• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

تجزیه و تحلیل وضعیت جوی در سال زراعی 93-94 /فصل دوم( دي- بهمن-اسفند)

وضعیت
موضوع بسته شده است.

DR WHO

کاربر ويژه
There is also the possibility that the system stays suppressed. In other words, the subtropical energy and moisture never join forces with the polar jet energy and cold front, bringing only light precipitation north of the Mid-Atlantic states.
 

DR WHO

کاربر ويژه
سردچال یا کم فشار بریده : فرودی است که در شاخص مداری از جریان اصلی بادهای غربی بریده شده و بصورت یک کم ارتفاع پر از هوای سرد در منطقه گرم جنوب بادهای غربی قرار می گیرد.و ناپایداری ایجاد می کند سرچال مانند موجهای کوتاه در ناحیه زیرین خود ناپایداری بوجود می آورد و چون بیشتر اوقات در یک منطقه ساکن می ماند بارشهای درازمدت را منجر می شود.

در این تحقیق یکی از سنگین ترین بارش های نواحی جنوبغرب و مرکز ایران (11/9/87) طی چهار سال اخیر (1387 تا 1390) که دلیل رخداد آن پدیده سردچال بوده است، هدف این پژوهش این است به واکاوی ترمودینامیکی این بارش بپردازد. ابتدا آمار بارش روزهای بارندگی از سازمان هواشناسی اخذ گردید و نقشه های سطح دریا، سطح 500 هکتوپاسکال، نقشه نم ویژه، نمودار هاف-مولر و تاوایی نسبی برای روزهای مورد مطالعه ترسیم شد. نتایج حاصل از محاسبه شاخص ها نشان داد که میزان ناپایداری در حد قابل توجهی برای ایجاد بارش سنگین بوده است همچنین نقشه نم ویژه بیانگر آن بود در روز بارش شدید نم ویژه از میزان بالایی برخوردار بوده است که از طریق آنتی سیکلون مستقر بر روی عربستان رطوبت دریای سرخ ، دریای عرب و خلیج عدن به جنوبغرب و نواحی مرکزی ایران تزریق شده است و رطوبت این بارش را تامین کرده است. میزان قابل توجه تاوایی نسبی نیز حاکی از آن است که موقعیت قرار گیری محور ناوه بر روی خلیج فارس و جنوب عربستان و مقادیر کمیت تاوایی نسبی با یکدیگر منطبق هستند.


چرخندها و واچرخندهاي سطح زمين در مناطق عرض هاي مياني عمدتا ناشي از امواج کژفشار سطوح مياني و زبرين اند. براي بررسي سازوکارهاي تشکيل و تقويت اين سامانه هاي جوي، شناسايي امواج کژفشار و مطالعه جنبه هاي ديناميکي آن ها ضروري است.
در اين مقاله که بخش اول از مقاله 2 شماره اي است، با استفاده از داده هاي پيش يابي مديريت بين المللي اقيانوسي و جوي (NOAA) که از سازمان هواشناسي کشور به دست آمد، مطالعه همديدي و ديناميکي براي شناسايي و تحويل بسته هاي موج کژفشار در ماه فوريه 2003 صورت گرفته است. در شناسايي بسته هاي موج، دو روش نمودارهاي هافمولر و وامدوله سازي مختلط به کار رفته است. بسته هاي موج موجود در وردسپهر زبرين در نمودارهاي هافمولر نشان مي دهد که اين بسته هاي موج با سرعت گروهي بزرگ تر از تندي فاز انتشار مي يابند. اين ويژگي بسته هاي موج نشانه اي از تکوين جريان سوي امواج است.
نتايج نشان مي دهد که وجود دو بلاکينگ در شرق اقيانوس هاي آرام و اطلس در دهه اول ماه فوريه، مانع حضور بسته هاي موج هاي کژفشار و فعاليت هاي سطح زمين مرتبط با آن ها شده است.
مقايسه بسته هاي موج مربوط به دو روش شناسايي متفاوت نشان مي دهد که ويژگي بسته موجي که از تاريخ دهم تا پانزدهم فوريه در نتايج روش وامدوله سازي مختلط مشاهده مي شود با ويژگي هاي بسته موج شناسايي شده در نمودار هافمولر همخواني نزديکي دارد. نتايج رديابي بسته هاي موج با روش وامدوله سازي مختلط نشانگر تقويت بسته موج ها روي غرب و تضعيف آنها بر روي شرق اقيانوس هاي آرام و اطلس است که اين امر با تحليل ديناميکي از ديدگاه انرژي در بخش دوم مورد بررسي دقيق قرار مي گيرد.

در اين مقاله سعي شده است سامانه هاي بندالي را كه در اقيانوس اطلس و به ويژه در منطقه درياي مديترانه تشكيل شده اند و منجر به چرخندزايي در شرق مديترانه مي شوند پيامدهايشان ايران را تحت تاثير قرار مي دهد بررسي شوند. بدين منظور ابتدا پستي و بلندي، بادهاي محلي منطقه مديترانه و چرخندزايي بررسي شد و سپس ساختار و انواع سامانه هاي بندالي موجود روي نقشه هاي هواشناسي با شكل معرفي شده است.
همه بندال هاي تشكيل شده در منطقه اقيانوس اطلس از تاريخ 1989 تا 1997 شناسايي شده اند كه نتايج مربوطه در جدولي درهمين مقاله ارايه شده است. البته اين كار به كمك پروفسور استفان كالوكسي از دانشگاه كرنل ايالات متحده امريكا و با داده هاي دريافت شد از مركز NCEP صورت گرفته است.
بندالي شدن سامانه هاي جوي ممكن است به توقف حركت الگوهاي هواشناسي منجر شود كه در طي آن الگوهاي حاكم بر جو نيز روزها و حتي هفته ها در محل خود باقي مي مانند. در اين حالت، وقوع پديده هايي نظير سيل، خشكسالي، دماهاي زياد نرمال، دماهاي كم نرمال و ديگر فرين هاي جوي متحمل هستند. پس شناسايي وقوع آنها در آغاز گسترش حايز اهميت است و با آگاهي از آن مي توان با اطمينان بيشتري وضعيت جوي را براي چند روز آينده پيش بيني كرد.


بارش های سنگین، همه ساله در ایران و جهان خسارت های شدید جانی و مالی را به بار می آورند. پژوهش حاضر، به منظور بررسی سینوپتیک بارش سنگین 6/99 میلی متری یاسوج در روز 20 اسفند سال 1389 به انجام رسیده است. این پژوهش، با دیدگاه محیطی به گردش جوّ صورت گرفته که در آن، ابتدا مقدار بارش رخ داده، توسط ایستگاه های زمینی شناسایی شده و سپس با دریافت داده های سطوح فوقانی جو و تحلیل آن ها، علل ریزش این بارش سنگین مشخص گردید. نقشه های مورد استفاده در این پژوهش، نقشه های فشار سطح دریا، ارتفاع ژئوپتانسیل، ضخامت، جت استریم، تاوایی، پیچانه، وزش رطوبتی و امگا بوده اند. تحلیل نقشه های جوّی نشان دادند که در زمان وقوع بارش سنگین مذکور، پرفشارهای قوی بر روی غرب و مرکز چین، شمال شرقی پاکستان و سیبری مستقر شده و با کم فشارهای واقع بر روی سودان، جنوب شرق آسیا و ایسلند شیو شدید پیدا کرده که این اختلاف فشار شدید، باعث ناپایداری هوا شده است. در سطوح فوقانی جوّ، تشکیل یک بلوکینگ امگایی شکل بر روی سیبری و قرار داشتن ایران در جنوب شرق آن که محل حداکثر جریان چرخندی می باشد، بر شدت ناپایداری ها افزوده است. در زمان رخداد بارش سنگین یاسوج، رودباد جبهه ی قطبی بسیار بزرگی با ضخامت زیاد بر روی ایران استقرار داشته و ضخامت جوّ نیزبر روی منطقه ی مورد مطالعه، زیاد بوده است. در تمامی ترازهای 500 ،600 ، 700 ، 850 ، 925 و 1000 هکتوپاسکال، مقدار پیچانه نیز منفی بوده که سبب ایجاد شرایط کژ فشاری شدیدی شده است. حرکات قائم هوا در ترازهای 500 ، 600 ، 700 هکتوپاسکال در بخش های جنوب و جنوب غربی منفی بوده و ضمن تقویت همگرایی و صعود هوا، با تغذیه ی رطوبتی مدیترانه ، دریای سرخ و خلیج فارس، مقدار رطوبت لازم برای تولید بارش سنگین را فراهم نموده است.



بخشی از ریزشهای جوی منطقه شمال غربی ایران، صرفنظر از عواملی که بطور کلی بارندگی را بوجود می آورند، ناشی از ویژگیهای جغرافیایی این منطقه می باشد که وجود رشته کوهها، دشتهای وسیع، رودخانه ها، دریاچه ارومیه و مجاورت با دریای خزر را می توان نام برد. بررسی بارشهای 24 ساعته، 30 میلی متر یا بیشتر در یک دوره 5 ساله (1992 تا 1996) با استفاده از نقشه های هواشناختی و آمار و اطلاعات ایستگاههای سینوپتیک منطقه شمال غرب نشان می دهد وقوع بارش سنگین و سیل آسا در منطقه با توجه به توپوگرافی و سایر عوامل در ماههای فصل بهار و پائیز بیشتر از بقیه ماهها می باشد که به نوع بارش مربوط می شود که بیشتر بصورت رگباری و در وسعت کوچک بوده و اکثرا در ساعات بعد از ظهر و اوایل شب اتفاق می افتد. اثرات کوهستان روی پدیده های جوی، شارشهای قوی و مرطوب برای بارش سنگین کوهستانی مهم بوده و سیستم هایی که شمال غرب ایران را تحت تاثیر قرار می دهند عبارتند از: سیستم پر فشار سیبری، سیستم های کم فشار مدیترانه ای، سیستم پرفشار اروپا و سیستم کم فشار حرارتی (مونسون). بیشترین بارندگی را سیستم های مدیترانه ای موجب می شوند که حاوی رطوبت زیاد می باشند و گاهی با سیستم واچرخند اروپائی گاهی با گسترش دامنه سیستم کم فشار حرارتی (مونسون) همراه است که باعث ایجاد منطقه همگرایی و تشدید بارندگی می شود. وجود جت استریم های قوی و سردچالها در سطوح بالا، بادها شدید در سطح 500 میلی باری، جریانات رطوبتی در سطح 850 میلی باری و استقرار طولانی آنها بارشهای شدید را سبب می شوند که گاهی با ناپداری شدید و بارش تگرگ همراه می باشد.


در اين پژوهش، با استفاده از پايگاه داده ي بارش كشور، نقشه هاي همبارش ايران از روز 1/1/1340 تا 10/11/1383 بر روي ياخته هايي به ابعاد 14*14 كيلومتر، به روش كريجينگ ميانيابي و ترسيم شد. بر مبناي داده هاي حاصل از ميانيابي ، بارش هاي سنگين و فراگير ايران انتخاب و بررسي شد. نتايج پژوهش نشان داد كه سه الگوي اصلي فشار تراز دريا در بوجود آمدن اين گونه رويدادها، مؤثر بوده اند. در الگوي اول، كم فشار عربستان/ پرفشار سيبري- مديترانه حاكم بوده و 28 درصد از بارش هاي ابرسنگين و فراگير ايران ناشي از حاكميت اين الگو هستند. در الگوي دوم، پرفشار سيبري- شمال شرق افريقا/ كم فشار عربستان حاكم بوده كه 53 درصد از بارش هاي ابرسنگين و فراگير ايران در زمان حاكميت اين الگو رخ داده است. در الگوي سوم، پرفشار غرب روسيه/ كم فشار عراق- عربستان الگوي غالب 19 درصد از بارش هاي ابرسنگين و فراگير ايران بوده است. پس مي توان گفت كه كم فشار عربستان- عراق عامل اصلي فراهم نمودن شرايط لازم در سطح زمين، براي رخداد اين گونه بارش ها است

شناخت كم فشارهاي منطقه درياي سرخ نتيجه تكامل اقليم‌شناسي سينوپتيک ايران به ويژه در طول يک دهه گذشته مي‌باشد. در اين مقاله ابتدا تاريخچه‌اي از بررسي‌هاي انجام شده بر روي كم فشارهاي سوداني ارايه مي‌شود. سپس با توجه به بررسي تعداد 18 توفان با منشا سوداني الگوي سينوپتيكي حاكم در زمان وقوع توفان‌ها بر روي ايران استخراج شده است. بدين منظور الگوي گردش در سطح زمين و ترازهاي 50، 200، 500، 850 هكتوپاسكال قبل و بعد از شروع توفان‌ها مورد بررسي قرار گرفته است و الگوي متوسط هر يك تهيه شده است. جهت شناخت منبع اصلي رطوبت سامانه‌هاي سوداني نقشه‌هاي جهت و سرعت باد و نم ويژه در تراز850 هكتوپاسكال براي تعداد 18 توفان بررسي گرديد و نقشه‌هاي متوسط الگوي جريان و نم ويژه تهيه شد. شكل ابر در تصاوير ماهواره‌اي به همراه الگوي جريان تراز200 هكتوپاسكال براي تعداد 6 توفان با منشا سوداني مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت.
نتايج مطالعه در رابطه با تشكيل و گسترش كم فشار سوداني اگرچه همچون ساير مطالعات برمقادير پايين شاخص چرخه و استقرار پشته‌اي در تراز مياني وردسپهر بر روي مديترانه غربي و ناوه عميقي بر منتهي اليه شرق مديترانه دلالت دارد، اما نقش اصلي را به كشيده شدن تاوه قطبي در تراز 50 هكتوپاسكال به عنوان منبع اصلي تاوايي براي پيدايش الگوي گردش ناهنجار و تقويت سلول هدلي و جت جنب حاره بر روي مديترانه و شمال آفريقا مي‌دهد. يافته‌ها بر استقرار مناسب خروجي هسته جت جنب حاره بر روي خاورميانه به همراه استقرار و تقويت پشته‌اي در تراز مياني و زبانه پرفشاري در تراز پايين بر روي درياي عرب جهت تكوين و گسترش كم فشارهاي سوداني تاكيد دارد. موقعيت و سرعت هسته جت جنب حاره بر روي خاورميانه و امتداد محور آن در ترازهاي فوقاني وردسپهر ضمن كنترل الگوي گردش تراز مياني، مسيرهاي ورود كم فشارهاي سوداني به ايران را كنترل مي‌‌‌كند. بررسي‌ها نشان مي‌دهد كه بيشترين فراواني وقوع كم فشارهاي سوداني در ايران مربوط فصل زمستان مي‌باشد. در اين رابطه به نظر مي‌رسد افزايش تعداد سامانه‌هاي سوداني با جابجايي سريع و حركت به سمت جنوب جت جنب حاره در خاورميانه در ارتباط باشد. همچنين يافته‌ها نشان مي‌دهد كه منبع اصلي رطوبت سامانه‌هاي سوداني مناطق حاره‌اي شرق آفريقا و قطاع جنوب غربي درياي عرب مي‌باشد و حداكثر رطوبت ورودي به ايران نيز در منطقه جنوب غرب كشور به خصوص بر روي استان‌هاي كهگيلويه و بوير احمد و چهارمحال و بختياري مشاهده گرديده است.
 

سیدمهدی

New member
باز خوبه از خراسان بزرگ دو شهر هستن ایول به قوچان که به هیچ سیستمی نه نمیگه
 

سیبری

کاربر ويژه
امروز ظهر قوچان به یکباره کولاکی شد که به قول قدیمیها سگ صاحبش رو نمی شناخت

حدود 7 ، 8 سانت برف روی زمین هست
 

golil

کاربر ويژه
درود بر فرهاد

چه شیرین بود برف امروز شیروان فرهاد
خیلی شیرین بود:گل:

حاج محسن یعنی غافل گیر کننده بود در یک لحضه چنین برفی خیلی خوب بارید می خوام فردا فقط ارتفاعات رو نگاه کنم خیلی منتظرم .انشاالله سال خوبی رو داریم
 

وحید - مشهد

کاربر ويژه
GFS هم برای امشب مشهد بارش خاصی رو در نظر نگرفته .

6565.png
 
آخرین ویرایش:

golil

کاربر ويژه
به گفته امیر خان باید منتظر موج دیگر آخر هفته باشیم که در نقشه ها ی بلند مدت اکثر مدلها آمده است.
فعلا بدرود
 
وضعیت
موضوع بسته شده است.
بالا