• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

مباحث عمومی هواشناسی

وضعیت
موضوع بسته شده است.

سیبری

کاربر ويژه
محمد نگفتی این شمشک و آهار و گرمابدر و کلا البرز مرکزی چرا اینقدر بارششو ن زیاده؟ 700 میل؟
 

سیبری

کاربر ويژه
محمد به نظرت مناطق کوهستانی سمنان مثل مجن و فولاد محله هم بارششون برابر البرز مرکزیه یا کمتر ؟
 

mohamad$

کاربر ويژه
حاج محسن برای این سوالت باید در یک سال ابی در مواقع بارش به این نقاط رفت یا لا اقل بارانسنجی فعال داشته باشن . مثلا خیلی وقتا سامیار به من میگفت رفته شمشک از در و دیوار اب میچکیده در حالی که تهران بارش کم بوده و گاهی هم برعکسش یعنی شمشک کم بوده و مثلا شمال تهران زیاد .

این رو در نظر بگیر که آبعلی جنوبش میشه دشت مشا و فاصله چندانی با مناطق غیر کوهستانی نداره ولی اون نقاطی که گفتی چندین کیلومتر جنوب و شمالش کوهستان های بلند هست . آهار در دامنه یه قله 4000 متر ( توچال ) / گرمابدر در دامنه شرقی سرکچال 4100 متر و شمشک هم همینطور . هر 4 طرف این نقط کوهستانه و داخل دره عمیقی واقع شدن .


خب البته اینم باید توجه داشته باشی که ارتفاع شمشک 2500 / گرمابدر 2450 / آهار 2100 هست . اگر فرضا در دامنه جنوبی توچال در همین ارتفاع ها ایستگاه زده بشه شاید رقم بارش در همین حدود بشه که متاسفانه همچین ارزویی برای ما تهرانی ها احتمالا به گور برده خواهد شد .
 

سیبری

کاربر ويژه
محمد به نظرت دامنه شمالی دماوند بارشش بیشتره یا دامنه جنوبیش همین سوال رو در مورد گردنه های کندوان و امامزاده هاشم دارم آیا مثلا در ارتفاع 2000 متری دامنه شمالی امامزاده هاشم بارش بیشتره یا در دامنه جنوبیش مثلا حوالی آبعلی؟
 

سیبری

کاربر ويژه
محمد به نظرت فقط دشت فیروزکوه بارشش کمه یا خود گردنه گدوک در شمال و امین آباد در جنوبش هم بارشش کمه ؟ اگه کمه چرا؟
 

mohamad$

کاربر ويژه
مطمئنن از امامزاده هاشم به بالا بارش بیشتره . پلور 2200 هست بارش سالانه 600 . ایستگاه آبعلی 2450 بارش سالانه 550
 

سیبری

کاربر ويژه
محمد چرا تو تهران بلافاصله با ارتفاع گرفتن بارش به صورت اعجاب آوری زیاد میشه( به طوریکه شمالیترین نقاط شهر تهران حدود دو برابر نرمال بارششون نسبت به جنوب شهره ) به نظرت این افزایش بارش تا چه ارتفاعی در توچال ادامه پیدا میکنه؟
 

mohamad$

کاربر ويژه
صد درصد گدوک بیشتره . امین اباد هم از فیروزکوه بیشتره . حاج محسن یه کوهی هست به نام دوبرار این یه خط اراس عظیمی داره فکونم 60 کیلومتر ! ایستگاه آلودگی انتهای شرقی این خط الراس هست
شهر دماوند در ابتدای غربی این خطا راس هست و شمال شهرش رو گرفتن با ارتفاع 3300 حدودا . به سمت شرق خط الراس که حرکت میکنیم میرسیم قله دوبرار فکونم 4100 متره . بعد از الودگی دیگه خط الراس میخوابه و در نزدیکی شهر فیروزکوه تموم میشه و دشت میشه . و از سمت شمال فضا برای نفوذ سرما به فیروزکوه خیلی خوب میشه . گدوک هم در حوالی ابتدای اب و هوای خزری هست و برف و بارونش با خود فیروزکوه متفاوته .
 

AFSORDE

کاربر ويژه
افسرده جان این قمیشلو کجاست؟

سلام عزيز...... :گل:

untitled-1s.jpg




http://wikimapia.org/#lang=en&lat=32.879587&lon=51.222382&z=10&m=b

اين لينك محدوده ي كلي منطقه حياط وحش قميشلو و همينطور محدوده ي پارك ملي قميشلو هست. :104:

قميشلو منطقه ايه كه داراي گونه هاي مختلف گياهي و جانوريه (كه اي كاش اين دوميش نبود!!!) و در محدوده شهرستان هاي تيران و كرون، نجف آباد، و بخشي كوچكي از اون هم در شهرستان هاي شاهين شهر و ميمه و خميني شهر واقع شده. ولي بخش اصلي و اعظم منطقه كه شامل قلعه معروف اون هم ميشه در شهرستان تيران و كرون واقع شده.

با احداث آزاد راه كنار گذر غرب اصفهان كه چندين ساله از احداث شدنش ميگذره و تقريبا از مرز دو شهرستان نجف آباد و تيران و كرون عبور ميكنه امكان دسترسي به بخشهايي از منطقه راحتتر شده. :بغل:

اون بخشش كه به پارك ملي ارتقا يافته ( محدوده خط قرمز رنگ) بطور كلي ممنون الورود هست. و كسي كه وارد اون قسمت بشه با وجود مامورين وظيفه شناس منطقه ممكنه به اون دنيا سفر كنه!!! :138:

هر چند كه بطور كلي نيز ورود به كل منطقه غير قانوني هست. و در صورت ورود، گشت پليس روستاي نجف آباد + مامورين منطقه + شكارچيان غير قانوني اجازه دارن كه شما رو به صراط مستقيم هدايت كنند!!! :نی نی: (در صورت برخورد البته:104:)


uvr51flg2pgy5z9raj4c.gif

اينم اطلاعاتي در مورد منطقه:


پارک ملی و حیاط وحش قمیشلو

پارک ملی وپناهگاه حیات وحش قمیشلو علاوه بر دارا بودن ارزش زیست محیطی به خاطر حیات وحش گیاهی وجانوری از نظر تاریخی هم به علت وجود قلعه ها وبناهای مربوط به عصر قاجاریه اهمیت دارد. این منطقه از شکارگاههای تاریخی ایران در عصر قاجار هم بوده زیرا تعداد قوچ ومیش وحشی آن نسبت به وسعت منطقه تراکم زیادی داشته است همچنین به علت دارا بودن وحوش فراوان مانند آهو ،بز کوهی، باعث شده بود تا ظل السلطان پسر ناصرالدین شاه وحاکم اصفهان این منطقه را به عنوان شکارگاه خود در نظر بگیرد. او مدت زیادی در این منطقه به شکار وتفریح می پرداخته است. در سال ۱۳۴۳کانون شکار ایران این منطقه را با وسعت ۳۷هزار هکتار به عنوان منطقه حفاظت شده در نظر گرفت. درسال ۱۳۵۰منطقه سیاه کوه وعمر کوه در مجاور منطقه حفاظت شده به عنوان منطقه شکار ممنوع تصویب شد در سال ۱۳۷۴با الحاق دو منطقه حفاظت شده وشکار ممنوع ،پناهگاه حیات وحش قمیشلوبا مساحت ۸۶۶۸۵ هکتار به تصویب رسید ودر نهایت در سال ۱۳۸۶با الحاق سه منطقه امن کرالیاس، کهوک و لاسمیان ۳۰۰۶۹ هکتار از این پناهگاه به پارک ملی ارتقاءسطح پیدا کرد.


پوشش گیاهی

دو نوع پوشش گیاهی با توجه به عوامل طبیعی در این شهرستان می توان یافت:

پوشش گیاهی بیابانی
این نوع پوشش در مناطق مختلف متفاوت است و بدین شرح می باشد: شمال، جاز سفید، چرخک، تیغ شتری، کپ، کنگر، تیغ شکری، کرک، چرخار، قلم قو، پرز

پوشش گیاهی که در جوار آبها می باشد
مانند گیاهان کنار شهر مثل: مُرغ و چمن و همچنین قابل ذکر است منطقه بین علویجه و دهق دارای پوشش گیاهی ضعیف بوده که حدود ۵ تا ۷ درصد از سطح خاک را پوشانده است و از گونه های مهم آن می توان از آرتیمزیا نام برد. وجود پوشش گیاهی ضعیف در سطح شهرستان نجف آباد از جهت بارندگی کم و در برخی از مناطق نیز به علت محدودیت خاک می باشد. رستنی های منطقه نجف آباد از نوع رستنی هایی می باشد که مخصوص اقیلمهای سنگی یا ریگی می باشد و دارای هوای خشک بوده و در ارتفاع بین ۲۵۰۰-۱۵۰۰ متر قرار دارد نمونه این رستنی ها گیاهان ساقه کوتاه قارچی شکل هستند. که دارای خار می باشند بنام چوبک و ژیپسسوفیلا، ترئید و اسپرس بوته ای و چندین نوع گون کتیرائی که دارای انواع گون و گون مشهدی و گون سرخ وبوته های خاردار و دیگر از تیره پروانه داران و اشناس هم در مقیاس پراکنده کم می باشد.


اقلیم

بیشتر اقلیم منطقه نیمه خشک بیابانی وقسمتهای کوچکی در ارتفاعات نیمه مرطوب هستند .میانگین دمای سالانه ۵/۱۱ و میانگین دمای سردترین ماه سال ۶/۱- وگرمترین ماه سال ۹/۲۳ درجه سانتی گراد می باشد. دراین منطقه پر باران ترین فصل سال به ترتیب زمستان، پاییز و بهار می باشد که به ترتیب ۵/۴۸ و ۶/۲۸ و ۷/۲۱ درصداز کل بارش سالانه را به خود اختصاص می دهد.


سیمای طبیعی
دریک نگاه کلی پارک وپناهگاه حیات وحش قمیشلو شامل دو بخش اصلی: ارتفاعات ودشت می باشد.

16__320x240_DSC02130.jpg
ارتفاعات به صورت پراکنده درقسمتهای مختلف دیده می شوندلیکن در بخش جنوبی بیشتر هستند.حداقل ارتفاع از سطح دریا ۱۶۸۷ دربخش غربی وحداکثر ارتفاع ۲۷۶۷ متر در بخش جنوبی حوزه است.بخش غربی منطقه دشتی وکم ارتفاع است ولی مناطق دشتی نیز محدود به بخشغربی نبودهبلکه در سایر بخش های حوزه به صورت خصوصی در قسمتهای میانیدر بین ارتفاعات مختلف حوزه قرار داردشبکه زهکشی حوضه را تعدادی آبراهه های فصلی سرگردان تشکیل می دهند که در چهار جهت شمالی، جنوبی، شرقی و غربی، منطقه را زهگشی می کنند.

به علت یکروکلیمای حاکم بر بخشهای مختلف واختلاف ارتفاع موجود در منطقه محدوده قمیشلو را می توان به سه زیستگاه بزرگ تقسیم کرد.

۱- زیستگاه کوهستانی وبرفگیر :
این نوع زیستگاه شامل مناطق کوهستانی ومرتفع با شیب تند وبرفگیر وآب وهوای ییلاقی که پوشش گیاهی آن شامل علفزارها،بوته زار هاوتک درختان بنه وبادام می باشد دارای زمستانی سرد و تابستانی معتدل ومناسب برای زیست بز و کل ودر ارتفاع پاپین ترمناسب برای زیست قوچ ومیش مخصوصا در تابستان است.

۲
- زیستگاه تپه ماهوری:
این نوع زیستگاه به علت داشتن شیب و ارتفاع کم وآب وهوای معتدل و پوشش گیاهی مناسب، وجود آبشخورهای طبیعی و مصنوعی ضریب امنیتی مناسبی برای قوچ و میش و حشی می باشد .

۳-
زیستگاه دشتی واستپی:

دشتهای کوچک وبزرگ بین کوهها قرار گرفته به نظر جدا از هم هستند اما با هم مرتبطند بخشی از نظرتامین امنیت ومنابع تغذیه وحوش حائز اهمیت اندوشرایط اکولوژی مناسبی را برای زیست آهو به عنوان شاخص ترین
حیوان دشتی در جمعیت های انبوه در محدوده این دشتهاغ یافت می شود .به گفته کارشناسان محیط زیست یکی از دلایل وجود این آهوها وجود چشمه های کوچک وپوشش گیاهی مناسب برای تکثیر آنها ست .
untitled-1s.jpg




منابع آبی :

منابع آبی موجوددر منطقه سه دسته اند:
الف : چشمه های معروف که براثرنیروهای ثقلی درارتفاعات جریان دارندودرحفظ وبقای حیات گیاهی وجانوری بسیار مؤثراندوعبارت اند از: چشمه کرالیاس ، کهوک، موشی،ون ،مو،بید،سنجد ،خداداد…..

ب: چاهایی که از آب آنها برای شرب وحوش استفاده می شود شامل :چاه محمودی ،چاه محمدی ،چاه خرسک ،چاه میر قاسم بیک وچاه دم زرد.

ج:منابع آبی متفرقه :شامل قنات باغ قمیشلو وقلعه یاور وآب مزرعه های الهی آباد ، بی نظیرقلعه یاوروشاه ماهور

زمین شناسی :
این ناحیه ازنظر زمین شناسی در زون ساختمانی سنندج –سیرجان می باشد این زون به شکل نواردگرگونی درامتدادوبه موازات رواندگی زاگرس ازارومیه وسنندج درشمال غرب تاسیرجان واسفندوقه درجنوب شرق امتداددارد. و بین دوساختار زاگرس و ایران مرکزی قرار دارد. این ناحیه دراثر آخرین فازچین خوردگی آلپ وفرسایش های پیامد آن شکل فعلی خودراگرفته است .این منطقه ازنظرژئومورفولوژی دربرگیرنده واحدهای اصلی ژئومورفولوژی کوهستان ودشت می باشد و ازلحاظ حساسیت سازندها به فرسایش دارای واحدهای سنگی وسازندهایی که دردوطبقه حساس وبا حساسیت متوسط نسبت به فرسایش قرار گرفته اند. واحدهای سنگ چینه ایی دراین ناحیه متشکل ازسازندها وواحدهایسنگ شناسی دوران دوم یعنی مزوزوئیک ونهشته های کواترنر می باشد .

خاک شناسی :
خاک های منطقه به روش طبقه بندی جامع خاکSOIL TAXONOMY(USDA) رده بندی شده اندبراین اساس خاک هادردورده Entisols وAridisols قرار می گیرند. ردهء Entisols دارای دوزیررده Fluvents وorthents وسه زیر گروه می باشد . رده Aridisols دارای افق تجمع آهک ثانویه ویک زیرگروه به نام Xeric Haplocalcids می باشد


untitled-2s.jpg


پوشش گیاهی :

پارک ملی و پناهگاه حیات وحش قمیشلو درمنطقه استپی ازناحیه بزرگ رویشی ایران وتوران واقع شده وبوته زارهای آن نشان دهنده سیمای کلی منطقه استپیus Artemisia-Astragal
می باشد .تنوع گونه های مختلف گیاهی از یک طرف حاکی ازیکسانی شرایط اکولوژی وازطرف دیگر نشان دهنده ارتباط بین عناصر تشکیل دهنده جوامع مختلف وتیپ های گیاهی می شود.

پوشش گیاهی منطقه به دوبخش عمده ازمناطق دشتی باارتفاعات کم به سمت بلندی هاوارتفاعات بیشتر به شرح زیر است :

الف : پوشش گیاهی مناطق دشتی : گونه شاخص این منطقه Artemisisieberi است که تراکم آن با نزدیک شدن به مرز منطقه ومجاورت باروستاها کاهش یافته وبدلیل افزایش بهره برداری بی رویه جای خود را به گونه های دیگر Anabasiaphylla و Noneamucranata که بیانگر تخریب کیفی پوشش گیاهی هستند داده است .در مناطق میانه درمجاورت ارتفاعات شاهد حضور انواع گون درترکیب پوشش گیاهی هستیم .گون های منطقه بیشتر ازنوع مهاجم وزیاد شونده هستند .

ب)پوشش گیاهی ارتفاعات:با افزایش ارتفاعات بر میزان بارندگی در منطقه افزوده می شود وشرایط بهتری برای رشدونمو گیاهان ایجاد می شود.از طرف دیگر شیب زیاد ،کمی عمق خاک ورخنمون سنگی از عواملمحدودکننده پوشش گیاهی است.گونه شاخص ارتفاعات Astragalus sppمیباشدکه همراه باScariolaوStipa barbataپوشش غالب راتشکیل می دهند.در این منطقه درخت ودرختچه هایی به صورت پراکنده دیده می شوند.در مناطق مرطوب تر مثل حاشیه چشمه ها گونه هایی نظیر Polygonum fagax،Phalaris minor،Callium verum میرویند.تیپ های مرتعی منطقه:۸ تیپ مرتعی منطقه بر اساس دو یا سه گونه غالب به شرح زیر است:-Anabasis-Artemisia-Astragalus
- Artemisia-Launaea
- Artemisia-Astragalus 4-Artemisia-Scariola-noaea
- Astragalus- Artemisia- Launaea
- Astragalus- Scariola-Stripa
- Astragalus-Prennial grasses
- Rock
تعدادی گونه گیاهان دارویی هم در این منطقه می رویند.


جانوران شامل مهره داران وبی مهرگان که مهره داران عبارتنداز:

۱-پستانداران:
از تعداد ۱۶۰ گونه پستاندارموجود در ایران ۳۷ گونه متعلقبه ۱۶ خانواده و۶ راسته در این منطقه وجود دارد.که از این تعداد ۷گونه به علت کاهش جمعیت جهانی در طبقه بندی IUCN و۳ گونه در طبقه بندی Cites قراردارند و تعداد ۹ گونه هم حمایت شده اند.نمونه ای از انها عبارتند :
۱- خارپشت ایرانی
۲- انواع خفاش(بال بلند –بال سفید-لب کوتاه-گوش بلند)
۳- انواع جرد
۴- انواع ول
۵- سنجابک درختی
۶- هامستر خاکستری
۷- انواع موش
۸- بز
۹- کل
۱۰- گرگ
۱۱- شغال
۱۲- آهو
۱۳- روباه
۱۴- خرگوش
۱۵- گراز
16- کفتار
۱۷- پتنگ

۲
- پرندگان :
از ۵۰۰ گونه پرنده شناخته شده درایران ۸۲ گونه متعلق به ۲۶ تیره و۹راسته دراین منطقه زیست می کنند .ازاین تعدادسه گونه درطبقه بندی IUCN و۱۶ گونه درطبقه بندی Cites قرار دارند. طبق مقررات ایران ۲۳ گونه در گروه حمایت شده و سه گونه نیز جزء گونه های درحال انقراض است .
پرندگان عبارت است :
کرکس سیاه ،هما ،قرقی ،سارگپه معمولی، سارگپه بلند ، عقاب صحرایی ، عقاب طلایی ، کبک ،بلدرچین ،
هوبره ،…

Black-vultures-net-300x179.jpg

3- خزندگان
: از مجموع حدود۲۰۹ گونه خزنده شناسایی شده درایران ،۳۲ گونه دراین منطقه وجود دارد که یک گونه آن حمایت شده می باشد نمونه ی آنها انواع مارها ،مارمولک ها ، لاک پشت ها می باشد .

۴-دوزیستان : ۱۷ نوع دوزیست در ایران شناخته شده که دو نمونه آن در این منطقه وجود دارد
۱- رزغ سبز
۲-قورباغه مردابی

۵- ماهی ها : به علت خشک بودن منطقه زیستگاه مناسب برای ماهی ها وجود ندارد فقط یک گونه ماهی قناتاز خانواده Cyprinidae وجود دارد.



کانون های زیستی پیرامون منطقه

این منطقه در ۴۵ کیلومتری شمال غربی شهر اصفهان واقع است در حد فاصل آن شهر اصفهان وپالایشگاه ونیروگاه شهید منتظری قرار دارد. وجود این پناهگاه از یک سو باعث پالایش هوای منطقه واز سوی دیگر مانع پیشروی شهر اصفهان به سمت شمال غرب می شود.
شهر تیران درحاشیه جنوبی منطقه قرار دارد همجواری این شهر ووجودمراتع ومزارع متعلق به مردم درداخل محدوده حضور مردم ودامها باعث ایجاد مشکلاتی وخسارتهایی به پوشش گیاهی به حیات وحش آن شده است
همچنین روستای جهاد آباد در حاشیه شرقی منطقه بیشترین تعداد دام را درمنطقه دارااست .ووابستگی زیادی به مراتع قمیشلو دارد .چرای بی رویه دام ها باعث ازبین رفتن پوشش گیاهی منطقه می شود.
بعضی ازکانون های زیستی دیگر عبارت اند از روستاهای ورپشت ،جاجا ،جعفرآباد ،حسین آباد و میرآباد
روستای میر آباد روستایی است که تقریبا داخل این منطقه قراردارد.

راه های دسترسی

دسترسی به این منطقه ازچندین راه انجام می شود درشرق ازآزادراه کاشان اصفهان – درشمال ازجاده آسفالته علویجه اصفهان –درغرب ازاتوبان تیران داران ودرجنوب جاده ارتباطی اصفهان نجف آباد ،تیران همچنین از طریق جاده روستایی جهاد آباد که نزدیک پالایشگاه است دسترسی به آن امکان پذیر است .جاده های خاکی و مارروی زیادی هم وجود دارد.


مسائل ومشکلات :
برخی ازاین مسائل مربوط به جوامع انسانی ومالکیت های انسانی است .وبرخی مربوط به قوانین ،فرهنگ ومسائل فرهنگی و اجتماعی و برخی مربوط به برنامه ریزی ها می باشد .به برخی ازاین مسائل اشاره می شود.
۱-وجود دامداران و نیز عرصه های مرتعی متعلق به آنها ،باغداران وروستاییان داخل وحاشیه منطقه
۲- عبور خطوط انتقال برق فشارقوی ولوله های گازونفت ازداخل منطقه
۳- احداث کنار گذرغرب که علاوه بر تاثیرات سوء در مرحله ساخت وبهره برداری، موجب جدا شدن زیستگاه نیز گردیده است .
۴- مسلح بودن بسیاری ازافرادمحلی به سلاحهای گرم وشکارغیر قانونی وحوش .
۵- کمبوداعتبار آموزشی جهت ارائه آموزش های زیست محیطی برای ارتقاء سطح فرهنگ مردم بومی .
۶- استقرار صنایع مختلف درخارج ازمحدوده پناهگاه که منطقه ازتاثیرآلودگی آنها ایمن نیست .این صنایع شامل شهرک صنعتی علویجه درشمال ،شهرک صنعتی بزرگ درشمال شرق ، پالایشگاه ، پتروشیمی ،نیروگاه برق وشهرک الکترونیک درقسمت جنوب شرقی می باشد.




موفق باشيد :گل:

 
آخرین ویرایش:

AFSORDE

کاربر ويژه
پارک ملي قميشلو ايراني در دل نصف جهان

گروه اجتماعی قمیشلو به معنی نیزار و نام پارک ملی است که در 20 کیلومتری شمال غرب شهر اصفهان واقع شده است. این منطقه زمانی مرطوب و دارای نیزارهای فراوان بوده و امروز به زیستگاهی دشتی، کوهستانی و تپه ماهوری با اقلیم معتدل و زمستان های سرد تبدیل شده است.

قمیشلو دارای وسعت 113 کیلومتر و 344 گونه گیاهی، 37 گونه پستاندار، 82 گونه پرنده و 32 گونه خزنده است.پارک ملی قمیشلو قدیمترین منطقه ای در جهان است که توسط دولتمردان مدیریت شده است.

این منطقه حدود 160-150 سال قبل بوسیله ظل السلطان پسر ناصرالدین شاه به عنوان شکارگاه سلطنتی تحت مدیریت در آمد. این در حالیست که قدیمترین منطقه مدیریت شده جهان پارک یلواستون آمریکاست که 110 سال قدمت دارد.

در خاطرات پسر ناصرالدین شاه آمده است که مردم اصفهان پس از سلطنتی شدن منطقه قمیشلو و ممنوعیت چرای دام در مراتع، حاضر به پرداخت 15 تومان به بارگاه سلطنتی شدند، اما وی که مردی پول پرست بوده از قبول این درخواست سر باز می زند.ظل السطان قلعه باشکوهی به وسعت 4 هزار و 400 متر مربع در منطقه قمیشلو ساخته و در زمان عزیمت به شکار از این بنا استفاده می کرد.

این قلعه در حال حاضر تحت مرمت برای اقامت شکارچیان خارجی قرار گرفته است.در دشت های پارک ملی قمیشلو که با مینی بوس حرکت می کنیم، گله های پراکنده آهو به همراه بچه های تازه متولد شده ای به رنگ خاک و به صورت نقطه هایی سفید به چشم می خورد. گویی این گله ها که در موازات ماشین ها به حرکت درآمده اند، سرعتشان را به رخ می کشند. گله های آهو در زمان حرکت ماشین ها به مسابقه به آنها پرداخته و سعی می کنند از جلوی ماشین بگذرند، اما به محض توقف اتومبیل ها، پا به فرار گذشته و از صحنه دور می شوند.به گفته کاوه محیط بان بازنشسته پارک ملی قمیشلو فصل جفت گیری در این منطقه 40 روز به طول می انجامد. 20 روز ابتدای هر فصل که عمدتا با گرم شدن هوا در فرودین آغاز می شود، بین نرهای گله نزاعی خونین برای انتخاب نر اصلح در می گیرد. پس از تعیین برترین نر و تشکیل گله ها، اشک چشم آهوی نر تعیین کننده قلمروی هر گله است.

کاوه می گوید: پس از جفت گیری تعیین قلمرو نیز 20 روز به طول می انجامد.وی اظهار می دارد: در گله های گرگ نیز نرها با مدفوع حدود قلمرو را تعیین کرده و همواره در تلاشند هیچ عضوی از گله های دیگر به این قلمرو وارد نشود.این محیط بان بازنشسته گرگ را مسئول بهداشت جمعیت آهوان می داند و می گوید: گرگ ها، آهوان پیر و ضعیف را شکار می کنند و به این ترتیب بهداشت گله های آهو را تضمین می کنند.به گفته وی کفتار رفتگر پارک ملی قمیشلو است. این موجود لاشه های حیوانات مرده را می خورد.

شغال وظیفه خوردن لاشه کفتار، کرکس وظیفه خوردن لاشه شغال و در برخی اکوسیستم ها، خوک وظیفه خوردن لاشه کرکس ها را به عهده دارد.کاوه تاکید می کند: هیچ عنصری در یک اکوسیستم بیهوده خلق نشده و در زنجیره اکوسیستم به طور حتم وظیفه ای مهم و اصلی را به عهده دارد.وی می گوید: حذف هر یک از اعضای زنجیره یک اکوسیستم منجر به ایجاد اختلال در محیط های طبیعی می شود.کاوه تصریح می کند: گرگ قدرت شکار کل و بز که در ارتفاعات قمیشلو ساکن هستند را نداشته و این گله ها خوراک یوزپلنگ ها را تشکیل می دهند.احمد رضا لاهیجان زاده مدیر کل محیط زیست استان اصفهان نیز این استان را پذیرای 48 درصد از گونه های جانوری کشور دانسته و می گوید: برای حفاظت از این گونه ها سطح مناطق حفاظت شده استان از سال 86 تا کنون به حدود 7 درصد افزایش یافته است.وی خاطر نشان می سازد: به دلیل بکری استان اصفهان قابلیت افزایش سطح مناطق حفاظت شده تا 15 درصد نیز وجود دارد.لاهیجان زاده علت تنوع جانوری اصفهان را قرار گرفتن در مرز دو اقلیم کوهستانی و کویری دانسته و می گوید: این استان زیستگاه هوبره، پرندگان شکاری متنوع، یوز آسیایی و غیره است.وی تعداد سلاح های مجاز موجود در استان را 5 هزار اصله اعلام کرده و می افزاید: 3 هزار سلاح غیرمجاز در منطقه وجود دارد که منجر به افزایش تمایل برای ورود غیرقانونی به اراضی حفاظت شده و شکار غیر قانونی می شود.

مدیر کل محیط زیست اصفهان وجود جاده در حاشیه منطقه حفاظت شده قمیشلو را عامل اصلی ورود شکارچیان غیر مجاز به منطقه اعلام کرده و خاطر نشان می سازد: از جاده تهران دلیجان شکارچیان به راحتی آهوان را رصد کرده و پس از شکار از طریق این جاده فرار می کنند.وی با اشاره به امکانات بالای شکارچیان برای اعمال خلاف قانون اظهار می دارد: محیط زیست تلاش می کند با تقویت یگان حفاظت از متخلفین پیشی بگیرد.لاهیجان زاده می گوید: برای نخستین بار در ایران دوربین هایی با برد بالای 10 کیلومتر با هماهنگی های انجام شده با وزارت دفاع در محیط زیست اصفهان استفاده خواهد شد.

وی همکاری دستگاه قضایی با محیط زیست طی سال های اخیر را بی نظیر توصیف کرده و ادامه می دهد: حکم هایی نظیر زندان، جلب موتور سیکلت و سلاح خاطیان به نفع دولت و غیره نمونه هایی از این احکام است.به گفته مقامات محلی وجود جاده در مناطق حفاظت شده اصفهان علاوه بر ایجاد جدایی اکولوژیکی برای حیات وحش منطقه، ضریب نفوذ به زیستگاه حیات وحش را افزایش داده و نسل این موجودات را به دلیل وجود برخی سودجویان و متخلفین در معرض خطر قرار می دهد. اگرچه طرح هایی برای ایجاد زیر گذر در مسیر عبور جاده های حاشیه ای منطقه حفاظت شده قمیشلو پیش بینی شده است اما عبور جاده ها از مناطق حفاظت شده به طور کلی مشکلات عدیده ای برای حیات وحش ایجاد می کند که مسئولین امر باید با توجه به حساسیت های محیط های طبیعی، تا حد امکان از تداخل پروژه های توسعه ای با محیط های طبیعی خودداری شود.
 
آخرین ویرایش:

سیبری

کاربر ويژه
محمد جان سپاس :گل:
فقط در مورد مناطق کوهستانی سمنان مثل فولاد محله و مجن نگفتی بارششون رو برابر با البرز مرکزی میدونی یا کمتر اگه کمتر چرا؟
 

mohamad$

کاربر ويژه
محمد چرا تو تهران بلافاصله با ارتفاع گرفتن بارش به صورت اعجاب آوری زیاد میشه( به طوریکه شمالیترین نقاط شهر تهران حدود دو برابر نرمال بارششون نسبت به جنوب شهره ) به نظرت این افزایش بارش تا چه ارتفاعی در توچال ادامه پیدا میکنه؟

این افزایش بارش به خاطر اینه که به یکباره به دامنه یه قله بلند نزدیک میشیم . طوری که از اواخر دشت تهران ( میدان تجریش ) با ارتفاع 1600 متر طی 9 کیلومتر فاصله هوایی به ارتفاع حدود 4000 میرسیم .

اگر همین شرایط توچال در جایی در غرب و جنوب غرب کشور بود بارش سالانش راحت بالای 1000 میشد . ایستگاه کوهرنگ فاصلش با زردکوه بیش از فاصله اقدسیه تا توچال هست و شاید اگر همین شرایط و داشت 2000 میلیمتر هم میشد
 

mohamad$

کاربر ويژه
شهمیرزاد که عمرا . شاید 350 باشه . فولاد محله هم من بعید میدونم چون یه نقشه اقلیمی سایت هواشناسی سمنان داره که بالای 400 نکشیده . ضخامت البرز اونجا کمه . فوق فوقش من 450 متصور هستم واسه اونجا
 
وضعیت
موضوع بسته شده است.
بالا