به گزارش موج، استان چهارمحال و بختياري با وسعت 16 هزار و 532 کيلومتر مربع در همسايگي استان هاي اصفهان، کهگيلويه و بويراحمد، لرستان و خوزستان قرار دارد. اين استان که بر رشته کوه هاي زاگرس واقع شده و به دليل ارتفاعي که از سطح دريا دارد، به بام ايران شهرت يافته است. سرچشمه هاي رودخانه هاي مهمي چون زاينده رود، كارون، كرخه و دز در اين منطقه واقع شده است. گفته مي شود
چهار محال و بختياري فقط يک درصد مساحت ايران را داشته اما 10 درصد آب کشور را تامين مي کند. رودخانه هاي بزرگي که از اين استان سرچشمه مي گيرند بخشهاي مرکزي و جنوبي ايران را مشروب مي کنند اما امروز مردم اين استان نيز از تشنگي رنج ميبرند. استاني که تحت تاثير جريانهاي مديترانه اي همه ساله شاهد بارش برف و باران فراوان بود، امروز آثاري از اين بارش ها را در خود نمي بيند. به گفته بوميان منطقه نزديک به پنج سال است که هيچ برفي در منطقه نباريده است. پربارش ترين بخش استان
چهار محال و بختياري ارتفاعات غربي آن با متوسط بارش سالانه ۱۶۰۰ ميليمتر بوده و ساير مناطق پربارش استان شامل ارتفاعات سبزكوه با متوسط ۱۴۰۰ ميليمتر و ارتفاعات جنوب غرب استان با بارش ۹۰۰ ميليمتر است. حتي كم بارش ترين ناحيه چهار محال و بختياري يعني نواحي شرقي و شمال شرقي آن نيز متوسط بارش سالانه اي معادل۲۵۰ تا ۳۰۰ ميليمتر دارد که اين ميزان بارش بيش از دو برابر بخش هاي مرکزي و جنوبي ايران است. روند شتابان تغييرات اقليمي که اثرات آن را با خشک شدن درختان جنگل هاي بلوط به وضوح مي توان مشاهده کرد، بر معيشت مردم منطقه تاثير گذاشته و صف هاي طويلي براي آب در اين استان غربي تشکيل داده است.
زنان روستاي حسين آباد هر روز در صف آب منتظر مي مانند و با ظرفهايي کوچک از خانه هايي که آب به آنها مي رسد، مايحتاج خود را تامين مي کنند. اين زنان بزرگترين مشکل روستاي خود را کمبود آب اعلام کرده و مي گويند: منبع آبي که نيازهاي روستا را تامين مي کند از فشار کافي برخوردار نبوده و در لوله کشي خانه هايي که در ارتفاعات بالاتري نسبت به ساير منازل قرار دارند، هيچگاه آب جريان ندارند. اين زنان براي تامين نيازهاي خود مجبورند به منازلي که آب با فشار کمي به آنها مي رسد مراجعه کرده و با اجازه صاحبخانه چند ليتر آب به منزل ببرند.
معصومه فتاحي در ارتباط با نحوه تامين آب مورد نياز روستا مي گويد: تمامي منازل روستا لوله کشي شده اند و از طريق يک منبع اصلي نيازهاي آبي روستا تامين مي شود. وي مي افزايد: آب داخل منبع از لردگان پمپاژ مي شود، اما فشار کم آن سبب شده خانه هايي که در ارتفاعات قرار دارند به ناچار آب مورد نياز خود را از منازل همسايگاني که در نقاط پست تر ساکن هستند، تامين کنند. فتاحي تصريح مي کند: گاهي افرادي که در منازل خود آب دارند به سايرين اجازه برداشت نمي دهند در نتيجه هر روز شاهد درگيري هايي براي تامين نيازهاي خود هستيم.
زينب خالدي، يکي ديگر از زنان اين روستا مي گويد: در برخي موارد با ماشين هاي تانکر دار براي روستاييان آب آورده مي شود، اما منبع اصلي تعبيه شده براي روستا بسيار کوچک است و اصلا جوابگوي نياز روستاييان نيست. مردم روستاي مامور شهرک سردشت لردگان نيز با مشکل آب دست به گريبان هستند. آنها مهمترين مشکل روستاي خود را کمبود آب مي دانند و هر دو روز يکبار فقط 3 تا 4 ساعت آب دارند. حتي عشايري که زمستان هاي خود را در اين روستا مي گذارنند با وجود شروع فصل پاييز در نزديکي روستا اطراق کرده اند تا شايد سازمان امور عشاير، آب مورد نياز آنها را تامين کنند. مردم اين روستا نزديک به پنج سال است که به دليل وقوع خشکسالي، شاهد يخبندان در منطقه نبوده اند. اگرچه تمامي روستا لوله کشي دارد، اما به دليل کم آب شدن چشمه اي که تامين کننده نيازهاي روستا بوده در حال حاضر همگي مجبور به تعبيه منبع هايي براي ذخيره سازي آب بر روي سقف منازل خود شده اند. آنها در مدت کوتاهي که آب در لوله کشي روستا جاري است، اقدام به ذخيره سازي آن مي کنند. مردم مامور شهرک سردشت به خاطر مي آورند که به دليل خشکسالي هاي پي در پي، سال گذشته فقط نيم ساعت آب در سيستم لوله کشي روستا جريان داشته است. رشيد خالدي از ساکنين روستاي مامور شهرک سردشت مي گويد: در حالي که استان چهار محالو بختياري 10 درصد آب کشور را تامين کرده و آب آن به استان هاي کرمان، اصفهان و غيره برده مي شود، ساکنين روستاي مامور با مشکل آب مواجه اند. وي اضافه مي کند: در 4تا5 کيلومتري روستاي مامور بهترين چشمه ها وجود دارد، آبشار آتشگاه به دليل سدسازي از بين خواهد رفت، اما مسوولان نمي توانند مشکل بي آبي شهرستان لردگان را حل کنند. محمد تقي خالدي از عشايري است که زمستان هاي خود را در روستاي مامور شهرک سردشت مي گذراند اما امسال در نزديکي روستا اطراق کرده و ظرف هاي آبي در نزديکي خود دارد.
وي دليل سکونت خود در چادر و نزديکي در روستاي مامور را شروع فصل سرما اما نبود آب در روستا اعلام کرده و مي گويد: سازمان امور عشاير اقداماتي براي آبرساني به خانوارهاي عشايري انجام داده اما از کيفيت آبي که در اختيار قرار مي دهد، مطمئن نيستيم. روستاي احمد آباد نيز از ديگر روستاهاي منطقه است که آب کافي در اختيار ساکنان آن نيست و مردم نيازهاي خود را از طريق تانکرهاي آب تامين مي کنند. مردم استان چهار محال و بختياري اگرچه در سرچشمه بزرگترين رودخانه هاي ايران سکني گزيده اند اما از مشکل بي آبي رنج مي برند. طرح هاي مختلف انتقال آب حوضه به حوضه وزارت نيرو نه تنها مشکل کم آبي مناطق مرکزي ايران را حل نکرده است بلکه زمينه هاي خشک شدن زاينده رود و حذف تالاب گاوخوني از نقشه ايران را فراهم کرده به نحوي که امروز اين تالاب به کانون گرد و غبارهاي محلي براي ساکنين مجاور خود تبديل شده است. طرح هاي بدون مطالعه وزارت نيرو و عدم مديريت درست منابع آب در کشور، امروز زمينه ساز معضلاتي است که در آينده اي نه چندان دور تبعات آن در سراسر ايران مشاهده خواهد شد.