عقاید هواشناسی در لرستان
برگرفته از کتاب «فرهنگ مردم لرستان » نوشته سعید شادابی
در فرهنگ عامه مردم لرستان ، همچون دیگر مناطق کشورمان بنا به تجربه و نقل قول های منتقل شده ، باورهایی در بین مردم (بویژه عشایر کشاورز و دام دار) بر اساس ظواهر و نشانه های تغییرات جوی وجود داشته و دارد که برخی از آنها عبارتند از :
چنانچه در روزهای پاییز و زمستان هوا بیش از اندازه گرم و آقتاب در روز شدید و سوزان باشد ، معتقدند روز بعد باید انتظار بارندگی را داشت .
اگر در بارندگی زمستان روز شنبه هوا صاف نشد و یا روز شنبه بارندگی شروع شد مردم معتقدند بارندگی در روزهای بعد از آن هم ادامه خواهد یافت.
شمه که نکردش خش
(شنبه که هوا صاف و خوش شد)
بردش سی جو رش
( هوا صاف نمی شه تا جوها سفید بشوند)
در روزهای ابری زمستان و پاییز چنانچه آسمان طرف جنوب و قبله باز و ابرها کنار رفته باشند انتظار باران در ساعات آینده نمی رود. اگر آسمان جنوب قبله را ابرهای سیاه و تیره پوشانده باشد بارندگی ادامه خواهد داشت .
چنانچه در زمستان و بهار ابرها بسوی مغرب در حرکت باشند بارندگی شدید و طولانی در پیش است . اگر ابرها از مغرب بسوی مشرق و شمال شرقی در حرکت باشند ،روزهای بعد هوا صاف و بدون بارندگی خواهد بود.
اور سور ایواره
(ابر سرخ غروب)
هف شو هف رو نواره
(۷ شب و ۷ روز نخواهد بارید)
اگر در فصل های پاییز ، زمستان و بهار در هنگام غروب آفتاب ابرهای سمت مغرب آسمان به رنگ قرمز یا نارنجی باشند ، نشانه این است که حداقل تا یک هفته بعد از آن باران نخواهد بارید و هوای صافی پیش روی است
هرگاه هاله دور ماه در شبهای مهتاب شعاع بیشتری داشته باشد یعنی دایره بزرگ بنظر برسد ، روز بعد از آن بارش باران حتمی است و چنانچه برعکس این باشد (هاله دور ماه دایره کوچک و به ماه نزدیک باشد) روز بعد از آن هوا صاف خواهد بود.
آغل دیر بارو نزیک
(دایره و آغل دور ، باران نزدیک)
آغل نزیک بارو دیر
(آغل نزدیک ، بارون دور)