تاکنون پنج زمین لرزه در شهرستان دشتی به وقوع پیوسته است.

این زمین لرزه ها پس لرزه های زلزله 1/6 ریشتری بیستم فروردین بخش های شنبه و طسوج شهرستان دشتی به شمار می رود که باعث مرگ 37 تن، مصدومیت یکهزار و170 نفر و تخریب سه هزار و100 واحد مسکونی شد.


واقعيت چيز ديگه اي هست

متاسفانه به دليل ترس عموم نمي شه همه مطالب رو عنوان كرد.
 

mehrdad_teh

متخصص بخش هواشناسی
علف‌های هرز، گیاهان و ساقه‌های گندم آنچنان در بنای جهانی تخت جمشید روئیده اند که کل محوطه را یک دست سبز کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، عظیم ترین بنای سنگی جهانی این روزها درگیر رویش گیاهان است، گیاهان خوش رنگی که در جای جای محوطه رشد و نمو کرده اند.
252620_617.jpg

علف‌های هرز و ساقه های گندم گاهی آنقدر رشد کرده اند که سنگهای محوطه را غرق خود ساخته و بیشتر از خود سازه ها، این گیاهان هستند که چشم هر بیننده ای را خیره می سازند.
252621_667.jpg


رویش گیاهان در محوطه تخت جمشید

به خاطر بارشهای متناوب و به نسبت زیادی که طی این چند ماه در استان فارس و شهرستان مرودشت رخ داده، ساقه های گندم نیز در محوطه بنا به خوبی رشد کرده اند.

رویش این علفها و گیاهان بیشتر کاخ ها و بناهای این محوطه را پوشانده و کارشناسان نیز بر این نکته تاکید دارند که چنین رویش گیاهان به احتمال زیاد موجب وارد شدن صدماتی به بخشهای مختلف بنا شده است.
252622_210.jpg

این در حالی است که در کشورهای دیگر دنیا پیش از رویش گیاهان و علفهای هرز به وسیله داروهای ویژه که اثر منفی بر بنا ندارد از رشد گیاهان در سطوح محوطه جلوگیری به عمل می آید.

کارشناسان اعتقاد دارند که با عمیق تر شدن ریشه گیاهان احتمال می رود که صدمات زیادی به بناها وارد آید زیرا ریشه گیاهان در بین سنگها رشد کرده و در طول زمان موجب متلاشی شدن سنگها می شود.
252623_748.jpg

سبز شدن گیاهان در تخت جمشید روندی است که هرساله رخ می دهد و کارشناسان و متخصصان امر اعتقاد دارند باید هرچه سریعتر نسبت به جلوگیری از سبز شدن گیاهان در محوطه اقدام شود.

همچنین در این رابطه مدیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی استان فارس به خبرنگار مهر گفت: در ابتدای امر باید گفت حفاظت از میراث فرهنگی و تمدنی یک کشور باید از مسئولان شروع شود و آنها نسبت به مراقبت از این بناها و سازه ها مراقبت جدی به عمل آورند و بعد نوبت به مردم برسد تا فرهنگ مراقبت از سازه ها و بناهای تاریخی را بتوان در میان آنها نهادینه کرد.
252624_901.jpg

مسعود منیعاتی با تاکید بر اینکه برای جلوگیری از رویش این گیاهان راه های مختلفی وجود دارد، بیان کرد: یکی از این راه ها استفاده از داروهای مخصوصی است که به گیاهان می زنند تا از رویش آنها جلوگیری به عمل آورند و در عین حال برای سازه ها نیز ضرری ندارد.
252625_473.jpg

وی با تاکید بر اینکه برای از بین بردن این گیاهان باید از هیچ راهی دریغ نکرد، افزود: تخت جمشید یک بنای ارزشمند جهانی است که برای مراقبت از آن اگر لازم باشد سالی چند مرتبه گیاهان و علف‌های هرز را از بین برد باید به طور قطع این کار را انجام داد.

وی بیان کرد: پایگاه پژوهشی پارسه و پاسارگاد جدیت بیشتری برای مراقبت از تخت جمشید و پاسارگاد داشته باشد و به خاطر ارزشی که این بناها میان مردم دارد، با جدیت بیشتری نسبت به مراقبت از آنها همت بورزد.

درود
وايي چرا اينجوري شده ؟؟؟؟؟؟ :تعجب2:

من عيد رفتم خيلي خوب بود واقعا كه :سکوت:
 

AFSORDE

کاربر ويژه
1021436_678.jpg

شناسايي گرمترين نقطه جهان در بيابان لوت کرمان


کرمان / واحد مرکزی خبر / اجتماعی 15\02\1392 - 3:54 PM

منطقه ای در بیابان لوت کرمان از سوی ناسا و کارشناسان داخلی به عنوان گرمترین نقطه دنیا اعلام شد.

1fz8elbj51ozt1gohgc.png


منطقه ای در بیابان لوت کرمان از سوی ناسا و کارشناسان داخلی به عنوان گرمترین نقطه دنیا اعلام شد
.

بعد از اعلام نظردکترکردوانی پدرکویر شناسی ایران و تائید ناسا ، پرچم مقدس جمهوری اسلامی ایران به عنوان گرمترین نقطه جهان در این منطقه برافراشته شد.

دکتر کردوانی گفت : این منطقه که در 145 کیلومتری حاشیه غربی بیابان لوت در بخش شهداد کرمان واقع شده است بعد از تائید ناسا و با حضور 4 کارشناس داخلی به عنوان گرمترین نقطه جهان معرفی شد.

پدر علم کویر شناسی ایران با اشاره به اینکه دمای خاک این منطقه تا 100 درجه سانتیگراد هم افزایش یافته است افزود : این منطقه همچنین با 56 تا 90 مترارتفاع از سطح دریا به عنوان پست ترین نقطه فلات داخلی ایران نیز شناسایی شده است.

کلوتها یا تپه های شنی منطقه شهداد در حاشیه غرب بیابان لوت واقع شده و به صورت دالانهای موازی است که گاهی ارتفاع آن به 200 متر هم می رسد .

از همون چند سال پيش كه اين خبرو براي اولين بار خوندم به درستي اون شك كردم، آخه چطور ممكنه گرمترين نقطه ي زمين در كشوري قرار گرفته باشه كه اخلاف دماي كمينه و بيشينه ي سالانه ي اون در بيشتر نقاطش به بيش از 50 درجه ميرسه!!! :104:


ضمن اينكه طبق اطلاعاتي كه بنده دارم بالاترين بيشينه ي ثبت شده در ايران مربوط به شهر آبادان هست كه اونم در بعضي از زمستان ها دماي كمينش به زير صفر ميره!!! و بالاترين كمينه ها هم در استان هاي هرمزگان و بوشهر اتفاق مي افته كه البته اون ها هم بيشينه ي بالايي ندارن. :گل:

uvr51flg2pgy5z9raj4c.gif



آبروی علم کویر را نریزید/ گندم بریان گرمترین جای زمین نیست


پدر کویر شناسی ایران با تاکید بر اینکه گندم بریان گرمترین نقطه زمین نیست و تبلیغات برای جذب گردشگر در این منطقه می تواند نتیجه سالها زحمات و تحقیقات را به باد دهد گفت: بارها حرفهایش در رسانه ها تحریف شده ولی برای جلوگیری از آبروریزی علمی از سالها فعالیت و تجربیاتم دفاع می کنم.


به گزارش خبرنگار مهر، دکتر پرویز کردوانی یکی از چهره های ماندگار علم و پژوهش در حوزه جغرافیا به خصوص بیابان و کویر در بخش اول گفتگو با مهر به اهمیت صحیح بودن اطلاعات و انتقادش از برخی رسانه ها و اشتباهات آنها اشاره کرد.


بخش دوم این گزارش با تاکید بر حساسیت کردوانی بر تلاش برای جلوگیری از آبروریزی علمی در ایران را بخوانید.
وی در این گفتگو با این توضیحات که از خبرگزاری مهر می خواهد همه جزئیات سخنانش را در گزارش بیاورد ادامه می دهد که "این ماجرا سه سال پیش با پرسش خبرنگاری از من وارد مرحله تازه ای شد، وی از من پرسید:" گندم بریان چگونه منطقه ای است؟" من در پاسخ گفتم گندم بریان یک توده آذرین آتش فشان در بیابان لوت است که اگر از شهداد 80 کیلومتر جلوتر بروید به "رود شور" می رسید و از آنجا به "گدار باروت" بالا می روید و تپه ای آتش فشانی سیاه است که گندم بریان می گویند."

کردوانی ادامه می دهد که "خبرنگار از من پرسید آنجا گرم است و من پاسخ دادم که " بله در طول روز به خاطر سیاه بودن این تپه گرم می شود اما اینجا گرمترین نقطه نیست بلکه گرم ترین نقطه چاله ای است که ارتفاع آن 56 متر است و 60 تا 65 درجه گرم می شود. روز بعد خبر منتشر شد ولی به نقل از من نوشته شده بود که گندم بریان گرمترین نقطه زمین است و دمای آن به 67 درجه می رسد."

این چهره ماندگار ایران اضافه می کند:" بعد از انتشار این خبر در یکی از روزنامه ها و انتقاد من از خبرنگاران و تذکرات لازم، جواد غفوریان رئیس انجمن کوهنوردی کرمان که بیابان لوت را مثل کف دستش می شناسد و با من هم کار کرده، تماس گرفت و گفت که فردی از تلویزیون (می خواهد اسمش را ننویسم)آمده و از من می خواهد او را به گندم بریان ببرم."

کردوانی به نقل از غفوریان می گوید:" این گزارشگر تلویزیون در شهریور گندم بریان نتوانسته کتری آب را جوش بیاورد و از طریق دیگری غیر از گرمای طبیعی منطقه، کتری را جوش آورده و از آب جوش کتری تصویر گرفته و در تلویزیون نشان داده است. او همچنین در ظرفی آلومینیومی تخم مرغی را شکسته و نیمرو کرده و گفته ببینید در گرم ترین نقطه زمین آب جوش میاد و تخم مرغ هم می پزد."

616013_orig.jpg



دکتر کردوانی بر روی نقشه در حال نشان دادن منطقه گندم بریان و فاصله صد کیلومتری آن با گرم ترین نقطه زمین!!!

وی به نقل از جواد غفوریان اضافه می کند که "بعد از این گزارشهای تلویزیونی و تبلیغات بسیار، مدیرکل وقت سازمان گردشگری کرمان بر این اساس که آقایی (؟) طرحی چندین میلیاردی برای گردشگری در گندم بریان دارد قصد جاده سازی و دسترسی آسان به گندم بریان را دارند."

وی تاکید کرد:" همان زمان تاکید کردم این کار را نکنید چرا که گندم بریان گرمترین نقطه زمین نیست و این کار می تواند نتیجه سالها زحمات و تحقیقات را به باد دهد. ولی در تلویزیون بارها این موضوع مطرح و تبلیغ شد."

کردوانی به یک گفتگویی زنده در تلویزیون اشاره می کند و می گوید: " روز جمعه 22 آذر سال 88 در تلویزیون بین المللی جام جم دو، دقیقا 55 دقیقه در مورد کویر و بیابان و گرمترین نقطه آن صحبت کردم. به منزل که رسیدم، تهیه کننده برنامه زنگ زد و گفت آقای پروفسور چقدر مردم ما با دقت به موضوع برنامه نگاه می کنند، او توضیح داد که بعد از برنامه شما آقای "اینالو" برنامه ای داشت و در آن برنامه گفت بینندگان را به گرمترین نقطه زمین در گندم بریان می برد."

وی اضافه کرد:" بعد از اینکه برنامه اینالو تمام شد از سراسر دنیا ایرانیان زنگ زدند که حالا دکتر کردوانی درست می گوید یا برنامه اینانلو و تهیه کننده برنامه از من خواست که توضیح بدهم و من هم گفتم که آنها اشتباه می کنند."

پرویز کردوانی تاکید دارد که "بعد از این تبلیغات و برنامه های غلط تلویزیونی و رسانه ای تمامی مجلات گردشگری ایران برای جذب گردشگر می نویسند" گندم بریان گرمترین نقطه زمین" و همین موضوع باعث شد که گروهی به تازگی در گزارشی در روزنامه همشهری این موضوع را به چالش بکشند که در گندم بریان حیات وجود دارد در حالی که من سالهاست این موضوع را گوشزد می کنم."


616009_orig.jpg


این استاد پیشین دانشگاه با انتقاد از انتشار اطلاعات غلط به نقل از او در سایتهای مرجع و حتی خبری و روزنامه های کشور تاکید دارد که این موضوع او را به شدت ناراحت کرده و فکر می کند این اشتباه را باید در جایی خاتمه داد و این گفتگو با خبرگزاری مهر تلاشی برای پایان دادن به این اشتباهات مکرر است.

کردوانی با احساسات ویژه ای از آبروریزی علمی برای ایران سخن می گوید و معتقد است:" حالا که همه جای دنیا تلاش دارند بهترین مکانهای کشور خود را نشان دهند و دنیا را برای جذب توریسم به کشور خود ببرند و اقتصاد خود را رونق دهند، این اطلاعات غلط می تواند مایه آبروریزی برای مملکت باشد و در دنیا ما را سرافکنده کند که گرمترین نقطه زمین در ایران نیست و آنها دروغ می گوید. در حالی که این افتخار و امتیاز ویژه ای برای کشور است."

وی ادامه داد" من از روزنامه های پر تیراژ انتقاد می کنم که چرا اینقدر موضوعات را در سطوح پائین نگاه می کنید و با انتشار اطلاعات غلط تلاش دارید عمری فعالیت علمی و تخصصی کسی مثل کردوانی را زیر سوال ببرید؟ "

پدر کویرشناسی ایران با تکذیب ادعای مطرح شده از سوی وی مبنی بر اینکه کویر گندم بریان در بیایان لوت گرمترین نقطه دنیا، پست ترین منطقه ایران و فاقد حیات است گفت: پست ترین منطقه ایران و گرمترین نقطه زمین که فاقد حیات است چاله مرکزی لوت در 75 کیلومتری شرق شهداد است.

پروفسور پرویز کردوانی با تاکید بر اینکه در طول دهها سال فعالیت شبانه روزی اش در حوزه کویر و بیابان چنین اظهار نظری نکرده می گوید: همان طور که دهها سال قبل ادعا کرده ام پست ترین نقطه در بیابان لوت چاله مرکزی لوت به ارتفاع 56 متر از سطح دریا و در فاصله 75 کیلومتری خط مستقیم هوایی از شهداد به سمت شرق است.

این استاد دانشگاه می گوید: گندم بریان در شمال شهداد و در ارتفاع بالای 400 متر از سطح دریا قرار دارد ولی یک گروه که برای گردشگری به گندم بریان رفته اند در گزارش سفر خود بی آنکه به اصل گفته های من مراجعه کرده باشند به نقل از من در روزنامه همشهری به اشتباه نوشته اند: " اثبات شده که گندم بریان در بیابان لوت با دمایی بیش از 67 درجه سانتیگراد در سایه، گرم ترین نقطه کره خاکی است."

کردوانی تاکید دارد که چاله مرکزی لوت که در فاصله 75 کیلومتری شرق شهداد واقع است، توسط محققان ناسا نیز به عنوان گرم ترین منطقه زمین و پست ترین نقطه بیابان لوت شناخته شده است و می گوید: "فاصله گندم بریان با پست ترین نقطه زمین بیش از 100 کیلومتر مربع است."

حاصل سالها زندگی در کویر و مطالعات میدانی و دانشگاهی دکتر کردوانی غیر از کشف و نامگذاری مناطق مختلف و بررسی ابعاد مختلف کویر و شور زارها و نمکدانهای کویری خاطرات ویژه و سخنان نغز و شکرریز اوست که از اطلاعات علمی و نمک بیابان پر است.

دانشمند پیر این سالها در سال 47 و در حالی که از شدت گرسنگی نا نداشته حین انجام مطالعات میدانی در مرغاب کوه لوت آهویی را دیده که بعد از مدتی بی غذایی آرام می چریده است. به سمتش دویده و آهوی بیچاره از بس انسان ندیده بود نتوانسته حرکت کند و دکتر جوان سرش را برید! می گوید: "وقتی که می خواستم سرش را ببرم به چشمهای من خیره بود و من گریه کردم و تا همیشه یاد چشمهاییش با من است ولی چاره جز شکار آن آهوی زیبا نداشتیم!"


uvr51flg2pgy5z9raj4c.gif
گندم بریان ، گرم‌ترین نقطه‌ی کره‌ی زمین نیست؟!


در ۲۶ تیرماه گذشته، مهدی اشراقی عزیز، طی یادداشتی کوتاه، پرسشی تأمل‌برانگیز را مطرح کرده و به درستی تردیدی جدی در برابر ادعای چهره‌ی ماندگار کشور، دکتر پرویز کردوانی قرار داد.


ksrdovani2.بندانگشتی.gif

لیکن از آنجا که معمولاً در اینجا نه کسی ادعاها را جدی می‌گیرد و نه نقض آنها را! یادداشت متین جناب اشراقی نیز بدون دریافت کمترین بازخوردی – تا آنجا که من جستجو کردم – به فراموشی و خاموشی گرایید.


امّا حقیقت این است که تردید مهدی اشراقی، یک تردید بسیار جدی است. فقط کافی است به نقشه‌ای که میزان دریافت تابش متوسط نور خورشید را در سراسر کره زمین نشان می‌دهد و از طریق سازمان انرژی‌های نو (سانا) در اختیار نگارنده قرار گرفته است، دقت کنیم تا دریابیم که دلایل مهدی بر رد ادعای پرویزخان، نسبتاً ارجحیت داشته و منطقی می‌نماید.


1256985.jpg

همان گونه که در این نقشه ملاحظه می‌شود، بیشینه‌ی دریافت سالانه‌ی تابش خورشیدی متعلق به مناطقی از نواحی مرکزی صحرای عربستان و شمال آفریقا است. این میزان برابر با ۲۵۰۰ کیلووات ساعت بر متر مربع است. امّا بیشترین دریافت تابش در ایران، هرگز از ۲۲۵۰ کیلووات ساعت بر متر مربع در سال فزونی نمی‌گیرد. بنابراین، از آنجا که مهمترین مؤلفه در تعیین دمای بیشینه، مدت و شدت تابش خورشید بر آن منطقه است، می‌توان انتظار داشت که بیشینه‌ی دما در صحرای عربستان (بیابان رب‌الخالی) و آفریقا (منطقه‌ای موسوم به ساحل) بیشتر از ایران (لوت) باشد. یعنی، برآورد سازمان جهانی هواشناسی می‌تواند درست باشد و همچنان بیابان العزیزیه لیبی با ثبت رکورد ۵۸ درجه سانتی‌گراد، گرم‌ترین نقطه کره زمین به شمار می‌رود.


kardevanilogo1.jpg


یک اعتراف!
نگارنده نیز تا مدت‌ها می‌پنداشت که گرم‌ترین نقطه‌ی کره‌ی زمین گندم بریان شهداد است (و هنوز هم البته کاملاً قانع نشده‌ام که نیست!) و آن را در شمار امتیازهای عرصه‌های کویری کشور قلمداد می‌کرد (یا می‌کند)؛ چرا که با خود می‌گفتم: مگر می‌شود این ادعا محل تردید باشد، امّا هیچیک از اقلیم‌شناسان و کارشناسان سازمان هواشناسی کشور در مورد آن نظری ندهند؟! به ویژه وقتی در این مملکت چهره‌های شاخصی چون دکتر علی خلیلی حضور دارند.
امّا ظاهراً دوستان و اساتید محترم آنقدر گرفتاری دارند که دیگر مجالی برای شبهه‌زدایی از چنین ادعاهایی ندارند.
البته دکتر کردوانی برای مدعای خود، چند دلیل هم ذکر کرده‌اند که شایسته‌ی بررسی و اظهار نظر قطعی از سوی سازمان هواشناسی کشور و دیگر مراجع معتبر علمی کشور است. از جمله اینکه گندم‌بریان با سطحی معادل ۴۸۰ کیلومتر مربع، واقع در ۷۰ کیلومتری شمال شرق شهداد، منطقه‌ای است عاری از هر نوع موجود زنده با پوشش تیره آتشفشانی؛ پوششی که میزان جذب انرژی را افزایش داده و ممکن است به بالا رفتن شدید گرما در این منطقه منجر شود؛ به ویژه اگر بدانیم این منطقه پست‌ترین عرصه‌ی داخلی ایران نیز به شمار می‌آید؛ واقعیتی که خود می‌تواند بر ابعاد و بیشینه‌ی گرمای شدید منطقه بیافزاید.


مؤخره:
البته چه گندم‌بریان لوت، گرم‌ترین نقطه‌ی کره‌ی خاک باشد یا نباشد، این موضوع به هیچ وجه از ارزش‌های ناهمتای بیابان‌های کشور نمی‌کاهد. به خصوص اگر بدانیم متوسط دریافت سالانه‌ی تابش خورشید در ایران به بیش از ۲ هزار کیلووات در ساعت بر متر مربع می‌رسد؛ رکوردی که نشان از استعداد کم‌نظیر ایران در استحصال کارمایه (انرژی) خورشیدی دارد.


منبع: http://mohammaddarvish.com/desert/archives/854

uvr51flg2pgy5z9raj4c.gif

البته خيلي معضرت مي خوام از دوستان عزيز .... :5:

موفق باشيد :گل:

 
آخرین ویرایش:

mehrdad_teh

متخصص بخش هواشناسی
از همون چند سال پيش كه اين خبرو براي اولين بار خوندم به درستي اون شك كردم، آخه چطور ممكنه گرمترين نقطه ي زمين در كشوري قرار گرفته باشه كه اخلاف دماي كمينه و بيشينه ي اون در بيشتر نقاطش به بيش از 50 درجه ميرسه!!! :104:


ضمن اينكه طبق اطلاعاتي كه بنده دارم بالاترين بيشينه ي ثبت شده در ايران مربوط به شهر آبادان هست كه اونم در بعضي از زمستان ها دماي كمينش به زير صفر ميره!!! و بالاترين كمينه ها هم در استان هاي هرمزگان و بوشهر اتفاق مي افته كه اون ها هم بيشينه ي بالايي ندارن. :گل:

uvr51flg2pgy5z9raj4c.gif



آبروی علم کویر را نریزید/ گندم بریان گرمترین جای زمین نیست


پدر کویر شناسی ایران با تاکید بر اینکه گندم بریان گرمترین نقطه زمین نیست و تبلیغات برای جذب گردشگر در این منطقه می تواند نتیجه سالها زحمات و تحقیقات را به باد دهد گفت: بارها حرفهایش در رسانه ها تحریف شده ولی برای جلوگیری از آبروریزی علمی از سالها فعالیت و تجربیاتم دفاع می کنم.


به گزارش خبرنگار مهر، دکتر پرویز کردوانی یکی از چهره های ماندگار علم و پژوهش در حوزه جغرافیا به خصوص بیابان و کویر در بخش اول گفتگو با مهر به اهمیت صحیح بودن اطلاعات و انتقادش از برخی رسانه ها و اشتباهات آنها اشاره کرد.


بخش دوم این گزارش با تاکید بر حساسیت کردوانی بر تلاش برای جلوگیری از آبروریزی علمی در ایران را بخوانید.
وی در این گفتگو با این توضیحات که از خبرگزاری مهر می خواهد همه جزئیات سخنانش را در گزارش بیاورد ادامه می دهد که "این ماجرا سه سال پیش با پرسش خبرنگاری از من وارد مرحله تازه ای شد، وی از من پرسید:" گندم بریان چگونه منطقه ای است؟" من در پاسخ گفتم گندم بریان یک توده آذرین آتش فشان در بیابان لوت است که اگر از شهداد 80 کیلومتر جلوتر بروید به "رود شور" می رسید و از آنجا به "گدار باروت" بالا می روید و تپه ای آتش فشانی سیاه است که گندم بریان می گویند."

کردوانی ادامه می دهد که "خبرنگار از من پرسید آنجا گرم است و من پاسخ دادم که " بله در طول روز به خاطر سیاه بودن این تپه گرم می شود اما اینجا گرمترین نقطه نیست بلکه گرم ترین نقطه چاله ای است که ارتفاع آن 56 متر است و 60 تا 65 درجه گرم می شود. روز بعد خبر منتشر شد ولی به نقل از من نوشته شده بود که گندم بریان گرمترین نقطه زمین است و دمای آن به 67 درجه می رسد."

این چهره ماندگار ایران اضافه می کند:" بعد از انتشار این خبر در یکی از روزنامه ها و انتقاد من از خبرنگاران و تذکرات لازم، جواد غفوریان رئیس انجمن کوهنوردی کرمان که بیابان لوت را مثل کف دستش می شناسد و با من هم کار کرده، تماس گرفت و گفت که فردی از تلویزیون (می خواهد اسمش را ننویسم)آمده و از من می خواهد او را به گندم بریان ببرم."

کردوانی به نقل از غفوریان می گوید:" این گزارشگر تلویزیون در شهریور گندم بریان نتوانسته کتری آب را جوش بیاورد و از طریق دیگری غیر از گرمای طبیعی منطقه، کتری را جوش آورده و از آب جوش کتری تصویر گرفته و در تلویزیون نشان داده است. او همچنین در ظرفی آلومینیومی تخم مرغی را شکسته و نیمرو کرده و گفته ببینید در گرم ترین نقطه زمین آب جوش میاد و تخم مرغ هم می پزد."

616013_orig.jpg



دکتر کردوانی بر روی نقشه در حال نشان دادن منطقه گندم بریان و فاصله صد کیلومتری آن با گرم ترین نقطه زمین!!!

وی به نقل از جواد غفوریان اضافه می کند که "بعد از این گزارشهای تلویزیونی و تبلیغات بسیار، مدیرکل وقت سازمان گردشگری کرمان بر این اساس که آقایی (؟) طرحی چندین میلیاردی برای گردشگری در گندم بریان دارد قصد جاده سازی و دسترسی آسان به گندم بریان را دارند."

وی تاکید کرد:" همان زمان تاکید کردم این کار را نکنید چرا که گندم بریان گرمترین نقطه زمین نیست و این کار می تواند نتیجه سالها زحمات و تحقیقات را به باد دهد. ولی در تلویزیون بارها این موضوع مطرح و تبلیغ شد."

کردوانی به یک گفتگویی زنده در تلویزیون اشاره می کند و می گوید: " روز جمعه 22 آذر سال 88 در تلویزیون بین المللی جام جم دو، دقیقا 55 دقیقه در مورد کویر و بیابان و گرمترین نقطه آن صحبت کردم. به منزل که رسیدم، تهیه کننده برنامه زنگ زد و گفت آقای پروفسور چقدر مردم ما با دقت به موضوع برنامه نگاه می کنند، او توضیح داد که بعد از برنامه شما آقای "اینالو" برنامه ای داشت و در آن برنامه گفت بینندگان را به گرمترین نقطه زمین در گندم بریان می برد."

وی اضافه کرد:" بعد از اینکه برنامه اینالو تمام شد از سراسر دنیا ایرانیان زنگ زدند که حالا دکتر کردوانی درست می گوید یا برنامه اینانلو و تهیه کننده برنامه از من خواست که توضیح بدهم و من هم گفتم که آنها اشتباه می کنند."

پرویز کردوانی تاکید دارد که "بعد از این تبلیغات و برنامه های غلط تلویزیونی و رسانه ای تمامی مجلات گردشگری ایران برای جذب گردشگر می نویسند" گندم بریان گرمترین نقطه زمین" و همین موضوع باعث شد که گروهی به تازگی در گزارشی در روزنامه همشهری این موضوع را به چالش بکشند که در گندم بریان حیات وجود دارد در حالی که من سالهاست این موضوع را گوشزد می کنم."


616009_orig.jpg


این استاد پیشین دانشگاه با انتقاد از انتشار اطلاعات غلط به نقل از او در سایتهای مرجع و حتی خبری و روزنامه های کشور تاکید دارد که این موضوع او را به شدت ناراحت کرده و فکر می کند این اشتباه را باید در جایی خاتمه داد و این گفتگو با خبرگزاری مهر تلاشی برای پایان دادن به این اشتباهات مکرر است.

کردوانی با احساسات ویژه ای از آبروریزی علمی برای ایران سخن می گوید و معتقد است:" حالا که همه جای دنیا تلاش دارند بهترین مکانهای کشور خود را نشان دهند و دنیا را برای جذب توریسم به کشور خود ببرند و اقتصاد خود را رونق دهند، این اطلاعات غلط می تواند مایه آبروریزی برای مملکت باشد و در دنیا ما را سرافکنده کند که گرمترین نقطه زمین در ایران نیست و آنها دروغ می گوید. در حالی که این افتخار و امتیاز ویژه ای برای کشور است."

وی ادامه داد" من از روزنامه های پر تیراژ انتقاد می کنم که چرا اینقدر موضوعات را در سطوح پائین نگاه می کنید و با انتشار اطلاعات غلط تلاش دارید عمری فعالیت علمی و تخصصی کسی مثل کردوانی را زیر سوال ببرید؟ "

پدر کویرشناسی ایران با تکذیب ادعای مطرح شده از سوی وی مبنی بر اینکه کویر گندم بریان در بیایان لوت گرمترین نقطه دنیا، پست ترین منطقه ایران و فاقد حیات است گفت: پست ترین منطقه ایران و گرمترین نقطه زمین که فاقد حیات است چاله مرکزی لوت در 75 کیلومتری شرق شهداد است.

پروفسور پرویز کردوانی با تاکید بر اینکه در طول دهها سال فعالیت شبانه روزی اش در حوزه کویر و بیابان چنین اظهار نظری نکرده می گوید: همان طور که دهها سال قبل ادعا کرده ام پست ترین نقطه در بیابان لوت چاله مرکزی لوت به ارتفاع 56 متر از سطح دریا و در فاصله 75 کیلومتری خط مستقیم هوایی از شهداد به سمت شرق است.

این استاد دانشگاه می گوید: گندم بریان در شمال شهداد و در ارتفاع بالای 400 متر از سطح دریا قرار دارد ولی یک گروه که برای گردشگری به گندم بریان رفته اند در گزارش سفر خود بی آنکه به اصل گفته های من مراجعه کرده باشند به نقل از من در روزنامه همشهری به اشتباه نوشته اند: " اثبات شده که گندم بریان در بیابان لوت با دمایی بیش از 67 درجه سانتیگراد در سایه، گرم ترین نقطه کره خاکی است."

کردوانی تاکید دارد که چاله مرکزی لوت که در فاصله 75 کیلومتری شرق شهداد واقع است، توسط محققان ناسا نیز به عنوان گرم ترین منطقه زمین و پست ترین نقطه بیابان لوت شناخته شده است و می گوید: "فاصله گندم بریان با پست ترین نقطه زمین بیش از 100 کیلومتر مربع است."

حاصل سالها زندگی در کویر و مطالعات میدانی و دانشگاهی دکتر کردوانی غیر از کشف و نامگذاری مناطق مختلف و بررسی ابعاد مختلف کویر و شور زارها و نمکدانهای کویری خاطرات ویژه و سخنان نغز و شکرریز اوست که از اطلاعات علمی و نمک بیابان پر است.

دانشمند پیر این سالها در سال 47 و در حالی که از شدت گرسنگی نا نداشته حین انجام مطالعات میدانی در مرغاب کوه لوت آهویی را دیده که بعد از مدتی بی غذایی آرام می چریده است. به سمتش دویده و آهوی بیچاره از بس انسان ندیده بود نتوانسته حرکت کند و دکتر جوان سرش را برید! می گوید: "وقتی که می خواستم سرش را ببرم به چشمهای من خیره بود و من گریه کردم و تا همیشه یاد چشمهاییش با من است ولی چاره جز شکار آن آهوی زیبا نداشتیم!"


uvr51flg2pgy5z9raj4c.gif
گندم بریان ، گرم‌ترین نقطه‌ی کره‌ی زمین نیست؟!


در ۲۶ تیرماه گذشته، مهدی اشراقی عزیز، طی یادداشتی کوتاه، پرسشی تأمل‌برانگیز را مطرح کرده و به درستی تردیدی جدی در برابر ادعای چهره‌ی ماندگار کشور، دکتر پرویز کردوانی قرار داد.


ksrdovani2.بندانگشتی.gif

لیکن از آنجا که معمولاً در اینجا نه کسی ادعاها را جدی می‌گیرد و نه نقض آنها را! یادداشت متین جناب اشراقی نیز بدون دریافت کمترین بازخوردی – تا آنجا که من جستجو کردم – به فراموشی و خاموشی گرایید.


امّا حقیقت این است که تردید مهدی اشراقی، یک تردید بسیار جدی است. فقط کافی است به نقشه‌ای که میزان دریافت تابش متوسط نور خورشید را در سراسر کره زمین نشان می‌دهد و از طریق سازمان انرژی‌های نو (سانا) در اختیار نگارنده قرار گرفته است، دقت کنیم تا دریابیم که دلایل مهدی بر رد ادعای پرویزخان، نسبتاً ارجحیت داشته و منطقی می‌نماید.


1256985.jpg

همان گونه که در این نقشه ملاحظه می‌شود، بیشینه‌ی دریافت سالانه‌ی تابش خورشیدی متعلق به مناطقی از نواحی مرکزی صحرای عربستان و شمال آفریقا است. این میزان برابر با ۲۵۰۰ کیلووات ساعت بر متر مربع است. امّا بیشترین دریافت تابش در ایران، هرگز از ۲۲۵۰ کیلووات ساعت بر متر مربع در سال فزونی نمی‌گیرد. بنابراین، از آنجا که مهمترین مؤلفه در تعیین دمای بیشینه، مدت و شدت تابش خورشید بر آن منطقه است، می‌توان انتظار داشت که بیشینه‌ی دما در صحرای عربستان (بیابان رب‌الخالی) و آفریقا (منطقه‌ای موسوم به ساحل) بیشتر از ایران (لوت) باشد. یعنی، برآورد سازمان جهانی هواشناسی می‌تواند درست باشد و همچنان بیابان العزیزیه لیبی با ثبت رکورد ۵۸ درجه سانتی‌گراد، گرم‌ترین نقطه کره زمین به شمار می‌رود.


kardevanilogo1.jpg


یک اعتراف!
نگارنده نیز تا مدت‌ها می‌پنداشت که گرم‌ترین نقطه‌ی کره‌ی زمین گندم بریان شهداد است (و هنوز هم البته کاملاً قانع نشده‌ام که نیست!) و آن را در شمار امتیازهای عرصه‌های کویری کشور قلمداد می‌کرد (یا می‌کند)؛ چرا که با خود می‌گفتم: مگر می‌شود این ادعا محل تردید باشد، امّا هیچیک از اقلیم‌شناسان و کارشناسان سازمان هواشناسی کشور در مورد آن نظری ندهند؟! به ویژه وقتی در این مملکت چهره‌های شاخصی چون دکتر علی خلیلی حضور دارند.
امّا ظاهراً دوستان و اساتید محترم آنقدر گرفتاری دارند که دیگر مجالی برای شبهه‌زدایی از چنین ادعاهایی ندارند.
البته دکتر کردوانی برای مدعای خود، چند دلیل هم ذکر کرده‌اند که شایسته‌ی بررسی و اظهار نظر قطعی از سوی سازمان هواشناسی کشور و دیگر مراجع معتبر علمی کشور است. از جمله اینکه گندم‌بریان با سطحی معادل ۴۸۰ کیلومتر مربع، واقع در ۷۰ کیلومتری شمال شرق شهداد، منطقه‌ای است عاری از هر نوع موجود زنده با پوشش تیره آتشفشانی؛ پوششی که میزان جذب انرژی را افزایش داده و ممکن است به بالا رفتن شدید گرما در این منطقه منجر شود؛ به ویژه اگر بدانیم این منطقه پست‌ترین عرصه‌ی داخلی ایران نیز به شمار می‌آید؛ واقعیتی که خود می‌تواند بر ابعاد و بیشینه‌ی گرمای شدید منطقه بیافزاید.


مؤخره:
البته چه گندم‌بریان لوت، گرم‌ترین نقطه‌ی کره‌ی خاک باشد یا نباشد، این موضوع به هیچ وجه از ارزش‌های ناهمتای بیابان‌های کشور نمی‌کاهد. به خصوص اگر بدانیم متوسط دریافت سالانه‌ی تابش خورشید در ایران به بیش از ۲ هزار کیلووات در ساعت بر متر مربع می‌رسد؛ رکوردی که نشان از استعداد کم‌نظیر ایران در استحصال کارمایه (انرژی) خورشیدی دارد.




منبع: http://mohammaddarvish.com/desert/archives/854

ربطي به اختلاف دما نداره مي تونه دما ظهر به بالاي 70 درجه سلسيوس برسه و شب هنگام به مرز انجماد تنزل كنه. خوب ما دماي ماگزيمم مدنظرمون هست نه ميانگي دماي روزانه.

در واقع معيار در اين اندازه گيري دماي مطلق هست نه ميانگين.

حداكثر دماي ثبت شده در گندم بريان در هيچ جاي كره زمين تا به امروز همتا نداشته حتي صحراي گبي آفريقا و صحراي نوادا و همين طور دره مرگ كاليفرنيا هيچ كدوم نتونستن ركود گندم بريان رو بشكونن و همين طور كه در خبر اومده كارشناس ناسا هم حضور داشته و با ابزار پيشرفته اندازه گيري شده و به ثبت جهاني رسيد.
 

nojeana

کاربر ويژه
خوب نهاوند دیروز رکورد زد
0.1 م م
مجموع بارش ها
0.9+3.5+0.1=4.5
خوب این 0.1 حکمتش اینه که با اون 0.9 ه بشه جمعا 1 م م
ماشاله سامانه
 

AFSORDE

کاربر ويژه


ربطي به اختلاف دما نداره مي تونه دما ظهر به بالاي 70 درجه سلسيوس برسه و شب هنگام به مرز انجماد تنزل كنه. خوب ما دماي ماگزيمم مدنظرمون هست نه ميانگي دماي روزانه.

در واقع معيار در اين اندازه گيري دماي مطلق هست نه ميانگين.

حداكثر دماي ثبت شده در گندم بريان در هيچ جاي كره زمين تا به امروز همتا نداشته حتي صحراي گبي آفريقا و صحراي نوادا و همين طور دره مرگ كاليفرنيا هيچ كدوم نتونستن ركود گندم بريان رو بشكونن و همين طور كه در خبر اومده كارشناس ناسا هم حضور داشته و با ابزار پيشرفته اندازه گيري شده و به ثبت جهاني رسيد.

اين دماي ماكزيمم در چه تاريخي و در چه ماهي تاييد شده؟ :گل:
 

arashz

مدیر بخش هواشناسی
عباس عزیز پست مورد نظر ویرایش شد، اگر اون موردی که فرمودید تکرار شد و بنده یا دیگر مدیران حضور نداشتن میتونید از ابزار مدیریتی که در اختیار دارید استفاده کنید البته با ذکر تذکر برای یوزر مورد نظر.
 

mehrdad_teh

متخصص بخش هواشناسی
اين دماي ماكزيمم در چه تاريخي و در چه ماهي تاييد شده؟ :گل:

اخيرا

از قبل هم صحبت هايي در اين خصوص بود اما توسط مسئولين با بي توجهي رو به رو شد.

اما بالاخره عزمي از سوي مسئولين ديده شد و با دعوت كارشناس ناسا يا اندازه گيري و ثبت دما و با استناد به تصاوير ماهواره اي از سوي ناسا تائيد شد كه گندم بريان گرمترين نقطه روي كره زمين هست.

تا سال 2005 حداكثر دماي اهواز 54 درجه و در آبادان 53 درجه بوده كه هر دو با دماي 71 درجه گندم بريان اختلاف زيادي دارن كه حتي اين 71 درجه تقريبي ست و به گفته بوميان منطقه تا 90 درجه هم گفته شده.
 

ماهان.

کاربر ويژه


اخيرا

از قبل هم صحبت هايي در اين خصوص بود اما توسط مسئولين با بي توجهي رو به رو شد.

اما بالاخره عزمي از سوي مسئولين ديده شد و با دعوت كارشناس ناسا يا اندازه گيري و ثبت دما و با استناد به تصاوير ماهواره اي از سوي ناسا تائيد شد كه گندم بريان گرمترين نقطه روي كره زمين هست.

تا سال 2005 حداكثر دماي اهواز 54 درجه و در آبادان 53 درجه بوده كه هر دو با دماي 71 درجه گندم بريان اختلاف زيادي دارن كه حتي اين 71 درجه تقريبي ست و به گفته بوميان منطقه تا 90 درجه هم گفته شده.

مهرداد جان من جایی در این خصوص نخوندم که تایید شده باشه. شما خودتون منبعی از سایت ناسا و هر منبع علمی دیگری (غیر از خبرگزاری‌های داخلی) دیدین و هیچ رکوردی از این دما ثبت شده؟
 

AFSORDE

کاربر ويژه


اخيرا

از قبل هم صحبت هايي در اين خصوص بود اما توسط مسئولين با بي توجهي رو به رو شد.

اما بالاخره عزمي از سوي مسئولين ديده شد و با دعوت كارشناس ناسا يا اندازه گيري و ثبت دما و با استناد به تصاوير ماهواره اي از سوي ناسا تائيد شد كه گندم بريان گرمترين نقطه روي كره زمين هست.

تا سال 2005 حداكثر دماي اهواز 54 درجه و در آبادان 53 درجه بوده كه هر دو با دماي 71 درجه گندم بريان اختلاف زيادي دارن كه حتي اين 71 درجه تقريبي ست و به گفته بوميان منطقه تا 90 درجه هم گفته شده.

اوكي :گل:

خيلي ممنون از شما :گل::گل::گل:

منتظر اخبار جديدتري در مورد اين منطقه ي عجيب و زيبا در آينده هستيم :104::گل:
 
وضعیت
موضوع بسته شده است.
بالا