جريانات جوي پرفشار زمستانه که بر جغرافياي کشور و استان اصفهان تاثير مي گذارند به چند دسته تقسيم مي شوند:
1) توده هاي هواي مرکز پرفشار سيبري
مرکز پرفشار سيبري که ابتدا بر روي سرزمين هاي پوشيده از برف و يخ سيبري شکل مي گيرد با شروع ماههاي سرد سال مبادرت به صدور توده هاي هواي سرد به طرف عرض هاي پايين تر و کشور ايران مي نمايد. توده هاي برآمده از مرکز پرفشار سيبري با ويژگي هاي يک توده هواي سرد و سنگين در فصل هاي سرد سال از جنوب روسيه به طرف پايين کشيده شده و از نواحي شمال شرقي ايران از استان خراسان وارد ايران مي شوند و بخش هاي وسيعي از کشور و منطقه اصفهان را تحت تاثير خود قرار مي دهند. اين سيستم در اکثر ارتفاعات تحت نفوذ خود در ايران، ريزش هاي برف را موجب مي گردد و دوره فعاليت آن از اوايل فصل پاييز تا اوايل فصل بهار است. معيار زمستان هاي سرد و گرم ايران به ميزان وسيعي به نحوه فعاليت مرکز پرفشار سيبري بستگي دارد. صدور امواج سرمايي و ريزش هاي سنگين برف از ويژگي هاي توده هاي هواي برآمده از مرکز پرفشار سيبري است و دامنه تاثيرات آن در برخي از زمستان ها تا جنوبي ترين استان هاي کشور از خوزستان تا سيستان و بلوچستان گسترش مي يابد و سرماهاي استثنايي اين مناطق را بوجود مي آورد.
توده هاي هواي سيبريايي در مسير عبور خود از روي درياي خزر به علت گرمي نسبي آب هاي خزر نسبت به توده هاي هواي سرد سيبري از اين منبع رطوبتي تغذيه شده و بارندگي هاي وسيع پاييزه غرب مازندران و استان گيلان را بوجود مي آورند. هر چه مقدار فشار مرکز پرفشار سيبري بيشتر باشد، شيب فشار نيز افزايش داشته و شدت سرما بيشتر مي شود. تقارن ورود توده هاي هواي سرد از مرکز پرفشار سيبري با توده هاي هواي گرم و مرطوب از مرکز کم فشار مديترانه به جغرافياي ايران و استان اصفهان، موجب بارندگي وسيع با شکل غالب ريزش برف به ويژه در ارتفاعات کشور مي گردد.
2 ) توده هاي هواي قطبي
توده هاي هواي کلاهک قطبي از روي شمالي ترين بخش هاي قطب شمال برخاسته و در ماههاي سرد سال در طي مسير خود از روي اروپا وارد کشور شده و در آذربايجان و منطقه خلخال برودت هاي نادري را پديد مي آورند. ريزش هاي جوي حاصل از تهاجم و فعاليت اين جريان جوي از مرکز پرفشار قطب، عمدتاً به صورت برف خشک همراه با وزش بادهاي سرد و سوز سرما مي باشد.
در برخي از زمستان ها که فعاليت اين مرکز پرفشار داراي شدت است، سرماي حاصل از امواج منتشره آن در بخش هايي از کشور و از جمله در استان اصفهان در قالب بروز سرماهاي شديد و وزش بادهاي بسيار سرد نمايان مي گردد.
3 ) توده هاي هواي آزور
توده هاي هواي پرفشار آزور بر روي جزاير آزور شکل گرفته و در مسير حرکت خود پس از ورود به کشور و عبور از درياي خزر و کسب رطوبت از آن و صعود بر دامنه هاي شمالي البرز در امتداد دره فيروز کوه مبادرت به ريزش مي نمايد.
در برخي از مواقع که فعاليت توده هاي هواي سيستم هاي هواشناسي برآمده از مرکز پرفشار آزور از گسترش قابل توجهي برخوردار باشد بر استان اصفهان نيز موثر واقع شده و بارندگي هايي را در اين استان به وجود مي آورد.
4 ) توده هاي هواي کانادايي
در فصل هاي سرد سال گاهي سيستم هاي پرفشار کانادايي در مسير حرکت خود از کانادا به اروپا و شرق، زبانه اي بر روي جنوب روسيه ايجاد مي نمايند که از طريق شمال درياي خزر با توده هاي هواي برآمده از مرکز پرفشار سيبري برخورد نموده و ترکيب مي شوند که در اين حالت شرايط بسيار مناسبي براي بارندگي در بسياري از مناطق کشور فراهم مي آيد که استان اصفهان را نيز در برمي گيرد و منشاء ريزش هاي جوي مفيدي مي گردد.
توده هاي هوا و سيستم هاي کم فشار زمستانه:
سيستم هاي کم فشار زمستانه که بر جغرافياي کشور و استان اصفهان تاثير مي گذارند به چند دسته تقسيم مي شوند:
1 ) سيستم هاي کم فشار مديترانه اي
درياي مديترانه علاوه برآنکه محل عبور سيستم هاي کم فشار است خود نيز داراي يک موقعيت سيکلون ساز است که در فصل هاي سرد سال، کم فشارهاي متعددي از آنجا به سوي شرق به حرکت درمي آيند. کم فشارهاي مديترانه اي در مسير حرکت خود بر روي قبرس زبانه اي کم فشار ايجاد کرده و اين زبانه کم فشار از روي کشور ترکيه وارد کشور ايران مي شود و نواحي غرب و شمال غرب را تحت تاثير قرار مي دهد. گاهي اوقات نيز اين سيستم هاي کم فشار پس از عبور از روي کشور ترکيه وارد کشور ايران مي شود و نواحي غرب و شمال غرب را تحت تاثير قرار مي دهد. گاهي از اوقات نيز اين سيستم هاي کم فشار پس از عبور از روي کشور ترکيه و برخورد با ارتفاعات آن منطقه به دو شاخه تقسيم مي شود که يک شاخه آن از طرف غرب و شمال غرب وارد ايران مي شود و پس از ايجاد بارندگي بر روي اين مناطق، از طريق خراسان از مرزهاي کشور خارج مي شود و شاخه ديگر پس از عبور از روي کشور عراق از طريق خراسان وارد افغانستان مي شود. در صورتي که زمين به اندازه کافي سرد باشد، جبهه گرم اين سيستم ها بسيار فعال عمل مي نمايد. در مواقعي که "تراف" سطوح فوقاني با گراديان مناسب دما و کنتور، اين سيستم هاي کم فشار را همراهي کنند، بارندگي هاي موثري در مناطق تحت نفوذ آنها ريزش مي نمايد. توده هاي هواي باران زاي برآمده از درياي مديترانه يکي از قوي ترين و مهم ترين جريانات جوي باران زا بر روي جغرافياي کشور است که در ماههاي سرد سال با ايجاد جبهه هاي گرم و پوششي باران زا (نيمبواستراتوس) بارندگي هاي پيوسته و بسيار مفيدي را در اکثر استان هاي کشور و از جمله در استان اصفهان به وجود مي آورند.
2 ) سيستم هاي کم فشار سوداني
منطقه سودان در قاره آفريقا به علت مجاورت با منطقه حاره، به طور نسبي داراي موقعيت کم فشار است. در فصل هاي سرد سال با نفوذ زبانه پرفشار به نواحي شمالي سودان و ريزش هواي سرد در آن منطقه، کم فشار مستقر در سودان تقويت شده و از درياي سرخ رطوبت جذب مي نمايد. در واقع اين سيستم در ابتدا فعال نمي باشد و فاقد جبهه است اما به تدريج که بر روي درياي سرخ کشيده مي شود با توده هاي هواي آن منطقه برخورد کرده و فعال مي شود که عموماً پس از شکل گيري يا از طريق خوزستان وارد کشور مي شود و يا پس از عبور از روي عربستان و کويت و توقف کوتاه بر روي خليج فارس و کسب رطوبت کافي، استان هاي جنوبي کشور و گاهي تا نواحي مرکزي ايران و استان اصفهان را تحت تاثير خود قرار مي دهد و پس از آن به طرف شرق و جنوب شرق کشيده مي شود. بارندگي از سيستم هاي کم فشار سوداني معمولاً از ابرهاي جوششي بوده و به اين علت اغلب پس از بارندگي هاي رگباري از سيستم هاي کم فشار سوداني، سيلاب هاي مخربي در استان هاي جنوبي کشور جريان مي يابد. بارندگي از سيستم هاي کم فشار سوداني به صورت آبگين مي باشد که طبعاً در برخورد با ارتفاعات ممکن است در فصل سرد نوع ريزش آن به صورت برف باشد.