• توجه: در صورتی که از کاربران قدیمی ایران انجمن هستید و امکان ورود به سایت را ندارید، میتوانید با آیدی altin_admin@ در تلگرام تماس حاصل نمایید.

مباحث عمومی هواشناسی

وضعیت
موضوع بسته شده است.

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
سلام آقا کیوان عزیز

خیلی خوشحالم که اینجا در خدمت تون هستم و خوشحال میشم که دوستان کارشناس هواشناسی تون رو در ایران فورکا رو هم اینجا دعوت کنید تا از حضورشون نهایت استفاده رو ببریم.



با سلام به همه...
من یه مدت از این انجمن دور بودم و انشالله از این به بعد سعی می کنم به اینجا بیام و از مطالب دوستان و مخصوصا امیر محسن عزیز استفاده کنم..
و اما اون قسمت از صحبت شما دوست عزیز که می گویید در صورت عدم پرفشار سیبری غرب کشور مثل آفریقا می شد!
باید بگم که درست است که جایگیری پرفشار سیبری در موقعیت مناسب برای بارش در جنوبغرب و غرب کشور متاثر است ولی در صورت نبود رشته کوه زاگرس، غرب ایران هم چیزی شبیه به بیابانهای عراق می بود.
مهمترین ویژگی کوههای زاگرس جهت گیری انها می باشد( جنوبشرقی به شمالغربی ) که تودهای هوای که از غرب یا جنوبغرب می آیند در برخورد به آنها متراکم شده و سبب ریزش فراوان می شوند.
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
قابل توجه بعضی دوستان:

Velocity Potential-MJO

The Climate Prediction Center at NOAA produces daily maps of velocity potential anomalies at 200hPa for the globe. The velocity potential is a scalar field that describes the divergent irrotational part of the horizontal velocity field. This part of the wind vector is given by the gradient of the velocity potential. The divergence of the velocity field is given by the Laplacian (i.e. curvature) of the velocity potential. Generally, the centers of regions of positive potential (i.e. negative Laplacian) have converging winds at 200hPa and subsidence beneath. Regions of negative potential have diverging winds and rising air motion beneath. This relationship is evident on the NOAA charts as they also show the outgoing IR radiation, expressed as a brightness temperature. In regions of deep convection (i.e. cold IR temperature) the velocity potential is negative, consistent with upper level air diverging away from the updrafts. An example of this relationship is shown in the figure below. On 21 October, 2010, positive potential and subsidence are seen over the eastern Pacific and western Atlantic.

In DOMEX, the level of convective activity and the strength of the tradewind inversion may be controlled by the mid-troposphere subsidence. Klotzbach (2010) shows that large scale subsidence can suppress hurricanes in the tropical Atlantic. Thus the 200hPa velocity potential may be a useful predictive tool for DOMEX. Positive anomalies suggest subsidence, weak convection and less precipitation. Animations of the velocity potential are found HERE. Note the general west-to-east drift of the anomalies associated with the Madden-Julian Oscillation (MJO).

The eastward drift of the velocity potential anomalies is well seen in the NOAA time-longitude (i.e. Hovmoller) diagrams. Shown below is the diagram for the latitude range 10 to 20N which includes Dominica (15N). Note that about every month, a high velocity potential anomaly reaches the longitude of Dominica (61W) from the west. Typically such suppressed periods last for about ten days. During the five week field phase of DOMEX, one or two of these suppressed periods might occur. The current Hovmoller diagram is found HERE (item 16).










 
آخرین ویرایش:

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
من کتابهای آقای علیخانی رو خوندم، با احترام بسیار برای ایشون باید بگم که بیشتر کتاب ایشون به اسم هواشناسی سینوپتیک حاوی مطالبی هست که در منابع خارجی چاپ شده و به نوعی میشه گفت پژوهشی در زمینه آب و هوا در اون مواردی که در کتاب بهشون اشاره شده در مورد ایران انجام نشده، فقط یک قسمت از کتاب مربوط به بررسی یک توده آب و هوایی هست که تاثیرش رو روی تهران و نه تمام ایران منعکس کرده.[/Qی UOTE]

سلام عزیزم

کسی که میخواد به علم ایشون پی ببره باید سرکلاسهای درسشون حاضر بشه تا متوجه دریای دانشش بشه.
هرکسی هم خواست میتونم به عنوان مهمان ببرم کلاسهای ایشون تا متوجه علمشون بشن.

سلام هادی عزیز

من خیلی علاقمند هستم که حتما سر کلاس درس این دست اساتید شرکت کنم تا دیدشون رو پیرامون شناخت صحیح شاخصهای دورپیوندی اصلاح کنم.

شما به عنوان دوستی که در رشته کارشناسی ارشد قلیم شناسی مشغول تحصیل هستید میشه لطفا کنید و دقیقا تاثیر مثبت و منفی بودن نوسان AO رو بر دما- فشار سطح دریا- بارش و وزش باد کشور در همین ماه ژانویه توضیح بدید تا ما یه ذره اطلاعات عمومی مون زیاد بشه و از شما چیز یادبگیریم.

من خیلی افسوس میخورم که یک همچین عزیزی اینجا بوده و ما تا حالا از علمش استفاده نکردیم !!!!!
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
اصلا سوال میپرسم از شما بنظرتون در زمان مثبت بودن شاخص AO وضع پر فشار سیبری چطور میشه؟

قوی میشه ؟

ضعیف میشه؟

ایران رو در بر میگیره؟

با پر فشار ازور ادغام میشه؟

خیلی مشخص بگید کدوم اتفاق بالا رخ میده؟
 

heaven1

مدیر بخش هواشناسی
اصلا سوال میپرسم از شما بنظرتون در زمان مثبت بودن شاخص AO وضع پر فشار سیبری چطور میشه؟

قوی میشه ؟

ضعیف میشه؟

ایران رو در بر میگیره؟

با پر فشار ازور ادغام میشه؟

خیلی مشخص بگید کدوم اتفاق بالا رخ میده؟

پر فشار آزور تقويت ميشه و با پر فشار سيبري ادغام ميشه
 

DR WHO

کاربر ويژه
زنده باد منتقد من ، زنده باد عالم با حلم :خجالت2:


بهمن و اسفند ١٣٨٩ لانينا قوى ، IOD منفى ، NAO منفى ، خورشيد فعال

:گل:
 

DR WHO

کاربر ويژه
ارسال به twitter
چگونگی تشکیل فرابار سیبری و اثر آن بر اقلیم


واحد دانش و تکنولوژی تبیان زنجان



فرابار سیبری پدیدهء غالب دورهء سرد آسیا است که در اوایل دورهء سرد در اطراف‏ دریاچهء بایکال تشکیل و به تدریج همزمان با پیشرفت زمستان گسترده‏تر و قویتر می‏شود.


در اوج فعالیت خود زبانه‏ای هم به خاورمیانه می‏فرستد و اقلیم منطقه و ایران را در شرق‏ کوههای زاگرس کنترل می‏کند.


در گذشته علت اصلی تشکیل آن را سرد شدن تدریجی‏ خشکی وسیع آسیا در زمستان می‏دانستند.


مطالعهء حاضر نشان می‏دهد که علت اصلی‏ تشکیل و تغییرات مکانی آن،آرایش بادهای غربی در ترازهای بالاتر به صورت فرود و فراز می‏باشد و سردی سرزمین وسیع سیبری در فصل زمستان به تشکیل ان کمک کرده و قدرت‏ آن را تقویت می‏کند.


در دورهء سرد سال خشکی وسیع آسیا در شمال کوههای هیمالیا به علت دریافت کمتر انرژی تابشی خالص سرد می‏شود.


علت اصلی این کاهش دریافت انرژی تابشی،کوچکتر شدن زاویهء تابش و کوتاهتر شدن مدت تابش خورید در عرضهای بالاتر و بالا رفتن آلبدوی زمین در مناطق نسبة صاف و عاری از پوشش گیاهی و بعضی وقتها پوشیده از برف سرزمین‏ وسیع سیبری می‏باشد.


به‏طوری‏که منطقهء اصلی کسری انرژی در سرزمینهای اطراف‏ دریاچهء بایکال قرار می‏گیرد که هم زاویهء تابش خورشید در زمستان محدودتر است و هم از تأثیر تعدیل دریا فاصله زیادی دارد و سطح زمین هم به دلیل کمی پوشش گیاهی از آلبدوی‏ نسبة بالایی برخوردار است.






هوای مجاور زمین به علت کسری بیلان انرژی روزبروز سردتر و سنگینتر می‏شود و بر اثر انباشته شدن هوا در لایه‏های مجاور زمین یک مرکز پرفشار تشکیل‏ می‏شود.


اولین منحنی هم فشار بستهء این فرابار در اوایل ماه اکتبر و در اطراف دریاچهء بایکال‏ ظاهر می‏شود که به تدریج با پیشروی دورهء سرد و سردتر شدن هوای سیبری بر شدت آن‏ افزوده می‏شود به‏طوری‏که در دی‏ماه به حداکثر شدت و گسترش خود می‏رسد.


فشار مرکزی‏ این فرابار بر روی نقشه‏های متوسط فشار حدود 1035 هکتوپاسکال است و از نظر وسعت‏ تمام سیبری را در شرق کوههای اورال و شمال سلسله جبال هیمالیا فرا می‏گیرد.ضخامت‏ عمودی فرابار سیبری از 2400 متر تجاوز نمی‏کند و در هیچ موردی بر روی نقشه‏های هوای‏ بالاتر از 3000 متر اثری از آن دیده نمی‏شود.


به عبارت دیگر،اگرچه فرابار سیبری پدیده‏ای غالب و حاکم در اقلیم شرق آسیا به حساب می‏آید ولی پدیدهء غالب تمام‏ جوّ نیست و بر بالای آن بادهای غربی یعنی عنصر اصلی گردش همومی هوا در منطقهء برون‏ حاره در وزش دایمی هستند.


مرکز فرابار با فشاری بیش از 1072 هکتوپاسکال بر روی دریاچهء بایکال‏ تشکیل شده است و قسمت اعظم قارهء آسیا را از خاورمیانه تا ساحل اقیانوس کبیر در شمال‏ کوههای هیمالیا فراگرفته است.


ادامه آن به صورت زبانه‏ای از طریق تنگهء برینگ بر روی‏ آلاسکا نیز گسترده شده است.این مرکز در جهات مغرب و مشرق به وسیلهء سیکلونهای‏ برون‏حاره‏ای محدود شده است.


درجهء حرارت هوا در شرق دریاچهء بایکال 49-، در شمال‏ آن 45-و در جنوب آن 44-است.اگرچه رطوبت هوا بسیار ناچیز است ولی به علت‏ سرمای شدید به درجه اشباع رسیده و در سرزمینهای اطراف دریاچه مه تبریدی به وجود آمده است.


درجه حرارت هوا به طرف جنوب دریاچه افزایش می‏یابد و دمای حدود 28- مشاهده می‏شود.


ولی در هیچ نقطه‏ای از منطقه استیلای فرابار،به استثنای ایران و جنوب‏ چین،دمای بالای صفر سلسیوس مشاهده نمی‏شود.


سردترین دماها در شرق دریاچه بایکال در جایی مشاهده می‏شود که منحنیهای هم فشار سبب وزش بادهای سرد از نواحی نزدیک به‏ قطب و آلاسکا به منطقه شده‏اند.


دمای قسمتهای غربی حوزهء استیلای فرابار سیبری گرمتر است و علت این است که در این منطقه که بادها از جنوب به شمال می‏وزند،هوای نسبة گرم جنوب را همراه می‏آورند.در اغلب ایستگاههای زیر نفوذ فرابار سیبری،دمای نقطهء شبنم زیر صفر سلسیوس است.


پایین‏ترین دمای نقطهء شبنم در شرق دریاچهء بایکال حدود 50- و بیشترین آنها در حدود چین 4 است.


در جنوب چین بر اثر گردش هوا در اطراف فرابار در جهت عقربه‏های ساعت،هوایی نسبة مرطوب و تعدیل یافته از روی اقیانوس آرام می‏وزد و در برخورد با ارتفاعات منطقه ایجاد ابر می‏کند.در مجموع،هوا بسیار خشک است و هیچ‏ نوع نزولات جوی به وجود نمی‏آید.
 

DR WHO

کاربر ويژه
فقط MJO مهم نيست ، موقعيت تاوه قطبى هم مهمه :سوت:


در این تحقیق، با استفاده از دادههاي NCEP/NCAR، نقش گردشهاي پوشنسپهر در بیهنجاريهاي زمستان 1386 و 1388 بررسی میشود. بیهنجاري میدانهاي باد و دما حاصل از برهمکنش امواج سیارهاي وردسپهر و شارش میانگین ابتدا در پوشنسپهر زمستانه ظاهر میشود و سپس گسترش پایینسوي آنها اقلیم سطحی را تحت تاثیر قرار میدهد.
سري زمانی هر کمیت هواشناختی شامل مجموعهاي از مدهاي تغییرپذیري است. استخراج و تعیین سهم هر مد تغییرپذیري براي یک سري زمانی از یک کمیت دلخواه هواشناختی با استفاده از تابعهاي متعامد تجربی امکانپذیر است. نکته بارز در مقایسه 10hPa واریانس مد پیشروي بیهنجاري ارتفاع در تراز 1386 مقادیر واریانس بین دو زمستان مورد بررسی، آن است که در زمستان بزرگتر از مقدار مشابه آن در زمستان 1388 است که این بیانگر قويتر بودن تاوه قطبی در این تراز در زمستان 1386 است. وجود تاوه قطبی قوي تر در زمستان 1386 و رخدادهاي گرمایش ضعیف، با بروز زمستانی سرد در منطقه شامل ایران همراه بوده است. ازسويدیگر، حضور تاوه قطبی بهنسبت ضعیف در زمستان 1388، گرمایش زودرس و انتقال الگوي دو قطبی دما به عرضهاي بالاتر،
موجب بروز زمستانی گرم در منطقه شامل ایران شده است. نتایج حاصل از تابعهاي متعامد تجربی و فرایافتهاي اویلري نشان میدهد که وقوع )فقدان( گرمایش ناگهانی ضعیف یا قوي در
اثناي زمستان موجب جابهجایی الگوي دوقطبی دماي سرد به عرضهاي پایینتر )بالاتر( و در نتیجه بروز زمستان سرد )گرم( در منطقه میشود.


http://nigs.ir/journal/Doc/7.1.8.pdf
 

DR WHO

کاربر ويژه
شاخص روزانه AO در تراز 1000 hPa براي
زمستانهاي 1386 و 1388 بهترتیب در شکلهاي 9-الف و 9-ب آمده است. با توجه به شکل 9ب، شاخص AO در زمستان 1388 براي ماههاي دسامبر، ژانویه و فوریه منفی و داراي مقادیر بزرگ و نشاندهنده تاوه قطبی ضعیف است. در زمستان 1386 )شکل 9-الف(، شاخص AO از نظر اندازه کوچکتر از مقدار مشابه آن در زمستان 1388 است؛ اما مقادیر مثبت شاخص AO در این سال بیشتر از مقادیر منفی آن است که این بیانگر تاوه قطبی قويتر است. همچنین شاخص AO در زمستان 1386 بهدلیل وقوع

AO ب، الگوي مکانی-10 الف و-10در شکلهاي براي تراز 1000hPa در زمستانهاي 1386 و 1388 دیده میشود. مقایسه دو شکل نشان میدهد که مد پیشروي بهنجارشده )AO( در زمستان 1388، نسبت به زمستان 1386، تقارن مداري بیشتري دارد. البته باید توجه داشت که تقارن مداري مد پیشرو در اثناي زمستان 1388 کامل نیست. از مقایسه شکلهاي 9 و 10 نیز میتوان مشاهده کردکهAOدرزمستان1388،درفازمنفیوقويودر زمستان 1386، در فاز مثبت و ضعیف بوده است. نبود تقارن مداري در الگوي مکانی مد پیشرو در ترازهاي واقع در وردسپهر بهعلت رخدادهاي گرمایش ضعیف در زمستان 1386 و تاثیر آنها بر وردسپهر است. در زمستان AO رخداد گرمایش نهایی زودرس باعث تضعیف ،1388 منفی شده است. با مقایسه شکلها در ترازهاي متفاوت، مشاهده میشود که ساختار قائم AO در زمستان 1386، داراي یک حالت پیوسته همراه با نبود تقارن مداري از تراز 1000hPa تا تراز 10hPa است؛ درحالیکه در زمستان 1388، ساختار قائم AO ناپیوسته بوده و تقارن مداري نسبی آن بهطور تقریبی تا تراز 100hPa آشکار است. مقایسه شکلهاي 10-ك و -10ل، نتایج حاصل از شکل 9 مبنی بر شدت )ضعف( تاوه قطبی در زمستان
1388) 1386( را تایید میکند.

با توجه به شکلهاي سطوح متفاوت میتوان گفت که در زمستان 1386، وجود تاوه قطبی بهنسبت قوي در مقایسه با زمستان 1388 و رخدادهاي گرمایش ضعیف، با بروز زمستانی سرد در منطقه شامل ایران همراه بوده است. در زمستان 1388 نیز، AO در فاز منفی و قوي بوده و انتقال الگوي دو قطبی دما به عرضهاي بالاتر، موجب
بروز زمستانی گرم در منطقه شده است.
 

هادی...

New member
امیرمحسن عزیز،فکرنکنید که متوجه کنایه شما نشدم

درمورد استاد علیجانی باید بگم بیشتر بحث های ما درمورد میکروکلیما هست نه عوامل دورپیوندی

عزیزم شما بهتر از من میدونید ونیازی به نظر دادن من نبود،ورتکس قطبی درحالت فعال و قدرتمند بودن،باعث کشیده شدن هوای عرضهای پایین تر به سمت شمال ودرنتیجه کاهش فشار درعرضهای پایین ترمیگردد،اما درنیمه شرقی کشور ما باعث کاهش ارتفاع ژئوپتانسیل در ترازهای فوقانی میگردد،البته درنیمه غربی هم باشدت کمتری نسبت به نیمه شرقی رخ میدهد.درنتیجه هنگامی که AO درفاز مثبت قرار میگیرد،برعکس اروپا درایران ومخصوصا نیمه شرقی شاهد زمستان سردی میشیم.

من دیگه بحثی ندارم عزیزان،مثل قبل هم سعی میکنم بیشتر از مطالب شماعزیزان استفاده کنم ونظاره گرباشم وفقط گاها گزارش های هوای منطقه خودم رو میدم،اگه اونم نخواستین که ازانجمن میرم.

موفق باشین
 

محمد بجنورد

کاربر ويژه
درودی مجدد بر دوستان عزیز

:خنده2::خنده2:
laughingsmiley.gif
laughingsmiley.gif
blinksmiley.gif
blinksmiley.gif


بابا بجنورد دریاش کجا بوده؟؟؟!!!!
biggrinsmiley.gif
،واقعا ک...


d3ij2zw2tklndk8s51rh.jpg
 

mehdi.

New member
ظاهرا طبق آپ صبح امروز مدلای معتبر ، شهرهای مختلف استان اصفهان و شهر اصفهان با ارتفاع بالای 1500 مترش و البته امیرکوروش عزیزمون با توجه به کانترهای 540 و 546 چهارشنبه باید منتظر روزی برفی باشن ایشالا ...

آیا دنیا به کام اصفهانی ها خواهد شد امیرمحسن جان؟

casia2120hr.png

casia3120hr.png

Africamsl96.gif
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
امیرمحسن عزیز،فکرنکنید که متوجه کنایه شما نشدم

درمورد استاد علیجانی باید بگم بیشتر بحث های ما درمورد میکروکلیما هست نه عوامل دورپیوندی

عزیزم شما بهتر از من میدونید ونیازی به نظر دادن من نبود،ورتکس قطبی درحالت فعال و قدرتمند بودن،باعث کشیده شدن هوای عرضهای پایین تر به سمت شمال ودرنتیجه کاهش فشار درعرضهای پایین ترمیگردد،اما درنیمه شرقی کشور ما باعث کاهش ارتفاع ژئوپتانسیل در ترازهای فوقانی میگردد،البته درنیمه غربی هم باشدت کمتری نسبت به نیمه شرقی رخ میدهد.درنتیجه هنگامی که AO درفاز مثبت قرار میگیرد،برعکس اروپا درایران ومخصوصا نیمه شرقی شاهد زمستان سردی میشیم.

من دیگه بحثی ندارم عزیزان،مثل قبل هم سعی میکنم بیشتر از مطالب شماعزیزان استفاده کنم ونظاره گرباشم وفقط گاها گزارش های هوای منطقه خودم رو میدم،اگه اونم نخواستین که ازانجمن میرم.

موفق باشین

هادی جان

شما چرا ناراحت میشید.

ما در اینجا جمع شدیم تا از هم چیزی یاد بگیریم!

من تمام حرفم این هست که آقای گلم :

ما یا علم به یک چیزی داریم و یا نداریم!

اگه داریم بصورت مستدل با دلیل و منطق نظریه مون رو میدیم اگر نداریم میریم دنبال تحقیق و تفحص تا به واقعیت موضوع پی ببریم.

اگه موضوع درس دانشگاهی شما در مورد میکرو اقلیم هست و در مورد شاخص های دورپیوندی اطلاعات دقیقی ندارید پس چرا اینقدر بطور یقین و قطعی در این خصوص وارد بحث میشید؟

این اتفاقا گله ای هست که من به بعضی از دوستان وارد میدونم هم شما و هم هادی از مشهد وارد یک بحثی شدید و هیچکدومتون نتوستید همدیگه رو قانع کنید.

چون هیچکدوم مستدل صحبت نکردید.

مباحثه علمی یعنی اینکه موافقان و مخالفان یک فرضیه هر اونچیزی که در چنته دارند رو بر روی میز قضاوت اساتید و حاضرین در اون محفل بریزند بعد اون دوستان هستند که به درستی و یا غلط بودن فرضیه رای خواهند داد!
 

Amir Mohsen

متخصص بخش هواشناسی
در حال تهیه مطلبی هستم در خصوص تاثیرات شاخصهای دور پیوندی و مولفه های اتمسفری بر وضعیت جوی ایران در ماه ژانویه .

در بخش اول این مطلب ابتدا به چشم انداز شاخصهای دورپیوندی همچون NAO و AO در ماه ژانویه و تاثیراتش بر اقلیم ایران از منظر آنومالی فشار سطح دریا- دما و بارش خواهم پرداخت که در پستهایی جداگانه قرار خواهند گرفت.
 
وضعیت
موضوع بسته شده است.
بالا