[FONT=verdana, tahoma, Vazir, helvetica, sans-serif]از سال 1375 وارد دوره کم بارشی شدیم که شدت کم بارشی ها از بهار سال 1387 شروع شد .
به نظر میرسد همچنان در دوره کم بارشی به سر میبریم .
این دوره خشکی تا به کی ادامه خواهد داشت ؟ خدا میداند .
چرا این دوره کم بارشی و خشکی انقدر طولانی شد ؟ بخاطر گرم شدن زمین و تغییر الگوهای آب و هوایی .
آیا بعد از این دوره خشکی ، دوره مرطوب خواهد آمد ؟ بله ولی اولا زمان آن معلوم نیست دوما دوره مرطوب باید خیلی طولانی شود تا کم بارشی های سال های اخیر جبران شود .
درضمن به یک ماه و یا یک فصل پر بارش ، آغاز دوره مرطوب نمیگویند .
حداقل بایستی دو سال متوالی پربارش باشند تا بگوییم وارد دوره مرطوب شده ایم .
[FONT=Vazir, times, serif]****
بهتازگی گزارشی از طرف ناسا درباره شرایط جوی زمین در 30سال آینده منتشر شده که باعث نگرانی بسیاری از کشورهای جهان از جمله کشورهای خاورمیانه شده است.
[FONT=Vazir, times, serif]
[FONT=Vazir, times, serif]در این گزارش آمده است که به دلیل شرایط لایه اوزن و همچنین انحراف زمین به میزان یکمیلیونمدرصد از مسیر چرخشی خود به دور خورشید 45 کشور جهان دچار خشکسالی شدید شده و در صورت عدم ذخیره منابع آبی دچار بحران در تولید کشاورزی و همچنین دامداری خود میشوند؛ اما نکته قابلتوجه در این گزارش رتبه چهارم ایران در فهرست 45 کشور در معرض خطر است.
[FONT=Vazir, times, serif]
[FONT=Vazir, times, serif] به گزارش سایت ناسا ایران و دیگر کشورهای خاورمیانه بیشتر در معرض خطر قرار دارند. گزارشی درباره آغاز یک دوره 30 سال خشکسالی در اردیبهشت امسال منتشر شده بود که گزارش جدید، نکات حیرتآور جدیدی در معرض توجه کارشناسان محیطزیست قرار داد. در ادامه این گزارش بر ادامه گسترش بیابانها در کشورهای خشک تاکید شده است.
[FONT=Vazir, times, serif]
[FONT=Vazir, times, serif] حدود 80درصد از مساحت کشور ایران زیر پوشش بیابان است و همین موضوع باعث نگرانی بیشتر درباره گزارش جدید ناسا میشود. در این گزارش تاکید شده است: در حالی که پیشبینی میشود تا سال 2045 تقاضای مصرف آب شیرین در خاورمیانه 60درصد افزایش یابد، اما طبق مطالعات انجامشده منابع آب شیرین خاورمیانه تا سال 2050 حتی به رقمی 10درصد کمتر از میزان کنونی خواهد رسید.
[FONT=Vazir, times, serif]
[FONT=Vazir, times, serif] در این گزارش که قرار است روز جمعه در نشریه «تحقیقات منابع آب» سازمان ژئوفیزیک آمریکا منتشر شود، دلیل کاهش محسوس منابع آب خاورمیانه بهویژه کاهش منابع آب شیرین دو رودخانه مهم دجله و فرات، سوءمدیریت، افزایش تقاضا برای استفاده از منابع زیرزمینی آب و نیز خشکسالی کم سابقه سال 2007 در خاورمیانه عنوان شده است.
[FONT=Vazir, times, serif]
[FONT=Vazir, times, serif] براساس این گزارش در فاصله سالهای 2003 تا 2010 مجموع آب شیرین ذخیره شده دو رودخانه دجله و فرات بیش از 114 کیلومتر مکعب کاهش داشته است که این رقم کاهش پس از هندوستان دومین کاهش بزرگ منابع آب شیرین در جهان محسوب میشود. در این گزارش آمده علت 60درصد از دستدادن این منابع آب شیرین دو رودخانه دجله و فرات حفر بیش از هزار چاه عمیق در عراق بوده است و 20درصد علت آن نیز خشکسالی سال 2007 در منطقه خاورمیانه و کاهش نزولات آسمانی (برف) و خشکشدن خاک بوده است؛ اما این داستان شامل ایران هم میشود. ایران در سالهای اخیر به دلیل سوءمدیریت در حفظ منابع آبی خود و همچنین زیرساختهای هدایت منابع آبی زیرزمینی نتوانسته فکری به حال خشکسالی پیشبینی شده انجام ندهد.