• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

مباحث عمومی هواشناسی

وضعیت
موضوع بسته شده است.

arashz

مدیر بخش هواشناسی
مدیرکل پیش‌بینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور گفت: گرد و خاک تهران و 6 استان کشور را فرا می‌گیرد.
مهندس عبدالرضا امیدوار شهری روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار «محیط زیست» خبرگزاری دانشجویا ایران (ایسنا)، افزود: بررسی نقشه‌های پیش یابی نشان می‌دهد که طی روزهای سه‌شنبه تا پنجشنبه وزش باد شرقی در استانهای سمنان، قشم، مرکزی،‌ جنوب استان تهران و شمال استان اصفهان سبب گرد و خاک و کاهش کیفیت هوا و وزش باد شمالی در شمال سیستان و بلوچستان و جنوب خراسان جنوبی سبب گرد و خاک،‌کاهش دید افقی و کاهش کیفیت هوا می‌شود. شایان ذکر است که طی این مدت در استانهای گیلان و مازندران بارش باران و سپس کاهش نسبی دما پیش‌بینی می‌شود.
وی افزود: بر اساس نقشه‌های پیش‌یابی هواشناسی طی سه روز آینده در برخی مناطق سواحل دریای خزر و شهرهای شمالی آذربایجان شرقی و غربی ابرناکی، بارش باران، گاهی با رعد و برق و وزش باد و کاهش نسبی دما پیش‌بینی می‌شود که در این مدت دریای خزر مواج خواهد بود. همچنین تا روز جمعه در شرق کشور به ویژه منطقه زابل و برخی مناطق جنوب غرب وزش باد و گرد و خاک رقیق رخ خواهد داد.
مدیرکل پیش‌بینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور به وضع هوای تهران اشاره کرد و گفت: بر این اساس آسمان تهران در روز چهارشنبه کمی ابری در ارتفاعات افزایش ابر در پاره‌ای نقاط وزش باد و غبار محلی خواهد بود که حداقل و حداکثر دما در این روز به 23 و 34 درجه سانتیگراد بالای صفر می‌رسد. همچنین در روز پنجشنبه نیز آسمان پایتخت کمی ابری در ارتفاعات با افزایش ابر در پاره‌ای نقاط با وزش باد و غبار محلی پیش‌بینی می‌شود که حداقل و حداکثر دما در این روز به 23 و 34 درجه سانتیگراد بالای صفر می‌رسد.
 

aliwinter

Banned
البته با اون پرفشار بالا فرق داره ها!!اون بالایی خاصیت سرد داره ولی پایینه گرمه و داغ!!!!!!!اساتید عزیز اگه اشتباه میگم تصحیح کنید لطفا.

من فکر میکردم هوای سرد شمالیه بابا
جنب حاره که سیریشه
همش یجا مچشبه کندهم نمیشه:ایول:
 
آخرین ویرایش:

AFSORDE

کاربر ويژه
امروز 29 مرداد ماه است،،،، در روز 29 مرداد ماه سال 88 روستاي نجف آباد و اصفهان جنوب هر دو در يك اقدام كاملا زشت به دماي 40 درجه رسيدند!!! :97:


http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?l...ed=yes&ndays=2&ano=2009&mes=08&day=21&hora=15


q4eenpyhskvdp4j062l.jpg
 

AFSORDE

کاربر ويژه
امروز 29 مرداد ماه است،،،، در روز 29 مرداد ماه سال 88 روستاي نجف آباد و اصفهان جنوب هر دو در يك اقدام كاملا زشت به دماي 40 درجه رسيدند!!! :97:


http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?l...ed=yes&ndays=2&ano=2009&mes=08&day=21&hora=15


q4eenpyhskvdp4j062l.jpg


با مقايسه ي تابستان امسال با تابستان 88 به اين نتيجه ميرسم كه تابستان امسال در مقابل تابستان 88 هيچ حرفي براي گفتن نداشت (چه از نظر دماي بيشينه، چه از نظر تعداد روزهايي كه دماي بيشينه بيشتر از 40 درجه شدن، و چه از نظر آغاز و پايان دوره ي گرما، يعني مدت زمان اون) البته تابستان امسال از نظر دماي كمينه فكر ميكنم واقعا يك تابستان خيلي گرم بود.

البته من اينجا رو ميگم :خنده1:
 
آخرین ویرایش:

محمد بجنورد

کاربر ويژه
هواشناسا کسی میدونه سمنان امسال پاییز و زمستون خوبی داره یانه ؟

درود دوست عزیز

واللا نه تنها سمنان؛بلکه بیشتر نقاط کشور پاییز خوبی ندارن!!البته با توجه به الگوها و نقشه های فعلی این موضوع رخ خواهد داد ولی خوشبختانه زمستان خوبی واسه نیمه ی شمالی-غربی پیش بینی شده{زمستان شمالی و نفوذ مکرر ناوه های قطبی به کشور}

انشاالله که الگوها طوری پیش برن که فصل های بارشمون پربارش بشن نه کمبارش:گل:
 

محمد بجنورد

کاربر ويژه
خواهش میکنم محمد جان من هم مثل شما اینجا چیز یاد میگیرم این نسبتهای بد بد به من نمیچسبه:)

Sent from my GT-I9100G using Tapatalk 2

اختیار دارید،میچسبه خوبم میچسبه!!واللا من تا از کسی چیزی نیاموزم به آن شخص این نسبت رو نمیدم؛پس بیخود من این حرف نمیزنم،چون خیلی چیزها از شما و اساتید این انجمن آموختم؛همانند آموختن علم دانشجو از استاد.:گل::احترام:
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
سردترین سال در شرق خاورمیانه و رکورد ثبت شده تاریخی



در ژانویه سال 1969 میلادی برابر با دی ماه 1348 خورشیدی یکی از سردترین زمستانهای سالیان اخیر در بخش شرقی خاورمیانه به وقوع پیوسته است.در این سال بخش غربی کشور افغانستان یکی از سردترین زمستانهای قرن اخیر رو با دما 52.2- سانتیگراد زیر صفر در شهرک گوور پشت سر گذاشته!


324iubotpz1t5fqlhwc.jpg



kquxza76zsa75ddbo1.jpg


نقشه فشار سطح دریا در ماه ژانویه 1969
cdco6p2l1ybnqboakais.gif

آنومالی دمای سطح زمین در ماه ژانویه
iqc3it25556ul97hgf6.gif

شایان ذکر است که در فوریه سال 1969 نام شهر چشمه ترکمنستان هم بعنوان یکی از رکوردداران سرما با حداقل دمای 35- سانتیگراد زیر صفر به ثبت رسیده است.در روز 26 ژانویه 1969 برابر با 11 بهمن ماه 1348 خورشیدی حداقل دمای کمینه شهر مشهد به 24- درجه سانتیگراد زیر صفر رسیده است . در بررسی هایی که انجام دادم تنها ایستگاه شرق کشور که آمار سال 1348 خورشیدی رو به ثبت رسونده فقط شهر مشهد بوده که چکیده ای از سردترین دماهای ثبت شده ،تعداد روزهای برابر با صفر درجه سانتیگراد و کمتر ، تعداد روزهای برفی و مجموع بارش ماهیانه به میلیمتر رو به شما عزیزان تقدیم

میکنم:

usaehygw1x1id2eay8j0.jpg


خدمت دوستان و اساتید گرامی عرض کنم، بیشتر ایستگاههای خراسان و حتی کل کشور سابقه ثبت وقایع تاریخی شون بر میگرده به دهه 1980 و 1990 میلادی و شهرهایی همچون قوچان - کلات- سرخس- تربت- بجنورد هیچ اطلاعاتی از سابقه بلند مدت ایستگاههاشون موجود نیست.بر طبق شنیده های بنده یکی از سالهایی که زمستان بسیار سردی رو شمال شرق ایران تجربه کرده، زمستان مرگ نام گرفته و علت نام گذاری این سال با این عنوان به این جهت بوده که ظاهرا دمای کمینه هوا در برخی نقاط خزاسان به کمتر از 35- درجه سانتیگراد رسیده که در این پدیده جوی از شهرهای قوچان و سرخس نام برده شده. از آنجائیکه عشایر شمال خراسان طبق عادت سالانه در طول فصل زمستان دام های خودشون رو به منطقه قشلاقی سرخس منتقل میکردند، این پدیده جوی موجبات غافلگیری و تلف شدن تمامی دامهای عشایر رو بوجود آورده بوده.
از دوستان و بازدیدکنندگان وب سایت هوای مشهد استدعا دارم چنانچه دسترسی به مدارک ،شواهد و یا کتب تاریخی در این خصوص دارند حتما مدارک خودشون رو برای من ارسال کنند تا بتونیم به بررسی بیشتر اقلیم و ناهنجاریهای اقلیمی خراسان بپردازیم.در پست بعدی به امید خدا به تحلیل زمستان سرد و پر برف 1972 میلادی برابر یا 1350 خورشیدی خواهیم پرداخت




 
آخرین ویرایش:

aliwinter

Banned
کد خبر : 1161968169571175888 تاریخ : دوشنبه 28 مرداد 1392 8:00


با بهرام صناعی، رئیس سازمان هواشناسی کشور

پیش‌بینی‌ها؛ کمی تا قسمتی ابری!

635124510611693616.jpg


آسمان پیش‌بینی‌هایشان همیشه صاف نیست. گاهی پیش می‌آید هوا را آفتابی اعلام می‌کنند، اما یک گله ابر که معلوم نیست از کجا پیدایشان شده، غافلگیرشان می‌کند و خروار خروار برف یا دریا دریا باران روی سر مردم می‌ریزد. گاهی هم مطمئن هستند باران می‌بارد و به مردم می‌گویند حتما چتر و بارانی همراه داشته باشند، اما خورشید ابرها را پس می‌زند و به آنها از ته دل می‌خندد!

هواشناس ها می دانند به هر حال پیشرفته ترین پیش بینی ها از وضع هوا هم صددرصد قطعی نیست و همیشه امکان دارد طبیعت برگ برنده ای برای بی اعتبار کردن دانش بشری داشته باشد و ناگهان آن را رو کند.

این را بهرام صناعی، رئیس سازمان هواشناسی کشور هم می داند، اما تاکید می کند معمولا این نوع غافلگیری ها کم پیش می آید و پیش بینی های هواشناسی تا 95 درصد درست از آب درمی آید.

او می گوید سازمان هواشناسی ایران سال 2012 به عنوان هفتمین مرکز جهانی تبادل اطلاعات هواشناسی در دنیا شناخته شده و به همین دلیل است که خودش هم اگر سفری پیش رو داشته باشد، ترجیح می دهد برای اطلاع از پیش بینی وضع هوا به جای سایت های خارجی، اول به سایت هواشناسی خودمان رجوع کند. صناعی در این گفت وگو شرح می دهد چرا گاهی پیش بینی های هواشناسی با خطا مواجه می شود، تجهیزات و روش هایی که برای پیش بینی وضع هوا به کار گرفته می شود چقدر با استانداردهای هواشناسی برابری می کند، میزان اثر گذاری طرح هایی که برای کاهش آلودگی هوا اجرا می شود، چقدر است و آیا خشکسالی ایران را تهدید می کند یا نه و این که ریزگردها کی دست از سر استان های مرزی برمی دارد؟

اگر سفر مهمی پیش رو داشته که ضروری باشد از وضع هوا مطلع باشید در این شرایط به پیش بینی های سازمان هواشناسی خودمان استناد می کنید یا ترجیح می دهید به سراغ سایت های هواشناسی خارجی بروید؟


قطعا ترجیح می دهم برای اطلاع از وضع هوای شهری که داخل کشور قرار دارد به گزارش های منتشر شده روی سایت سازمان هواشناسی خودمان استناد کنم.

به نظر می رسد تعصب زیادی روی حوزه کاریتان دارید!

نه این کار از روی تعصب نیست، بلکه برای دلیل مهمی است که پشت این ماجرا وجود دارد، چون اطلاعاتی که درباره وضع هوای شهرهای کشورمان روی دیگر سایت های هواشناسی دنیا منتشر می شود، اطلاعاتی است که آنها از روی سایت هواشناسی کشورمان برداشته اند وگرنه این کشورها که ایستگاه هواشناسی داخل کشور ما ندارند که بخواهند برای رسیدن به اطلاعات هواشناسی کشور ما به آنها استناد کنند.

این موضوع درباره دیگر کشورها هم درست است؟

بله! این شرایط فقط درباره کشور ما نیست، شما اگر قرار باشد به سوئیس هم سفر کنید، بهتر است برای اطلاع از وضع آب و هوای کشور مقصد به سایت هواشناسی خود آن کشور مراجعه کنید، گرچه این اطلاعات را می توانید از روی سایت هواشناسی کشور ما هم به دست بیاورید، اما روش اول بهتر است چون پیش بینی مدل ها زمانی به قطعیت نزدیک می شود که تجارب پیش بینی های ما در آن شامل تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات و بررسی آنها از سوی کارشناسان سازمان اعمال شود. اطلاعات مربوط به پیش بینی های سازمان هواشناسی کشورمان آنقدر مستند و دقیق است که مسئولان ارشد مملکتی و از جمله رئیس جمهور نیز هنگامی که قرار است برای سفر کاری عازم یکی از شهرهای کشور شوند حتما پیش از سفر از سازمان هواشناسی برای اطلاع از وضع هوای شهر مقصد و برنامه ریزی برای پرواز هواپیما استعلام کنند.

پس فعالیت سازمان شما فقط به داخل کشور محدود نمی شود؟

سازمانی داریم که فعالیت های مان حد و مرزی ندارد، چون هوا هم حد و مرزی نمی شناسد، هوایی که روز قبل در کشور عراق بوده، روز بعد بدون گذرنامه وارد کشور ما هم می شود و محدوده جغرافیایی ما را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.

برای این که بتوانیم به پیش بینی صحیحی از هوای کشورمان برسیم باید به اطلاعات تمام کشورهای کل نیمکره شمالی دسترسی داشته باشیم.

کشورهای عضو سازمان هواشناسی جهانی که 197 کشور هستند، ناچارند در اندازه گیری هایشان از استانداردهای این سازمان تبعیت کنند، پس شرایط اندازه گیری ها باید با هم همسان باشد. وقتی این کار انجام شد در شرایط زمانی اطلاعات به دست آمده با هم مبادله می شود. به طور مثال در شبکه جهانی هر کجای دنیا که بروید و بخواهید از وضع شهر بم مطلع شوید، سیستم این اطلاعات را به شما می دهد. عربستان هم برای این که هوای خودش را تحلیل کند باید اطلاعات هوای ما را هم داشته باشد پس حتما در شرایط زمانی تبادل اطلاعات انجام دهیم، سرانجام گزارش های خودمان را منتشر می کنیم و آنها هم همین طور. حدود 15 نفر از کارشناسان ما می نشینند، بحث می کنند، مدل های مختلف پیش بینی را تحلیل می کنند و به جمع بندی هوای 24 ساعت آینده می رسند، البته توجه داشته باشید که هرچه فاصله زمانی بیشتر شود دقت هم پایین تر می آید.

پس اطلاعاتی که روی سایت های هواشناسی بین المللی از وضع هوای دیگر نقاط دنیا درج می شود، چگونه به دست می آید؟


آنچه اکنون در همه سایت های هواشناسی دنیا منتشر می شود، شامل دو نوع اطلاعات هواشناسی است: نوع اول؛ اطلاعات وضع هوای موجود نقاط مختلف دنیا. این اطلاعات مربوط به هوایی نیست که آن سایت منتشر کرده، چون آنها اصلا ایستگاه هواشناسی داخل کشور ما ندارند، بلکه اطلاعاتی که این کشورها روی سایت های خودشان منتشر می کنند، وضع هوایی است که روی شبکه جهانی ارسال کرده ایم و در اختیار آنها هم قرار گرفته است. نوع دوم، اطلاعات مربوط به پیش بینی هواست، پیش بینی هایی که تهیه می کنیم و در شبکه جهانی هم منتشر می شود.

گویا این موضوع هم بی ارتباط با انتخاب سازمان هواشناسی ایران به عنوان یکی از مراکز جهانی تبادل اطلاعات هواشناسی نبوده است؟

بله، سال گذشته که نوزدهمین کنگره سازمان هواشناسی جهانی برگزار شد، شش مرکز جهانی به عنوان مراکز جهانی تبادل اطلاعات هواشناسی پذیرفته شده بودند که مهم ترین کارکرد آنها هم این بود که اطلاعات مربوط به وضع هوای کشورهای مختلف دنیا را هم بگیرند و روی سایت منتشر کنند و هم اطلاعات کشور خودشان را در اختیار دیگر کشورها قرار دهند. سال 2012 میلادی پیشنهاد داده بودیم سازمان هواشناسی ایران نیز به عنوان هفتمین مرکز جهانی تبادل اطلاعات هواشناسی پذیرفته شود، پس از این درخواست هیاتی از سازمان هواشناسی جهانی برای بازدید از تجهیزات و امکانات و توانمندی های موجود عازم کشور ما شدند و پس از بررسی های دقیق و مفصل با درخواست سازمان هواشناسی ایران برای پذیرفته شدن به عنوان هفتمین مرکز جهانی تبادل اطلاعات هواشناسی موافقت شد و اکنون قرار است بزودی این موضوع از سوی سازمان جهانی هواشناسی به طور رسمی اعلام شود. به این ترتیب ما نیز مانند شش مرکز جهانی دیگر، هم می توانیم به کل اطلاعات هواشناسی دنیا دسترسی داشته باشیم و هم متعهد می شویم این اطلاعات را در ساعتی معین با انتشار روی سایت در اختیار دیگر کشورها قرار دهیم.

هم اکنون جایگاه ما در کنار کشورهایی مانند آمریکا، آلمان، فرانسه و اسپانیا که به عنوان تعدادی از مراکز جهانی تبادل اطلاعات هواشناسی شناخته شده اند، قرار گرفته و قرار است تعداد این مراکز جهانی تبادل اطلاعات به ده مرکز برسد تا همه دنیا را تحت پوشش قرار دهد.

محدودیتی برای اعلام وضع هوا وجود دارد؟

بله، این محدودیت فقط در زمان جنگ است که گزارش های هواشناسی کشور منتشر نمی شود چون این اطلاعات آنقدر مهم است که می تواند روی برنامه ریزی های کشور طرف جنگ با کشور ما مثلا روی پرواز هواپیماها تاثیرگذار باشد و آنها با استناد به این گزارش درباره حمله ها و عملیات های خودشان تصمیم گیری کنند.

تجهیزات و امکاناتی که برای پیش بینی های هواشناسی از آنها استفاده می شود، چقدر با استانداردهای روز دنیا مطابقت دارد؟

از سال 1337 که سازمان هواشناسی ایران با تصویب مجلس به عضویت سازمان جهانی هواشناسی درآمد، تاکنون موظف شده است برای شاخص های اندازه گیری وضع هوا از استانداردی مشخص تبعیت کند، این استاندارد برای تمام کشورهای عضو سازمان جهانی هواشناسی یکسان است.

اما در بحث پیش بینی ها، چهار مولفه شامل گزارش های دیده بانی، نیروی انسانی، امکانات سخت افزاری و نرم افزاری تاثیرگذار است که اگر این مولفه ها بدرستی رعایت شود قطعا می توان ادعا کرد آن پیش بینی دقیق از آب دربیاید.

در بحث دیده بانی شبکه ایستگاه های ما یک شبکه استاندارد است، ما تمام کشور را تحت پوشش داریم، در بحث سخت افزاری یکسری محدودیت هایی داشتیم که چون نیازمند تعدادی رایانه های مخصوص بودیم به دلیل شرایط تحریم امکان خریداری این رایانه ها وجود نداشت.

از آنجا که این رایانه ها سرعت بالایی در تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات دارند، برای پیش بینی های هواشناسی بسیار کمک حال هستند، اما محدودیتی که برای خرید این رایانه ها پیش روی ما وجود داشت، باعث شد تلاش کنیم با کمک دانشگاه های امیرکبیر و صنعتی شریف دو نمونه از این رایانه ها را در داخل تولید کنیم. تا پیش از ساخت این رایانه ها دست کم 12 ساعت برای تجزیه و تحلیل داده ها و کسب نتیجه نهایی زمان نیاز بود، اما اکنون با ساخت این رایانه ها می توان در حدود 20 دقیقه به خروجی اطلاعات دست پیدا کرد. به این ترتیب خوشبختانه در بخش سخت افزاری مشکل جدی نداریم و محدودیت ها را پشت سر گذاشته ایم.

در بخش نرم افزاری و نیروی انسانی چطور؟

در بخش نیروی انسانی می توانیم ادعا کنیم جزو با سوادترین سازمان ها هستیم. 80 درصد نیروی انسانی ما تحصیلات دانشگاهی دارند. در بخش نرم افزاری هم از مدل های مختلفی استفاده می شود. جمع بندی تمام این شرایط گزارش نهایی ما از سازمان هواشناسی را به دست می آورد. در بخش تجهیزات هواشناسی، خوشبختانه ما همه کشور را پوشش داده ایم و برای به دست آوردن اطلاعات و داده ها از رادارهای هواشناسی استفاده می کنیم.

همان طور که می دانید ایستگاه های هواشناسی روی زمین است و سطح بالایی جو را اندازه می گیرد، اما رادارهای هواشناسی از زمین، وضع فضا را اندازه گیری می کند. تا سال گذشته فقط در کل کشور پنج دستگاه رادار داشتیم، اکنون هم نیاز کشور 18 رادار است که سال گذشته با پیگیری های انجام شده سه رادار در استان های بوشهر، گیلان و فارس نصب شده و در مجموع رادارهای موجود به هشت رادار رسیده است.

خرید هر یک از این رادارها 20 میلیارد تومان بودجه نیاز دارد که این رادارها از کشورهای اروپایی که رادارهای هواشناسی آنها با بهترین کیفیت روز دنیاست، خریداری می شود؛ البته به دلیل شرایط تحریم امکان خرید مستقیم نیست و از طریق واسطه انجام می شود.

با این توصیف در بهترین شرایط پیش بینی وضع هوا تا چند روز آینده امکان پذیر است و این پیش بینی چقدر به استانداردهای پیش بینی سازمان جهانی هواشناسی نزدیک است؟

ما دو نوع پیش بینی داریم؛ پیش بینی هم دیدی که یک پیش بینی دو هفته ای است و دیگری پیش بینی فصلی است که از دو هفته تا سه ماه را شامل می شود. پیش بینی هم دیدی ما در مرکز پیش بینی سازمان هواشناسی در حال انجام است و هرچه این دوره کوتاه تر باشد دقت و صحت پیش بینی هم بیشتر است، چراکه این اطلاعات به طور دائم به روز رسانی می شود. اما با همه اینها به هر حال دخالت خدا را هم نباید فراموش کرد. در پیش بینی ها، اراده ای که بالاتر از دانش ماست، مانند آنچه در طبس اتفاق افتاد، تمام محاسبات هواشناسی شرایط را برای پرواز هواپیما در خاک طبس مهیا ارزیابی کرده بود، اما طوفان شن وزید و همه محاسبات را به هم ریخت. در مجموع، اکنون هم امکان پیش بینی دو هفته ای را داریم و هم فصلی را، به این ترتیب پیش بینی های 24 ساعته ما بالای 95 درصد، پیش بینی های دو هفته ای حدود 85 درصد و پیش بینی فصلی نیز 60 تا 70 درصد صحت دارد. البته در دنیا هم همین طور است منتها با اختلاف یک تا 2 درصدی، اما به طور کلی اگر شبکه راداری تکمیل تر شود و داده هایی که اندازه گیری می کنیم، کامل تر شود می توان پیش بینی ها را به درستی بیشتری نزدیک کرد تا از صحت و دقت بالاتری برخوردار باشد. نکته دیگر هم این که رایانه هایی هم که قبلا اشاره کردم و به دلیل تحریم ها مجبور شدیم دو نمونه آنها را در داخل تولید کنیم (گرچه به خودباوری و خوداتکایی معتقدیم)، اما با همه اینها کیفیت این رایانه ها با رایانه های مخصوصی که برای بررسی و تحلیل وضع داده های هواشناسی امروزه در کشورهای پیشرفته تولید و از آنها استفاده می شود قابل مقایسه با نمونه های داخلی نیست و به همین دلیل تاکید می کنیم اگر امکانات و تجهیزات به روزتری در اختیار ما قرار گیرد، درصد خطاها هم کاهش پیدا می کند و پیش بینی ها از درجه اعتبار بالاتری برخوردار می شود.

با همه تاکیدهای شما مبنی بر این که درصد خطاها در پیش بینی ها کم است و تلاش می کنید از تجهیزات روز دنیا استفاده کنید، پس چرا گاهی با وجود این که گزارش های سازمان هواشناسی از وقوع بارندگی خبر می دهد، این پیش بینی درست از آب درنمی آید؟

به نظر من این دیگر کم لطفی است، شما 365 روز سال را در نظر بگیرید شاید چند مورد باشد که پیش بینی ها با خطا مواجه شود. ببینید هم اکنون در چند نوبت گزارش های هواشناسی را تحلیل و اعلام می کنیم، در 24 ساعت درصد خطا 5 درصد است و در انتهای دو هفته این درصد خطا به 15 درصد می رسد. شما کل دنیا را هم که بخواهید بررسی کنید همین شرایط است. مگر می شود کشوری ادعا کند پیش بینی های هوا در آن از صحت صددرصدی برخوردار است. اصلا از اسم آن مشخص است؛ پیش بینی ، یعنی محاسبات ما وقتی درست از آب در می آید که روند موجود همان طور ادامه پیدا کند که بررسی ها و پیش بینی های ما بر مبنای آن شکل گرفته است، گاهی ممکن است جبهه هوایی که در حال حرکت به سمت کشور ما بوده در میانه راه مسیرش عوض شود، همین موضوع می تواند تمام پیش بینی های ما را زیر سوال ببرد، از طرفی یک چیزهایی هم خارج از کنترل ماست. بنده در سفری که به سوئیس داشتم آنجا هم دیدم پیش بینی بارندگی که سازمان هواشناسی آن کشور اعلام کرده بود، درست از آب درنیامد، پس این موضوع فقط مختص کشور ما نیست و در کشورهای اروپایی هم این شرایط وجود دارد چون ما با یکسری محاسبات عددی مواجه هستیم.

پس می توانیم بگوییم درصدی از خطاها به این دلیل است که امکانات ما برای پیش بینی به روز نیست؟

هم اکنون 5030 ایستگاه هواشناسی با کاربری های مختلف در کشور وجود دارد که این ایستگاه ها اطلاعات و داده های مربوط به پیش بینی های وضع هوا، وضع بارش ها، خشکسالی و... را در اختیار ما قرار می دهد.

اطلاعات بخشی از این ایستگاه ها از سوی نیروی انسانی و بخشی نیز به طور سیستماتیک جمع آوری می شود. در چنین شرایطی دور از انتظار نیست که در هر دو مورد خطاهایی رخ بدهد. ما یکسری خطای انسانی داریم، به این ترتیب که هم اکنون تعدادی از ایستگاه های هواشناسی مستقر در کشور از سوی نیروی انسانی اطلاعات شان اندازه گیری و جمع آوری می شود پس طبیعی است گاهی فردی که قرار است این کار را بکند دچار اشتباهی شود. البته سعی کردیم این خطای انسانی را با حرکت به سمت استفاده از تجهیزات خودکار و سیستمی کم کنیم، اما همین خطای سیستمی هم ممکن است اتفاق بیفتد، به طور مثال اگر یک پشه بیاید و روی سنسوری که دما را اندازه می گیرد، بنشیند این شرایط ممکن است به وجود بیاید. با وجود این مشکلات پیش بینی نشده هم ترجیح بر این است به سمت سیستمی شدن پیش بینی ها پیش برویم، در حال حاضر 16 مورد از 20 مورد فرودگاه کشور که در برنامه است، به تجهیزات سیستماتیک اندازه گیری داده ها و اطلاعات هواشناسی مجهز شده است، فرودگاه ها به این دلیل در اولویت هستند چون وضع هوا نقش مهمی در پروازهای داخلی و خارجی دارد.

در گزارش های سازمان هواشناسی درباره وضع آلودگی هوا هم به شهروندان اطلاع رسانی می شود، مگر ایستگاه های هواشناسی قابلیت سنجش آلودگی هوا را هم دارند؟ آیا این کار به نوعی دخالت در وظایف دیگر سازمان های متولی محسوب نمی شود؟

ما هیچ گاه در بحث آلودگی هوا وارد نشدیم، چون وظیفه ما هم اصلا اندازه گیری شاخص های آلایندگی نیست و این کار در حیطه مسئولیت های شرکت کنترل کیفیت هوا که زیرمجموعه شهرداری است، تعریف می شود و البته بخشی هم به سازمان محیط زیست برمی گردد، اما کاری که ما انجام می دهیم این است که در واقع ما فقط پتانسیل آلودگی هوا را اعلام می کنیم و به طور مثال می گوییم شرایط پایداری هوا گونه ای است که در 24 ساعت آینده انباشت آلودگی را خواهیم داشت و در این زمینه هشدار می دهیم وگرنه اندازه گیری آلاینده ها و سنجش وضع آلودگی وظیفه ما نیست.

در مواقعی که آلودگی هوا به شرایط بحرانی می رسد، طرح هایی با هدف کاهش آلاینده ها از سوی محیط زیست یا استانداردی ارائه می شود که یکی از این طرح ها بارورسازی ابرهاست. آیا این کار می تواند در کاهش آلودگی هوا موثر باشد؟


برای روشن شدن این موضوع به نمونه ای اشاره می کنم. در مراسم روز ملی شوروی وقتی قرار است در میدان سرخ مسکو جشنی به همین مناسبت برگزار شود، ابرها را بارور و سپس تخلیه می کنند تا در ساعت مراسم دیگر بارندگی پیش بینی نشده ای اتفاق نیفتد. این روش را برخی کشورها که در شرایط خاص با بحران آلودگی هوا مواجه بودند هم اجرا کرده اند، اما با توجه به مستنداتی که سازمان جهانی هواشناسی منتشر کرده است، بارورسازی ابرها راهکار موثری برای مقابله با پدیده گرد و خاک نیست و آنقدرها روی پدیده گرد و خاک تاثیر ندارد. در این گزارش آمده حداکثر کارکرد این طرح می تواند این باشد که بین 10 تا 15 درصد آلودگی هوا را کاهش دهد.

با این توصیف به نظر شما بهترین راهکار برای این که بتوان شر ریزگردها را از سر مردم استان های درگیر کم کرد، چیست؟

تنها راه حل، یک راهکار اصولی است؛ اگر کشاورزی عراق رونق بگیرد و یا هورها احیاء شود بخش زیادی از گرد و غبار در کانون و از منشأ (کشور عراق) کنترل می شود، کاشت گیاهان متناسب با شرایط آب و هوایی در این کشور هم قطعا تاثیر مثبتی خواهد داشت. برای این موضوع هم می توان کشور چین را مثال زد، این کشور کویر بزرگی داشت که مسئولان سازمان محیط زیست توانستند با کاشت درختان و گونه های گیاهی سازگار با آن شرایط مشکل گرد و غبار را مهار کنند.

اما متاسفانه مهم ترین مشکل ما در کشور عراق موضوع ناامنی است و این که مردم این کشور آن قدر درگیر موضوع جنگ و ناامنی هستند که متاسفانه وضع ریزگردها فعلا در اولویت مسئولان این کشور نیست و در این زمینه رغبتی هم برای همکاری با ایران نشان نمی دهند.

گویا قرار بود سال 88 براساس مصوبه دولت 15 میلیارد تومان برای بحث مقابله، اطلاع رسانی و نصب تجهیزات به سازمان هواشناسی اختصاص داده شود. تا جایی که ما مطلع هستیم این بودجه تاکنون تخصیص داده نشده و شما هم از این وضع گله مندید. مشکل از کجاست؟

بله، این وعده ای بود که از سال 88 تا حالا ما منتظر تحقق آن هستیم. از آن سال تاکنون هر سال داریم این موضوع را پیگیری می کنیم، یک بار گفتند این بودجه قرار است مرحله به مرحله تزریق شود، گاهی هم محدودیت منابع مانع دادن این بودجه شد و در نهایت این انتظار تاحالا به طول انجامیده است. اما با توجه به شرایط موجود ما هم نمی توانستیم دست نگه داریم و به همین دلیل تصمیم گرفتیم از محل اعتبارات خود سازمان برای خرید تجهیزات و دستگاه های سامانه دید خودکار مورد نیاز برای نصب در فرودگاه های کشور اقدام کنیم. ما با امکانات خودمان 20 فرودگاه کشور را به سامانه دید خودکار مجهز کرده ایم، چهار فرودگاه هم در دستور کار قرار داده ایم، اما به هر حال اگر این بودجه تخصیص داده می شد کمک خوبی بود چون این یک اعتبار ویژه و جداگانه است.

در هفته های اخیر، مردم در اکثر استان های کشور و بخصوص تهران دمای بالای 40 درجه را تجربه می کردند، در چنین شرایطی این ذهنیت بوجود آمده که گزارش های سازمان هواشناسی واقعی نیست و برای این که حساسیتی در جامعه به وجود نیاید، دمای هوا کمتر از واقعیت به مردم اعلام می شود. این ملاحظات واقعا وجود دارد؟

اصلا! ما همیشه واقعیت ها را گفته ایم، چه در بحث آلودگی هوا و چه در بحث دما و گرما چون آگاهی از شرایط به حفظ سلامت مردم کمک می کند. وظیفه ما هم اطلاع رسانی است. در مورد دمای هوا چون اطلاعات ما در شبکه جهانی اطلاعات مبادله می شود ما حتی اگر بخواهیم هم نمی توانیم واقعیت را طور دیگری نشان دهیم. در حال حاضر بسیاری از کشورها و از جمله ژاپن به طور مرتب اطلاعات و داده های وضع آب و هوایی و دمای کشور را ما را رصد کرده و با اطلاعاتی که توسط ما در شبکه جهانی منتشر می شود مقایسه می کنند بنابراین سازمان هواشناسی به هیچ وجه نمی تواند اطلاع رسانی نکند یا اطلاعات نادرست منتشر کند.

قدمت 1500 ساله هواشناسی در دنیا

همه چیز به 1500 سال پیش برمی گردد؛ وقتی لئوناردو داوینچی نقاش و دانشمند معروف ایتالیایی یک دستگاه مکانیکی رطوبت سنج و یک بادنمای کامل اختراع کرد.

بعدها در سال های پایانی قرن شانزدهم، گالیله هم گرماسنج را اختراع کرد، این دستگاه در واقع نخستین حرکت های رسمی دانشمندان برای اندازه گیری های آب و هوا به حساب می آمد، اما فعالیت های هواشناسی به عنوان یک علم جدید در حقیقت از اوایل قرن نوزدهم شروع شد، وقتی لامارک اولین نقشه های هواشناسی را سال 1820 ارائه کرد.

این نقشه ها براساس اطلاعات و آمار هواشناسی که از ایستگاه های منطقه منهایم جمع آوری شده بود ترسیم شد و بعد ها در سال های 1820 و 1821 نقشه طوفان های اروپا تهیه شد.

با اختراع تلگراف توسط مورس در سال 1843 امکان مخابره سریع اطلاعات دیده بانی فراهم شد و با این وسیله امکان اعلام خطر و پیش بینی وقوع توفان امکان پذیر شد و به مرور شبکه های ایستگاه های هواشناسی گسترش پیدا کرد. اولین کنفرانس بین المللی هواشناسی در آگوست 1853در بروکسل برگزار شد.

در دوره های جنگ جهانی اول و جنگ جهانی دوم هنگام عملیات نظامی و حمل و نقل هوایی نیاز به اطلاعات هواشناسی و مبادلات بین المللی بیشتر آشکار شد، این زمان، دوره شکوفایی هواشناسی بوده است.

در واقع جنگ جهانی اول باعث تولد هواشناسی و فاصله جنگ جهانی اول و دوم دوران بلوغ این علم بوده است.

سال 1950 ،WMO تاسیس شد که جانشین سازمان هواشناسی بین المللی (IMO) بود که در سال 1873 تاسیس شده بود. این سازمان یک سازمان تخصصی وابسته به سازمان ملل متحد و در واقع بازوی اجرایی سازمان ملل در مورد کیفیت و وضع جو زمین، تعامل آن با اقیانوس ها، توزیع منابع آب و... است. هم اکنون 188 کشور دنیا عضو سازمان جهانی هواشناسی هستند و مقر این سازمان در ژنو (سوئیس) است.

WMO همچنین به همکاری میان سازمان های ملی هواشناسی کشورهای عضو کمک می کند و کاربرد علم هواشناسی برای سرویس های هواشناسی عمومی، کشاورزی، هوانوردی، کشتیرانی، محیط زیست، موضوعات آب و تخفیف اثرات بلایای طبیعی ترغیب می کند.

استان هایی که در خطر خشکسالی هستند

براساس شاخص خشکسالی هواشناسی و تحلیل های انجام شده در مدیریت بحران و مخاطرات جوی سازمان هواشناسی کشور، مناطق مختلف کشور بر حسب میزان خشکسالی یا ترسالی به ترتیب به 9 طبقه تقسیم بندی شده اند که عبارت است از خشکسالی بسیار شدید، خشکسالی شدید، خشکسالی متوسط، خشکسالی خفیف، در حد نرمال، ترسالی خفیف، ترسالی متوسط، ترسالی شدید و ترسالی بسیار شدید تقسیم بندی شده اند.

براساس این تقسیم بندی، از اول سال زراعی جاری (اول مهر 91) تا نوزدهم مرداد 92، اکثر نقاط استان همدان در وضع خشکسالی خفیف تا بسیار شدید قرار دارند.

بخش جنوب شرقی استان خراسان جنوبی و همچنین جنوب استان اردبیل در شرایط خشکسالی خفیف تا متوسط واقع شده اند. استان های تهران، سمنان، قم، قزوین، زنجان، گیلان، کردستان، کرمانشاه، ایلام، لرستان، جنوب استان های فارس و بوشهر، شمال سیستان و بلوچستان، جنوب و شرق آذربایجان شرقی در شرایط نرمال تا خشکسالی خفیف هستند.

طی همین مدت، استان های یزد، کرمان، گلستان، جنوب اصفهان، شمال آذربایجان غربی، و شمال شرق آذربایجان شرقی وضع ترسالی خفیف تا متوسط حاکم است. استان های خوزستان، خراسان شمالی، غرب مازندران، شمال فارس و چهارمحال و بختیاری در شرایط نرمال تا ترسالی خفیف هستند. سایر مناطق کشور از نقطه نظر مجموع بارش های سال زراعی در وضع نرمال قرار دارند.

پوران محمدی / گروه جامعه
جام جم انلاین
 

هواكده

کاربر ويژه
با اجازه از امیرکوروش عزیز

چرا نشه؟؟این پرفشار همون لعنتی جب حاره یه دیگه!!!پرارتفاع جنب حاره!!!:احترام:،امسال خیلی قوی بود!!واسه همین مونسون هند هم قوی شده بود!!

درود خواهش ميميكنم به نكته خوبى اشاره داشتى ارتباط بين جنب حاره اى و مونسون
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
دوستان اولین پیش بینی فصلی رسمی( آزمایشی) وب سایت هوای مشهد برای کل کشور با گرافیکی ایرانی و متفاوت در تاریخ 10 شهریور 1392 تقدیم حضور شما عزیزان خواهد شد.:گل:
 

هواكده

کاربر ويژه
من هم پيش بينى وضعيت پاييز را ١٠ دى آرائه خواهم داد ( شوخي )

من پس از بررسي پيش بيني جديد كرمانشاه و پيش بيني اميرمحسن و نظر اصغري پيش بيني مو ارائه ميدم:خجالت2:
 
وضعیت
موضوع بسته شده است.
بالا