• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

مباحث عمومی هواشناسی

وضعیت
موضوع بسته شده است.

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
ادامه مطلب:

این آیات که مطابق با تحقیقات دانشمندان است در شبه جزیره عربستان نازل شده که از کم ابرترین و کم باران ترین نقاط جهان است و همچنین در زمانی نازل شده که مردم تصوراتی موهوم و خرافاتی راجع به پدیده های جوی داشتند.
در قرن نهم میلادی ، برای تعیین جهت وزش باد ، برفراز خیلی از کلیساها نصب بادنما معمول گردید.
بیش از 1500 سال پیش لئوناردو داوینچی[19] نقاش و دانشمند بزرگ ایتالیایی یک اسباب مکانیکی رطوبت سنج و یک باد نمای کامل اختراع کرد و بعدها در سالهای پایانی قرن شانزدهم یعنی در حدود سالهای 1553 تا 1612 ، گالیله[20] گرماسنج گازی را اختراع کرد و شاگرد او جان ری آن را تکمیل ساخت این دستگاه که در واقع نخستین حرکتهای رسمی دانشمندان در اندازه گیرهای آب و هوا به حساب می آید با یک مقیاس اختیاری برای مدتی وسیله رایجی برای اندازه گیری آب و هوا به حساب می آمد . گالیله فلسفه آن که جو زمین دارای وزن و در نتیجه دارای فشار میباشد در قرن 16 مطرح کرد. تریچلی[21] در اوایل قرن 17 تحقیقات دنباله داری در این زمینه (هوا دارای فشار است ) بعمل آورد تا آنکه موفق شد این اصل را بوسیله دستگاهی که بعدا" اساس ساختار فشار سنج را تشکیل داده به ثبت برساند. در سالهای ۱۷۲۴ و ۱۷۴۱ میلادی فارنهایت[22] و سلیسیوس[23] دماسنج جیوه ای را اختراع نمودند. پاسگال[24] با استفاده انجام یکسری آزمایشها در ارتفاعات تغییرات فشار را با ارتفاع ثابت نمود و سرانجام درسال 1848میلادی فشارسنج نوع دیگری بنام فشارسنج فلزی اختراع گردید. همچنین طی سالهای 1650 و1850 میلادی دستگاههای دیگری چون رطوبت نگار ، بارانسنج و تشعشع نگار اختراع گردید.
فعالیتهای هواشناسی بعنوان یک علم جدید در حقیقت از اوایل قرن نوزدهم شروع شد. الکساندر فن هومبلت[25] (1859- 1769م ) اولین نفر در طول تاریخ بود که نقشه همدمای جهان را در سال 1817 ترسیم نمود وی که پدر جغرافیایی نو خوانده می شود در حدود 100 سال قبل بیان داشت که انسانهای برتر با فیزیولوژی بدنی و فکری بالا در همدمای بین 16 تا 21 درجه سانتیگراد زندگی می کنند. (در منطقه اروپا) همچنین وی در سال 1828 میلادی به تزار روسیه پیشنهاد کرد که در سیبری ایستگاه هواشناسی برای ثبت پارامترهای هواشناسی دایر کند.
اولین نقشه های هواشناسی را لامارک[26] در سال 1820 ارائه نمود این نقشه ها بر اساس اطلاعات و آمار هواشناسی که از ایستگاههای منطقه منهایم جمع آوری شده بود ترسیم شد و بعدا در سالهای 1820 و 1821 نقشه طوفانهای اروپا تهیه گردید.
تا پیش از اختراع دستگاه تلگراف در سال 1837 میلادی نسل جدید روش های علمی هواشناسی هنوز کشف نشده بودند. قبل از این زمان ، ممکن نبود که اطلاعات مربوط به وضعیت هوا را سریع تر از یک ترن بخار به جایی انتقال داد، بر اساس اطلاعات دایره المعارف بریتانیکا ، اختراع تلگراف باعث شد که بتوان در پایان دهه 1840 گزارش های هواشناسی را در آن واحد به چندین نقطه دنیا ارائه کرد. این امر به مسافران اجازه می داد که از اطلاعات هواشناسی ساده ای مثل وضعیت وزش بادهای مخالف مطلع شوند. و بدینوسیله اعلام خطر و پیش بینی وقوع طوفان امکان پذیر گردید.
فکر ایجاد نقشه کشی هواشناسی سینوپتیک بوسیله مقایسه مشاهدات هواشناسی در یک ناحیه وسیع جغرافیایی بعد از اختراع تلگراف شروع شد. بطوریکه اولین نقشه هوای روزانه انگلستان در سال 1851 میلادی ترسیم شد.و به دنبال آن اولین کنفرانس بین المللی هواشناسی در آگوست 1853 در بروکسل برگزار گردید.
در سال 1873 سازمان هواشناسی جهانی (WMO) تاسیس شد که جانشین سازمان هواشناسی بین المللی (IMO) می باشد[27] و اولین کار رسمی این سازمان جهانی اندازه گیری دمای هوای کره زمین بود که از سال 1880 شروع شد.
ولادیمیر کوپن[28] (1940-1846) نقشه فن هومبلت را اصلاح کرد و در سال 1884 نقشه دامنه دمای فصلی جهان را ترسیم کرد که سر انجام پیدایش روش طبقه بندی اقلیمی وی را بدنبال داشت.
از دهه 1890 به این سو با شروع امکان کاوشهای جو فوقانی توسط کاوشگرها (Radio Sound) درک بهتری از جو حاصل شد.
با آغاز قرن بیستم دانشمندان جغرافیا نظرات و دیدگاههای خاصی در اقلیم شناسی و هواشناسی ارائه نمودند.امانوئل دمارتن [29] فرانسوی در سال 1909 ناحیه بندی سطح زمین را بر اساس دما و بارش تقسیم کرد. اما نام دو نفر در دنیا با نام علم هواشناسی نوین امروزی گره خورده است؛ فرانسیس بیوفورت[30] که به خاطر مقیاس هواشناسی بیوفورت شناخته می شود و شاگردش روبرت فیتزروی[31] که بارومتر یا فشارسنج فیتزروی را اختراع کرد. هر دو این افراد، انسان هایی بانفوذ در ارتش، نیروی دریایی انگلیس و حکومت بودند و با وجود اینکه کارشان در رسانه های آن زمان به شدت مورد استهزا قرار گرفته بود، با اختراعات و اکتشافات بی نظیرشان، اعتبار علمی بسیاری به دست آوردند و پس از تایید توسط ارتش بریتانیا، باعث شدند تا پایه دانش نوین هواشناسی امروز بنا شود.
ژیلبرت واکر[32] رئیس هواشناسی وقت هندوستان "جریان گردشی هوا در اقیانوس آرام " را شناسائی در سال 1920 کرد و بخاطر کار ارزنده وی آن جریانات را "واکر" نامیدند.
اما پیشرفت های اصلی علم هواشناسی در قرن بیستم اتفاق افتاد. امکان پیش بینی عددی وضع هوا در سال 1922 توسط لوییز فرای ریچاردسون[33] پیشنهاد شد. این در حالی بود که کامپیوترهای قوی و سریع امروزی برای انجام محاسبات گسترده و پیچیده مربوط به رویدادهایی که هنوز اتفاق نیفتاده اند، وجود نداشت.تورنت وایت [34] (1963-1892) در سال 1931 در ایالات متحده یک روش طبقه بندی پایگانی را بر حسب الگوی سالانه رطوبت خاک معرفی کرد. در این روش بارش به عنوان ورودی و تبخیر به عنوان خروجی معرف موازنه آب و ذخیره رطوبتی خاک بودند ولی عملا دما به نمایندگی از تبخیر بکار می رفت. بررسی ها نشان داد که روش تورنت وایت نسبت به روش کوپن تصویر مقبول تری از اقلیم بدست می دهد.رادلف گایگر[35] نظام طبقه بندی اقلیمی تازه ای را در سال 1936 پایه گذاری کرد که بعدها گایگر در آن تجدید نظرهائی کرد. گایگر مطالعات خود را بر اقلیم قشر جو مجاور زمین و اثرات ناهمواری و کاربری اراضی بر آن متمرکز کرد و رشته میکرو کلیماتولوژی را پدید آورد.
در دوره های جنگ جهانی اول و دوم که در عملیات نظامی و حمل و نقل هوایی نیاز به اطلاعات هواشناسی و مبادلات بین المللی بیشتر آشکار شد، دوران شکوفایی هواشناسی بوده است و می توان گفت که جنگ جهانی اول باعث تولد هواشناسی و فاصله جنگ جهانی اول و دوم دوران بلوغ این علم بوده است . در جنگ جهانی دوم که دستگاه رادار اختراع گردید خدمات شایان توجهی به علم هواشناسی نمود.
 

IRAJ1

کاربر ويژه
بله متاسفانه

اكثر مدل هاي 6 گانه معتبر روي اين قضيه اتفاق نظر دارن گرچه عمق كم بارش براي برخي مناطق شرق و جنوب شرق و جنوب كشور خواهد بود اما به هر حال اين كم بارشي به نوعي گريبانگير تهران هم خواهد شد.

تنها غرب كشور تمايل به نرمال ديده ميشن.

مهرداد جان چهارمحال بختیاری هم طی این مدت تمایل به نرمال داره ؟
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
ادامه....................

در سال 1947 رطوبت خاک جایگاه بالاتری در روش طبقه بندی اقلیمی تورنت وایت پیدا کرد. در همان سال پنمن[36] (1984 - 1909) در انگلستان روشی برای محاسبه تبخیر ارائه داد که بر مبانی فیزیکی استوار بود و به همین دلیل روش تورنت وایت که روشی تجربی بود را از میدان بدر کرد. از این پس روش های کمّی جای روشهای سنتی طبقه بندی اقلیمی را گرفتند و آرام آرام روشهای ایستای سنتی که در آنها معیار و آستانه ها ی طبقه بندی از پیش تعیین شده ( گمارشی) و محصول آنها نقشه های چاپی بود جای خود را به روشهای پویای کمّی دادند که که در آنها معیار و آستانه ها را شرایط مسئله تعیین میکرد ( طبقه بندی کاربردی)
بلافاصله بعد از جنگ جهانی دوم (1947میلادی) دو هواشناس نروژی بنامهای بایرکنس[37] و سولبرگ[38] یک مدل سینوپتیک از چرخندهای جبهه ای عرض های میانی ارائه نمودند ولی استفاده از مدلهای هواشناسی در زمینه پیش بینی هوا از دهه 1950 به این طرف مرسوم شده است.
استفاده از پیش بینی عددی در عمل از سال 1955 شروع شد و آغاز آن نیز ساخت کامپیوترهای الکترونیک قابل برنامه ریزی بود.
آمبرژه[39] در سال 1955 رابطه آب و هوا با شرایط زیست شناختی را مطرح و اقلیم نمای آمبرژه و بودیکو[40] در سال 1958 پراکندگی انرژی در ارتباط با بیلان آب ارائه نمودند. ترجونگ[41] در سال 1968 تاثیر آب و هوا بر راحتی انسان و استرالر[42] در سال 1978 نواحی آب و هوائی جهان را با توجه به نیاز آبی خاک ارائه نمودند.
هواشناسان از سال 1960میلادی به منظور انجام تحلیل سینوپتیکی و سیستمهای کوچک مقیاس آب و هوایی استفاده های زیادی از داده های ماهواره هواشناسی به عمل آورده اند با ظهور ماهواره های هواشناسی تحولی عظیم در علم هواشناسی بوجود آمد ماهواره های هواشناسی به دانشمندان برای مطالعه بر روی نقشه های هواشناسی و پیش بینی وضعیت آب و هوا کمک می کنند. این ماهواره ها قادر به مشاهده وضعیت اتمسفر مناطق گسترده ای از زمین می باشند. بعضی از ماهواره های هواشناسی در مدارهای قطبی، در حرکتند که توانایی مشاهده بسیار دقیق تغییرات در کل سطح کره زمین را دارند. آنها می توانند مشخصات ابرها، دما، فشار هوا، بارندگی و ترکیبات شیمیایی اتمسفر را اندازه گیری نمایند. از آنجا که این ماهواره ها همواره هر نقطه از زمین را در یک ساعت مشخص محلی مشاهده می کنند. دانشمندان با اطلاعات به دست آمده قادر به مقایسه دقیق تر آب و هوای مناطق مختلفند. ضمنا شبکه جهانی ماهواره های هواشناسی که در این مدارها در حرکتند می توانند نقش یک سیستم جستجو و نجا ت را بر عهده گیرند. آنها تجهیزات مربوط به شناسایی سیگنال های اعلام خطر در همه هواپیما ها و کشتی های خصوصی و غیر خصوصی را دارا هستند.
سیر تحول ماهواره های هواشناسی به شرح زیر می باشد:
1960- اولین ماهواره هواشناسی در اول آوریل 1960بنام ماهواره TIROS-1 [43] افقی جدید در زمینه هواشناسی و محیط زیست باز کرد.
1966 – ارسال اولین ماهواره زمین ثابت آزمایشی هواشناسی بنام[44] ATS-1 توسط ایلات متحده، موید استفاده از خاصیت ثابت بودن آن نسبت به زمین در جهت ارسال تصاویر و ایجاد تصاویر متحرک از وضعیت هوا و جو زمین بود
1966 - در مدار قرارگرفتن اولین ماهواره قطبی عملیاتی بنام ESSA-1[45] توسط آژانس خدمات علمی زیست محیطی طلایه دار اداره علوم جوی واقیانوسی ملی ایلات متحده (NOAA)
1969 - در مدار قرارگرفتن اولین ماهواره مدار قطبی هواشناسی Meteor-1-n1 توسط اتحاد جماهیر شوروی سابق، اولین ماهواره از نسل ماهواره های Meteor
1970 – استفاده از سیستم انتقال خودکار تصاویر در ماهواره ITOS-1 در جهت ارتقاء دستیابی به اطلاعات تصاویر و ارسال تصاویر به ایستگاههای زمینی در سطح کره زمین طی شبانه روز به دفعات
1972 – ارسال ماهواره NOAA-2 توسط اداره جدید التاسیس علوم جوی و اقیانوسی ملی ایالات متحده با توانائی اندازه گیری درجه حرارت جو از فضا
1974 - در مدار قرارگرفتن و عملیاتی شدن اولین ماهواره هواشناسی همزمان آمریکا بنام SMS-1[46]
1977 - ارسال ماهواره [47]GMS-1توسط ژاپن و پوشش منطقه در جهت ایجاد یک سیستم جهانی
1977 - در مدار قرارگرفتن ماهواره Meteosat-1، اولین ماهواره از سری خود وسط آژانس فضایی اروپا [48]ESA با توانائی مشاهده و تهیه تصاویر از بخار آب جو
1978 -امکان پذیری اندازه گیری دما و رطوبت تمامی جو زمین با ارسال ماهواره TIROS-N آمریکا
1978 – ایجاد یک مجموعه ماهواره ای متشکل از 5 ماهواره زمین ثابت و 2 ماهواره قطبی، اولین تجربیات در جهت اجرای برنامه تحقیقات جهانی جو
1981 – بنیانگذاری نهایی سیستم جهانی با پوشش پیوسته با ارسال Meteosat-2 و بجا ماندن تنها یک منطقه اطلاعاتی زمین ثابت روی اقیانوس هند
1986 – تاسیس سازمان ماهواره ای اروپا[49] با در نظر گرفتن این واقعیت که برپایی سیستمهای ماهواره ای فراتر از توانایی کشورها به تنهایی است
1994 – ایجاد نسل جدیدی از ماهواره های هواشناسی زمین ثابت با توانائی تهیه همزمان تصاویربطور متناوب و اندازه گیری پارامترهای جوی با ارسال ماهواره [50]GEOS-8 توسط ایالات متحده
1994 - ارسال اولین ماهواره عملیاتی زمین ثابت هواشناسی روسیه باماهوارهGOMS-1 وتحت پوشش قرارگرفتن منطقه اقیانوس هند
1998 – درمدارقرارگرفتن ماهواره های پیشرفته TIROS-N از سری ماهواره های NOAA-K و ایجاد سیستم اندازه گیری جوی بوسیله ادوات طول موج کوتاه پیشرفته
1998 – به توافق رسیدن سازمان ماهواره ای اروپا (EUMETSAT) با ایالات متحده برای مشارکت در مسئولیت سیستم عملیاتی مدار قطبی با تایید سیستم قطبی سازمان ماهواره ای اروپا EPS
2005- سازمان ماهواره ای اروپا سری جدیدی از ماهواره های Metop را درمدار قرار داد.

[1] -Hegal

[2] -Hepokrat

[3] -Batlamus

[4] - Batlamus

[5] - Kopnic

[6]- Aneshtan

[7] - Lapas

[8] - Hysenberg

[9] -Divination

[10] -Forecasting

[11] -Jri Velson

[12] -Sherharg

[13]-Rozby

14- ناسخ التواریخ، ج 2-1، هبوط
15- این سوره‏ها عبارتند از: سوره اعراف، سوره مؤمنون، شعرا، قمر، نوح و هود(ع) سوره نوح همه‏اش درباره حضرت نوح است ولى با این حال سوره هود مفصلتر از همه سوره‏ها درباره ماجراى حضرت نوح و طوفانش سخن گفته است
[16] -Bograt

[17] -Arstus

18- بهزادی. هوشنگ ، قرآن و پدیده های جوی ، 1378 ، اداره کل هواشناسی استان مازندران

[19] -Davintchi

[20] -Ghalileh

[21] -Trituri

[22] -Farinhyd

[23] -cilcouse

[24] -Pascal

[25]- Alexander Von Humboldt

[26] -Lamarc

22- WMO (Word Meteorlogical Organization) به عنوان یک آژانس متخصص در سیستم سازمان ملل متحد UN برای سرویسهایی که شامل هواشناسی و آبشناسی عملیاتی می باشد شناخته شده است. این انتخاب با توجه به همکاریها ، استانداردها و پیشرفت هواشناختی جهانی و فعالیتهای مر تبط با تلاش افرادبعمل آمده است

[28] -Kopen

24- Demartan

[30] -Befort

[31] -Fitzroy

[32] -Waker

[33] -Richardson


[35] -R.Ghagir

[36] - Penman


[38] - Sol Brg

[39] - Ambrgeh

[40] - Bodico

[41] - Trogong

[42] - Straler

[43] - Television Infrared Observation Satellite

[44] - Applications Test Satellite

[45] - Environmental Science Services Agency

[46] - Synchronous Meteorological Satellite

[47] - Geostationary Meteorological Satellite

[48] - European Space Agency

[49] - EUMETSAT

[50] - Geostationary Operational Meteorological Satellite



نوشته شده توسط رسول همتی در ساعت 23:09 | چاپ یادداشت | نظرات[0]
 
امروز صبح ساعت 5 تندباد لحظه ای و رعدوبرق در بوشهر داشتیم...:شاد2:

ولی دریغ از یک قطره باران...:ناراحت:

از ایستگاه دشتستان(برازجان)رگبار و رعدوبرق شدید گزارش شده...:iranjoman:

در حال حاضر بر شدت وزش باد در بوشهر افزوده میشود و دریا هم بتدریج طوفانی میشود....
 

ArefGod

Banned
امروز صبح ساعت 5 تندباد لحظه ای و رعدوبرق در بوشهر داشتیم...:شاد2:

ولی دریغ از یک قطره باران...:ناراحت:

از ایستگاه دشتستان(برازجان)رگبار و رعدوبرق شدید گزارش شده...:iranjoman:

در حال حاضر بر شدت وزش باد در بوشهر افزوده میشود و دریا هم بتدریج طوفانی میشود....


رعد و برق های بی خودی بود!

خودتو برای بهمن آماده کن چون تا اواخر دی فکر نکنم خبری بشه!
 

mohamad$

کاربر ويژه
تا حالا سنگین ترین برف مراکز استان ها به این ترتیب بوده در سال آبی 91 - 92 (منبع : برف ایستگاه های هواشناسی )



1 - مشهد 29 cm

سنندج 25 cm

سمنان 25 cm

تهران ( اقدسیه ) 20 cm

ارومیه 16 cm

تبریز فرودگاه 10 cm

ایلام 6 cm

اردبیل 6 cm

بیرجند 5 cm

بجنورد 5 cm

همدان 5 cm

قزوین 4 cm

یاسوج 4 cm

کرج 3 cm

زنجان 3 cm

اراک 2 cm

شهرکرد 2 cm

18 - کرمان 2 cm


------------------------------------

تهران مهراباد 0 cm
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
[h=2]صحت پیش بینی های هواشناسی : (Aerology Forecastes Correctness) 1390/10/07
پیش بینى در هر زمینه اى با خطا همراه است بنابراین در مسائل مرتبط با هواشناسى نیز صدق مى کند.طول مدت پیش بینى در ایجاد خطا موثر است. با محدود شدن فاصله زمانى درصد خطا کمتر مى شود. در ده سال اخیـــر هواشناسی ایران از خطاى زیر 60 درصد به خطاى کمتر از ده درصد رسیده است. در واقع براى پیش بینى هاى 24 ساعته خطاهایمان کمتر از گذشته شده است . بطوریکه بــرای پیش بینی های یک روز (24 ساعته) ، صحت پیش بینی ها به 90 % و بالاتر از آن می رسد.خطاهای پیش بینی :
اظهارنظر قطعی= معلوم کردن مقدار پیش بینی با فرض صحیح بودن مقدار مجاز برای خطای پیش بینی
 

mehrdad_teh

متخصص بخش هواشناسی
ای بابا!همینطور خبر بد پشت خبر بد.
پس زمستان امسال با کولاک و بارش سنگین سرب و آزبست در یاد و خاطره ها میمونه.

مهرداد جان چهارمحال بختیاری هم طی این مدت تمایل به نرمال داره ؟

شرمنده كه خبر اميد بخشي نمي دم


الان آپديت هاي جديد صادر شد

متاسفانه ماه مارس هم كم بارشي شديد داريم و به نظر من بايد ستاد خشكسالي براي نقاطي از كشور فعال بشه.

در ماه فوريه استان هايي همچون مازندران و سمنان، هرمزگان، كرمان، سيستان و بلوچستان و خراسان جنوبي داراي بيشترين كم بارشي هستن. بقيه مناطق درصدهايي كمتر متحمل كم بارشي خواهند بود.

ايرج جان به نظر ميرسه استان شما 10 - 20 % با كم بارشي مواجه بشه.


در ماه مارس بر خلاف پيش بيني هاي قبلي كم بارشي اوج مي گيره اين كم بارشي بر روي نوار غربي خواهد بود اوج كم بارشي بر روي ايلام، خوزستان ، لرستان، كرمانشاه همدان و مركزي خواهد بود.

سواحل خزر و تهران و نيز نوار ساحلي هرزگان و سيستان نيز رتبه بعدي رو دارن. :گریه::گریه::گریه::گریه:
 

mohamad$

کاربر ويژه
تمام نقشه ها از هر مدلی که بودن برای دامنه های جنوبی البرز غلط پیشبینی کردند . من میترسم حتی تو جاده های کوهستانی هم پیشبینیشون غلط شه و هیچی نباره !!!!!!!!!!
 
وضعیت
موضوع بسته شده است.
بالا