• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

مباحث عمومی هواشناسی

وضعیت
موضوع بسته شده است.

mahmood600

کاربر ويژه
بادهاي موسمي كه به طرف شمال منحرف شده اند، هنگام عبور از استوا مجددا توسط ارتفاعات آفريقا به سمت شرق منحرف مي شوند. پيشروي مونسون جنوب غربي به سمت هند، قويا توسط جريان جت استريم مشخصي بنام جت سومالي همراهي مي شود كه از كنيا، سومالي و ساحل (Sahel = بخشى از آفريقا كه در جنوب صحراى كبير قرار دارد) عبور كرده و با سرعت و در سطح پايين از ساحل آفريقا در 9 درجه شمالي خارج مي شود. هواشناس بريتانياييJ. Findlater، مشاهده نمود اين جت استريم تراز پايين، اغلب بين 1 تا 1.5 كيلومتري بالاي زمين ظاهر مي شود. او 2 جريان را كشف نمود:


- جرياني از ­جزيره ى موريتيوس (Mauritius = جزيره ى موريتيوس در شرق ماداگاسكار) و قسمت شمالي جزيره ماداگاسكار قبل از رسيدن به ساحل كنيا در حوالي 3 درجه عرض جنوبي مشاهده كرد.

- مجددا سراسر دشت هاي كنيا، اتيوپي و سومالي قبل از رسيدن به ساحل حوالي 9 درجه عرض شمالي جريان يافت.


در زمره معروفترين جت استريم حاره اي تراز پايين، جت سومالي مي باشد، يك جت جنوب غربي با حداكثر سرعت نزديك تراز 850 هكتوپاسكال كه رطوبت را به مونسون جنوبي هند تزريق مي نمايد.

484yjjy98.png


شكل 1. سرعت باد تراز 850 هكتوپاسكال ژوئيه _ سپتامبر (متر بر ثانيه)، 2009 - 1979

جت سومالي در طول تابستان از سراسر شمال ماداگاسكار و سواحل سومالي ظاهر مي شود. اين جت طي ژوئن تا اوت به قويترين ميزان با ميانگين ماهانه بيشينه سرعت 18 متر بر ثانيه و حتي سرعت روزانه 50 متر بر ثانيه مي رسد. ويژگي هاي كليدي اين جريان تراز پايين عبارتست از:


- حداكثر سرعت باد نزديك به راس شمالي ماداگاسكار و سواحل سومالي.
- يك جريان سرتاسري استوايي از اقيانوس هند جنوبي به درياي عرب مركزي.
- يك كمينه نسبي سرعت در بين 2 محور بادهاي قوي، نزديك استوا.
- تقسيم شدن محور جت استريم بر روي درياي عرب، بيشتر شاخه شمالي به سمت سواحل غربي هند نزديك عرض 17 درجه شمالي عبور مي كند؛ در حالي كه شاخه جنوبي دقيقا در جنوب هند به سمت شرق حركت مي كند.


اين جت استريم از ژوئن تا سپتامبر قبل از حركت جنوبي به جنوب اقيانوس هند، در خلال زمستان ثابت تداوم مي يابد.

yt36.png


شكل 2. مقطع هسته سرعت بادهاي جت تراز پايين سومالي، در ارتفاع تقريبي 1.5 كيلومتر (در حدود 850 ميلي بار) واقع مي شود. مشخصات توپوگرافي ارتفاعات شرق آفريقا،در سمت چپ تصوير نشان داده شده ست.​


قمست عمده جت تراز پايين طي ماه مي وارد شرق آفريقا مي شود و متعاقبا در ماه ژوئن از قسمت هاي شمالي درياي عرب پيش از رسيدن به هند، عبور مي كند. مشاهدات نشان مي دهند كه قويترين جريان استوايي عبوري از نيمكره جنوبي به نيمكره شمالي در طي مونسون تابستانه آسيا، ناحيه جت تراز پايين مي باشد.تعجب هواشناسان به اين دليل ست كه روشن نيست كه چرا جريان بزرگ هوا از نيمكره جنوبي به شمالي بايد در امتداد يك ناحيه باريك سواحل شرق آفريقا واقع شود . اهميت جت تراز پايين ناشي از واقعيتي ست كه خود را با يك ناحيه ساحلي فراجوشي (upwelling) حوالي 9 درجه عرض شمالي همزمان مي كند . همزمان كه باد هاي قوي، آب هاي سطحي ساحلي را از شرق دور مي كنند، آب هاي بسيار سرد از اعماق دريا براي حفظ پيوستگي جرم به بالا مي آيند. اين فراجوشي به بادهاي قوي تراز پايين نسبت داده شده ست.


bk874er.png

پس از حركت جت تراز پايين به خط ساحلي هند در 9 درجه شمالي، آن به 2 شاخه تقسيم مي شود. يك شاخه به قسمت هاي شمالي شبه قاره حركت مي كند در حالي كه شاخه ديگر به سمت
نيمه جنوبي خط ساحلي هند و سريلانكا راهي مي شود. اينجاست كه هنوز روشن نيست كه چرا جت به 2 شاخه مجزا تقسيم مي شود.Findlater مشخصات باد براي ماه هاي ژوئيه و اوت را بررسي كرد و يك رابطه بين جريان هواي عرضي استوايي بين 1 و 1.5 كيلومتر سراسر كنيا و بارش سراسر غرب هند كشف نمود. او اظهار نمود يك افزايش در جريان عرضي استوايي يه يك افزايش بارش در طول سواحل غربي منتج مي شود.
ممنون از استاد مهرداد عزیز
بسیار جالب و اموزنده بود :گل::احترام:
 

محمد بجنورد

کاربر ويژه
محمد جان دیگه کم مونده کویر لوت از شمال بیشتر بباره توی پاییز :))))

سلام ماهان جان،با این شرایطی که داره پیش میره،اگه همچین اتفاقی بی افته نباید تعجب کرد!!!اونوقت دیگه من و تو سر بارندگی شرق سواحل بیشتره یا غرب سواحل یا غرب سواحل خنکتره یا شرق سواحل بحث نمیکنیم!!!:زبون:
 

mehrdad_teh

متخصص بخش هواشناسی
یه چیزی یادم رفت بگم در صورتی که NAO و AO در فاز منفی خودشون باشن و همچین الگوی جنوبی قرار باشه شکل بگیره پدیده سشوار رو بطور متناوب در شمال خواهیم داشت (رجعت تابستان در پاییز)

بله درسته!

چون در اين شرايط فراواني و عبور چرخندها تحت بستر بادهاي غربي يشتر هست. يكي از خصوصيايت كه اين چرخند ها كه اغلب از مديترانه هستن اينه كه با به چرخش درآوردن هوا به صورت پادساعتگرد سبب بوجود اومدن جريانات جنوبي در ناحيه پشته در منطقه جلوي خودشون مي شن. اغلب چرخندهاي مديترانه، درياي سياه و تا حدي درياي سرخ اين خاصيت رو دارن.

ابتدا منطقه پشته وارد كشور با بادهاي جنوبي
مي شه و سبب افزايش دما در سطح كشور و بخصوص خط ساحلي خزر شده بعدش با ورود چرخند منطقه ناوه ميرسه و بر حسب نوع سيستم دماي هوا تعديل ميشه!!!
 

navid-mashhad

کاربر ويژه
چیزی نگفتیم که:خنده2: فقط پشت درهای بسته در مورد شرایط حساس این روزها و اینکه باید چه موضعی بگیرم با سعید مشورت کردم

الحق و الانصاف هم سعید خیلی قشنگ مشکل منو تحلیل کرد
 

AFSORDE

کاربر ويژه
ديروز:

بيشينه: 31.7
كمينه: 20.2

اصفهان جنوب:

بيشينه: 32.4
كمينه: 22.4

فرودگاه اصفهان:
بيشينه: 32.5
كمينه: 18.6

ديروز!


روستاي نجف آباد:
بيشينه: 31
كمينه: 20

اصفهان جنوب:
بيشينه: 33.2
كمينه: 19

فرودگاه اصفهان:
بيشينه: 33.2
كمينه: 15.2
 

saeed hh

کاربر ويژه
چیزی نگفتیم که:خنده2: فقط پشت درهای بسته در مورد شرایط حساس این روزها و اینکه باید چه موضعی بگیرم با سعید مشورت کردم

الحق و الانصاف هم سعید خیلی قشنگ مشکل منو تحلیل کرد

میگم خوبه پیرمرده سوار خر بودش احتمالا سوار بنز بودش با تیر میزدت !!:خنده2:

دیشب از خنده دل درد گرفتم لامصب :خنده2:
 

mehrdad_teh

متخصص بخش هواشناسی
طبق منابع معتبر (منظور از منابع معتبر پايان نامه هاي تائيد شده دانشگاه تهران) وضعيت اقليمي كشور قويا با پديده انسو ارتباط داره اين ارتباط هم در مورد بارش و هم در مورد دما ديده ميشه.

كوچكترين تغيير حتي به اندازه 0.5 درجه سلسيوس در دماي آب هاي سطح دريا در اقيانوس آرام حاره مي تونه تغييرات بسيار عميقي بر روي بارش كشور طي پاييز داشته باشه.

اغلب پاييز هايي كه با لانينا همراه بودن طبق آمار در مجموع در غالب مناطق كشور با كاهش بارش و افزايش دما نسبت به نرمال بلند مدت همراه شد. و در عوض فازهاي گرم انسو با پاييزهاي معتدل و مرطوب همراه بوده.

بنابر اين بيش از هر عامل ديگه اي بايد شاخص انسو مورد بررسي قرار بگيره. اين بررسي بايد شامل هر 2 مولفه اتمسفري (SOI) و اقيانوسي (Nino 3.4) باشه.
 

محمد بجنورد

کاربر ويژه
[h=2]کاهش 4 درصدی بارش باران در کشور
ancag1187.jpg

آب و هوا > گزارش- همشهری‌آنلاین:
معاون دفتر اطلاعات و ارتباطات سازمان هواشناسی کشور گفت: در سال آبی 91-92 مقایسه بارش‌ها نشان می‌دهد که در کل کشور 4 درصد کاهش بارش داشته‌ایم. در حالی که سال گذشته در همین زمان با کاهش 14 درصدی بارش مواجه بودیم.

به گزارش ایسنا، محبوبه خوشکام در نشست خبری تاثیر فناوری‌های نوین برای مقابله با پدیده گرد و غبار اظهار کرد: شش استان کشور در سال آبی 91-92 که از اول مهر سال گذشته تا هشت تیر امسال بررسی شده استانهای یزد، گلستان، کرمان، خوزستان، اصفهان و کهگیلویه و بویراحمد بارشی بیش از میانگین چندین ساله خود داشته‌اند.وی ادامه داد:‌ در 20 استان نیز بارش‌ها نه کاهش یافته و نه اضافه شده است که در حد میانگین ارزیابی می‌شود.
more.jpg
چطور باران می‌آید؟
به گفته وی این استان‌ها شامل آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، چهارمحال و بختیاری، فارس، مازندران، خراسان رضوی، اردبیل، ایلام، سمنان و لرستان می‌شود.خوشکام اظهار کرد: 15 استان دیگر کشور نیز بارش‌های کمتر از میانگین داشته‌اند که در میان آنها خراسان شمالی با وجود آنکه بارشی کمتر از میانگین داشته 89 درصد از بارش‌ها را دریافت کرده و استان همدان با کمترین بارش تنها 67 درصد از بارش‌ میانگین خود را داشته است.معاون دفتر اطلاعات و ارتباطات سازمان هواشناسی اظهار کرد:‌ استانهای زنجان، کردستان، مرکزی، کرمانشاه، قزوین، بوشهر، قم، البرز، سیستان و بلوچستان، ایلام، همدان، خراسان شمالی و خراسان جنوبی استانهایی هستند که بارشی در حد میانگین داشته‌اند.وی با بیان اینکه از مهر پارسال تا هشت تیر امسال کل کشور بارشی معادل 217.3 میلیمتر داشته است، افزود: این میزان در همین مدت 193.9 میلیمتر بوده است. در حالی که میانگین 20 ساله 225.3 میلیمتر است که نشان می‌دهد بارش‌ها در چند سال گذشته کاهش یافته است.خوشکام افزود: میزان بارش تا خرداد ماه 217.1 میلیمتر است که نسبت به میانگین بلند مدت سه درصد کاهش یافته است.وی با بیان اینکه در خردادماه امسال نواحی نوار جنوبی و غربی کشور از کاهش دما برخوردار بودند افزود: به غیر از این نواحی که خردادماه خنک‌تری را نسبت به میانگین سالهای گذشته داشته‌اند نواحی شرقی و شمالی کشور به ویژه سواحل خزر سال زراعی گرمتری را تجربه کرده‌اند.به گفته وی از ابتدای مهر تا هشت تیرماه بیشترین بارش در کل کشور متعلق به کوهرنگ با 1184 میلیمتر بارش بوده است و کمترین بارش مطابق سالهای گذشته در منطقه شهزاد کرمان با 22 میلیمتر بارش بوده است.
 

rahsazan

کاربر ويژه
کاهش 4 درصدی بارش باران در کشور

ancag1187.jpg

آب و هوا > گزارش- همشهری‌آنلاین:
معاون دفتر اطلاعات و ارتباطات سازمان هواشناسی کشور گفت: در سال آبی 91-92 مقایسه بارش‌ها نشان می‌دهد که در کل کشور 4 درصد کاهش بارش داشته‌ایم. در حالی که سال گذشته در همین زمان با کاهش 14 درصدی بارش مواجه بودیم.
به گزارش ایسنا، محبوبه خوشکام در نشست خبری تاثیر فناوری‌های نوین برای مقابله با پدیده گرد و غبار اظهار کرد: شش استان کشور در سال آبی 91-92 که از اول مهر سال گذشته تا هشت تیر امسال بررسی شده استانهای یزد، گلستان، کرمان، خوزستان، اصفهان و کهگیلویه و بویراحمد بارشی بیش از میانگین چندین ساله خود داشته‌اند.وی ادامه داد:‌ در 20 استان نیز بارش‌ها نه کاهش یافته و نه اضافه شده است که در حد میانگین ارزیابی می‌شود.
more.jpg
چطور باران می‌آید؟به گفته وی این استان‌ها شامل آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، چهارمحال و بختیاری، فارس، مازندران، خراسان رضوی، اردبیل، ایلام، سمنان و لرستان می‌شود.خوشکام اظهار کرد: 15 استان دیگر کشور نیز بارش‌های کمتر از میانگین داشته‌اند که در میان آنها خراسان شمالی با وجود آنکه بارشی کمتر از میانگین داشته 89 درصد از بارش‌ها را دریافت کرده و استان همدان با کمترین بارش تنها 67 درصد از بارش‌ میانگین خود را داشته است.معاون دفتر اطلاعات و ارتباطات سازمان هواشناسی اظهار کرد:‌ استانهای زنجان، کردستان، مرکزی، کرمانشاه، قزوین، بوشهر، قم، البرز، سیستان و بلوچستان، ایلام، همدان، خراسان شمالی و خراسان جنوبی استانهایی هستند که بارشی در حد میانگین داشته‌اند.وی با بیان اینکه از مهر پارسال تا هشت تیر امسال کل کشور بارشی معادل 217.3 میلیمتر داشته است، افزود: این میزان در همین مدت 193.9 میلیمتر بوده است. در حالی که میانگین 20 ساله 225.3 میلیمتر است که نشان می‌دهد بارش‌ها در چند سال گذشته کاهش یافته است.خوشکام افزود: میزان بارش تا خرداد ماه 217.1 میلیمتر است که نسبت به میانگین بلند مدت سه درصد کاهش یافته است.وی با بیان اینکه در خردادماه امسال نواحی نوار جنوبی و غربی کشور از کاهش دما برخوردار بودند افزود: به غیر از این نواحی که خردادماه خنک‌تری را نسبت به میانگین سالهای گذشته داشته‌اند نواحی شرقی و شمالی کشور به ویژه سواحل خزر سال زراعی گرمتری را تجربه کرده‌اند.به گفته وی از ابتدای مهر تا هشت تیرماه بیشترین بارش در کل کشور متعلق به کوهرنگ با 1184 میلیمتر بارش بوده است و کمترین بارش مطابق سالهای گذشته در منطقه شهزاد کرمان با 22 میلیمتر بارش بوده است.​
زمینش تیره بوده متن رو کمرنگ زدن!
 

mahmood600

کاربر ويژه
طبق منابع معتبر (منظور از منابع معتبر پايان نامه هاي تائيد شده دانشگاه تهران) وضعيت اقليمي كشور قويا با پديده انسو ارتباط داره اين ارتباط هم در مورد بارش و هم در مورد دما ديده ميشه.

كوچكترين تغيير حتي به اندازه 0.5 درجه سلسيوس در دماي آب هاي سطح دريا در اقيانوس آرام حاره مي تونه تغييرات بسيار عميقي بر روي بارش كشور طي پاييز داشته باشه.

اغلب پاييز هايي كه با لانينا همراه بودن طبق آمار در مجموع در غالب مناطق كشور با كاهش بارش و افزايش دما نسبت به نرمال بلند مدت همراه شد. و در عوض فازهاي گرم انسو با پاييزهاي معتدل و مرطوب همراه بوده.

بنابر اين بيش از هر عامل ديگه اي بايد شاخص انسو مورد بررسي قرار بگيره. اين بررسي بايد شامل هر 2 مولفه اتمسفري (SOI) و اقيانوسي (Nino 3.4) باشه.
دقیقا ارتباط بسیار قوی بین شاخص نوسان انسو با بارشهای سطح کشور دیده میشه تنها استثنای مورد نظر از نظر من برای سواحل خزر دیده میشه و ان هنگام رخداد لانینا است در زمان فاز سرد انسو و مثبت شدن شاخص AO پرفشار سیبری تقویت شده و نیز میزان نفوذ پرفشارهای مهاجر اروپایی با منشا اسکاندیناوی و شمال ایسلند به ناحیه قفقاز و شرق دریای سیاه افزایش یافته که این امر با پربارشی سواحل و نیز افزایش رخداد بارش برف در سواحل خزر می شود
 
وضعیت
موضوع بسته شده است.
بالا