• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

همه ايراني هاي ايران انجمن

ahmadfononi

معاونت انجمن
منطقه, پتانسیلی, دزفول, زویه, زاویه, سبز منطقه زاویه دزفول (زویه) پتانسیلی سبز

dezful_zaviye_nature.jpg


نمایی از منطقه روستاهای هفت گانه زاویه دزفول .
باغات منطقه زاویه دزفول (زویه ) از مرغوب ترین باغات مرکبات کشور محسوب شده و محصولات آن به اقصی نقاط کشور عرضه می شود.

اراضی معروف به زاویه های دزفول در جنوب غرب شهرستان دزفول واقع گردیده اند کل محدوده اراضی از شرق به رودخانه دز ، از غرب به رودخانه بالارود ، از جنوب به محل اتصال دز و بالارود (پل حمید آباد در مسیر جاده دزفول ـ شوش ) و بالاخره از شمال به كانال غربی شبكه دز معروف به W.M.C محدود می گردد .
كل وسعت ناخالص اراضی منطقه بالغ بر 3100 هكتار می باشد. باغات روستاهای زاویه دزفول مساحتی حدود یک هزار هکتار از منطقه را به خود اختصاص داده اند . فاصله ابتدای منطقه تا شهرستان دزفول حدود 5 كیلومتر می باشد .

روستاهای واقع در محدوده شامل هفت روستا بنام های حاجیان ، مرادی ، حمودی ، عزیب ، مشعلی ، خرسون و سیدون می باشد .
 

ahmadfononi

معاونت انجمن
پیر بانگ گو شهرستان دزفول ؛ میهمانی سخاوتمندانه ی طبیعت

بقعه عارف شیخ ابراهیم معروف به پیر بانگ گو در منطقه شهیون و به فاصله هوایی ۴۰ کیلومتری و جاده ای ۵۵کیلومتری از شهر در شمال شهرستان دزفول و بعد از روستای حسن آقا در دامنه کوه سگریون واقع شده است.

صاحب بقعه یکی از بزرگان و افراد صالح منطقه بوده (امام زاده نبوده است) اما با توجه به اینکه موذن بوده به ایشان پیر بانگ گو (اذان گو) و یا در اصطلاح محلی ” پیر بُنگو” گفته می شود و اهالی منطقه نذورات خود را به این محل می آورند.
ساختمان بقعه پیربانگ گو در حدود ۵۰ سال است که بر روی قبر ایشان ساخته شده و از نظر معماری دارای ویژگی خاصی نیست اما گنبد سبز رنگ زیبای کوچکی بر روی آن قرار گرفته که هماهنگی با طبیعت اطراف آن دارد. با این همه دلیل جذابیت آن، به دلیل قرارگیری در دامنه کوه سگریون که ارتفاعی بالغ بر ۱۶۵۰ متر دارد و آب و هوای مناسب منطقه اطراف است.



 

ahmadfononi

معاونت انجمن
صاحب بقعه یکی از بزرگان و افراد صالح منطقه بوده (امام زاده نبوده است) اما با توجه به اینکه موذن بوده به ایشان پیر بانگ گو (اذان گو) و یا در اصطلاح محلی ” پیر بُنگو” گفته می شود و اهالی منطقه نذورات خود را به این محل می آورند.
ساختمان بقعه پیربانگ گو در حدود ۵۰ سال است که بر روی قبر ایشان ساخته شده و از نظر معماری دارای ویژگی خاصی نیست اما گنبد سبز رنگ زیبای کوچکی بر روی آن قرار گرفته که هماهنگی با طبیعت اطراف آن دارد. با این همه دلیل جذابیت آن، به دلیل قرارگیری در دامنه کوه سگریون که ارتفاعی بالغ بر ۱۶۵۰ متر دارد و آب و هوای مناسب منطقه اطراف است.

 

ahmadfononi

معاونت انجمن
ارتفاع این بقعه از سطح دریا در حدود ۸۳۰ متر می باشد و مکانی زیبا و مناسب برای کوهپیمایی برای سنین مختلف و به خصوص خانواده ها است و گردشگران زیادی برای استفاده از طبیعت زیبای منطقه به این محل سفر می کنند.
در اطراف بقعه دو قبرستان قدیمی وجود دارد ، یکی در نزدیکی بقعه و دیگری با فاصله و در ارتفاع بالاتری از آن قرارگرفته و به صورت متروکه می باشد و قدمت آن بیش از ۳۰۰ سال برآورد شده است. بر روی برخی سنگ های این قبرستان کنده کاری و حکاکی هایی صورت گرفته و به دلیل دست نخورده بودن و قدمت این قبرستان و مجموعه، به عنوان یکی از پیشنهادات برای ثبت در فهرست آثار ملی ارائه شده است.

 

ahmadfononi

معاونت انجمن
از دیگر ویژگی های پیر بانگ گو چشمه ایست که در کنار آن جاریست و کوهنوردان و گردشگران آب مورد نیاز خود را می توانند از آن تأمین نمایند و به تازگی اطراف آن بهسازی شده است.
بهترین زمان برای رفتن به این منطقه در فصل زمستان و اوایل بهار می باشد.
این منطقه با وجود بهره مندی از طبیعت بکر از نظر راه دسترسی از شرایط خوبی برخوردار بوده و به راحتی با هر نوع وسیله نقلیه ممکن می باشد. از جمله پوشش های گیاهی این منطقه می توان به درخت بلوط ، بنک و نیز بوته های بادام و گل های شقایق در اطراف بقعه اشاره کرد.
با توجه به موقعیت قرارگیری و سایر شرایط منطقه ای، بقعه زمینه توسعه و پتانسیل های خوبی را برای استفاده بیشتر گردشگران دارا می باشد.





 

ahmadfononi

معاونت انجمن
خانه تاریخی تیزنو ، نماد زیبای معماری دزفول

بدنه بافت قدیم دزفول را خانه ها و بناهایی آجری تشکیل می دهد که صرفنظر از شکل و اندازه از هویتی خاص تبعیت می کنند هویتی آجری با نوع معماری خاص منطقه دزفول ، شهری با زبان آجری . خانه تاریخی تیزنو به شماره ۲۵۷۳ در ردیف آثار ملى ایران به ثبت رسیده و یکی از بزرگترین و زیباترین خانه های محله قلعه است که در ضلع شرقی میدان اصلی این محله واقع شده است. پیکره اصلی خانه متعلق به دوره صفویه است که تغییرات عمده ای در دوره قاجار و اوایل پهلوی به خود دیده است .
trans.gif





محله قلعه قدیمی‌ترین محله شهر دزفول بوده که در اصل به خاطر همجواری با قلعه نظامی که به خاطر حفاظت از پل ساسانی ساخته شده بود به این نام شهرت یافته است.
 

ahmadfononi

معاونت انجمن


خانه تیزنو دزفول برگرفته از هویت غنی معماری دزفول با مصالحی از آجر و خشت و به شیوه یک ایوانه اصفهانی ساخته شده است . ورودی بنا در مجاورت حوزه علمیه معزی قرار گرفته است . و ورود به خانه از ضلع غربی بنا و از سمت مرکز محله قلعه صورت می گیرد. ( با احداث خیابان ساحلی این مرکزیت از بین رفته است.) در دو طرف سردر ورودی سکوهای کوچکی به نام خواجه نشین قرار دارد که برای استراحت رهگذارن خسته و یا نشستن کسی که جهت باز شدن در به انتظار مانده مورد استفاده قرار می‌گرفته است.
پس از عبور از سردری بزرگ و زیبا وارد فضای مسقفی به نام ” هشتی ” می‌شویم که به عنوان فضای تقسیم کننده عمل می نموده به نحویکه از سمت چپ آن به بیرونی (قسمت پذیرایی از میهمانان ) و از سمت راست آن به اندرونی‌ (فضای خصوص خانه) می رسیم. بعلاوه هشتی به دلیل ایجاد محرمیت، مانع دید مستقیم رهگذران از بیرون به فضاهای داخلی می‌شود. زیر سقف عرق چین هشتی رسمی بندی ( کاربندی ) شده است و این رسمی بندیها از نوع دوازده ضلعی هشت و نیم هشت پرکار می‌باشد. کفساری هشتی از جنس قلوه سنگ رودخانه ای می‌باشد. اندرونی یا حیاط اختصاصی بنا معمولا جهت سکونت اهالی خانه مورد استفاده قرار می‌گرفته که در حال حاضر ورودی آن از سمت هشتی مسدود و در تملک شخص دیگریست.
بعد از گذر از هشتی ، به فضای بیرونی خانه می رسیم حیاطی زیبا که در نگاه اول چشم هر بیننده ای را خیره به آجرکاری های دور تا دور آن می کند که معماران زیردست دزفولی با ظرافتی خاص طرح های شگفت و زیبایی را با آجرهای تکامل یافته دوره صفویه خلق کرده اند. نمای زیبای خانه با قوس های رومی و پنج و هفت با وجود تنوع خود تقارنی زیبا و شکوه خاصی را به نمایش گذاشته است.
 

ahmadfononi

معاونت انجمن

بیرونی:
فضای اصلی خانه درونگرا بوده و دارای یک ایوان اصلی در طبقه همکف و دو ایوان فرعی در طبقه اول است. کفسازی حیاط با استفاده از آجرهایی با ابعاد ۲۰٫۲۰٫۳ صورت گرفته است. بنا دو طبقه بوده و طبقه همکف آن به واسطه ۴ پله از سطح حیاط بالاتر می‌باشد. در جلوی ایوان اصلی و اتاق‌های طبقه همکف صفه قرار دارد.
در نماهای داخلی و بیرونی این بنا در قسمت بالای طاقها با استفاده از آجر خوون چینی های زیبا و ظریفی با طرحهای متنوع اجرا گردیده که نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند.
نمای ایوان اصلی با ارسی مسدود شده بود که تابش نور خورشید به قطعه شیشه های رنگی ارسی تلألو زیبایی را در ایوان به وجود می آورده است. در دو طرف ایوان اصلی اتاقهای کوچکی قرار دارد که به آنها “غلام گردش یا گوشوار” گفته می‌شود.
 

ahmadfononi

معاونت انجمن


ورود به ایوان اصلی از طریق این اتاقهای کوچک صورت گرفته است. بعدها به دلیل سکونت چندین خانواده فامیلی در این خانه از آنها به عنوان مطبخهای خانوادگی نیز استفاده شده و ارسی ایوان از میان برداشته شده است. از دیگر فضاهایی که در اکثر خانه های قدیمی دزفول دیده میشود وجود دو نوع زیر زمین است ،شبستان و شوادان . شبستان این خانه که نسبت به سطح حیاط حدود ۱۵۰ سانتیمتر پایین تر می‌باشد، دارای سه ورودی است که به واسطه چند پله ارتباط آن با حیاط برقرار می‌شود. شبستان با مصالح بنایی ساخته شده ؛ دیوارهای آن باربر بوده و وزن دیوارهای طبقات فوقانی را به زمین منتقل می‌نماید. نورگیری شبستان از طریق روزن های متعدد و کوچکی صورت می‌گیرد که در نمای صفه مشاهده می‌شوند. اختلاف سطح طبقه همکف با حیاط این امکان را فراهم می‌کند تا نورگیری شبستان به آسانی انجام شود. شیبدار بودن کف این روزنها موجب انعکاس نور به شبستان شده به نحوی‌که تمام فضاها را روشن می‌کند.
 

ahmadfononi

معاونت انجمن


شوادان بنا نسبت به شبستان در سطحی بسیار پایین تر قرار گرفته است. شوادان های دزفول ، حفره هایی دست کند می باشد که در دیوارها و سقف آن از هیچ نوع مصالح بنایی استفاده نشده و فقط در کفسازی و ساخت پله های آن آجر به کار رفته است. شوادان ها یکی از ویژگی های خاص و ویژه معماری دزفول است که کاربری های متنوعی داشته است از جمله کار تهویه هوا و خنکی ساختمان را بر عهده داشته ، به این صورت که شوادان دریچه ای در بیرون خانه برای ورود هوا داشته و با توجه به عمق شوادان و رطوبت موجود در آن ، هوای در شوادان خنک شده و این هوای خنک از طریق کانال هایی در بخش های مختلف ساختمان توزیع می شده است. علاوه بر آن به عنوان محلی خنک و آرام در تابستان ها مورد استفاده قرار گرفته ، همچنین این شوادان ها به خانه های همجوار راه داشته است و به این صورت ارتباط نزدیکی میان همسایه ها وجود داشته است.
 

ahmadfononi

معاونت انجمن


شیب موجود در سقف پلکانی که ارتباط حیاط با صحن شبستان را برقرار می کند نیز با مصالح آجری تزئین و بدینوسیله از ریزش سنگهای بستر طبیعی زمین نیز جلوگیری می نموده اند. لازم به ذکر است حفر شوادان به دلیل استحام زیاد بستر طبیعی زمین در دزفول که از سنگ کنگلومرا است میسر شده است گفتنی است کنگلومرا سنگی رسوبی است که وجود ذرات گل و آهک در لابه لای آن مانند ملات بسیار مستحکمی عمل نموده که این ذرات را به هم متصل می نماید. در دو طرف حیاط راه پله هایی با پله های بلند قرار دارد که ما را به طبقه اول ساختمان هدایت می کنند ، در طبقه اول صفه هایی آجر فرش شده قرار دارد که در گذشته در فصولی که هوا مساعد بوده ، از آن به عنوان محلی برای استراحت و دور هم نشینی استفاده می شده است. و در حال حاضر نیز با توجه به نزدیکی خانه تیز نو به ساحل زیبای رود دز و موقعیت خاص قرار گیری آن در شهر دزفول ، منظره ای چشم نواز و دل انگیز را در جلو دید بازدید کنندگان به نمایش می گذارد.
نام گذاری خانه :
دلیل نام گذاری این خانه تاریخی به اسم تیزنو ، نام مالک آن بوده است .
در حال حاضر خانه تیزنو تغییر کاربری داده و به عنوان اداره میراث فرهنگی دزفول از آن استفاده می شود و یکی از جاذبه های گردشگری دزفول محسوب می شود .
گردشگرانی که از دزفول بازدید می کنند می توانند لذت میهمانی جشن آجر را در آن به نظاره بنشینند.
 
بالا