Cumulonimbus
متخصص هواشناسی
درود علی عزیز
والا اون نقشه ای که در بالا گذاشتم پیش بینی شاخص نوسان اقیانوس اطلس شمالی برای ماه دسامبر هست که در این پیش بینی شواهد ظاهرا مطمئنی وجود داره که این شاخص در ماه مذکور در فاز منفی قوی قرار خواهد گرفت.
این موضوع ظاهرا باعث سرمایش و بارش برف در بخش بزرگی از اروپا و شرق آمریکا میشه. خیلی از هواشناسان بزرگ کشور مون و حتی مهرداد عزیز اعتقاد راسخی به فاز منفی این شاخص در بروز ترسالی و دمای کمتر از نرمال در ایران دارند که من اصلا به یک چنین یقین قطعی اصلا اعتقادی ندارم.
چون بر اساس نقشه هایی که موجود هست ، فاز منفی این شاخص موجبات دمای بالاتر از نرمال در تراز 1000 میلی بار و میانیگین ارتفاع پیشتر از نرمال در تراز 500 میلی بار در منطقه ما میشه.
درسته که در کنار این شاخص یکسری فاکتورهای مهم دیگه تاثیر گذار بر اقلیم کشور در فصل پاییز و زمستان هستند مثل شاخص دو قطبی اقیانوس هند- شاخص انسو( لانینو - النینو) ، نوسان اقیانوس منجمد شمالی ولی یک مطلب مهم در ارتباط با تاثیرات این شاخص در کشور ما و در بین هواشناسان مطرحمون لحاظ نمیشه حتی من تا حالا ندیدم که محققان و هواشناس بزرگی همچون ناظم السادات - دکتر حبیبی خندان و خیلی از دوستان عزیز دیگه در ارتباط با این موضوع اظهار نظر کنند!!!!!!!!!
شاخص NAO به شدت تحت تاثیر مولفه ای هست به اسم آنومالی نوسانات دمایی در استراتوسفر جو زمین . یعنی اگه در زمستون امسال NAO منفی باشه ولی دمای لایه استراتوسفر در منطقه شمالگان اروپا سردتر از نرمال باشه ره آوردش برای اون منطقه دمای بیشتر از نرمال و بارش کمتر از نرمال خواهد بود ولی ممکنه در زمان مشابه دمای استراتوسفر در ناحیه شمالگان منطقه ما گرمتر از نرمال باشه که این موضوع منجر به ریزش هوای بسیار سرد عرضهای شمالی به سمت منطقه میشه.
پس توصیه میکنم دوستان علاقمند به این موضوع برای پیش بینی ناهنجاریهای جوی و دمایی به این مسئله هم توجه ویژه داشته باشند و گرنه اگه ما هر روز بیایم اینجا بگیم دمای آب در دریاهای اطراف چنین است و چنان و یا فلان عشایر فلان منطقه اینطوری پیش بینی کرده هیچ دردی از هیچ جایی دوا نمیکنه!!!!!!
ببخشید که من انقده رک و بی پرده سخن میگم و قصد تخریب و یا توهین به هیچ کسی رو نداشته و ندارم
امير محسن جان، خيلي با شما موافق نيستم. شاخص دماي استراتوسفري هم مانند ديگر شاخصهايي كه نام برديد شرط لازم هست اما شرط كافي نيست. چنانچه به روند تغييرات اين شاخص در سالهاي گذشته نگاهي بيندازيم خواهيم ديد كه هميشه گرم يا سرد بودن استراتوسفر نمي تواند لزوما نتيجه مورد انتظار را به دنبال داشته باشد. نمونه اش هم زمستان 2008 (1386) هست كه موج سرماي آن زبانزد خاص و عام است. نمودار زير نشان ميدهد كه در پاييز 86 دماي استراتوسفر نرمال و در زمستان حتي سردتر از نرمال نيز شده است.
از اوايل دهه 90 ميلادي تاكنون استراتوسفر روند سرد شدن رو در پيش گرفته اما در همين بازه زماني زمستانهاي بسيار سرد و طولاني هم در نيمكره شرقي و هم در نيكره غربي كره زمين رخ داده است.
كلا همه اين شاخصها در يك سيستم به هم پيوسته قرار گرفته اند. شكي نيست كه براي پيش بيني شرايط آب و هوا دماي آب اقيانوسها و درياها هم به عنوان يك مولفه تاثيرگذار از اين سيستم بايد در كنار دماي استراتوسفر و ديگر شاخصها در نظر گرفته شود. هيچ بعيد نيست استراتوسفر خود تحت تاثير اقيانوسها و تغييرات آن باشد و برعكس.
اما در مورد عشاير بايد عرض كنم اونا به دليل نوع زندگيشون همواره شرايط جوي پيش رو براشون مهم بوده. اونها كه براي پيش بيني شرايط آينده مدلهاي كامپيوتري را در اختيار نداشته اند به همين خاطر مدلهاي تجربي خاص خودشون را به كار مي برند. گاهي موارد در اين مدلهاي تجربي اونها به نكات عجيبي از طبيعت پي برده اند كه در مدلهاي كامپيوتري هم وجود ندارد و اين بسيار قابل احترام است. اتفاقا به نظرم توجه به نظرات آنها و مقايسه آن با پيش بيني مدلها و پيگيري نتيجه اين پيش بيني ها خيلي جالب توجه هست.
البته بديهي است كه به دليل پيچيدگي طبيعت و اتمسفر هم پيش بييني مدلهاي پيشرفته كامپيوتري و هم پيش بييني تجربي عشاير و كشاورزان هميشه با اشتباه همراه بوده است و اين از زيبايي هاي هواشناسي است.