• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

همه ايراني هاي ايران انجمن

Nicol

متخصص بخش گردشگری
کاروانسرای شاه عباسی
2.jpg
آنگاه که نخستین خشتهای کاروانسرای شاه عباسی در کرج بنا نهاده می شد تصور اینکه بعد از حدود 350 سال این خطه به کلانشهری با وضعیت فعلی بدل شود، امری محال به نظر می رسید
به گفته کهنسالان کرجی، گسترش این دیار که تا چند دهه پیش "ده کرج" نامیده می شد از نزدیکی همین کاروانسرا آغاز شد و رفته رفته آنقدر بزرگ شد که اکنون در رده چهارمین کلانشهر کشور قرار گرفته است.
در مورد تاریخ و پیشینیه کرج همین بس که یکی از نخستین خشت های دست ساز انسان با قدمتی بیش از هشت هزار سال درمنطقه ای موسوم به تپه ازبکی دراین خطه کشف و چند سال پیش به دبیر کل سازمان ملل هدیه شد.
خطه کرج باوجود این تمدن کهن اما سهم چندانی از آثار باستانی و تاریخی برای ارایه ندارد، موضوعی که کارشناسان و باستانشناسان نیز به آن اذعان دارند.
اکنون ازآن همه شکوه و عظمت گذشته، چند بنای تاریخی که شاید قدیمی ترین آن همان کاروانسرای شاه عباسی باشد، باقی نمانده که به زعم کارشناسان صرف نظر از عوامل طبیعی، دست اندازیهای انسان از یک سو و بی توجهی و حفاظت نکردن آنها از سوی دیگر، زمینه ساز نابودی آنها شده است.
هر چند که طی سالهای اخیر با توسعه صنعت گردشگری و اهمیت آن در اشتغال و اقتصاد، بقایای آثار تاریخی کرج مورد توجه قرار گرفته اما بسیاری از مردم و بخصوص کارشناسان طبیعت کم نظیر این خطه را مرکز ثقل صنعت گردشگری می دانند.
اکنون ١١٠ اثر و بنای تاریخی در این شهرستان تحت حفاظت اداره میراث فرهنگی و گردشگری قرار گرفته که نیمی از آنها در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
کاروانسرای شاه عباسی، کاخ سلیمانیه، کاخ ناصرالدین شاه، حمام تاریخی مصباح، مسجد اعظم، پل تاریخی و نیز کاخ مروارید، از جمله ابنیه تاریخی کرج بشمار می روند که می تواند توجه گردشگران را برانگیزد.
با همه بی مهری ها به آثار و ابنیه تاریخی کرج،اما وجود طبیعت کوهپایه ای با چشم اندازهای زیبا، سرسبزی به همراه آبشارها، چشمه سارها، رودخانه ها و آب و هوایی روحبخش، کماکان این منطقه را در زمره کانونهای مهم گردشگری قرار داده است.
از پیست اسکی دیزین گرفته تا قندیل های غار یخ مراد و دریاچه زیبای سد امیرکبیر تا مناظر بدیع سد طالقان، دشت چشم نواز لاله ها و روستاهای سرسبز و مفرح برقان، کردان، آتشگاه، آدران و آبشار "نوجان" و مکانهایی از این دست، همه و همه دارای جذابیتهایی هستند که می تواند درخاطره هر میهمان و گردشگری باقی بماند.
درختان انبوه، رودخانه خروشان، ارتفاعات مناسب پیاده روی، دره های سرسبز، صخره ها و سنگهای زیبا ورنگارنگ، آب وهوای خنک ودلچسب، آبشار وجویبارهای کوچک و باغهای میوه از ویژگیهایی است که بیشتر روستاهای اطراف کرج از جمله شهرستانک از آنها برخوردارند.
اکنون اما وضعیت به گونه ای است که با وجود این همه جذابیت و زیبایی، امکانات رفاهی، اقامتی و پذیرایی و حتی در مواردی راههای مناسب دسترسی به این مناطق وجود ندارد.
گرچه اکنون روستاهای شهرستانک، واریان و گچسر در کرج به عنوان سه روستای هدف گردشگری تعیین شده اند که مطالعات ابتدایی آن برای جذب گردشگر در دست انجام است.
به نظر می رسد با اجرای طرح گردشگری روستاهای هدف، حتی می توان این روستاها را به عنوان مناطق گردشگری طبیعی در جهان مطرح ساخت.
گفته می شود کرج حدود 12 منطقه گردشگری طبیعی دارد.
بسیاری نزدیکی کرج به تهران را یک امتیاز تلقی می کنند، اما کم نیستند افرادی که معتقدند کرج با وجود ویژگیهای شاخص اقلیمی و طبیعی و نیز ظرفیتهای بالای فرهنگی، گردشگری واقتصادی، طی سالهای اخیر زیر سایه پایتخت قرار گرفته است.
سایه ای سنگین و دامنه دار، تا جایی که بسیاری از مردم و حتی کارشناسان و مسوولان، از این خطه به عنوان حیاط خلوت تهران یاد می کنند، در حالیکه به گواه تاریخ، کرج پیشینه ای بس دورتر از پایتخت داشته است و شاید از همین روست که تاکنون از این ظرفیتهای کم نظیر دررسانه ها کمتر سخن به میان آمده است.
به نظر می رسد کرج با هویتی دیرپا و مستقل که خود آمیزه ای نادر و بدیع از جاذبه های طبیعی و ویژگیهای تاریخی است به یک بازشناسی اساسی در عرصه- های فرهنگی، تاریخی، اقتصادی و اجتماعی نیاز دارد که مسوولیت این مهم را علاوه بر خود کرج نشینان، مسوولان کشوری و محلی برعهده دارند.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
جاذبه های گردشگری کرج- پاراگلایدر

پاراگلایدر یکی از جاذبه های گردشگری کرج است. بعد از تهران ، شهر کرج اکنون به لحاظ شمار پرنده ها و فعالیت در این رشته مقام دوم در کشور را دارد.
این روزها نگاه بیشتر شهروندان کرج بخصوص آنانی که عصرگاهان برای تفریح و رفع خستگی به بوستان نبوت این شهر می آیند، رو به آسمان است. چترهای رنگارنگی که در انتهای بندهای متصل به آن یک و یا حتی دو جوان در دل آسمان همچون پرندگان سبک بال به این سو و آن سو می روند، منظره ای زیبا و دیدنی خلق می کند.
بوستان نبوت کرج اصلی ترین محل فرود این پرندگان است ، آنگاه که از اوج آسمان به زمین نزدیک می شوند، اغلب در میان حلقه ای از شهروندان بخصوص جوانان و نوجوانانی فرود می آیند که درنگاههای تحسین برانگیز آنان می توان کمی هم بوی حسرت را استشمام کرد.
بی تردید حسرت پرواز از ابتدای خلقت برای انسان آرزویی دیرینه بوده است و اکنون پس از گذشت بیش از یک قرن که برادران ویلبررایت نخستین پرواز را برای انسان محقق کردند باگسترش علم و فناوری ، این آرزو حتی جنبه تفریحی ، ورزشی و سرگرمی نیز بخود گرفته است .
در یک بعدازظهر گرم امردادماه جاری در بوستان نبوت ، نگاه جمعی ازمردم
رو به آسمان است و برخی از آنها برای جلوگیری از تابش آفتاب دستهای خود را سایه بان چشمها قرار داده اند، یکی از پرندگان لحظه به لحظه به زمین نزدیک می شود.
این پرنده با بال رنگین ونسبتا بزرگش پس از چند گردش در آسمان بوستان نبوت در نقطه ای که به دلخواه انتخاب کرده است ، فرود می آید، او یک دختر نوجوان است .
او در میان چشمهای حیرت زده حاضران که شاید انتظار دیدن یک دختر پرنده
را نداشتند، مشغول جمع کردن چتر یا همان بال پروازیش می شود و نخستین پرسش خبرنگار ایرنا را اینگونه پاسخ می گوید: پرواز حس غریب و غیرقابل توصیفی است .
مهلا سلطانی که حدود 18 سال سن دارد، گفت : اون بالا به هیچ چیز فکر نمی کنم به جز لذت پرواز و وقتی احساس می کنم به خدا نزدیکترم ، وجودم آنچنان لبریز از آرامش می شود که نمی توانم بیان کنم .
او می گوید: جالب است که در کودکی اصولا از ارتفاع می ترسیدم و هنگامی که به این ورزش روی آوردم ، خانواده ام به شدت مخالفت می کردند اما اکنون
برای پرواز لحظه شماری می کنم و پرواز بهترین لحظه های زندگی من است .
بهمن کهن ترابی جوان 23 ساله یکی دیگر از پرندگان با پاراگلایدر است که آسمان کرج را به جولانگاهی برای خودش بدل کرده وگاه یکی دیگرازدوستان خود را در لذت پرواز شریک می کند.
او نیز قادر به توصیف احساسش آنگاه که در آسمان به این سو آن سو می رود، نیست و از همین رو همان ابتدای گفت و گو به خبرنگار ایرنا پیشنهاد می کند که برای درک عشق پرواز با او در آسمان همراه شود.
کهن ترابی می گوید: یکی از خویشانش مشوق پرواز او بوده است و باوجود مشکلات و موانع نظیر نبودن سایت پرواز و مکانهای مناسب فرود و بخصوص قیمت چند میلیون تومانی چتر پرواز که به گفته وی باید ازخارج وارد شود کماکان به پرواز ادامه خواهد داد.
او معتقد است : هیچ ورزش و تفریحی جای پرواز را نمی گیرد و براین باور
است که اگر بستر و امکانات این ورزش فراهم شود جوانان علاقمند بسیاری در کرج هستند که همواره در حسرت پرواز به سر می برند اما توان مالی تامین امکانات پرواز را ندارند.
اکنون تیمی از پرندگان با پاراگلایدر درکرج با عنوان آسمان آبی تشکیل شده که شهرام بهمنی از پرندگان و مربیان مجرب این تیم بشمار می رود.
بهمنی می گوید: پرواز با پاراگلایدر در کرج از دو سال اندی پیش رواج یافت و اکنون حدود 50 نفر در این شهر بصورت جدی در این ورزش فعالند و اکثر قریب به اتفاق آنان دارای بال چتر اختصاصی هستند.
وی تاکید کرد: تیم آسمان آبی کرج همکاری نزدیکی با هیات ورزشهای هوایی
تهران دارد و بطور کلی پرواز با پاراگلایدر زیر نظر فدراسیون کوهنوردی است .
وی تصریح کرد: باوجود این ، تاکنون کوچکترین کمکی از سوی این فدراسیون
به فعالان رشته پرواز در کرج نشده است و هر امکانی از جمله ایجاد یک سایت
دست ساز پرواز در نزدیکی ده سیاکلان توسط خود علاقمندان ساخته شده است .
بهمنی که به گفته خودش بخاطر شغل پدرش در یک پایگاه هوایی بزرگ شده و از همان اوان کودکی عاشق پرواز بوده است می گوید: اگر مسوولان کشوری و مدیران محلی همکاری بیشتری در ارایه امکانات به علاقمندان این رشته داشته باشند، بدون شک پرواز آنقدر جاذبه دارد که می تواند جوانان بی شماری را مجذوب خود کند.
وی با اشاره به اینکه حتی راه دسترسی به سایت پرواز موسوم به گردکی در سیاکلان را خود پرنده های کرج ایجاد کرده اند، گفت : اکنون یکی از مشکلات عمده پرندگان با پاراگلایدر در کرج نبود یک محل مناسب برای فرود است
وی افزود: شاید یکی از علتها این باشد که این رشته و ویژگیهای آن هنوز
آنگونه باید معرفی و شناخته نشده است که به همین دلیل تیم آسمان آبی کرج
درصدد برگزاری همایشی با شرکت دیگر پرنده ها از دیگر استانهاست .
به گفته وی ، بعد از تهران ، شهر کرج اکنون به لحاظ شمار پرنده ها و فعالیت در این رشته مقام دوم در کشور را دارد و میزبانی همایشی در این خصوص می تواند به رونق این ورزش کمک شایانی کند.
بهمنی یادآور شد: اکنون با حدود دو جلسه آموزش تئوری و حداقل 15 جلسه عملی ، علاقمندان می توانند رفته رفته لذت پرواز را تجربه کنند.
توصیف حس ناشی از غوطه ور بودن در آسمان و چشم انداز زمین از آن بالا، برای این مربی و پرنده پاراگلایدر نیز مقدور نیست همانگونه که دیگر پرنده های مورد گفت و گو هم از بیان آن عاجز بودند، بهمنی اما، پرواز را رویای شیرین خوابهای گذشته و واقعیت ملموس کنونی می داند.
درمیان شهروندانی که چشم به آسمان دوخته و نظاره گر حرکت سیال جوانان سوار بر پاراگلایدر در آسمان بوستان نبوت کرج هستند، گفته های یک مرد میانسال جاافتاده جالب و شنیدنی به نظر می رسد.
او توام با حسرت خاص ناشی از گذر زمان می گوید: در دوره جوانی و نوجوانی ما برخی بادبادک هوا می کردند و برخی دیگر با اوج گیری کبوترهایشان به وجد می آمدند و لذت می بردند، اما حالا دیگر جوانها خود به
پرواز درمی آیند و لذت می برند، براستی که آن وقتها هیچ کس نمی توانست حتی گوشه ای از پرواز جوانان امروز را تصور کند.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
جاده چالوس یکی از مهم ترین قطب هـای گردشگری ايران است که مناطق و اماکن دیدنی موجود در این جاده، آن را به عنوان چهارمین جاده زیبای دنیا تبدیل کرده است وجود رودخانه کرج به موازات جاده کرج چـالوس، سد کرج و روستای کوچک و زیبای واریان که همچون جزیره ای کوچک در آنسوی آب سدکرج می باشد زیبایی های این جاده را دو چندان کرده است.
این جاده از شمال به استان مازندران شهرستان چالوس، از شرق به شهرستان تهران و شمیرانات، از غرب به منطقه طالقان و از جنوب به شهر کرج متصل است.
جاده اي با قدمت بيش از نيم قرن که همچون گوهري درخشان بر تارک زيبايي هاي طبيعت اين منطقه مي درخشد، جاده اي در سلسله جبال البرز با پيچ و خم هاي متعدد در دل کوه و زيبايي هاي بکر طبيعي تا سفري خيال انگيز را براي مسافران خود رقم زند.
جاده کرج - چالوس در هر فصل به رنگي درمي آيد و گاه تضاد رنگ ها همزمان با هم منظره هاي باشکوه، منحصر به فرد و چشم نوازي پديد مي آورد.
سال 1312 جاده کرج - چالوس مورد بهره برداري قرار گرفت تا مسير تهران به ساحل درياچه خزر هموار و کوتاه شود.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
از اين زمان به بعد بود که انواع رستوران ها و واحدهاي اقامتي و پذيرايي در کنار اين جاده شکل گرفت و ساخت سد امير کبير کرج در سال 1340 نيز به جاذبه ها و زيبايي هاي اين جاده افزود و در اندک زماني اين جاده به يکي از تفريحگاه هاي مهم گردشگري کشور تبديل شد.
مسافران بسياري از سراسر کشور به ويژه در فصل بهار و تابستان به اين خطه مي آيند تا دمي در کنار رودخانه خروشان کرج و سايه سار درختان بياسايند و علاوه بر استفاده از طبيعت منحصربه فرد اين جاده از محصولات و سوغات روستاييان و ساکنان خونگرم حاشيه اين جاده از جمله انواع ترشي خانگي، قره قروت، سير ترشي، عسل کوهستان، مرباي عسل، عسل رس بسته، انواع ماست محلي بدون، سرکه سيب محلي، کره محلي، پنير گوسفندي، انواع شيره انگور، سبزي هاي کوهي مانند و الک، قارچ و گلپر خشک و ترشي نيز بهره ببرند.
زيبايي و خاطره انگيز بودن جاده کرج - چالوس تنها به طبيعت شگفت انگيز و سوغات آن محدود نمي شود و داراي تپه هاي باستاني و روستاهاي تاريخي است که گاه قدمت آن به هزاران سال پيش برمي گردد.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
تونل هاي تو در تو و طولاني نيز يکي ديگر از جاذبه هاي جاده کرج چالوس به شمار مي روند که تونل کندوان معروفترين و طولاني ترين و يازدهمين تونل اين جاده به شمار مي رود.
پس از اين تونل است که اين جاده پس از طي 79 کيلومتر از خطه کرج خارج شده و به سوي وادي مازندران در آن سوي ديگر سلسله جبال البرز به سوي دريا سرازير مي شود.
تا اواخر دوره قاجار، اصلا جاده کرج - چالوس وجود نداشته و تنها يک مسير خاکي و مالرو، راه دسترسي به روستاهاي اين منطقه را تشکيل مي داده اما به گونه اي نبود که ارتباط دهنده شمال و جنوب کشور باشد.

اين جاده در دامنه سلسله جبال البرز مرکزي از دوره گذشته ساخته شده است و امکانات و تاسيسات و اماکن گردشگري تفريحي و ورزشي که در حاشيه آن ساخته شده پس از اين دوره بوده است که بعدها نيز عنوان چهارمين جاده زيباي جهان را کسب کرد.

دامنه سلسله جبال البرز از ديرباز به دليل آب و هواي مناسب، طبيعت زيبا و وجود پناهگاه هاي مطمئن هميشه محل استقرار و سکونتگاه موقت و دايم اقوام و گروه هاي مختلف بوده است.
طبق اسناد و منابع تاريخي، آثار باستاني با معماري هاي جالب توجه و همچنين تپه هاي باستاني در حاشيه شرقي و غربي جاده کرج - چالوس قرار گرفته که از جمله آن مي توان به بقاياي قلعه ها و دژهاي استواري مثل شاه دژ، قلعه دختر شهرستانک، قلعه تنگه کسير، قلعه ري زمين و امامزاده هاي تاريخي با معماري هاي زيبا اشاره کرد.
اين جاده داراي رودخانه هاي شيرين و متعددي همچون رودخانه هاي وارنگه رود و شهرستانک است که همه و همه شاخه هايي از رودخانه اصلي کرج هستند.
رودخانه پرآب شيرين کرج از ايام باستان داراي آب فراواني بوده که آبهاي مناطق شهريار، ساوه، کرج و بخش هايي از تهران را تامين مي کرده و مسير آن تا قم هم ادامه داشته اما اکنون اين رودخانه قادر به تامين نياز آب آشاميدني شهر کرج هم نيست.
اين رودخانه هم آب زمين هاي کشاورزي و هم آب شرب مردم را تامين مي کرده و اکنون نيز تامين کننده بخش اعظم آب تهران است.
مکانهاي ديگري در کنار جاده کرج - چالوس مانند مکانهاي ورزشي از جمله پيست اسکي در ديزين و پيست اسکي خور و روستاهاي بسيار زيبا از جمله روستاهاي خور، آسارا، گچسر و واريان که به عنوان روستاهاي هدف گردشگري کرج نيز مصوب شده اند از ديگر جاذبه هاي گردشگري محور کرج - چالوس است که محدوده آن نيز از بيلقان تا کندوان مسافتي به طول 75 کيلومتر را در برمي گيرد.
چشمه وله در 70 کيلومتري شمال شرق کرج در روستاي وله، چشمه گل کيله در شمال کاخ شهرستانک در کوههاي بشم آهار و هفت چشمه در اوايل جاده چالوس از جمله چشمه هاي درماني جاده کرج - چالوس به شمار مي رود.
نخستین جاذبه ای که در ابتدای ورودی به آسارا از سمت کرج به چشم می خورد، قلعه تاریخی صلصال است که قدمت آن به دوران پیش از اسلام باز می گردد.
آبشار زیبـا و دیدنی هفت چشمه در منطقه آدران در کیلومتر 17 جـاده کرج چالوس، آبشار و پیست اسکی خور، آبشار روستای کلهـا، چشمه وله در فاصله دو کیلومتری گچسر در روستای وله، باغ لاله ها، تپه شنستون، قلعه دزدبنـد، کـاخ شهرستانـک، امـامـزاده سپهسالار، قلعه ری زمین، غـار زیبای یخ مراد در روستای کهنه ده، غارهای ری زمین و سیراچال و کاخ ها و قلعـه های قدیمی که قدمت آن به دوران ساسانیان می رسد از جمله مهمترین نقاط دیدنی این جاده محسوب می شود.
 

Nicol

متخصص بخش گردشگری
بخش آسارا از نظر منابع طبیعی و تاریخی آنچنان غنی است که ظرفیت لازم برای ایجاد صنعت جهانگردی و گردشگری بین المللی را نیز دارد و جاده کرج - چالوس به عنوان یکی از زیباترین و دیدنی ترین جاده های جهان در این بخش واقع است.
سالانه حدود 13میلیون جهانگرد و گـردشگر داخلی از این جـاده بازدید می کنند و بخش آسارا بـا دارا بودن 3 قله بالای 4 هزار متر، پیست اسکی بین المللی دیزین از مناطق مهم گردشگری ورزشی محسوب می شود.
بخش آسارا کرج با دارا بودن 56 روستا حدود 30 هزار نفر جمعیت دارد.
 

admin

Administrator
عضو کادر مدیریت
شهرستان مرند

تاریخ شهر مرند به چند قرن قبل از میلاد مسیح می رسد. در دایره المعارف بزرگ اسلامی آمده است که مرند مرکز سکونت اقوامی مهم در دورة‌ کلده و آشور بود. شواهد تاریخی نشان می دهد که مرند در روزگار قیام بابک خرمدین جزو قلمروی او بود و محمد روادی حکمران مرند از بابک اطاعت می کرد. در دورة قاجاریه به دلیل رونق فعالیت صنعتی ،‌ بازرگانی و معدنی ماوراء ارس و داد و ستد بین تبریز و خوی با باکو و تفلیس مهاجرت و مسافرت مردم آذربایجان به روسیه همچنین لزوم مبادلات پستی و راه کراوانی ، به شهرت و آبادانی مرند افزوده شد .
marand.jpg
جاذبه های طبیعی
ارتفاعات کیامکی
در شمال غرب استان ، بلندترین کوه منطقة‌ جلفا به ارتفاع 3347 متر به نام کیامکی قد برافراشته که به علت آب و هوای مساعد کوهستانی ،‌ برف و باران کافی و مراتع و چمنزارهای سر سبز ، روستاها و آبادی های متعددی را در دامنه ها و دره های خود جای داده است.
چشمه معدنی صوفیان
حدود 5/4 کیلومتر پس از صوفیان به سوی مرند در ارتفاعات سمت چپ جاده ، کنار یک تپه از چند محل آب گازدار از زمین خارج می شود و در دو دامنه تپه جریان می یابد. یکی از این مظهرها که از همه بزرگتر است ، یک حوضچه طبیعی به وجود آورده است .
آبشار آسیاب خرابه
آسیاب خرابه ( خارا با دییرمان ) یکی از زیباترین مناطق دیدنی آذربایجان شرقی است. این آبشار به علت وجود ویرانه های یک آسیاب آبی به آسیاب خرابه معروف است. برای رسیدن به این مکان بسیار دل انگیز باید از جاده مرند – جلفا به مهدی شهر ( علمدار- کرگر ) وارد شد و با عبور از یک جاده خاکی در نوار مرزی ایران و جمهوری آذربایجان و گذشتن از یک جاده فرعی ، به دره ای با صفا رسید که محل آسیاب خرابه است.
غار دوگیجان
این غار که از نوع غارهای استالاکتیت است در شرق شهر مرند قرار دارد و راه دسترسی به آن سواره رو می باشد . دهانه آن به عرض 5/3 متر است.
اماکن زیارتی ومذهبی
کلیسای سن استپانوس
کلیسای سن استپانوس یکی از کلیساهای با عظمتی است که بین قرن‌های چهارم تا ششم هجری (10 تا 12 م) ساخته شده است. این کلیسا در 16 کیلومتری غرب جلفا در دره ای سبز و خرم معروف به دره شام بر یک بلندی بنا شده است. سبک معماری آن آمیزه‌ای است از شیوه‌های معماری اورارتو، ‌اشکانی، ‌یونانی و رومی که بعد از ساخت بناهای شگرف اچمیادزین، طادیوس، استپانوس. این تداخل سبک ها به نام سبک و شیوه ارمنی مشهور شد.


برگرفته از: hamshahrionline.ir
 

admin

Administrator
عضو کادر مدیریت
نگاهی گذرا به شهرستان مرند

موقعیت، وسعت، قلمرو شهرستان، طول و عرض جغرافیای، شهرستانها و استانهای همجوار
شهرستان مرند یکی از شهرستانهای شمالی آذربایجان شرقی بوده که در شمال شرقی دریاچه ارومیه و شمال غربی تبریز و بر سر راه آهن تبریز – جلفا قرار گرفته و فاصله آن از شهر تبریز ۷۵ کیلومتر می باشد. از طرف شمال به شهرستان مرزی جلفا، از جنوب به شهرستان شبستر، از شرق به شهرستان اهر و از غرب به شهرستان خوی و ماکو محدود می گردد و فقط از قسمت غربی به استان آذربایجان غربی محدود و با سایر استانهای کشور مرز مشترکی ندارد.
این شهرستان بین ۳۸ درجه و ۷ دقیقه تا ۳۸ درجه و ۵۶ دقیقه عرض شمالی و ۴۵ درجه و ۱۵ دقیقه تا ۴۵ درجع و ۵۰ دقیقه طول شرق جغرافیایی واقع شده است. وسعت منطقه ۸/۳۳۰۸ (بخش مرکزی ۶/۲۴۶۵ و بخش یامچی ۲/۸۴۳) کیلومتر مربع بوده که ۲/۳۸ درصد آن را اراضی کشاورزی ، ۴۰ درصد آن را اراضی مرتعی و ۸/۲۱ درصد بقیه را اراضی بایر و پستی و بلندیها و کوهها و نقاط مسکونی روستائی و شهری تشکیل می دهد. بعبارت دیگر حدود یک سوم مساحت این شهرستان را اراضی مسطح و جلگه ای و دو سوم آنرا اراضی ناهموار شامل می گردد.
چگونگی پستی و بلندی کوهها و ارتفاعات مهم
نظر به اینکه شهرستان مرند در منطقه کوهستانی قرارگرفته و بیش از دوسوم مساحت آن اراضی ناهموار تشکیل می دهد. بنابراین ارتفاع اراضی جلگه ای از سطح دریا بین ۹۰۰ تا ۱۵۰۰ متر متغیر بوده که ارتفاع پستترین نقطه در دشت یکانات از سطح دریا ۹۰۰ متر و در مرتفع ترین نقطه یعنی قله میشاب (میشو) بالغ بر ۳۱۲۵ متر می گردد. از دیگر ارتفاعات مهم این منطقه می توان به کوه سنگبران (سمبوران) ۱۷۲۷ متر، کوه علی علمدار ۳۱۵۵ متر، کوه گچی قلعه سی ۱۶۴۹، بوغداداغ ۲۳۸۵ متر و دیوان داغ ۲۳۴۴ متر اشاره کرد.
وضعیت آب و هوایی و میزان بارندگی در شهرستان
با اینکه مرند جزء شهرهای بزرگ استان محسوب می شود متاسفانه تاکنون اقدام موثر و عملی در جهت راه انداری ایستگاه هواشناسی صورت نگرفته است (انشاء ا… در آینده‌ای نزدیک این پروژه تکمیل و افتتاح خواهد شد) بنابراین بررسی و پیش بینی وضعیت آب و هوائی شهرستان، مسئولین و مردم منطقه را با مشکل مواجه نموده است. با اینهمه موقعیت آب و هوائی مرند را می توان چنین توصیف نمود که : میزان متوسط بارندگی در مناطق مختلف شهرستان متفاوت بوده و بین ۲۲۰ میلی متر در منطقه هرزندات و یکانات و ۳۷۳ میلی متر بارندگی در حومه مرند و پیام در سال با پراکنشهای متوسط در نوسان می باشد. میزان بارندگی در سال ۱۳۷۳، ۴/۳۸۰ میلی متر و در سال ۱۳۷۴ حدود ۷/۲۳۴ میلی متر بوده است که ۳۰ درصد آن در فصل بهار، ۵/۱۰ درصد در فصل تابستان ۳۷ درصد در فصل پائیز و ۵/۲۲ درصد آن در فصل زمستان نازل گردیده است. در چند سال اخیر این شهرستان به جهت عدم بارندگی نزولات آسمانی دچار خشکسالی شده و خسارات فراوانی را متحمل گشته است.
جریانهای هوائی مختلف بر روی اقلیم این شهرستان تاثیرات متفاوت و متغیری را می گذراند که در نگاه اصلی در فصل گرم (از اوایل اردیبهشت تا اوائل مهر) و سرد (از اوائل مهر تا اواخر فروردین) زیانزد مردم محروم و زحمتکش منطقه می باشد. بطور کلی در این شهرستان حداقل درجه حرارت مطلق ۲۲-درجه سانتیگراد و حداکثر آن ۳۷ درجه سانتیگراد بوده و تعداد روزهای یخبندان از ۱۰۹ روز تجاوز نمی کند.
وجود آب و هوای معتدل سرد و همچنین نامناسب بودن بارش سبب گردیده که پوشش گیاهی از آب و هوای مرند تابعیت نماید. بدین معنی که اگر بارش و میزان نزولات هوا متناسب باشد پوشش گیاهی بهتر رشد کرده و در غیر این صورت وضع پوشش گیاهی مطلوب نخواهدبود. پوشش گیاهی این منطقه از نوع استپ بوده و در بهار رویش گیاهی به مدت ۱۱ روز تمام مناطق کوهستانی میشاب و سایر مناطق را می پوشاند ارتفاع گیاهان تا ۶۰ سانتیمتر نیز می رسند.
وضعیت پوشش گیاهی ،جنگل و مرتع
پوشش گیاهی خاص منطقه استپی مرند انواع گونها و خارها می باشد ولی عمده ترین پوشش گیاهی، علوفه هایی هستند که اغنام و احشام از آنها استفاده می نمایند باید گفت در میان این پوشش گیاهی، گیاهان داروئی نظیر کاکوتی، پونه، اوغلان اوتی، ختمی کوهی، قازایاقی، پنیرک، قال قان، اوشقون(ریواس) پیاز کوهی و دهها گیاه دارودی دیگر که همه از نظر طبی حائز اهمیت می باشند.
طبق اطلاعات موجود، مساحت کل مراتع استحفاظی شهرستان مرند که اقدامات اجرائی ماده ۵۶ در آنها اجرا گردیده به میزان ۸۳/۱۴۰۵۸۷ هکتار بوده که از ایت میزان حدود ۲۰۰۰۰ هکتار آن جز مراتع خوب و ۹۰۰۰۰ هکتار آن جزء مراتع متوسط و بقیه یعنی ۸۳/۳۰۵۸۷ هکتار جزء مراتع فقیر می باشد که از مراتع خوب می توان به ییلاق قره‌چی یا پیربالا، ارلان، باغلار، عیش آباد، محبوب آباد، مهار، دارانداش، کوه کمر، پیام، کندلج اشاره کرد.
منابع آب شهرستان : آبهای سطح الارضی – رودها ، چشمه ها و قنوات ، آبهای تحت الارضی
وجود آب های سطح الارضی، رودها، چشمه ها و قنوات، آب های تحت الارضی به کشاورزی جایگاه خاصی بخشیده ولی با این ویژگی هنوز دشت های مرند، هرزندات با مشکل کم آبی مواجه هستند عمده مصرف آب در شهرستان مرند در بخش کشاورزی متمرکز گردیده است که حدود ۹۰ درصد این مصرف از آب های زیرزمینی با حدود ۷۵۰ حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق تامین می گردد. حجم آب مصرفی شهرستان در قسمت آب های زیرزمینی حدود ۲۵۰ میلیون مترمکعب تخمین زده می شود رودخانه های مهم شهرستان عبارتند از: زیلبرچای، زنوزچای، قره چای ( کشکسرای) شیخ چای.
بررسی وضعیت تقسیمات کشوری و سوابق آن
به منظور تسلط و اداره مناطق دور دست توسط حکومت های قدیم نایب الحکومه‌هایی در شهرستان ها گمارده می شد تا امورات مناطق را مطابق با سیاست و نظر حاکمان اجرا نمایند، با توسعه مناطق مذکور و نرخ رشد جمعیت حکام زمان بر آن شدند که قوانینی را تدوین نمایند تا مردمان تحت الحکومه آنان امورات خود را با توجه به قوانین مدون حکومت ها پیگیری نمایند.
شیوه های حکومتی و کشورداری توسط حکام متفاوت بوده و هر کدام با روش خاص حاکمیت خود را به مردم اعمال می نمودند. در نهایت با توجه به مشکلات فوق به موجب قانون ایالات و ولایات مصوبه ۱۴ ذیقعده ۱۳۲۵ قمری کشور ایران از لحاظ تقسیمات کشوری به چهار ایالت ( استان) و ۱۲ ولایت تقسیم شد و برای اداره هر یک از دهات کدخدا انتخاب گردید و بر اساس این تقسیمات در ایران ۴ ایالت و ۳۸ حکومت مستقل ( فرمانداری) و ۱۳۷ نائب الحکومه ( بخشداری) وجود داشت.


برگرفته از: tabrizco.org
 

admin

Administrator
عضو کادر مدیریت
آثار تاريخي شهرستان مرند

پیش از اسلام

براساس اسناد اورارتویی، سابقهٔ شهرنشینی در مرند تا اواسط هزارهٔ سوم قبل از میلاد می‌رسد، در حالی که در تپه‌های باستانی «گرگر»، ظروف سفالی و ابزارهایی از هزارهٔ پنجم قبل از میلاد دیده شده‌است. هم‌چنین در تپهٔ خاکستری (قلعهٔ مرند) نیز آثاری از هزارهٔ چهارم قبل از میلاد به دست آمده‌است. «ولادیمیر مینورسکی» با استفاده از نظر باستان‌شناسان، این قلعهٔ خاکی فروریخته را از سلسله قلاع خاکی اورارتویی می‌داند.
آن‌چه از مدارک و نظرات باستان‌شناسان و مورخین به دست می‌آید، این است که شهر مرند در روزگار پادشاهی مادها از رونق بسیاری برخوردار بوده و به دلیل اهمیت خاصی که در ایالت آتورپاتکان داشته، همواره مورد توجه حکومت مرکزی بوده‌است. هم‌چنین در دایرة‌المعارف اسلامی آمده‌است که مرند مرکز حکومت اقوامی مهم در دورهٔ «کلده» و «آشور» بوده‌است.


پس از اسلام

آن‌چه که از مدارک تاریخی بر می‌آید، فتح آذربایجان به دست اعراب در سال‌های ۱۸ تا ۲۲ هجری قمری صورت گرفته‌است، اما مورخین اسلامی از مرند برای نخستین بار در سال ۱۶۰ هجری نام برده‌اند. بنا به نوشتهٔ بلاذری، مرند در هنگام فتح آذربایجان، قریهٔ کوچکی بود که «ابوالبیعت حلبس» به آبادی آن‌جا همت گماشت و پس از او پسرش محمد در سال ۲۰۰ هجری، حاکم مرند شد و برای توسعهٔ شهر کوشش بسیار کرد. این مرد فرهنگ دوست، دلیر و شجاع بود و بنا به نوشتهٔ طبری، او شعرهایی به زبان فارسی آذری داشته که در آذربایجان معروف بوده‌است.
چند سلسلهٔ مهم و محلی در این زمان بر مرند حکومت می‌رانده‌اند که از جملهٔ آن‌ها «سالاریان»، «روادیان» و «شدادیان» را می‌توان نام برد. در اواخر قرن چهارم هجری، در کتاب‌های «حدودالعالم» و «صورة‌الارض»، از مرند به عنوان شهری آباد یاد شده‌است و ابوعبدالله مقدسی نیز مرند را شهری مستحکم نامیده و حمدالله مستوفی در نزهةالقلوب نوشته‌است: «مرند شهر بزرگی است که دور بارویش ۸۰۰ گام است و باغ‌های پرمیوه دارد. بالاخره شاردن، سیاح فرانسوی می‌نویسد: «مرند شهر خوبی است و دارای ۲۵۰۰ باب خانه و باغچه می‌باشد و بوستان‌هایش بیش‌تر از عمارت و آبادی است»‍. هم‌چنین بسیاری از مورخین اسلامی از جمله ابن حوقل بغدادی، یاقوت حموی، حمدالله مستوفی قزوینی، ابراهیم اصطخری، الفداء قزوینی، ناصر خسرو قبادیانی، ابن واضح یعقوبی، یحیی بلاذری و ابن خرداذیه، همگی در کتب خود از مرند یاد کرده و آن را توصیف کرده‌اند.
در سال ۶۰۲ هجری قمری، مرند در یک یورش سهمگین توسط گرجیان به ویرانی کشیده شد و در سال ۶۲۲، «سلطان جلال‌الدین خوارزمشاه» در مرند استقرار یافت.
در دورهٔ ایلخانان بر رونق و آبادی مرند افزوده شد. به طوری که بنای کاروانسرای آیراندیبی و قلعهٔ هلاکو در شمال مرند نیز از بناهای اواخر دورهٔ ایلخانی، یعنی زمان ابوسعید بهادرخان به سال ۷۳۱ است که کتیبهٔ محراب مسجد جامع مرند نیز شاهد این مدعاست.
مرند در زمان حکومت امرای محلی قراقویونلوها، محل پیکارهای مختلفی واقع گردید. در سال ۸۰۷ هجری، مرند به دست سپاهیان «میرزا ابوبکر گورکان» غارت گردید. قرایوسف در سال ۸۰۹، پس از جنگ با ابوبکر در مرند، زمستان را اتراق کرد. در سال ۸۳۷، شهر مرند پس از نبردی طولانی بین آق‌قویونلوها و تیموریان به دست آق قویونلوها فتح گردید. جهانشاه میرزا قرایوسف، هنگام جنگ با برادر خود -اسکندر میرزا- در مرند اقامت گزید. در دورهٔ صفویه، هنگام جنگ بین شاه تهماسب صفوی با عثمانیان، مرند مرکز فرماندهی سپاه ایران بود. در سال ۱۰۱۱ هجری، شاه عباس صفوی حکومت مرند را به «جمشید سلطان دمبلی» سپرد. در سال ۱۰۱۴ تا ۱۰۱۶ در هنگام جنگ بین صفویه و عثمانیان، شاه عباس مدتی در مرند مستقر شد. در بین سال‌های ۱۰۴۵ و ۱۱۳۵ هجری، شهر مرند در جنگ‌های بین ایران و عثمانی مورد تعرض و قتل و غارت قرار گرفت. در زمان ضعف دولت صفویه و حکومت نادرشاه افشار، شهر مرند به دست حکام خاندان دنبلی اداره می‌شد. در دورهٔ زندیه، کریم خان زند در سال ۱۲۰۵ هجری توانست آذربایجان، از جمله مرند را از دست حکام محلی درآورد. در دورهٔ قاجاریه نیز حسین خان دنبلی حاکم مرند و خوی از فتحعلی شاه قاجار پذیرائی کرد. در زمان عقد معاهدهٔ ترکمانچای به سال ۱۲۴۳، نمایندهٔ عباس میرزا با «پاسکویچ»، فرماندهٔ روسی در مرند ملاقات کرد. در دورهٔ مشروطیت، سردار ملی سال‌ها در مرند با «میرزا حسین خان یکانی» و «رضاقلی سرتیپ یکانی» فرزند «زال خان» روابط نزدیک داشته‌است. از دیگر مجاهدین آزادی خواه دورهٔ مشروطیت در مرند از اشخاص زیر می‌توان نام برد: «میرزا عیسی حکیم‌زاده»، «اسماعیل یکانی»، «نورالله یکانی»، «حبیب‌الله شاملوی مرندی»، «حاج ابراهیم ذوالفقارزاده»، محمدولی صراف»، «حاج حسین صراف»، میرزا محمود»، برادران «میرزا صابر مرندی» معروف به مکافات، صاحب روزنامهٔ مکافات به سال ۱۳۲۷ هجری در خوی، «حاج جلال مرندی»، «محسن خان»، «مصطفی خان اسفندیاری»، «حاج ملاعباس واعظ قره‌آغاجی»، «حاج علی‌اکبر صدیقی»، «میرزا کریم‌زاده» و «میرزا نصیر رئیس‌السادات» و پسرش «میرزا احمد رئیس‌السادات».
بطلیموس، جغرافیادان یونانی که قبل از میلاد می‌زیسته، از این شهر به نام «ماندگار» نام برده و آن را یکی از آبادترین شهرها در تاریخ می‌خواند. در روایات باستانی ارامنه آمده‌است که حضرت نوح(ع) در مرند مدفون شده و کلمهٔ مرند از یک فعل لغت ارمنی به معنای تدفین اشتقاق یافته‌است.
ولی ارامنهٔ امروزی را اعتقاد بر این است که نوح(ع) بعد از طوفان در نخجوان فرود آمد و در این شهر نیز مدفون شد و قبر همسرش هم در مرند واقع شده‌است.
مطابق نوشته‌های تورات، مادر حضرت نوح(ع) در مسجد بازار مرند مدفون است. برخی نیز بنای شهر مرند را به امر دختر ترسائی به نام «ماریا» می‌دانند و بنای اولیهٔ مسجد جامع فعلی مرند را نیز، کلیسایی می‌شمارند که وی بنا کرده‌است و نام مرند را هم برگرفته از نام ماریا با اندکی تغییر می‌دانند.



طاق و قلعه هلاکو
از مرند به طرف جلفا در 27 کيلومتري مرند، بقاياي يک بناي آجري عهد مغول در سمت شمال جاده جلب نظر مي کند. اين بناي تاريخي که نزد اهالي محل به «کاخ هلاکو» معروف است، در دشت بسيار وسيعي به نام «دشت هلاکو» يا «الاکي» واقع است. آنچه از ساختمان مغولي باقي مانده پي هاي سنگي و ديوار هاي قطوري است که مبين محوطه ساختماني سي متر در سي متر مي باشد و بدنه اي از يک طاق مدخل و سر بنا باقي مانده از يک دهم طاق اصلي به علاوه پايه هاي سنگي چهارگوشه و دو برج از ضلع جنوبي که ويران شده است. بدنه طاق به سبک ديگر بناهاي آجري عهد ايلخاني مغول و بر روي پايه سنگي بنا شده است. آن چه فعلا موجود مي باشد در حدود 6 متر ارتفاع دارد. در حاشيه آن اثري از کتيبه کوفي مزين با آجر و کاشي فيروزه اي رنگ ديده مي شود که دور تا دور طاق سر در بنا را پوشانده و اينک مقدار محدود و کمي از کتيبه و تزيينات آن باقي مانده است. قطر بدنه طاق نيم متر در يک متر است و در جبهه خاوري آن قسمتي از بقاياي ديوار ساختمان از آجر هنوز باقي است. درست روبه روي اين بنا در سمت جنوبي جاده بر روي يک تپه صخره اي نسبتا مرتفع، بقاياي ديواره سنگي يک قلعه مخروبه وجود دارد که نزد اهالي محل به قلعه «گبرها» معروف است. علاوه بر اطلاق نام « قلعه گبر ها» اهالي به آن «قلعه هلاکو» نيز مي گويند. قلعه حصاري بسيار محکم و عريض مي باشد که تا 5/3 متر داشته است. تعدادي تکه سفال پارتي نيز در حوالي بنا به دست آمده است. از مشاهده پاره سفال ها مي توان تاريخ احداث قلعه را به ابتداي هزاره اول قبل از ميلاد منسوب نمود.

قلعه سن سارود


اين قلعه در 26 كيلومتري شمال مرند واقع در روستاي هرزند بر روي تپه‌اي سنگي و مرتفع قرار دارد. در بخش شرقي قلعه تخته سنگهاي بزرگي وجود دارند كه قدمت آنها معلوم نيست ولي آثار باقيمانده از جمله قسمتهائي از حصارهاي دفاعي قلعه و برجهاي نيم استوانه‌اي پيش آمدة آن بناي قلعه را در قرون هفتم و هشتم نشان مي‌دهد. اين قلعه مي‌تواند يكي از قلعه‌هاي دفاعي منطقه باشد زيرا تقريباً در مرز شرقي ايران و ارمنستان واقع شده است. در جنوب قلعه نيز گورستاني از ادوار اسلامي وجود دارد.

آشنایی با مسجد جامع مرند



مسجد جامع مرند يك بناي تاريخي و ارزشمند است كه ماجراهاي زيادي در دل خود دارد. در روزگار ساساني آتشكده معروفي بوده كه با سكونت ارامنه در اين منطقه كليسا شده و در قرن سوم هجري قمري با گرويدن مردم به دين اسلام آتشكده و كليسا به مسجد تبديل شده است.

احداث كليسا در شهر مرند با توجه به فرار ترسايان و نسطوريان در قرن پنجم ميلادي از ستم امپراتوري روم شرقي و كشيشان متعصب مسيحي به اين منطقه، باوركردني است.
بر بالاي محراب بسيار زيباي مسجد سنگ‌نوشته‌اي با اين كلمه‌ها قرار دارد: «السلطان الاعظم مالك الرقاب الامم ابوسعيد خلدالله ملكه 731 ه.ق» عرض محراب 75/2 و ارتفاع آن 6 متر است كه با آيات قرآني به خط كوفي و گچ‌بري‌هاي بديع زينت يافته است. مسجد جامع مرند در مرکز شهر مرند واقع شده است. طبق کتيبهٔ محراب مسجد، اين بنا در سال ۷۳۱ هـ.ق در زمان سلطنت ابوسعيد بهادرخان از محل خيرات مردم مرند و جزيه‌اى که در آن زمان از غير مسلم مى‌گرفتند به توليت حسين بن محمود ابن تاج خواجه ساخته شد.
امروزه کف مسجد به اندازه سه پله از سطح کوچه مجاور پايين‌تر است و دالانى به طول ۱۲ متر با سه طاق گنبدي، ورودى را به شبستان‌ها مربوط مى‌سازد. در سمت چپ اين دالان، شبستان جنوبى با گنبدى کم خيز واقع شده که بر فراز آن کتيبه‌اى از سنگ به چشم مى‌خورد. چنين به نظر مى‌رسد که در سال ۷۴۰ هـ.ق در حالى که بيش از ۹ سال از عمر اين مسجد نمى‌گذشت توسط تاج خواجه مرمت شد و توسعه يافت. محوطه اصلى مسجد با سقفى مشتمل بر شش گنبد، فضاى اصلى مجموعه را تشکيل مى‌دهد.

محراب به عرض ۷۵/۲ و ارتفاع ۶ متر در جنوب مسجد واقع شده و مزين به آيات قرآنى به خط کوفى و گچ‌برى‌هاى زيبا و بديع است. کتيبه تاريخى محراب در قوس بزرگ بالاى آن ديده مى‌شود. در فاصله دو ستون تزيينى و گچ‌برى کنار محراب، نام سازنده محراب به خط رقاع نوشته شده است: عمل عبدالفقير نظام بندگير تبريزي در داخل هلال و در پايين دو کتيبه مزبور، کتيبهٔ گچ‌برى ديگرى به خط رقاع وجود دارد.



برگرفته از: tebyan-tabriz.ir
 

admin

Administrator
عضو کادر مدیریت
نگاهی کوتاه به تاریخ و اقتصاد شهرستان مرند

شهرستان مرند در شمال غرب استان آذربايجان شرقي درشماليترين منطقه ايران که از شمال به رودخانه ارس از شرق به شهرستان اهر ( ارسباران ) از جنوب به شهرستان شبستر و از مغرب به شهرهاي خوي وماکو محدود ميشود.
گسترش آن در واقع (45 درجه و15دقيقه تا 4درجه و50 دقيقه)طول شرقي و(37درجه و 7 دقيقه تا38 درجه و56 دقيقه)عرض شمالي قرار گرفته است
مساحت مرند بيشتر شکل نيمه کوهستاني دارد . مساحت آن حدود 3844 کيلو متر مربع مي باشد. بيش از دو سوم اراضي آن را ناهمواريها و يک سوم آن را مسطح و جلگه اي تشکيل مي دهد . مرتفع ترين قسمت آن واقع در دهستان رودقان با ارتفاع 15000 متر و پست ترين نقطه آن 700 متر در جلفا به حداقل مي رسد . آب و هواي مرند معتدل مي باشد

شهرستان مرند از شهرهاي کشکسراي- يامچي- زنوز و مرند تشکيل شده است . وداراي 2 بخش مي باشد که بخش مرکزي از دهستانهاي: بناب-دولت آباد- ميشاب شمالي- کشکسراي- زنوزق- هرزندات شرقي- هرزندات غربي- تشکيل مي شود. دوم بخش يامچي از دهستانهاي: ذوالبين و يکانات تشکيل شده است
سابقه تاريخي مرند و وجه تسميه آن و مراکز تاريخي و اماکن متبرکه
بر اساس تحقيقات به عمل آمده مرند در اقتدار کلده وآشور مرکز مهمي بوده است.جماعتي که در اين منطقه سکونت داشته اند تا درياچه اروميه حکومت مي کردند . به روايتي کلمه مرند در زبان ارمني به معناي دفن يا دفينه است که گويند مرند محل دفن نوح پيغمبر است. وبنا به قولي محل دفن مادر نوح پيغمبر مي باشد

شاردن فرانسوي مي نويسد

اسم اين شهر از يک فعل ارمني به معني دفن کردن گرفته شده است.مورخان قديم نوشته اند که مرند پايتخت واسپورگان در دوره ساساني بوده و بقاياي آتشکده اي در تپه خاکستري مرند مي تواند دليل آن باشد.(سفرنامه ويليامز جاکسون

روايتي نيز وجود دارد که مرند از نام دختر ترسايي به نام ماريانا گرفته شده است که به معني ماريانه است . کلمه مرند نيز مورد استفاده بوده است. در تواريخ قديم نقطه اي که از لحاظ جغرافيايي منطبق با سرزمين مرند بوده بنامهاي مورندا و مانداگارانا معروف بوده است نشانه هايي ازتمدن ساساني و مادها در اين منطقه وجود دارد که از طرف بسياري از مورخان تاييد شده است . بطلميوس جغرافيدان معروف يونان از اين منطقه بنام مانداگارانا ياد مي کند که منطبق بر مرند امروزي است


آثار تاريخي و مراکز جهانگردي وديدني مرند

محراب مسجد جامع مربوط به سال730 ه.ق(1330 ميلادي) کليساي سنت هرپيسميه در آبادي موجمبار از توابع رودقات مربوط به دوره ايلخاني يعني سده 14-13 ميلادي - بند خضير مرند در 5 کيلومتري شمال شرقي- کاروان سراي ايرانديبي مربوط به دوره صفوي - قلعه سن سارود قالاسي مربوط به قرن 14-13 و کليساي سهرقه ( که بنام هاي سهرل و سنت هوانس نيز خوانده مي شود) - بقعه سلطان سنجر زنوز مربوط به قرن پنجم و ششم ميلادي در 35 کيلومتري ازتوابع روستاهاي مرند- کاروانسراي هلاکوي مرند در تپه پيرموس مربوط به دوره اشکاني- تپه باروج و تپه خاکستري ( به قلعه مرند) شهرت يافته 6هزار سال قدمت دارد - ازجمله آثار تاريخي مرند بشمار مي روند

از بلندترين قلل اين منطقه مي توان از کوه علي علمدار- فلک داغي (قله ميشو) - کوه سنگ بوران (سامبوران) - گچي قالاسي ومغيتي را نام برد

ا قتصاد منطقه مرند

اقتصاد مرند بيشتر بر پايه کشاورزي استوار است . تمام منطقه مرند بنا به شرايط طبيعي - دامداري- کشاورزي و باغداري مناسب مي باشد محصولات مهم مرندغلات ( گندم وجو) که بالاترين توليد را در ميان شهرهاي آذربيجان شرقي دارد حبوبات-سبزيجات وسيفيجات است که بسيارمعروف مي باشد

باغداري بسيار رايج و از محصولات مهم آن مي توان زردآلو و انگور را نام برد که علاوه بر مصارف داخلي مقداري به عنوان خشکبار صادر مي شود. وسيب زنوز که طعم بخصوصي داشته که شهرت جهاني دارد.اما در سالهاي اخير بعلت کاهش آب سفره هاي زيرزميني کشاورزان تدابيري جهت تطبيق باشرايط آب و هوايي انديشيده اند که براي مقابله باخشکسالي وکمبودهاي آب زراعتي تحول نويني در نوع کشت محصولات ابداع نموده اند

از آن جمله ميتوان به کشت زعفران که در اقتصاد کشاورزي به ( گياه طلائي ) مشهور است . اخيرا به صورت گسترده در دهستان بناب واقع در شرق مرند ترويج گرديده است و از مرغوبيت بي نظير و معروفيت خاصي برخوردار شده است و از حيث کيفيت بازرگانان آن را به محصول استان خراسان ترجيح مي دهند. و ضمنا دراين راستا تحول درکشت سنتي به کشت پسته نيز در بخش يامچي واقع در قسمت غرب مرند همت گماشته اند که اميد مي رود موجب تحول چشم گيري در اقتصاد کشاورزي گردد

صنايع مرند
صنعت مرند به همت مسئولين و با ايجاد شهرک صنعتي درقسمت شمالي و با رغبت بخش خصوصي چشم انداز نويد بخشي نمايان است. به طوري که با راه اندازي واحدهاي کائولن شوئي و صنايع جنبي آن و صنايع پارس پروفيل - کنسانتره - صنايع کاشي وسراميک ومشارکت مردم در راه اندازي و سرمايه گذاري هاي صنعتي جديد اميد مي رود گام مهمي در رفع بيکاري و اشتغال زايي جديد تحولي عظيم در زندگي مردم بهبود نسبي به وجود آيد

از صنايع مهم ديگر آن که بيشتر بخش روستايي به آن اشتغال دارند صنايع قاليبافي مي باشد که شديدا اقتصاد روستايي را تحت تاثير قرار داده است. و از ديگر صنايع آن مي توان به صنايع فتيله بافي و گليم بافي و توليد آجر و مصالح ساختماني اشاره نمود

برگرفته از: marandphc.tbzmed.ac.ir
 

admin

Administrator
عضو کادر مدیریت
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

شهرستان مرند یکی از شهرستان‌های استان آذربایجان شرقی است و مرکز آن نیز شهر مرند است.
شهرستان مرند در ۵۷ کیلومتری شمال غرب تبریز و در محور ارتباطی اروپا و آسیای میانه قرار گرفته ودارای ۲ بخش و سه شهر و ۹ دهستان و ۱۲۹ آبادی بوده که۱۱۳ آبادی دارای سکنه و ۱۶ آبادی آن خالی از سکنه است.


تقسیمات کشوری



  • بخش مرکزی شهرستان مرند
    • دهستان بناب
    • دهستان دولت آباد
    • دهستان زنوزاق
    • دهستان کوچسارای(کشکسرای)
    • دهستان میشاب شمالی
    • دهستان هرزندات شرقی
    • دهستان هرزندات غربی گلین قیه
شهرها: زنوز، مرند، کشکسرای و بناب جدید.

شهرها: یامچی


درباره شهرستان مرند


از بناهای تاریخی این شهر می‌توان قلعه قالا و مسجد جامع و امامزاده‌های احمد و یالدور را نام برد.
روستای توریستی پیربول(پیربالا) از روستاهای شهرستان مرند با آن کوههای رفیع و دره‌های افسانه‌ای یکی از مشهورترین روستاهای استان آذربایجان شرقی است و تنها روستایی است که قبور پیر(شامان-قام)ها را حفظ نموده است این روستا در ۱۹ کیلومتری جنوب غرب شهر مرند ودقیقا در دامنه‌های میشوو داغ قرار دارد. روستای زمهریر مرتفع‌ترین و ودر بیشتر اوقات سردترین روستای شهرستان مرند می‌باشد که مناظر زیبایی جهت بازدید گردشگران داخلی و خارجی دارد ودر ۵ کیلومتری زنوز واقع می‌باشد.
 

admin

Administrator
عضو کادر مدیریت
شهرستان مرند

شهرستان مرند یکی از شهرستان‌های استان آذربایجان شرقی است که در شمال شرقی آن واقع گردیده است. مرکز این شهرستان شهر مرند بوده که در 71 كیلومتری شمال غرب تبریز و 724 کیلومتری شمال غرب تهران در محور ارتباطی اروپا و آسیای میانه قرار گرفته و دارای 2 بخش، سه شهر، 9دهستان و 129 آبادی بوده كه 113 آبادی دارای سكنه و 16 آبادی آن خالی از سكنه است.
در دایره المعارف بزرگ اسلامی آمده است كه مرند مركز سكونت اقوامی مهم در دوره كلده و آشور بود. بطلمیوس از این شهر به نام ماندگار یاد کرده است. به عقیده ویلیامز جاكسون، مرند پایتخت شهرستان واسپورگان در دوره ساسانیان بود و بقایای آتشكده ای در تپه خاكستری مرند دلیل همین مدعاست. آب و هوای مساعد کوهستانی، برف و باران كافی و مراتع و چمن زارهای سرسبز؛ جاذبه های طبیعی زیادی را در دره ها و کوه های منطقه به وجود آورده است. کوه کیامکی داغ و رودخانه ارس به همراه چشمه های آب معدنی از مهم ترین جاذبه های طبیعی مرند به شمار می آیند. به نظر آنوبانینی مرند به واسطه ی حاصل خیزی خاک و دارا بودن آب كافی از شهرستان های مهم كشاورزی استان آذربایجان شرقی محسوب می شود. بناهای متعدد تاریخی از جمله: مسجد جامع مرند، کاروان سرای هلاکو و تپه های باستانی، قلعه ها، پل ها، حمام های قدیمی و آرامگاه های مشاهیر از دیگر مکان های دیدنی شهرستان مرند محسوب می شوند.
آب و هوای مساعد کوهستانی، برف و باران كافی، مراتع و چمن زارهای سرسبز، جاذبه های طبیعی زیادی را در دره ها و کوه های منطقه به وجود آورده است. کوه کیامکی داغ و رودخانه ارس به همراه چشمه های آب معدنی از مهم ترین جاذبه های طبیعی مرند به شمار می آیند. بناهای متعدد تاریخی از جمله مسجد جامع مرند، کاروان سرای هلاکو و تپه های باستانی، قلعه ها، پل ها، حمام های قدیمی و آرامگاه های مشاهیر از دیگر مکان های دیدنی شهرستان مرند محسوب می شوند.
مرند در اصل به زبان آذری "مارنده" بوده، مار همان كلمه ماد است كه در زبان آذری به مار تبدیل شده است. نام یونانی مرند "مرو" است و احتمالا از قومی به همین نام كه این منطقه را تا دریاچه ارومیه تحت اشغال داشته اند گرفته شده است. نام قوم مروا با پسوند "ند" به شكل مرواند به معنی جایگاه قوم مروا درآمده است كه در طول زمان به مرند تبدیل شده است. در تقویم البلدان آمده كه واژه مرند به زبان ارمنی به معنای دفن یا دفینه است. ارامنه معتقدند مرند محل دفن حضرت نوح است.
به نظر آنوبانینی تاریخ مرند به چند قرن پیش از میلاد مسیح می رسد. در دایره المعارف بزرگ اسلامی آمده است كه مرند مركز سكونت اقوامی مهم در دوره كلده و آشور بود. بطلمیوس از این شهر به نام ماندگار یاد کرده است. به عقیده ویلیامز جاكسون، مرند پایتخت شهرستان واسپورگان در دوره ساسانیان بود و بقایای آتشكده ای در تپه خاكستری مرند دلیل همین مدعاست. در سفرنامه ویلیامز جكسون آمریكایی، درباره وجه تسمیه مرند آمده است كه بنای این شهر به امر دختر ترسایی به نام "ماریا" گذاشته شد. وی كلیسای بزرگی در این محل بنا كرد كه اكنون مسجد جامع شهر است به همین دلیل نام این شهر "ماریانا" خوانده شد كه بعدها به مریند، مروند، ماریانه، و سپس به مرند تغییر نام یافت.
آثار كلیسای قدیمی این شهر هنوز پابرجاست و صلیب هایی بزرگ و كوچك به شكلی زیبا دور تا دور قسمت فوقانی آن را پوشانده اند. از سویی دیگر برخی از محققین مرند را تغییر یافته كلمه "مادوند" و "مارند" یعنی محل زندگی مادها ذكر كرده اند.
شواهد تاریخی نشان می دهد كه مرند در روزگار قیام بابک خرم دین جزو قلمروی او بود و محمد روادی حكم ران مرند از بابک اطاعت می كرد. پس از دوره روادیان، دیگر نامی از مرند برده نمی شود، ولی وقایع عمومی منطقه نشان می دهد كه این ناحیه تا حدود نخجوان، ایروان، تفلیس، شیروان، شماخی، خوی و آن محل نبرد حكومت های آذربایجان، گرجستان و ارمنستان از یک سو و فرستادگان خلفا از سوی دیگر بوده است. با برقراری نظام ایلخانی پس از حملات مغول، سلاطین ایلخانی بر مراغه، تبریز و سلطانیه حكومت راندند. در دوره تیموریان و پس از آن مرند مانند سایر شهرها دچار غارت و جنگ و ویرانی شد.
در دوران صفویه به خصوص در زمان شاه اسماعیل اول كه ایرانیان در جنگ چالدران شكست خوردند، ‌تمامی آذربایجان به تصرف عثمانی ها در آمد و مرند هم مانند سایر شهرها از این قاعده مستثنی نبود. حتی به دلیل موقعیت سوق الجیشی، بیش تر از سایر نقاط مورد تاخت و تاز قرار گرفت. در زمان شاه عباس، حكومت مرند به امیری به نام سلطان جمشید خان دنبلی داده شد و این شهر مركزیت حكومتی پیدا كرد. در سال 1016 هجری قمری، شاه عباس برای نبرد با عثمانیان مرند را پایگاه خود قرار داد.
در دوره قاجاریه به دلیل رونق فعالیت های صنعتی، بازرگانی و معدنی ماورای ارس و داد و ستد بین تبریز و خوی با باكو و تفلیس و مهاجرت و مسافرت مردم آذربایجان به روسیه هم چنین لزوم مبادلات پستی و راه كاروانی، بر شهرت و آبادانی مرند افزوده شد. در دوره انقلاب مشروطیت "شجاع نظام مرندی" در مرند، زنوز و منطقه علمدار و گرگر به مخالفت با مشروطیت و طرف داری از استبداد برخاست. در این زمان راه مرند راه بازرگانی ایران به اروپا و روسیه بود و برای تبریز از لحاظ تأمین آذوقه و مایحتاج زندگی اهمیت اساسی داشت. این راه بارها توسط افراد "شجاع نظام مرندی" مسدود شد، اما سرانجام این مرد با یک بمب پستی كه توسط مشروطه خواه معروف "حیدر خان عمو اوغلی" از تبریز فرستاده شد، به هلاكت رسید.

منابع:
iran-travel (dot) blogfa (dot) com
fa (dot) wikipedia (dot) ir
 

admin

Administrator
عضو کادر مدیریت
مرند

map_marand.gif

نگاهی گذرا به شهرستان مرند
شهرستان مرند با وسعت 3844 کیلومتر مربع در شمال غرب استان آذربايجان شرقي واقع است که از شمال به شهرستان جلفا، از شرق به شهرستان ورزقان، از جنوب به شهرستان شبستر و از غرب به شهرستان خوي در استان آذربایجان غربی محدود مي شود. بيش از دو سوم اراضي شهرستان را ناهمواريها و يک سوم آن را مسطح و جلگه اي تشکيل مي دهد.
جغرافیای طبیعی شهرستان مرند
آب و هوا: ميزان متوسط بارندگي در مناطق مختلف شهرستان متفاوت بوده و بين 220 ميلي متر در منطقه هرزندات و يكانات و 373 ميلي متر بارندگي در حومه مرند و پيام در سال با پراكنشهاي متوسط در نوسان مي باشد. ميزان بارندگي در سال 1373، 4/380 ميلي متر و در سال 1374 حدود 7/234 ميلي متر بوده است كه 30 درصد آن در فصل بهار، 5/10 درصد در فصل تابستان 37 درصد در فصل پائيز و 5/22 درصد آن در فصل زمستان نازل گرديده است. در چند سال اخير اين شهرستان به جهت عدم بارندگي نزولات آسماني دچار خشكسالي شده و خسارات فراواني را متحمل گشته است. جريانهاي هوائي مختلف بر روي اقليم اين شهرستان تاثيرات متفاوت و متغيري را مي گذراند كه در نگاه اصلي در فصل گرم (از اوايل ارديبهشت تا اوائل مهر) و سرد (از اوائل مهر تا اواخر فروردين) زيانزد مردم محروم و زحمتكش منطقه مي باشد. بطور كلي در اين شهرستان حداقل درجه حرارت مطلق 22-درجه سانتيگراد و حداكثر آن 37 درجه سانتيگراد بوده و تعداد روزهاي يخبندان از 109 روز تجاوز نمي كند. وجود آب و هواي معتدل سرد و همچنين نامناسب بودن بارش سبب گرديده كه پوشش گياهي از آب و هواي مرند تابعيت نمايد. بدين معني كه اگر بارش و ميزان نزولات هوا متناسب باشد پوشش گياهي بهتر رشد كرده و در غير اين صورت وضع پوشش گياهي مطلوب نخواهدبود. پوشش گياهي اين منطقه از نوع استپ بوده و در بهار رويش گياهي به مدت 11 روز تمام مناطق كوهستاني ميشاب و ساير مناطق را مي پوشاند ارتفاع گياهان تا 60 سانتيمتر نيز مي رسند.
ارتفاعات مهم و پستی و بلندی ها: نظر به اينكه شهرستان مرند در منطقه كوهستاني قرارگرفته و بيش از دوسوم مساحت آن اراضي ناهموار تشكيل مي دهد. بنابراين ارتفاع اراضي جلگه اي از سطح دريا بين 900 تا 1500 متر متغير بوده كه ارتفاع پستترين نقطه در دشت يكانات از سطح دريا 900 متر و در مرتفع ترين نقطه يعني قله ميشاب (ميشو) بالغ بر 3125 متر مي گردد. از ديگر ارتفاعات مهم اين منطقه مي توان به كوه سنگبران (سمبوران) 1727 متر، كوه علي علمدار 3155 متر، كوه گچي قلعه سي 1649، بوغداداغ 2385 متر و ديوان داغ 2344 متر اشاره كرد.
پوشش گیاهی: پوشش گياهي خاص منطقه استپي مرند انواع گونها و خارها مي باشد ولي عمده ترين پوشش گياهي، علوفه هايي هستند كه اغنام و احشام از آنها استفاده مي نمايند بايد گفت در ميان اين پوشش گياهي، گياهان داروئي نظير كاكوتي، پونه، اوغلان اوتي، ختمي كوهي، قازاياقي، پنيرك، قال قان، اوشقون(ريواس) پياز كوهي و دهها گياه دارودي ديگر كه همه از نظر طبي حائز اهميت مي باشند.
منابع آبی: وجود آب هاي سطح الارضي، رودها، چشمه ها و قنوات، آب هاي تحت الارضي به كشاورزي جايگاه خاصي بخشيده ولي با اين ويژگي هنوز دشت هاي مرند، هرزندات با مشكل كم آبي مواجه هستند عمده مصرف آب در شهرستان مرند در بخش كشاورزي متمركز گرديده است كه حدود 90 درصد اين مصرف از آب هاي زيرزميني با حدود 750 حلقه چاه عميق و نيمه عميق تامين مي گردد. حجم آب مصرفي شهرستان در قسمت آب هاي زيرزميني حدود 250 ميليون مترمكعب تخمين زده مي شود رودخانه هاي مهم شهرستان عبارتند از: زيلبرچاي، زنوزچاي، قره چاي ( كشكسراي) شيخ چاي.
تقسیمات کشوری
شهرستان مرند از شهرهاي کشکسراي، يامچي، زنوز و مرند تشکيل شده و داراي 2 بخش مي باشد که بخش مرکزي از دهستان هاي بناب، دولت آباد، ميشاب شمالي، کشکسراي، زنوزق، هرزندات شرقي و هرزندات غربي و بخش يامچي از دهستان هاي ذوالبين و يکانات تشکيل شده است.
جمعیت
در آخرین سرشماري سال 1385، جميعيت شهرستان مرند در حدود 215،229 نفر بوده است.
جغرافیای تاریخی شهرستان مرند
بر اساس تحقيقات به عمل آمده مرند در اقتدار کلده و آشور مرکز مهمي بوده است.جماعتي که در اين منطقه سکونت داشته اند تا درياچه اروميه حکومت مي کردند . به روايتي کلمه مرند در زبان ارمني به معناي دفن يا دفينه است که گويند مرند محل دفن نوح پيغمبر است. وبنا به قولي محل دفن مادر نوح پيغمبر مي باشد شاردن فرانسوي مي نويسد اسم اين شهر از يک فعل ارمني به معني دفن کردن گرفته شده است.مورخان قديم نوشته اند که مرند پايتخت واسپورگان در دوره ساساني بوده و بقاياي آتشکده اي در تپه خاکستري مرند مي تواند دليل آن باشد.(سفرنامه ويليامز جاکسون روايتي نيز وجود دارد که مرند از نام دختر ترسايي به نام ماريانا گرفته شده است که به معني ماريانه است . کلمه مرند نيز مورد استفاده بوده است. در تواريخ قديم نقطه اي که از لحاظ جغرافيايي منطبق با سرزمين مرند بوده بنامهاي مورندا و مانداگارانا معروف بوده است نشانه هايي ازتمدن ساساني و مادها در اين منطقه وجود دارد که از طرف بسياري از مورخان تاييد شده است . بطلميوس جغرافيدان معروف يونان از اين منطقه بنام مانداگارانا ياد مي کند که منطبق بر مرند امروزي است.
آثار تاریخی و دیدنی شهرستان مرند
مسجد جامع مرند: مسجد جامع مرند در مزكز شهر مرند واقع شده است طبق كتيبه محراب مسجد اين بنا در سال 731 هجري در زمان سلطنت ابوسعيد بهادرخان از محل خيرات مردم مرند و جزيه اي كه در آن زمان از غير مسلمان مي گرفتند به توليت حسين بن محمود ابن تاج خواجه ساخته شده است. امروزه كف مسجد به اندازه سه پله (80 سانتي متر) از سطح كوچه مجاور پايين تر مي باشد و دالاني به طول 12 متر با سه طاق گنبدي، ورودي را به شباستانها مربوط مي سازد در سمت چپ اين دالان، شبستان جنوبي با گنبدي كم خيز واقع شده كه بر فراز آن كتيبه اي از سنگ با عبارت ذيل به چشم مي خورد: «امر بتجديد هذا المعماره العبد الفقير خواجه حسين بن سيف الدين محمود بن تاج خواجه في اواخر شوال سنه اربعين و اربعمائه»
محراب به عرض 75/2 و ارتفاع 6 متر در قسمت جنوبي مسجد واقع شده و مزين به آيات قرآني به خط كوفي و گچبري هاي زيبا بديع مي باشد. كتيبه تاريخ محراب در قسمت قوس بزرگ بالاي آن به شرح ذيل ديده مي شود: « جدد من فواضل الانعام السلطان الاعظم مالك رقاب الامم ابوسعيد بهادرخانه خلدالله ملكه في احدي و ثلثين و سبعمائه هجريه» در فاصله دو ستون تزئيني و گچبري كنار محراب نام سازنده محراب به خط رقاع نوشته شده است: «عمل عبدالفقير نظام بند گير تبريزي» در داخل هلال در پايين دو كتيبه مزبور كتيبة گچبري ديگري به خط رقاع بدين مضمون به چشم مي خورد: «وقف من مال خيرته مدينه مرند علي مصالح هذا المسجد الجامع و شرط التوليه العبد الضعيف حسين بن محمود بن تاج خواجه»
کاروانسرای مرند: اين كاروانسرا كه به جهت واقع شدن در نزديكي مرند به اين نام موسوم گشته است. قطعاً در اصل نام ديگري داشته است كاروانسراي مذكور در 23 كيلومتري مرند و در سر راه جلفا و در دشت الكي واقع شده است تاريخ بناي اين كاروانسرا (به سال 731 هجري قمري و عهد ابوسعيد بهادرخان) نسبت داده شده است فعلاً جز تلي خاك آثاري از آن باقي نمانده است اين كاروانسرا (يكي از باشكوهترين بناهاي زمان خود بوده و شايد هم قلعه يا مقر حكومتي شخص با نفوذي بوده است گروهي به جهت نزديكي نام محل به نام هلاكوه ايلخان مغول ساختمان اين بنا را به هلاكو نسبت مي دهند چرا كه الكي گاهاً هلاكو خوانده مي شود. تا چندين سال پيش سردر كاروانسرا كه طاق روي آن خراب شده بود نمايان بود كه ارتفاع آن به 9 متر مي رسيد. صفحة خارجي آن از نيم ستون زاويه كتيبه اي به عرض 25 سانتي متر شروع مي شده كه به حروف كوفي نوشته شده بود اين حروف از سفال بدون لعاب در زمينة كاشي آبي روشن نوشته شده بود.
مسجد بازار: مسجد بازار كه در مدخل شهر واقع شده حدود 300 متر مربع مساحت دارد بر روي چهار ستون سنگي استوانه اي قرار گرفته است بنا به اظهار مهمترين محلي در روزگاران قديم ديري بوده كه بعداً به علت انتساب به مادر حضرت نوح تبديل به يك مسجد گرديده است در شهر مرند همچنين چند بناي باستاني وجود دارد كه به اندازة كافي مورد مطالعه قرار نگرفته اند. در حاليكه اگر چنين مي شد احتمالاً گوشة تاريكي از تاريخ فرهنگ گذشته اين شهر روشن مي شد از جمله اين بناها دو امامزاده به نامهاي امامزاده احمد در قسمت غربي شهر و در كوه امامزاده ابراهيم واقع در كوي يالدور مرند و نيز تاع و مقابر مربوط به اصحاب علم و عرفان بنامهاي پير اسمعيل در محلة يالدور، پير اسحق در محلة گلعذاريها و پير خموش در كوچة صمصامي مي باشد.
اقتصاد
اقتصاد مرند بيشتر بر پايه کشاورزي استوار است . تمام منطقه مرند بنا به شرايط طبيعي - دامداري- کشاورزي و باغداري مناسب مي باشد محصولات مهم مرندغلات ( گندم وجو) که بالاترين توليد را در ميان شهرهاي آذربايجان شرقي دارد حبوبات-سبزيجات وسيفي جات است که بسيارمعروف مي باشد باغداري بسيار رايج و از محصولات مهم آن مي توان زردآلو و انگور را نام برد که علاوه بر مصارف داخلي مقداري به عنوان خشکبار صادر مي شود. وسيب زنوز که طعم بخصوصي داشته که شهرت جهاني دارد.اما در سالهاي اخير بعلت کاهش آب سفره هاي زيرزميني کشاورزان تدابيري جهت تطبيق باشرايط آب و هوايي انديشيده اند که براي مقابله باخشکسالي وکمبودهاي آب زراعتي تحول نويني در نوع کشت محصولات ابداع نموده اند
از آن جمله ميتوان به کشت زعفران که در اقتصاد کشاورزي به ( گياه طلائي ) مشهور است . اخيرا به صورت گسترده در دهستان بناب واقع در شرق مرند ترويج گرديده است و از مرغوبيت بي نظير و معروفيت خاصي برخوردار شده است و از حيث کيفيت بازرگانان آن را به محصول استان خراسان ترجيح مي دهند. و ضمنا دراين راستا تحول درکشت سنتي به کشت پسته نيز در بخش يامچي واقع در قسمت غرب مرند همت گماشته اند که اميد مي رود موجب تحول چشم گيري در اقتصاد کشاورزي گردد.
صنعت
صنعت مرند به همت مسئولين و با ايجاد شهرک صنعتي درقسمت شمالي و با رغبت بخش خصوصي چشم انداز نويد بخشي نمايان است. به طوري که با راه اندازي واحدهاي کائولن شوئي و صنايع جنبي آن و صنايع پارس پروفيل - کنسانتره - صنايع کاشي وسراميک ومشارکت مردم در راه اندازي و سرمايه گذاري هاي صنعتي جديد اميد مي رود گام مهمي در رفع بيکاري و اشتغال زايي جديد تحولي عظيم در زندگي مردم بهبود نسبي به وجود آيد از صنايع مهم ديگر آن که بيشتر بخش روستايي به آن اشتغال دارند صنايع قاليبافي مي باشد که شديدا اقتصاد روستايي را تحت تاثير قرار داده است. و از ديگر صنايع آن مي توان به صنايع فتيله بافي و گليم بافي و توليد آجر و مصالح ساختماني اشاره نمود.


برگرفته از: وب سایت فرمانداری شهرستان مرند
 
بالا